Μεταξύ Βυζαντίου και Βενετίας

afisa-potamianos_“ΜΕΤΑΞΥ ΒΥΖΑΝΤΙΟΥ ΚΑΙ ΒΕΝΕΤΙΑΣ :

ΕΠΤΑΝΗΣΙΑΚΗ ΣΧΟΛΗ”

Είναι ο τίτλος της δεύτερης ταινίας του Αλέξανδρου Ποταμιἀνου με θέματα πολιτισμού του επτανησιακού χώρου.

Η πρώτη ταινία “ΚΕΦΑΛΛΟΝΙΑ: ΓΕΦΥΡΑ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ – ΑΝΘΡΩΠΩΝ ΠΕΙΣΜΑ” έδινε έμφαση στη μουσική παράδοση, ενώ η δεύτερη, που παρουσιάζεται το Σάββατο 27 Αυγούστου στις 20:30 στο Θέατρο Κέφαλος του Αργοστολίου (με ελεύθερη είσοδο), αφιερώνει ιδιαίτερη προσοχή στην εικαστική δημιουργία.

Η ταινία αναζητά τις ρίζες της Επτανησιακής Σχολής στην ανάπτυξη της κρητικής παράδοσης μετά την πτώση του Βυζαντίου στους σταυροφόρους το 1204 και τις επιρροές που δέχτηκαν τα Ιόνια νησιά από την “Γαληνοτἀτη Δημοκρατία” της Βενετίας, η οποία διαδέχθηκε την βυζαντινή κυριαρχία.

Σε μια διαδρομή από την Κρήτη μέχρι την Βενετία, με ενδιάμεσους σταθμούς τα Ιόνια νησιά , αναδεικνύονται οι ιδιομορφίες της υβριδικής τεχνικής των Θεοδώρου Πουλάκη, Γεωργίου Κλὀντζα, Εμμανουήλ Τζἀνε, Ηλία Μὀσχου, κλπ., οι διαφορές μεταξύ “μανιἐρας greca” και “μανιἐρας latina”, και τεκμηριώνεται η επίδραση της φλαμανδικής χαλκογραφίας στην Επτανησιακή ζωγραφική.

Τα πολιτιστικά χαρακτηριστικά των Επτανήσων και η επιμονή στην ταυτότητά τους, προβάλλονται στο φόντο της Βυζαντινής κληρονομιάς, της Βενετσιάνικης επιρροής και των συγκρούσεων της “Πέραν των Άλπεων” θρησκευτικής Μεταρρύθμισης.

Aπό Δημοτικό Θέατρο Αργοστολίου

You may also like...