Με Μίκη Θεοδωράκη στη Νύχτα Πολιτισμού του Athens Culture Net (21/12)

Με Μίκη Θεοδωράκη στη Νύχτα Πολιτισμού του Athens Culture Net

H Μουσική Βιβλιοθήκη «Λίλιαν Βουδούρη» του Συλλόγου Οι Φίλοι της Μουσικής και τo Μέγαρο Μουσικής Αθηνών και η συμμετέχουν στην Νύχτα Πολιτισμού του AthensCultureNet την Τρίτη 21 Δεκεμβρίου,με παράταση της λειτουργίας της Έκθεσης «Ο γαλαξίας μου: Μίκης Θεοδωράκης» ως τις 21.00.
Στις 19.00 θα πραγματοποιηθεί ξενάγηση από τις επιμελήτριες της Έκθεσης, ενώ στις 20.00 το κοινό θα μπορεί να απολαύσει μια νυχτερινή περιήγηση στη μεγάλη Έκθεση.

Η βραδιά αυτή έρχεται ως επίλογος στους 7 σχεδόν μήνες λειτουργίας της Έκθεσης-αφιέρωμα στον μεγάλο συνθέτη, που διοργάνωσε το Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού σε συνεργασία με το Μέγαρο Μουσικής Αθηνών και τη Μουσική Βιβλιοθήκη «Λίλιαν Βουδούρη» του Συλλόγου Οι Φίλοι της Μουσικής, που εδώ και 25 χρόνια διαθέτει και αξιοποιεί το πλήρες Αρχείο Μίκη Θεοδωράκη.

Η έκθεση, πέραν από την ειδική βραδιά της 21ης Δεκεμβρίου που θα εξυπηρετήσει όσους δεν πρόλαβαν να την δουν κατά το πρωινό ωράριο, θα συνεχίσει να δέχεται επισκέπτες ως τις 30 Δεκεμβρίου με δύο τρόπους: είτε στο πλαίσιο μιας από τις τακτικές ξεναγήσεις που πραγματοποιούν οι επιμελήτριες της έκθεσης για περιορισμένο αριθμό ατόμων την Τετάρτη 29 Δεκεμβρίου στις 11:00, την Τετάρτη 22 Δεκεμβρίου στις 18:00 και το Σάββατο 18 Δεκεμβρίου στις 11:00, είτε με μεμονωμένη επίσκεψη από Τρίτη ως και Σάββατο 11:00 έως 19:00, όπου η είσοδος γίνεται ανά ώρα για περιορισμένο αριθμό ατόμων. Τηρούνται όλα τα υγειονομικά πρωτόκολλα και η είσοδος επιτρέπεται σε εμβολιασμένους ενήλικες και σε παιδιά με αρνητικό self test.

Η φυσιογνωμία της έκθεσης

Τα πρωτότυπα ντοκουμέντα του Αρχείου Μίκη Θεοδωράκη περιγράφουν έναν αιώνα ιστορίας, και πλαισιώνονται από σπάνιο οπτικοακουστικό υλικό που αναδεικνύει τον όγκο και την ποικιλομορφία της προσωπικότητας και του έργου του συνθέτη. Το πλήρες Αρχείο του συνθέτη, το οποίο φυλάσσεται στη Βιβλιοθήκη του Συλλόγου Οι Φίλοι της Μουσικής, αποτελείται από 100.000 και πλέον φύλλα και περιλαμβάνει χειρόγραφες παρτιτούρες, πρωτότυπα κείμενα, προγράμματα, αποκόμματα Τύπου, φωτογραφίες, οπτικοακουστικό υλικό, κάδρα, έντυπα, αφίσες, μετάλλια και ποικίλο υλικό. Τα χειρόγραφα έχουν ψηφιοποιηθεί και είναι ελεύθερα διαθέσιμα μέσω της ιστοσελίδας της Μουσικής Βιβλιοθήκης «Λίλιαν Βουδούρη»: https://digital.mmb.org.gr/digma/handle/123456789/14973

 

Ο τίτλος της έκθεσης, Ο γαλαξίας μου, προέρχεται από τα λόγια του ίδιου του συνθέτη, όταν του ζητήθηκε να περιγράψει τα έργα του: «Θεωρώ το μουσικό μου έργο ως ένα ενιαίο σύνολο. Άλλωστε επιδιώκω τα έργα της ίδια περιόδου (και όχι μόνο) να ενώνονται σε μικρά σύνολα έργων (τραγούδια, συμφωνίες, όπερες) με κοινά μουσικά θέματα, ώστε να ταξιδεύουν στον χρόνο συντροφικά και όλα μαζί να αποτελούν μικρούς μουσικούς γαλαξίες.»

Η έκθεση αποκαλύπτει στον επισκέπτη τις πολλές και διαφορετικές πλευρές του Δημιουργού, όπως αυτές φωτίζονται από τα βιώματα και τα συναισθήματά του. Διαρθρώνεται σε 16 θεματικές που καλύπτουν πτυχές της ζωής και του έργου του, και παρουσιάζονται σε ισάριθμους ειδικά διαμορφωμένους χώρους, εντός της έκθεσης. Οι θεματικές ενότητες αναφέρονται ενδεικτικά στο συμφωνικό του έργο, τη μελοποιημένη ποίηση, τη μουσική για το θέατρο και το σινεμά, τις όπερες και τα μπαλέτα του, το λαϊκό τραγούδι, τη μουσική που συνδέεται με τους αγώνες, τα νεανικά του χρόνια, τα χρόνια της εξορίας, την πολιτική και τη συγγραφική του δράση, την διεθνή του απήχηση και την ιδιαίτερη σχέση του με το Μέγαρο Μουσικής Αθηνών.

Στο βίντεο που ακολουθεί, που δημιουργήθηκε με πρωτοβουλία του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού και σκηνοθέτησε ο Κωνσταντίνος Αρβανιτάκης, οι επιμελήτριες της έκθεσης κ.κ. Στεφανία Μεράκου, μουσικολόγος-διευθύντρια της Μουσικής Βιβλιοθήκης, Βάλια Βράκα, μουσικολόγος-υπεύθυνη Αρχείου Ελληνικής Μουσικής της Βιβλιοθήκης και Ερατώ Κουτσουδάκη, αρχιτέκτων-μουσειολόγος, μας ξεναγούν στη μεγάλη έκθεση.

https://www.youtube.com/watch?v=fNYhvK6cRjM

ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΣ / ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ ΕΚΘΕΣΗΣ

Ερατώ Κουτσουδάκη, αρχιτέκτων-μουσειολόγος

ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΗ ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ

Στεφανία Μεράκου, μουσικολόγος, διευθύντρια της Μουσικής Βιβλιοθήκης «Λίλιαν Βουδούρη» του Συλλόγου Οι Φίλοι της Μουσικής

Βάλια Βράκα, μουσικολόγος, υπεύθυνη Αρχείου Ελληνικής Μουσικής της Μουσικής Βιβλιοθήκης «Λίλιαν Βουδούρη» του Συλλόγου Οι Φίλοι της Μουσικής

ΣΥΝΤΟΝΙΣΜΟΣ ΕΚΘΕΣΗΣ

Αλέξανδρος Χαρκιολάκης, διευθυντής Συλλόγου Οι Φίλοι της Μουσικής

ΔΙΑΡΚΕΙΑ ΕΚΘΕΣΗΣ
Ως τις 30 Δεκεμβρίου

ΩΡΑΡΙΟ
Τρίτη – Σάββατο 11:00 – 19:00

Κυριακή & Δευτέρα: κλειστά

Ξεναγήσεις από τις επιμελήτριες της έκθεσης πραγματοποιούνται:

Τετάρτη 29 Δεκεμβρίου στις 11:00

Τετάρτη 22 Δεκεμβρίου στις 18:00

Σάββατο 18 Δεκεμβρίου στις 11:00

 

Παρασκευή 24 & Σάββατο 25 Δεκεμβρίου η Έκθεση θα παραμείνει κλειστή.

 

ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΕΙΣΟΔΟΣ με δελτία εισόδου κατόπιν ηλεκτρονικής κράτησης στο

www.megaron.gr/event/ogalaxiastoumikitheodoraki

Θα τηρηθούν όλα τα μέτρα ασφαλείας.

Διάρκεια περιήγησης/ξενάγησης στην έκθεση: 1 ώρα

Τηρούνται όλα τα προβλεπόμενα μέτρα υγειονομικής προστασίας.
Περισσότερες πληροφορίες εδώ:

https://www.megaron.gr/metraprolipsiskatatoucovid-19-stomegaromousikisathinon/

ΕΚΘΕΣΙΑΚΟΣ ΧΩΡΟΣ ΤΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΟΙ ΦΙΛΟΙ ΤΗΣ ΜΟΥΣΙΚΗΣ &
ΦΟΥΑΓΙΕ ΙΣΟΓΕΙΟΥ ΑΙΘΟΥΣΑΣ ΧΡΗΣΤΟΣ ΛΑΜΠΡΑΚΗΣ

ΜΕ ΤΗΝ ΠΑΡΑΚΛΗΣΗ ΤΗΣ ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗΣ. ΕΥΧΑΡΙΣΤΟΥΜΕ

Πληροφορίες για το δελτίο: Μαριάννα Αναστασίου, T 210 7282 771, M 6948 391535

 

Χορηγοί επικοινωνίας: ΕΡΤ, Cosmote Tv, Tρίτο πρόγραμμα, Αθήνα 9.84, Στο Κόκκινο,
monopoli.gr, art&life.gr, deBop, Days of Art, Ιnfowoman

You may also like...