ΜΕΓΑΡΟ ΜΟΥΣΙΚΗΣ

Pascal Schumacher Quartet
«In phase with Bach»

pascalschumacher_quartet1_borisO βραβευμένος
με Echo Jazz 2012
Pascal Schumacher
και το Κουαρτέτο του
ενώνουν τις δυνάμεις τους
με την Καμεράτα, Ορχήστρα των Φίλων της Μουσικής
σε μια βραδιά όπου ο Μπαχ… φλερτάρει με την τζαζ! 

στο πλαίσιο του κύκλου Μετατροπίες
Σάββατο, 23 Φεβρουαρίου (8.30 μ.μ.)
 Αίθουσα Χρήστος Λαμπράκης

Μουσικός χαρισματικός, δραστήριος, με πολλές καλλιτεχνικές ανησυχίες και με μια έμφυτη γοητεία, ο βραβευμένος με το Echo Jazz 2012 στην κατηγορία «Instrumentalist of the year International», κρουστός (βιμπράφωνο/ μαρίμπα) και συνθέτης από το Λουξεμβούργο, Πασκάλ Σουμάχερ – που είχε αφήσει άναυδο το κοινό του Μεγάρου με τις πρωτότυπες συνθέσεις και τις διασκευές του για βιμπράφωνο και πιάνο τον Απρίλιο του 2010 όταν εμφανίστηκε στο Μέγαρο σαν Rising Star – επιστρέφει στην Αθήνα, αυτή τη φορά με το τζαζ Κουαρτέτο του για να παρουσιάσει το «In phase with Bach», μια ξεχωριστή συναυλία που εξερευνά την τζαζ διάσταση του μεγάλου συνθέτη της εποχής του μπαρόκ, Γιόχαν Σεμπάστιαν Μπαχ.
Οι λάτρεις της τζαζ και όχι μόνο (!) θα έχουν την ευκαιρία να απολαύσουν τον εξαίρετο ερμηνευτή και συνθέτη, με τους επί σειρά ετών μουσικούς συνεργάτες του, μέλη του “Κουαρτέτου Pascal Schumacher, τον Franz von Chossy στο πιάνο, τον Christοphe Devisscher στο κοντραμπάσο και τον Jens ppe στα ντραμς, το Σάββατο, 23 Φεβρουαρίου (8.30 μ.μ.) στην Αίθουσα Χρήστος Λαμπράκης να παρασύρουν το κοινό σε ένα συναρπαστικό μουσικό ταξίδι γεμάτο πρωτότυπες τζαζ μελωδίες και αυτοσχεδιασμούς που έχουν ως αφετηρία γνωστά αριστουργήματα του γερμανού συνθέτη.

Μαζί τους εμφανίζεται η διεθνώς καταξιωμένη Καμεράτα, Ορχήστρα των Φίλων της Μουσικής, που μετρά ήδη πολλές επιτυχημένες συνεργασίες με έλληνες, αλλά και ξένους μουσικούς από το χώρο της τζαζ σκηνής, με τελευταία αυτήν με το Κουιντέτο του Δημήτρη Καλαντζή, καρπός της οποίας το «χρυσό» σε πωλήσεις cd «Mano’s a jazz tribute to Mano’s Hadjidakis».
Η συναυλία πραγματοποιείται στο πλαίσιο του κύκλου «Μετατροπίες» που στόχο έχει να προτείνει στο κοινό εναλλακτικούς τρόπους επικοινωνίας με τη μουσικής.

Χορηγός του κύκλου «Μετατροπίες» είναι το ΔΗΜΕΡΓΟΝ Ίδρυμα Πολιτισμού και Ανάπτυξης Δασκαλόπουλου.
Μέγας χορηγός της Καμεράτα, Ορχήστρας των Φίλων της Μουσικής για την περίοδο 2011-2013 είναι το Ίδρυμα Ωνάση

Το πρόγραμμα της βραδιάς αυτής που φιλοδοξεί να στήσει γέφυρες ανάμεσα στο μουσικό σύμπαν του Γ. Σ. Μπαχ (1685-1750) και σε μοντέρνες τεχνικές σύνθεσης της τζαζ, ανοίγουν τα έγχορδα της Καμεράτα ερμηνεύοντας στην αυθεντική του εκδοχή, το «Βραδεμβούργιο Κοντσέρτο» αρ. 3 σε σολ μείζονα, BWV 1048 από τα έξι στο σύνολό τους μεγαλοφυή κοντσέρτα που συνέθεσε ο Μπαχ γύρω στο 1720 και αφιέρωσε στον Λουδοβίκο (Christian Ludwig) του Βραδεμβούργου. Πρόκειται για έργο τριμερές σε στυλ ιταλικού κοντσέρτου γκρόσο και είναι γραμμένο για 9 έγχορδα και τσέμπαλο. Θα το απολαύσουμε με τον  Μάρκελλο Χρυσικόπουλο να διευθύνει την Ορχήστρα από το τσέμπαλο.

Στη συνέχεια, το Κουαρτέτο Πασκάλ Σουμάχερ ανεβαίνει στη σκηνή για να παρουσιάσει μαζί με την Ορχήστρα το Reflections πάνω στο  Βραδεμβούργιο Κοντσέρτο αρ. 3,μια εμπνευσμένη τζαζ μεταγραφή του Πασκάλ Σουμάχεργια βιμπράφωνο, κοντραμπάσο, κρουστά και 9 έγχορδα. Ο Σουμάχερ αφού αποσύνθεσε το αυθεντικό έργο, το επανασύνθεσε διατηρώντας την αυθεντική ενορχήστρωση για τρία βιολιά, τρεις βιόλες και τρία βιολοντσέλα, αντικαθιστώντας το μπαρόκ ρυθμικό μοτίβο του basso continuo (τσέμπαλο) με ρυθμούς της τζαζ παιγμένες από κόντρα μπάσο, ντραμς και βιμπράφωνο/ μαρίμπα.

Η συναυλία ολοκληρώνεται με το Κουαρτέτο να ερμηνεύει με το δικό του ξεχωριστό τρόπο μια δική του διασκευή πάνω στη Σουίτα αρ. 4 του Γ.Σ. Μπαχ σε τέσσερα μέρη. Πρόκειται για μια σύγχρονη σύνθεση που υπογράφουν και οι τέσσερις μουσικοί του Κουαρτέτου συνολικής διάρκειας τριάντα λεπτών.

Μουσικός που διευρύνει τα όρια της τέχνης του, μοναδικός αυτοσχεδιαστής και ευφάνταστος συνθέτης, ο Πασκάλ Σουμάχερ είναι πάντα πρόθυμος να εξερευνήσει τα κοινά στοιχεία διαφορετικών μουσικών ειδών, αδιαφορώντας για τους προσδιορισμούς  και τις «ταμπέλες» που αφορούν  το ταλέντο, το γούστο και τις μουσικές του επιρροές.

Για τον Πασκάλ Σουμάχερ, που γνωρίσαμε το 2010 στην Ελλάδα ως ντουέτο με τον πιανίστα Σαμ Χέιγουντ στο πλαίσιο του κύκλου Rising Stars ένα είναι σίγουρο: παίζει βιμπράφωνο με μοναδικό ταλέντο και ευαισθησία προσδίδοντας σε κάθε του εμφάνιση μοναδική ένταση και φαντασμαγορία.

Το φυσικό του ταλέντο στον αυτοσχεδιασμό συνυπάρχει με μια ζωηρή, δημιουργική  φαντασία, στοιχεία που δημιουργούν έναν ήχο πρωτότυπο, ενορατικό και μελωδικό. Η παρουσία του επί σκηνής φανερώνει το ταλέντο του, την προθυμία του για πειραματισμούς και τη μεγάλη του θεατρικότητα, χωρίς ωστόσο ίχνος επιτήδευσης, γεγονός που καθιστά τις εμφανίσεις του εξαιρετικά ενδιαφέρουσες.

Το 1995 έκανε το πρώτο του επαγγελματικό μουσικό πρότζεκτ. Έκοτε οι συνεργασίες και οι δουλειές του φανερώνουν μια εκλεκτική φύση. Ντουέτο με τον Ζεφ Νίβε παρουσίασαν σύγχρονες δημιουργίες με ποπ επιρροές και τζαζ κομμάτια με κλασικές επιρροές. Με το κουαρτέτο που ίδρυσε ο ίδιος (Κουαρτέτο Πασκάλ Σουμάχερ) απομακρύνεται από τον οικείο ήχο της καθαρής τζαζ του παρελθόντος και παράγει έναν άκουσμα πρωτότυπο, σύγχρονο και μελωδικό.

Ο Σουμάχερ συνθέτει έργα για το κουαρτέτο του, φυσικά, αλλά και για σύνολα δωματίου, για το θέατρο, τον κινηματογράφο και το χορό. Το 2009 συνεργάστηκε στο πρωτοποριακό πρότζεκτ με πολυμέσα  «CTRL variations», στο διεπιστημονικό θεατρικό πρότζεκτ  «LUXTIME – Jacques Tati revisited» και συνέθεσε μουσική για μια ταινία του βωβού με τη Μαρλέν Ντήτριχ.

Με τη μουσική του Γιόχαν Σεμπάστιαν Μπαχ ο Σουμάχερ, ασχολείται εδώ και πολλά χρόνια. Οδηγός του στο δύσκολο έργο των διασκευών του Μπαχ είναι ο τζαζ πιανίστας και συνθέτης Γιούρι Κέιν, ο οποίος κατά τον Σουμάχερ, κατόρθωσε να αποδώσει με αξεπέραστη μαεστρία, και πέρα από κάθε σύμβαση τη γλώσσα του Μπαχ με ένα πολυεπίπεδο ιδίωμα πρωτοποριακής, σύγχρονης αμερικάνικης τζαζ. Ο ίδιος ωστόσο, έχει τη δική του προσωπική αισθητική, διαμορφωμένη από πολλαπλές επιρροές, ειδικότερα δε από την ευρωπαϊκή και αμερικανική σύγχρονη τζαζ.

Απόφοιτος των Ωδείων του Λουξεμβούργου, της Χάγης, του Στρασβούργου και των Βρυξελλών, ο Πασκάλ Σουμάχερ διδάσκει στο Ωδείο του Λουξεμβούργου και στην Ανώτατη Μουσική Σχολή του Ζααρμπρύκεν.

Το Κουαρτέτο Πασκάλ Σουμάχερ ιδρύθηκε το 2002 στο θρυλικό τζαζ κλαμπ Sounds Jazz στις Βρυξέλλες και αποτελείται από ταλαντούχους μουσικούς: τον ιδρυτή του, Πασκάλ Σουμάχερ, τον γερμανό πιανίστα Franz von Chossy, που ζει και εργάζεται στο Άμστερνταμ, τον βέλγο κοντραμπασίστα Christophe Devisscher και τον γερμανό ντραμίστα Jens Düppe. Παίζουν, modern acoustic jazz όπου κυριαρχούν τα καθαρά μελωδικά μοτίβα, σκοτεινά και λαμπερά και  η μελαγχολική ατμόσφαιρα της τζαζ – μια μουσική πλούσια σε έκφραση και φαντασία, με συναισθήματα που εκτείνονται από το τρυφερό στο βίαιο, και όπου πάντα κυριαρχεί το  πάθος. Το σχήμα έχει εμφανιστεί σε όλο τον κόσμο και έχει αποκτήσει φανατικό κοινό. Στη δισκογραφία έχουν ηχογραφήσει τα άλμπουμ Change Of The Moon (2004), Personal Legend (2005), και Silbergrau (2007) για τη δισκογραφική IGLOO Records,  Here we Gong (2009) και το πιο πρόσφατο Bang my Can (2011) για την εταιρεία Enja Records.

Το 2004 πήραν πρώτο βραβείο και το βραβείο κοινού στο διαγωνισμό Tremplin Jazz στην Αβινιόν. Το 2005 ο Σουμάχερ πήρε το βελγικό βραβείο Django d’Or (Νέα ταλέντα) και το  2007 το άλμπουμ Silbergrau του Κουαρτέτου επιλέγη ως Καλύτερη Τζαζ Ηχογράφηση Βελγικού Συγκροτήματος από το πολιτιστικό περιοδικό Knack.
Οι τιμές των εισιτηρίων είναι € 9,00, 15,00, 22,00  και 30,00 (Διακεκριμένη Ζώνη)
Ειδικές τιμές: € 5,00  (φοιτητές, νέοι, άνεργοι, Α.Μ.Ε.Α.), και 8,00  (65+, πολύτεκνοι). 

Πληροφορίες για το κοινό στο τηλέφωνο: 210 72.82.333

και στην ιστοσελίδα του ΜΜΑ: www.megaron.gr

 

You may also like...