ΜΕΓΑΡΟ ΜΟΥΣΙΚΗΣ ΑΘΗΝΩΝ

GREAT 2013 – Τα Πρώτα τους Κτίρια
Μεγάλη συμμετοχή από φοιτητές αρχιτεκτονικής
στον διαγωνισμό του GREAT

Με 502 εργασίες φοιτητών αρχιτεκτονικής ολοκληρώθηκε η υποβολή συμμετοχών στον διαγωνισμό GREAT 2013 – Τα Πρώτα τους Κτίρια, που διοργανώνει το GREAT – Greek Architectural Talent, η πρωτοβουλία του Μεγάρου Μουσικής Αθηνών και της ΑΓΕΤ Ηρακλής, μέλος του Ομίλου Lafarge.Το θέμα της φετινής διοργάνωσης του διαγωνισμού ήταν οι διπλωματικές και μεταπτυχιακές εργασίες φοιτητών από σχολές αρχιτεκτονικής στην Ελλάδα και το εξωτερικό.
Συγκεκριμένα κατατέθηκαν 457 διπλωματικές και 45 μεταπτυχιακές εργασίες φοιτητών. 441 εργασίες υποβλήθηκαν από όλες τις σχολές αρχιτεκτονικής στην Ελλάδα και 61 εργασίες από 36 σχολές στη Γαλλία, τη Γερμανία, την Ελβετία, το Ηνωμένο Βασίλειο, τις Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής, την Ισπανία, την Ιταλία, τον Καναδά, την Κύπρο, την Ολλανδία και την Ουγγαρία. Η πλειοψηφία των συμμετοχών προέρχεται από τη Σχολή Αρχιτεκτόνων του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου στην Αθήνα με 196 εργασίες, και ακολουθεί η Πολυτεχνική Σχολή του Αριστοτέλειου Πανεπιστήμιου Θεσσαλονίκης με 78. Οι υπόλοιπες προέρχονται: 64 από την Πολυτεχνική Σχολή του Πανεπιστημίου Πατρών, 63 από την Πολυτεχνική Σχολή του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, 25 από το Πολυτεχνική Σχολή Ξάνθης του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου και 16 από το Πολυτεχνείο Κρήτης. Οι περισσότερες εργασίες έχουν υποβληθεί από απόφοιτους του ακαδημαϊκού έτους 2012 και αφορούν κυρίως σε κτίρια μεγάλης κλίμακας, δημόσια κτίρια, μουσεία, ή πολιτιστικούς χώρους. Ο επιμελητής της έκθεσης και συντονιστής του GREAT 2013, αρχιτέκτονας, Μέμος Φιλιππίδης, για τη μεγάλη συμμετοχή και την ποιότητα των εργασιών, δήλωσε: «μας εντυπωσίασε ιδιαίτερα το υψηλό επίπεδο των εργασιών και πραγματικά πιστεύω ότι η κριτική επιτροπή θα ικανοποιηθεί από το αρχιτεκτονικό ταλέντο και τη δημιουργικότητα που υπάρχει αυτή τη στιγμή στην Ελλάδα. Αρκετές από τις προτάσεις που είδαμε έχουν πειραματικό χαρακτήρα και ορισμένες από αυτές τοποθετούν με απροσδόκητο τρόπο χρήσεις μέσα σε παλιά κελύφη της πόλης. Κάποιες άλλες προχωρούν με τολμηρούς συνδυασμούς και εντάσσουν νέα μοντέρνα κτίρια σε παλαιότερους παραδοσιακούς οικισμούς».
Η διεθνής κριτική επιτροπή του GREAT 2013 που αποτελείται από τους αρχιτέκτονες Νίκο Κτενά, Μανουέλ Αϊρες Ματέους, Χοσέ Σέλγας και Λουθία Κάνο, θα συνέλθει στην Αθήνα τον Μάρτιο για να αξιολογήσει τις συμμετοχές. Οι μακέτες των εργασιών που θα επιλεγούν θα εκτεθούν στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών. Τα εγκαίνια της έκθεσηςθα πραγματοποιηθούν στις 20 Μαΐου 2013.
Στο πλαίσιο της διοργάνωσης θα γίνουν ακόμη διαλέξεις από τους Μανουέλ Αϊρες Ματέους, Χοσέ Σέλγας και Λουθία Κάνο στις 20-21 Μαρτίου και από το Νίκο Κτενά στις 20 Μαΐου 2013 στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών, ενταγμένες στο πρόγραμμα του Megaron Plus.   
Οι συμμετοχές στο διαγωνισμό υποβλήθηκαν ηλεκτρονικά στο www.great2013.com.   Μέσα από το ίδιο website το κοινό θα έχει τη δυνατότητα να ενημερώνεται για το πρόγραμμα των εκδηλώσεων του GREAT, καθώς και να βλέπει τις εργασίες που προκρίθηκαν και θα εκτεθούν στην έκθεση.   
Το GREAT εστιάζει στο ελληνικό αρχιτεκτονικό ταλέντο και την καινοτομία που πηγάζει από αυτό και επιχειρεί να ενισχύσει την απήχησή του στο διεθνές αρχιτεκτονικό στερέωμα. Η πρωτοβουλία αυτή του Μεγάρου Μουσικής Αθηνών και της ΑΓΕΤ Ηρακλής, μέλος του Ομίλου Lafarge, εκτείνει περαιτέρω το διάλογο που έχουν αναπτύξει οι δύο οργανισμοί με την αρχιτεκτονική κοινότητα, το Μέγαρο Μουσικής Αθηνών στο πλαίσιο του προγράμματος Megaron Plus και ο Όμιλος Lafarge με τη συνεργασία για την αναζήτηση λύσεων που ανταποκρίνονται στις σύγχρονες κατασκευαστικές προκλήσεις και υπηρετούν το αρχιτεκτονικό όραμα.   

You may also like...