• Χωρίς κατηγορία

ΜΕΓΑΡΟ ΜΟΥΣΙΚΗΣ ΑΘΗΝΩΝ

Πρόσωπα της Λογοτεχνίας: Ηλίας Παπαδημητρακόπουλος
iliasΟ σπουδαίος «μινιμαλιστής» της μεταπολεμικής ελληνικής λογοτεχνίας συνομιλεί με το κοινό του
MegaronPlusστη διάρκεια μιας βραδιάς αφιερωμένης στο έργο και τη ζωή του.
Συμμετέχουν: η κριτικός λογοτεχνίας Ελισάβετ Κοτζιά, ο δημοσιογράφος Γιάννης Ν. Μπασκόζος και οι ηθοποιοί Στέλιος Μάινας και Αλεξάνδρα Σακελλαροπούλου ενώ προβάλλεται η ταινία του Λευτέρη Ξανθόπουλου «Σπίτι δίπλα στη θάλασσα» με θέμα τον ίδιο τον συγγραφέα

Πέμπτη 23 Ιανουαρίου, ώρα 19:00
Είσοδος Ελεύθερη με Δελτία Προτεραιότητας
Η διανομή των δελτίων αρχίζει στις 17.30
Στον σπουδαίο «μινιμαλιστή» συγγραφέα της μεταπολεμικής ελληνικής λογοτεχνίας Ηλία Παπαδημητρακόπουλο, τον πρώτο που καλλιέργησε συστηματικά στη γλώσσα μας τη σύντομη διηγηματική μορφή – έστω κι αν δείγματα του είδους δεν λείπουν από την παράδοσή μας – είναι αφιερωμένη η ξεχωριστή λογοτεχνική βραδιά που θα ξεκινήσει στις 7μμ στο Μέγαρο Μουσικής, την Πέμπτη 23 Ιανουαρίου. Με τον ίδιο παρόντα αλλά και κριτικούς λογοτεχνίας, δημοσιογράφους και ηθοποιούς που συναντώνται στη σκηνή του Μεγάρου για να επικοινωνήσουν το έργο του με το κοινό του
MegaronPlus, με αφορμή τη συμπλήρωση πενήντων χρόνων από τη δημοσίευση της πρώτης συλλογής διηγημάτων του με τίτλο «Οδοντόκρεμα με χλωροφύλλη».

Η εκδήλωση – που εντάσσεται στο πλαίσιο του Κύκλου του MegaronPlus «Οι λογοτέχνες μιλούν στο κοινό τους» – πραγματοποιείται σε συνεργασία με το ηλεκτρονικό περιοδικό για το βιβλίο «Ο Αναγνώστης» σε επιμέλεια του Γιάννη Ν. Μπασκόζου.

Στον Κύκλο «Οι λογοτέχνες μιλούν στο κοινό τους» παρουσιάζονται καταξιωμένοι λογοτέχνες, εγνωσμένου κύρους και σημαντικού έργου με στόχο να δοθεί η ευκαιρία μιας ανασκόπησης του έργου τους αλλά κυρίως να διαμορφωθεί ένα πεδίο διαλόγου ανάμεσα στον συγγραφέα και τους αναγνώστες όλων των ηλικιών.
O
Ηλίας Παπαδημητρακόπουλος με πάνω από 70 διηγήματα είναι αναμφισβήτητα ο μετρ του μικρού κειμένου. Η γραφή του είναι ευέλικτη, γεμάτη πυκνά νοήματα όπου το συναίσθημα ισορροπεί με τη λεπτή ειρωνεία και το μαύρο με τη διαχρονική ανθρώπινη αξία. Ενώ τα αφηγηματικά κείμενα του κτίζονται με ελάχιστα υλικά: κάποιες παρατηρήσεις, πτυχές της καθημερινής ζωής, αναπολήσεις ή παρόντα (ασήμαντα στην πρώτη ματιά) γεγονότα που δίνουν την αφορμή για σκιαγράφηση χαρακτήρων και, κυρίως, καταστάσεων που άλλοτε κινούνται στον πραγματικό χρόνο κι άλλοτε ως ενύπνιο μπλέκονται αξεδιάλυτα με αυτόν. Αυτό ακριβώς, το καθόλα βιωματικό έργο του Ηλία Παπαδημητρακόπουλου που διακρίνεται για τη λιτότητα του λόγου και την τρυφερή νοσταλγία για τα δύσκολα χρόνια της νεότητας παρουσιάζει στο κοινό η κριτικός λογοτεχνίας Ελισάβετ Κοτζιά για να ακολουθήσει μια ανοιχτή, δημόσια συνομιλία του συγγραφέα με το δημοσιογράφο Γιάννη Ν. Μπασκόζο.
Οι ηθοποιοί Στέλιος Μάινας και Αλεξάνδρα Σακελλαροπούλου διαβάζουν αποσπάσματα από τα κείμενά του ενώ προβάλλεται και η ταινία του Λευτέρη Ξανθόπουλου «Σπίτι δίπλα στη θάλασσα» (2007) με θέμα τον συγγραφέα: ένα ντοκιμαντέρ που μας αποκαλύπτει τη στενή σχέση του με τη φύση και την αγάπη του για τον Πύργο Ηλείας όπου γεννήθηκε το 1930 αλλά και την Πάρο όπου ζει τον περισσότερο χρόνο από τις αρχές της δεκαετίας του ’80 (σ’ένα εκπληκτικής ομορφιάς κτήμα που δημιούργησε από το μηδέν μαζί με τη γυναίκα του, Νιόβη), όπου ο ίδιος αναφέρεται στις σπουδές του στη Στρατιωτική Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης (1949-1955), την πρώτη του εμφάνιση στα γράμματα με το διήγημα «Οι Φρακασάνες», τις φιλίες και τις πνευματικές συγγένειες που ανέπτυξε με ομοτέχνους του συγγραφείς και ποιητές (Νίκο Πεντζίκη, Ηλία Πετρόπουλο, Τάκη Σινόπουλο, Γιώργη Παυλόπουλο, Νίκο Καχτίτση, Αλέξανδρο Κοτζιά), τη δραστηριότητά του ως διευθυντή του περιοδικού «Ιατρική Επιθεώρησις Ενόπλων Δυνάμεων», τη λατρεία του στην τυπογραφία κ.ά.
Ο διακεκριμένος Έλληνας διηγηματογράφος και δοκιμιογράφος Ηλίας Χ. Παπαδημητρακόπουλος γεννήθηκε το 1930 στον Πύργο Ηλείας όπου και έζησε τα παιδικά και εφηβικά του χρόνια. Μετά τον θάνατο του δικηγόρου πατέρα του το 1943, η οικογένειά του πέρασε δύσκολες ημέρες. Όπως έγραψε ο ίδιος αργότερα, από ανάγκη σπούδασε στην Στρατιωτική Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης από το 1949 έως το 1955. Από τον Στρατό παραιτήθηκε το 1983 με τον βαθμό του ανωτέρου γενικού αρχίατρου. Κατά την δεκαετία 19591968 υπηρέτησε στην Καβάλα. Εκεί έκανε την πρώτη του εμφάνιση στα Γράμματα με το διήγημα «Οι Φρακασάνες» το οποίο δημοσίευσε με το ψευδώνυμο Θανάσης Χιλιώτης στο καβαλιώτικο περιοδικό Αργώ το 1962. Συνεργάστηκε επίσης με τα περιοδικά Σκαπτή Υλη (Καβάλα), Ταχυδρόμος (Καβάλα), Διάλογος (Θεσσαλονίκη), Διάλογος (Λεχαινά), Αντί, Χρονικό, Χάρτης και Το Τέταρτο. Επίσης διετέλεσε για πολλά χρόνια διευθυντής σύνταξης στο περιοδικό Ιατρική Επιθεώρησις Ενόπλων Δυνάμεων. Το 1995 τιμήθηκε με το βραβείο διηγήματος του περιοδικού Διαβάζω για τη συλλογή του «Ροζαμούνδη». Ενώ το 2012 εκδόθηκαν «Άπαντα τα πεζά» του από τις εκδόσεις Γαβριηλίδη. Πολλά άλλα πεζά του και κριτικές έχουν δημοσιευτεί σε εφημερίδες, περιοδικά και συλλογικές εκδόσεις. Τα τελευταία χρόνια ο Ηλίας Παπαδημητρακόπουλος επιμελείται και την έκδοση βιβλίων λιγότερο γνωστών λογοτεχνών, όπως ο Όμηρος Πέλλας (1921-1962). Σ’ αυτόν οφείλεται και η πρώτη κριτική παρουσίαση στην Ελλάδα του έργου του Νίκου Καχτίτση, με μια ιδιωτική έκδοση του 1974. Στα πιο πρόσφατα έργα του συγκαταλέγονται η συλλογή διηγημάτων Ο θησαυρός των Αηδονιών (2009) και το αφήγημα Συγκοπή πλατάνου (2010).
Χορηγός
MegaronPlus: Οικογένεια Καίτης Κυριακοπούλου
Η συζήτηση θα μεταδοθεί ζωντανά από το Εθνικό Δίκτυο Έρευνας & Τεχνολογίας
https://webcast.grnet.gr/
Πληροφορίες για το κοινό στο τηλέφωνο: 210 72.82.333
και στην ιστοσελίδα του ΜΜΑ:
www.megaron.gr

Τομέας Τύπου

Ράνια Βουγιουκαλάκη, 2107282717,

rvou@megaron.gr

Πληροφορίες για το δελτίο τύπου αυτό:

Γεωργία Σμέρου, 2107282725,

smerou@megaron.gr

You may also like...