Μεσαιωνικό Φεστιβάλ Ρόδου

Το Μεσαιωνικό Ρόδο είναι μη κυβερνητικός, μη κερδοσκοπικός πολιτιστικός σύλλογος, που ιδρύθηκε το 2005 για τη δημιουργία και οργάνωση του Μεσαιωνικού Φεστιβάλ Ρόδου, στα πλαίσια του οποίου αναπαράγονται παραδόσεις, θρύλοι και η ιστορία της Μεσαιωνικής Ρόδου, μέσα από δρώμενα, εργαστήρια και παιχνίδια. Μετά την 1η Μεσαιωνική Γιορτή του 2006, το Μεσαιωνικό Φεστιβάλ έγινε για πρώτη φορά πραγματικότητα το Μάιο του 2007, με στόχο να θεσμοθετηθεί σε ετήσια βάση.
Ως ο εμπνευστής φορέας αυτής της ιδέας, που δραστηριοποιείται με γνώμονα την προσφορά στον τόπο, το Μεσαιωνικό Ρόδο αναζήτησε τις ιστορικές πηγές και την τεχνογνωσία, για την υλοποίηση ενός εγχειρήματος που στηρίζεται στην εθελοντική δράση και επιδιώκει την πιστή αναπαράσταση μίας εποχής που άφησε το στίγμα της, μέσα από την πολιτιστική κληρονομιά.
Με την αξιοποίηση του μοναδικού σκηνικού της Μεσαιωνικής Πόλης, μνημείο προστατευόμενο από την UNESCO, τα δρώμενα του Μεσαιωνικού Ρόδου ζωντανεύουν τη Βυζαντινή και Μεσαιωνική περίοδο της Ιστορίας του νησιού, ενώ η δράση του στρέφεται γύρω από το τρίπτυχο: Επιμόρφωση – Πολιτισμός – Πολιτιστικός Τουρισμός
Για την υλοποίηση των παραπάνω, ο σύλλογος οργανώνει κατά καιρούς
Ενημερωτικές Παρουσιάσεις για τη δράση του και ανάλογες διοργανώσεις του Εξωτερικού
Σεμινάρια πάνω σε μεσαιωνικές τέχνες και τεχνικές
Επιμορφωτικές Ξεναγήσεις στη Μεσαιωνική Πόλη και την Τάφρο
Μεσαιωνικά Συμπόσια (ημερίδες)
Ταξίδια σε άλλα Μεσαιωνικά Φεστιβάλ της Ευρώπης για την απόκτηση τεχνογνωσίας και ανάπτυξης  διαπολιτισμικών σχέσεων.
Εφέτος   το Μεσαιωνικό Φεστιβάλ Ρόδου ξεκινάει  νέα συνεργασία με το Μεσαιωνικό Φεστιβάλ της Μεδίνας στη Μάλτα, που οργανώνει το Συμβούλιο της πόλης. Τα δύο νησιά της Μεσογείου συνδέονται ιστορικά με τη διαδρομή που ακολούθησε το Τάγμα των Ιπποτών του Αγίου Ιωάννη, μετά την αποχώρηση του από τους Άγιους Τόπους.

Η νέα αυτή συνεργασία ξεκινάει με τη συμμετοχή της θεματικής έκθεσης φωτογραφίας «ΡοδοΔαφνούσα» του Μίλτον Λουιζίδη, σε ιδέα – κείμενα της Άννας Αχιολά, που δημιουργήθηκε πέρσι για το 10ο Μεσαιωνικό Φεστιβάλ Ρόδου και ταξίδεψε ήδη στο Μεσαιωνικό Φεστιβάλ της Αγίας Νάπας στην Κύπρο, ενώ φιλοξενήθηκε πριν λίγους μήνες στο Παλιό Συσσίτιο, με τη στήριξη του Μουσείου Νεοελληνικής Τέχνης, αφήνοντας πάντα τις καλύτερες εντυπώσεις.

Η προσπάθεια αυτή έχει σκοπό τη δικτύωση του Μεσαιωνικού Φεστιβάλ Ρόδου, τον εμπλουτισμό τεχνογνωσίας, την ανάπτυξη δημιουργικής συνεργασίας και πολιτιστικών ανταλλαγών αλλά και την προβολή της Ρόδου στο εξωτερικό, με την παρουσίαση ποιοτικών εγχειρημάτων τέχνης από τον τόπο μας.

http://www.medievalfestival.gr/GR/default.asp

You may also like...