«Χωρίς ριζική διοικητική μεταρρύθμιση
δεν μπορεί να υπάρξει ανάπτυξη»
Για του τρόπους αντιμετώπισης των δυσλειτουργιών του ελληνικού δημοσίου, διαλέγονται ανοιχτά και σε βάθος οι:
Νικηφόρος Διαμαντούρος
Χάρης Θεοχάρης,
Γιάννης Μπουτάρης
Χαρίδημος Τσούκας
Πέμπτη 21 Φεβρουαρίου, ώρα 7.00
Είσοδος ελεύθερη με δελτία προτεραιότητας
Η διανομή των δελτίων αρχίζει στις 17.30
Τη συζήτηση συντονίζει ο Χαράλαμπος Ντόλκας, Πρόεδρος Δ.Σ. της Kantor
Είναι κοινά αποδεκτό ότι το ελληνικό δημόσιο παραμένει ο μεγάλος ασθενής της χώρας. Οι όποιες προσπάθειες επιμέρους παρεμβάσεων στο παρελθόν, δεν έχουν οδηγήσει σε θεαματικά αποτελέσματα. Επιπλέον έχει γίνει σαφές ότι τόσο η διόγκωση του δημόσιου τομέα, όσο και οι γραφειοκρατικές διαδικασίες που έχουν δημιουργηθεί, αποτελούν μεγάλο βάρος για την οικονομία της χώρας και ανταγωνίζονται κάθε προσπάθεια της οικονομικής ανάκαμψης. Στην παρούσα φάση όπου εκπονείται πρόγραμμα συνολικής αναδιάρθρωσης των δημόσιων υπηρεσιών, τέσσερις διακεκριμένοι δημόσιοι λειτουργοί και επιστήμονες καλούνται να μιλήσουν ανοιχτά και από θέση ισχύος – λόγω της συμμετοχής τους σε πολιτικούς θεσμούς – για τη σημασία και την πολυπλοκότητα αυτού του ζητήματος, όπως επίσης τους τρόπους αντιμετώπισής του και τα προσδοκώμενα αποτελέσματα.
Στην συνάντησή τους με το κοινό του Μεγάρου, την Πέμπτη 21 Φεβρουαρίου, στις 7 το απόγευμα, στο Μέγαρο Μουσικής, οι κ.κ. Νικηφόρος Διαμαντούρος (Ευρωπαίος Διαμεσολαβητής και Ομότιμος Καθηγητής του Πανεπιστημίου Αθηνών), Χάρης Θεοχάρης (Γενικός Γραμματέας Δημοσίων Εσόδων), Γιάννης Μπουτάρης (Δήμαρχος Θεσσαλονίκης) και Χαρίδημος Τσούκας(Καθηγητής των Πανεπιστημίων Κύπρου και Warwick) θα διαλεχθούν με το σκεπτικό πως «η διοικητική μεταρρύθμιση αποτελεί αναγκαία προϋπόθεση για την ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας». Και θα εξετάσουν επιμέρους θέματα, όπως τη μείωση της γραφειοκρατίας, την αναγκαιότητα διαφάνειας στις συναλλαγές, τη χρήση πληροφοριακών κεντρικών συστημάτων στις διαδικασίες ελέγχου και τη βελτίωση του επιπέδου υπηρεσιών του δημοσίου προς τους πολίτες, που αποτελούν «τους άμεσους στόχους ενός προγράμματος του οποίου η επιτυχία θα επηρεάσει σημαντικά και τη συνολική πορεία της χώρας προς την οικονομική ανάπτυξη».
Τη δημόσια αυτή συζήτηση – που πραγματοποιείται στο πλαίσιο του φετινού κύκλου του MEGARON PLUS «Ελλάδα: Μεταρρυθμίσεις, Ρήξεις, Τομές» – συντονίζει ο Χαράλαμπος Ντόλκας, Πρόεδρος Δ.Σ. της Kantor Σύμβουλοι Επιχειρήσεων Α.Ε.
Η εκδήλωση συνδιοργανώνεται με το Ελληνικό Ίδρυμα Ευρωπαϊκής και Εξωτερικής Πολιτικής (ΕΛΙΑΜΕΠ), το Ίδρυμα Οικονομικών & Βιομηχανικών Ερευνών (ΙΟΒΕ), την εταιρεία Kantor Σύμβουλοι Επιχειρήσεων, την Κίνηση Πολιτών και τη Διεθνή Διαφάνεια Ελλάς.
Ο Ευρωπαίος Διαμεσολαβητής Νικηφόρος Διαμαντούρος γεννήθηκε στην Αθήνα στις 25 Ιουνίου 1942. Σπούδασε στο Πανεπιστήμιο της Ιντιάνα και έλαβε τον μεταπτυχιακό (1969) και διδακτορικό (1972) του τίτλο από το Πανεπιστήμιο Κολούμπια (με ειδίκευση σε θέματα συγκριτικής πολιτικής και ιστορίας). Διετέλεσε Πρόεδρος της Εταιρείας Νεοελληνικών Μελετών των ΗΠΑ (1985-1988), Πρόεδρος της Ελληνικής Εταιρείας Πολιτικής Επιστήμης (1992-1998), Πρόεδρος και Διευθυντής του Εθνικού Κέντρου Κοινωνικών Ερευνών-ΕΚΚΕ (1995-1998) όπως επίσης Συνήγορος του Πολίτη (1998-2003). Την 1η Απριλίου του 2003 εκλέχθηκε για πρώτη φορά Ευρωπαίος Διαμεσολαβητής από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο (διαδεχόμενος τον πρώτο, από την ίδρυση του θεσμού με τη Συνθήκη του Μάαστριχτ, Ευρωπαίο Διαμεσολαβητή, Φινλανδό Γιάκομπ Σέντερμαν) ενώ επανεξελέγη για πενταετή θητεία τον Ιανουάριο του 2005 όπως επίσης στις 20 Ιανουαρίου 2010 για άλλα 4 χρόνια. Από το 1993 είναι Καθηγητής του Τμήματος Πολιτικής Επιστήμης και Δημόσιας Διοίκησης του Πανεπιστημίου Αθηνών. Το επιστημονικό του έργο εστιάζεται κυρίως στην πολιτική και την ιστορία της Ελλάδας, της Νότιας και της Νοτιοανατολικής Ευρώπης.
Ο Γιάννης Μπουτάρης, γεννημένος στις 6 Ιανουαρίου 1942 στη Θεσσαλονίκη, είναι Έλληνας επιχειρηματίας, πολιτικός και διπλωματούχος οινολόγος. Από την 1η Ιανουαρίου 2011 είναι ο 60ός δήμαρχος Θεσσαλονίκης (από το 1869 που ιδρύθηκε η δημαρχία της πόλης). Φοίτησε στο δημοτικό σχολείο του Πειραματικού Σχολείου του ΑΠΘ, στο γυμνάσιο του Κολλεγίου Ανατόλια και σπούδασε Χημεία στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης. Έχει έντονη οικολογική δράση με κορυφαία συνεισφορά την ίδρυση του οργανισμού «Αρκτούρος». Έχει διατελέσει πρόεδρος του Συνδέσμου Ελληνικού Οίνου, καθώς και μέλος του διοικητικού συμβουλίου του Μεγάρου Μουσικής Θεσσαλονίκης.
Ο Χάρης Θεοχάρης κατά την διάρκεια της καριέρας του διετέλεσε υψηλόβαθμο στέλεχος μεγάλων επιχειρήσεων αλλά δούλεψε και σε νεοσύστατες εταιρίες καινοτομίας (start-up). Είναι κάτοχος διπλώματος MEng στην τεχνολογία λογισμικού (Software Engineering (Hon) – 1993) από το Imperial College of Science Technology and Medicine του Λονδίνου. Έχει εκτεταμένη εμπειρία στον σχεδιασμό, την ανάλυση και τον προγραμματισμό. Διετέλεσε αντιπρόεδρος στην Lehman Brothers, ηγούμενος της Ευρωπαϊκής ομάδας πληροφορικής μετοχικών παραγώγων της εταιρίας. Ως Διευθυντής Μηχανογράφησης της Ασπίς Πρόνοια ασχολήθηκε με τη διαχείριση συμβολαίων και προμηθειών, τη βελτιστοποίηση διαδικασιών και την επιλεγμένη εισαγωγή εξωτερικών αναθέσεων (outsourcing). Με ικανότητες στην διαχείριση έργων και συστημάτων, στην σύνταξη και παρακολούθηση προϋπολογισμών καθώς και στον έλεγχο κόστους, υπήρξε σύμβουλος του Γενικού Γραμματέα Πληροφοριακών Συστημάτων Διομήδη Σπινέλλη από τον Νοέμβριο του 2009 μέχρι πρόσφατα. Για σύντομο χρονικό διάστημα, πριν την έναρξη της θητείας του ως ΓΓΠΣ, διετέλεσε σύμβουλος του Γ.Γ. του Υπουργείου Οικονομικών, ασχολούμενος με την παρακολούθηση δράσεων για την υλοποίηση του μεσοπρόθεσμου προγράμματος δημοσιονομικής στρατηγικής. Τον Ιανουάριο του 2013 ανέλαβε καθήκοντα Γενικού Γραμματέα Δημοσίων Εσόδων, μια θέση με πενταετή θητεία, ενώ εξακολουθεί να διατηρεί υπό την επίβλεψή του και τη Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων.
Ο Χαρίδημος Τσούκας είναι Καθηγητής Στρατηγικής Διοίκησης στην Έδρα ColumbiaShipManagement και Κοσμήτορας της Σχολής Οικονομικών και Διοικητικών Επιστημών στο Πανεπιστήμιο Κύπρου και Καθηγητής Οργανωσιακών Σπουδών στο WarwickBusinessSchool, University of Warwick. Γεννήθηκε το 1961 στο Καρπενήσι. Σπούδασε στην Πολυτεχνική Σχολή του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης (1983), απέκτησε M.Sc. στη Βιομηχανική Μηχανική στο Πανεπιστήμιο Κράνφηλντ (1985), και εκπόνησε τη διδακτορική του διατριβή στην κοινωνιολογία των οργανώσεων στο Πανεπιστήμιο του Μάντσεστερ (1989). Έχει εργασθεί στο ALBA GraduateBusinessSchool (Ελλάδα), και στα Πανεπιστήμια Manchester, Warwick, Essex και Strathclyde της Βρετανίας. Διετέλεσε διευθυντής (Editor-in-Chief) του διεθνούς επιστημονικού περιοδικού Organization Studies (2003-2008). Είναι συνιδρυτής και συνδιοργανωτής του ετήσιου διεθνούς ακαδημαϊκού συνεδρίου International Symposiumon Process Organization Studies (www.process-symposium.com). Δεκάδες εργασίες του έχουν δημοσιευθεί σε διακεκριμένα διεθνή ακαδημαϊκά περιοδικά διοικητικών και κοινωνικών επιστημών συμπεριλαμβανομένων των Academy of Management Review, Strategic Management Journal, Organization Studies, Organization Science, Journal of Management Studies, and Human Relations. Έχει συγγράψει και επιμεληθεί μεγάλο αριθμό βιβλίων. Είναι τακτικός συνεργάτης της εφημερίδας «H Καθημερινή» (και παλαιότερα του «Οικονομικού Ταχυδρόμου» και του «Βήματος»). Διευθύνει τις σειρές βιβλίων «Διοίκηση» (Καστανιώτης) και «Perspectives on Process Organization Studies» (με την AnnLangley) (OxfordUniversityPress).
Ο Χαράλαμπος Ντόλκας είναι Πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου της «KANTOR Σύμβουλοι Επιχειρήσεων Α.Ε.». Σπούδασε Μηχανολόγος – Ηλεκτρολόγος στο Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο και έκανε μεταπτυχιακές σπουδές στη Διοίκηση Επιχειρήσεων στην ΑΣΟΕΕ. Έχει διατελέσει Διευθυντής Εκμετάλλευσης της Mobil Oil Hellas και αργότερα Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος της ΕΚΟ. Επίσης διετέλεσε Πρόεδρος του Συνδέσμου Εταιρειών Συμβούλων Management (ΣΕΣΜΑ). Έχει διοικήσει μεγάλο αριθμό συμβουλευτικών έργων σε ιδιωτικές καθώς και σε δημόσιους οργανισμούς στην Ελλάδα αλλά και στο εξωτερικό.
Η συζήτηση θα μεταδοθεί ζωντανά για τα μέλη της ακαδημαϊκής κοινότητας από το Εθνικό Δίκτυο Έρευνας & Τεχνολογίας http://webcast.grnet.gr/