Ο Νοέμβριος Στο Μέγαρο
Από τον ρομαντισμό, στον μαγικό κόσμο των παραμυθιών, από την αξέχαστη εποχή του Χατζιδάκι και του Θεοδωράκη, στη μακρινή Κίνα…….
και από εκεί στον Στραβίνσκι, τους δημιουργούς του σήμερα και την dance μουσική με το ‘In House’ concept
Ο Νοέμβριος άνοιξε ιδανικά με Χατζιδάκι και το μαγικό ‘χαμόγελο της Τζοκόντα’ από την Καμεράτα, Ορχήστρα των Φίλων της Μουσικής υπό τον Γιώργο Πέτρου, με το πέρασμα στον ρομαντισμό με οδηγούς τη Δανάη Καρά και το Κουαρτέτο Kroger, με μια μοναδική ξενάγηση στον κόσμο του Στραβίνσκι και τον Βασίλη Τσαμπρόπουλο να ερμηνεύει ιδανικά Ραχμάνινοφ.
Τον Νοέμβριο στο Μέγαρο τα αστέρια του ελληνικού και του διεθνούς πολιτιστικού στερεώματος εναλλάσσονται στις Αίθουσες του Μεγάρου Μουσικής Αθηνών. Ο Γιώργος Δεμερτζής και ο Δημήτρης Καρακαντάς, προσφέρουν μια ιδιαίτερη βραδιά μουσικής δωματίου για δύο βιολιά(9/11), οι νέοι μουσικοί της ΑΣΟΝ θα ερμηνεύσουν για τους συνομηλίκους τους μουσική μεγάλων συνθετών με θέμα ‘βίδες, γρανάζια και καρφιά’(10/11), από τη Νέα Υόρκη και την Μετροπόλιταν Οπερα, Τόσκα τραγουδά η Patricia Racette με Καβαραντόσι τον Roberto Alagna(10/11), το εμβληματικό ‘Άξιον Εστί’ του Μίκη Θεοδωράκη ερμηνεύει η Καμεράτα(20,21/11), 4 πιανίστες ερμηνεύουν σκηνική μουσική του Περικλή Κούκου(20/11) και ένα γκαλά Βέρντι με γνωστές άριες για φωνή και πιάνο(23/11). Το μουσικοθεατρικό «Το Νησί των θησαυρών» που πέρυσι έκανε πρεμιέρα και διασκέδασε όλο το χρόνο αμέτρητα παιδιά, επιστρέφει συνεχίζοντας τις παραστάσεις για σχολεία και μεμονωμένους θεατές(από 16/11 και μέχρι τον Απρίλιο). Ονειρικές και εντυπωσιακές εικόνες μας υπόσχεται ο Χορευτικός Κινεζικός Καλλιτεχνικός Θίασος Ατόμων με Ειδικές Ανάγκες, με μια εκπληκτική παράσταση που φέρει τον τίτλο My Dream (27,28/11). Και η μεγαλύτερη έκπληξη για τον μήνα Νοέμβριο, η μετατροπή του χώρου Banquet, σε κλαμπ με γνωστούς dj’s στις κονσόλες, που με τη βοήθεια τραγουδιστών και μουσικών συγκροτημάτων της House, ανεβάζουν το κέφι σε μια βραδιά που περιλαμβάνει χορό και ποτό(27/11). Oι εκδηλώσεις του μήνα ολοκληρώνονται με μια συναυλία σύγχρονης μουσικής με το Ergon Ensemble(29/11). Ξεχωριστή θέση στο πρόγραμμα έχει η συναυλία του Συλλόγου των Φίλων της Μουσικής για τα 60 του χρόνια του, με τη συμμετοχή ελλήνων καλλιτεχνών που τιμούν τη χώρα στο εξωτερικό(25/11).
Ιδιαίτερα ενδιαφέρον είναι και το περιεχόμενο των εκδηλώσεων του διεθνούς φόρουμ διανόησης Megaron Plus που μετά την Μικαέλ Ζαν τ. κυβερνήτη του Καναδά, προτείνει τέσσερις ακόμη ιδιαίτερα ενδιαφέρουσες διαλέξεις: του καθηγητή Χέρμαν Πάρτσινγκερ(11/11), των ακαδημαϊκών Χρήστου Ζερεφού και Παναγιώτη Τέτση(14/11) καθώς και δύο κύκλων συζητήσεων, με θέμα: ‘Το πολιτικό σύστημα στο πλαίσιο της συνταγματικής αναθεώρησης’(21/11) και ‘Πώς επηρεάζει την ανθρώπινη σκέψη και παιδεία η μαθηματική σκέψη’(26/11).
Αναλυτικά:
ΜουσικΗ ΔωματίοΥ
Σάββατο 9 Νοεμβρίου (Ώρα έναρξης: 20:30)
Αίθουσα Δημήτρης Μητρόπουλος
«Βιολί2»
Γιώργος Δεμερτζής
Δημήτρης Καρακαντάς
Χορηγοί Επικοινωνίας: FREE SUNDAY, ΑΘΗΝΑ 9.84, ΡΑΔΙΟΦΩΝΙΚΟΣ ΣΤΑΘΜΟΣ ΕΚΚΛΗΣΙΑΣ, CULTURENOW.GR, MONOPOLI.GR
Βιολί στο τετράγωνο! Το παιχνίδι με τους αριθμούς έγινε έμπνευση για δύο βιολονίστες που ανήκουν σε δύο διαφορετικές γενιές, τον Γιώργο Δεμερτζή και τον Δημήτρη Καρακαντά. Θα συναντηθούν στη σκηνή του Μεγάρου για να «συστήσουν» στους φίλους της μουσικής δωματίου, ένα όχι και τόσο συνηθισμένο ρεπερτόριο γραμμένο για δύο βιολιά. Μάλιστα, το κοινό θα έχει την ευκαιρία να μάθει περισσότερα στοιχεία για τα έργα που θα ερμηνευθούν, από τον πιανίστα Τίτο Γουβέλη, ο οποίος θα κάνει μια σύντομη παρουσίαση που θα προηγηθεί της συναυλίας. Μιας συναυλίας στην οποία το ακροατήριο θα απολαύσει τον Γιώργο Δεμερτζή υπό τη διπλή ιδιότητα του σολίστ του βιολιού αλλά και της βιόλας! Το ντούο θα παρουσιάσει έργα δύο Ελλήνων και δύο ξένων συνθετών: Σκαλκώτα και Παπάνα, αλλά και Προκόφιεφ και Ιζαΐ.
ΚυριακΗ ΠρωΙ ΣτΟ ΜέγαρΟ
Κυριακή 10 Νοεμβρίου (Ώρα έναρξης: 11:30)
Αίθουσα Χρήστος Λαμπράκης
«Βίδες, γρανάζια και καρφιά»
Αθηναϊκή Συμφωνική Ορχήστρα Νέων
Χορηγοί Επικοινωνίας: MINI MEGA, ΣΚΑΙ 100.3, ΑΘΗΝΑ 9.84, CLICKATLIFE, ΝΑFTEMPORIKI.GR, NEWS 247, COSMO.GR, INFOKIDS, CULTURENOW.GR, MONOPOLI.GR
Οι μηχανές κάνουν θόρυβο, κάποιες σφυρίζουν, άλλες κρατούν ρυθμό, άλλες…τραγουδούν κι άλλες…ουρλιάζουν! Θα μπορούσαν λοιπόν να αφήσουν αδιάφορους τους συνθέτες; Και βέβαια όχι. Η Αθηναϊκή Συμφωνική Ορχήστρα Νέων (ΑΣΟΝ) παρουσιάζει ένα καλειδοσκόπιο με μουσική για μηχανές. Αρχιμάστορας, ο μαέστρος της ΑΣΟΝ Παύλος Σεργίου, εργάτες, οι Νέοι Μουσικοί της Ορχήστρας θα εργαστούν πάνω σε έργα Μπετόβεν, Οφενμπαχ, Μοσόλοφ, Χόνεγκερ, Σοστακόβιτς, Αντερσον αλλά και την πρώτη παρουσίαση δύο νέων έργων, του Χρήστου Αλεξόπουλου και του Κώστα Βαρότση.
MegaroN PluS
Δευτέρα 11 Νοεμβρίου (Ώρα έναρξης: 19:00)
Είσοδος ελεύθερη με δελτία προτεραιότητας
Η διανομή των δελτίων αρχίζει στις 17:30
Διάλεξητου Hermann Parzinger
ΣΕ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ
Με το Κοινωφελές Ίδρυμα Κοινωνικού και Πολιτιστικού Έργου (ΚΙΚΠΕ)
Ο καθηγητής Dr. Hermann Parzinger, Πρόεδρος του Ιδρύματος της Πρωσικής Κληρονομιάς, θα μιλήσει για τις νέες προοπτικές του Ιδρύματος στο κέντρο του Βερολίνου. Το Βερολίνο, ίσως όσο καμία άλλη ευρωπαϊκή μητρόπολη, έχει τώρα την τύχη να μπορέσει να εφαρμόσει ένα παγκοσμίου βεληνεκούς πολιτιστικό σχέδιο στο ιστορικό του κέντρο.
Ήδη εκεί υπάρχει το “Νησί των Μουσείων”, μνημείο παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς της ΟΥΝΕΣΚΟ, με πέντε κτήρια που περιέχουν πολύτιμες συλλογές της τέχνης και του πολιτισμού της Ευρώπης και της Μέσης Ανατολής. Με το νέο σχέδιο, τα κτήρια αυτά θα εκσυγχρονισθούν σύμφωνα με τις απαιτήσεις του 21ου αιώνα, ενώ απέναντι και συγκεκριμένα αντικριστά με το «Παλαιό» Μουσείο που έκτισε ο Schinkel, στη στροφή του παλαιού αυτοκρατορικού ανακτόρου, θα υλοποιηθεί το σημαντικότερο και προοδευτικότερο πολιτιστικό σχέδιο της Γερμανίας του 21ου αιώνα, το Humboldt Forum, που θα φιλοξενήσει στο Βερολίνο τους θησαυρούς των άλλων ηπείρων.
Ενώ το ” Νησί των Μουσείων” θα εξακολουθεί να είναι αφιερωμένο στον ευρωπαϊκό και μεσανατολικό πολιτισμό, σύμφωνα με τις θεωρήσεις του 19ου αιώνα, το Humboldt Forum θα αναδείξει τους θησαυρούς των πολιτισμών της Ασίας, της Αφρικής, της Αμερικής, της Αυστραλίας και της ευρύτερης Ωκεανίας.
Η διάλεξη θα πραγματοποιηθεί στα αγγλικά με ταυτόχρονη μετάφραση.
MegaroN PluS
Πέμπτη 14 Νοεμβρίου (Ώρα έναρξης: 19:30)
Είσοδος ελεύθερη με δελτία προτεραιότητας
Η διανομή των δελτίων αρχίζει στις 17:30
«Το χρώμα του καιρού και του κλίματος»
Διάλεξη
Με την υποστήριξη του Ομίλου Μυτιληναίου
Μια ιδιαίτερη πτυχή της θαυμαστής συνάντησης τέχνης και επιστήμης, και πιο συγκεκριμένα της ζωγραφικής του βλέμματος με τη φυσική του περιβάλλοντος, παρουσιάζει η ξεχωριστή διάλεξη των Ακαδημαϊκών Παναγιώτη Τέτση και Χρήστου Ζερεφού που θα πραγματοποιηθεί την Πέμπτη 14 Νοεμβρίου, στις 7 το απόγευμα. Μια διάλεξη-απόσταγμα της συμμετοχής του καταξιωμένου εικαστικού και του διεθνούς κύρους πολυβραβευμένου καθηγητή Φυσικής της Ατμόσφαιρας, αντιστοίχως, στο άκρως ενδιαφέρον πείραμα της καταγραφής μοναδικών περιβαλλοντικών πληροφοριών, μέσα από τη μελέτη των χρωμάτων στον ουρανό κατά τη δύση του ηλίου, έτσι όπως τα απέδωσαν στους πίνακές τους διάσημοι ζωγράφοι των περασμένων πέντε αιώνων (Τέρνερ, Ντεγκά, Κλιμτ, Ρενουάρ, Ρόμπινσον, Ντελακρουά, Μονέ, Ρούμπενς, Ρέμπραντ, βαν Ντάικ κ.ά.).
ΠαιδικΟ ΘέαμΑ
Σάββατο 16 Νοεμβρίου (Ώρα έναρξης: 15:00)
Σάββατο 23 Νοεμβρίου, (Ώρα έναρξης: 15:00
Κυριακή 24 Νοεμβρίου (Ώρα έναρξης: 11:30
Σάββατο 30 Νοεμβρίου, (Ώρα έναρξης: 15:00
Νέος Εκθεσιακός Χώρος
Το νησί των θησαυρών
Χορηγοί Επικοινωνίας: MINI MEGA, FREE SUNDAY, ΣΚΑΙ 100.3, GALAXY, PEPPER, IN.GR, CLICKATLIFE, NEWS 247, COSMO.GR, INFOKIDS, CULTURENOW.GR, MONOPOLI.GR
Η απήχηση της παιδικής μουσικοθεατρικής παράστασης «Το Νησί των Θησαυρών», που ανέβηκε για πρώτη φορά πέρυσι στο Μέγαρο Μουσικής, ξεπέρασε κάθε προσδοκία. Εκατοντάδες παιδιά συνέρεαν, τις καθημερινές με τα σχολεία τους και τα Σαββατοκύριακα με τους γονείς τους, για να παρακολουθήσουν τη συναρπαστική ιστορία που σκηνοθέτησε ιδιοφυώς ο Θωμάς Μοσχόπουλος. Πρόκειται για μία παράσταση βασισμένη στο ομώνυμο κλασικό μυθιστόρημα του Robert Louis Stevenson, ιδωμένη μέσα από τα σύγχρονα μέσα τεχνολογίας. Ένα θεατρικό στο οποίο οι μάχες των πειρατών-ηθοποιών εκτυλίσσονται ανάμεσα στα παιδιά, ο Κάπτεν Φλίντ με τον παπαγάλο του πίνει ρούμι στο ίδιο τραπέζι με τους θεατές, όλοι μαζί τραγουδούν ζωντανά αυθεντικά πειρατικά τραγούδια και σαλπάρουν σε εξωτικά νησιά, αλλάζοντας συνεχώς χώρους και ατμόσφαιρα. Τα σκηνικά της παράστασης ανήκουν στην Λίλη Πεζανού, τα κοστούμια στην Κλαιρ Μπρέσγουελ, οι φωτισμοί στον Λευτέρη Παυλόπουλο, η ενορχήστρωση και η μουσική διδασκαλία στον Κορνήλιο Σελαμσή και η κινησιολογία στην Αμαλία Μπένετ. Η μουσικοθεατρική παράσταση θα παίζεται κάθε Σαββατοκύριακο μέχρι τον Απρίλιο και τις καθημερινές για τα σχολεία. Παίζουν οι ηθοποιοί: Αργύρης Ξάφης, Θάνος Τοκάκης, Σωκράτης Πατσίκας, Αννα Καλαϊτζίδου, Γιώργος Παπαγεωργίου, Γιάννης Κλίνης, Θοδωρής Πετρόπουλος, Γιάννης Παπαδόπουλος, Μιχάλης Κοιλάκος, Σταύρος Σβίγγος.
ΚαμεράτΑ- ΟρχήστρΑ ΤωΝ ΦίλωΝ ΤηΣ ΜουσικήΣ
Τετάρτη 20 & Πέμπτη 21 Νοεμβρίου (Ώρα έναρξης: 20:30)
Αίθουσα Χρήστος Λαμπράκης
ΠΑΡΑΓΩΓΗ
Μουσικός και Εκπαιδευτικός Οργανισμός Ελλάδος
ΜΕΓΑΣ ΧΟΡΗΓΟΣ ΤΗΣ ΟΡΧΗΣΤΡΑΣ 2011-2013: ΙΔΡΥΜΑ ΩΝΑΣΗ
Παραγωγή: Μουσικός και Εκπαιδευτικός Οργανισμός Ελλάδος
Άξιον εστί
Χορηγός Επικοινωνίας: ΑΘΗΝΑ 9.84
Ένα εμβληματικό έργο, έργο οικείο σε κάθε Έλληνα, το ορατόριο του Μίκη Θεοδωράκη «Άξιον Εστί», παρουσιάζεται από την πολυβραβευμένη Ορχήστρα των Φίλων της Μουσικής, Καμεράτα υπό τον αρχιμουσικό της Γιώργο Πέτρου, στην αυθεντική του πρώτη εκδοχή μαζί με την 14η Συμφωνία, έργο 135 του Ντμίτρι Σοστακόβιτς. Μέσα από τη μοναδική αυτή συνάντηση των δύο μεγάλων έργων, ο νομπελίστας ποιητής του «Άξιον Εστί», Οδυσσέας Ελύτης ‘συνομιλεί’ μέσα από τη Συμφωνία, αρ.14, με την ποίηση των Φεδερίκο Γκαρθία Λόρκα, Γκιγιόμ Απολινέρ και Ράινερ Μαρία Ρίλκε. Στο έργο του Σοστακόβιτς, συμμετέχουν ως σολίστ, η σοπράνο Τζούλια Σουγκλάκου και ο μπάσος Πέτρος Μαγουλάς, ενώ στο ορατόριο του Μίκη Θεοδωράκη τραγουδά ο Γιάννης Κότσιρας, ψέλνει ο βαρύτονος Δημήτρης Πλατανιάς και αφηγείται ο Νίκος Καραθάνος. Συμμετέχει η Χορωδία του Δήμου Αθηναίων υπό τη διεύθυνση του Σταύρου Μπερή.
ΜετατροπίεΣ
Τετάρτη 20 Νοεμβρίου (Ώρα έναρξης: 20:30)
Αίθουσα Δημήτρης Μητρόπουλος
«Πιαν-ωδίες»
Σκηνική μουσική του Περικλή Κούκου για 1,2 και 4 πιανίστες
Χορηγοί Επικοινωνίας: MEGA, ΤΟ ΠΟΝΤΙΚΙ, ΑΘΗΝΑ 9.84, CLICKATLIFE, ΝΑFTEMPORIKI.GR, NEWS 247, COSMO.GR, CULTURENOW.GR, MONOPOLI.GR
Οι «Πιαν-ωδίες» είναι ένα παιχνίδι με ένα αλλά και δύο πιάνα, για δύο, τέσσερα ή και οκτώ χέρια, στο οποίο θα συμμετάσχουν με… τόλμη και φαντασία, η Στέλλα Κούκου, ο Δημήτρης Κούκος, ο Νίκος Λαάρης και ο Θανάσης Αποστολόπουλος. Εμπνευστής αυτού του διασκεδαστικού μουσικού παιχνιδιού είναι ο μαέστρος Κωσταντίνος Καρύδης που είχε την ιδέα να παρουσιαστούν μεταγραφές έργων σκηνικής μουσικής του Περικλή Κούκου από μαθητές του στο Μέγαρο. Σκοπός αυτής της παρουσίασης είναι ο ακροατής «να εκτιμήσει τη μουσικότητα και τις συνθετικές αρετές ενός δημιουργού που μιλά με απλότητα και σαφήνεια, αρθρώνοντας έναν προσωπικό μουσικό λόγο», όπως αναφέρει στο σημείωμά του για το έντυπο πρόγραμμα της συναυλίας ο κλαρινετίστας Γιάννης Σαμπροβαλάκης. Στις «Πιαν-ωδίες», θα ακουστούν «Τα τραγούδια δίχως λόγια», αποσπάσματα από την οπερατική τριλογία «Μανουέλ Σαλίνας», «Ο Κονρουά και οι κόπιες του» (μεταγραφή σε πρώτη εκτέλεση) και «Όνειρο καλοκαιρινής νύχτας», καθώς και η “Suite in Blue” (επίσης σε πρώτη εκτέλεση). Τη συναυλία θα προλογίσει ο Καλλιτεχνικός Διευθυντής της Κ.Ο.Α. Βασίλης Χριστόπουλος.
MegaroN PluS
Πέμπτη 21 Νοεμβρίου (Ώρα έναρξης: 19:00)
Είσοδος ελεύθερη με δελτία προτεραιότητας
Η διανομή των δελτίων αρχίζει στις 17:30
ΣΥΝΔΙΟΡΓΑΝΩΣΗ του Μεγάρου Μουσικής με:
Ελληνικό Ίδρυμα Ευρωπαϊκής και Εξωτερικής Πολιτικής (ΕΛΙΑΜΕΠ)
Ίδρυμα Οικονομικών & Βιομηχανικών Ερευνών (ΙΟΒΕ)
Kantor Σύμβουλοι Επιχειρήσεων
Κίνηση Πολιτών
Διεθνής Διαφάνεια Ελλάς
«Το πολιτικό σύστημα στο πλαίσιο της συνταγματικής αναθεώρησης»
Συζήτηση
Στο πλαίσιο του κύκλου δημοσίων συζητήσεων «Ελλάδα: Μεταρρυθμίσεις, Ρήξεις, Τομες», πραγματοποιείται συζήτηση με θέμα «Το πολιτικό σύστημα στο πλαίσιο της συνταγματικής αναθεώρησης».
Μετέχουν: ο Γεώργιος Δελλής, Καθηγητής Πανεπιστημίου Αθηνών που θα μιλήσει με θέμα: “Τα Κόμματα στο Πολιτικό Σύστημα “, ο Ανδρέας Δρυμιώτης, Πολιτικός Μηχανικός – Σύμβουλος Επιχειρήσεων που θα αναπτύξει το θέμα : “Πολιτικό Σύστημα και Πελατειακό Κράτος”, o Ηλίας Νικολακόπουλος, Καθηγητής Πανεπιστημίου Αθηνών θα μιλήσει για “Το Εκλογικό Σύστημα – Βουλευτές και Υπουργοί “, ενώ το θέμα της διάλεξης του Φίλιππου Σπυρόπουλου, Καθηγητή Πανεπιστημίου Αθηνών είναι: “Τα Όργανα της Πολιτείας και ο Έλεγχος Λειτουργίας του Πολιτεύματος “
Συντονίζει ο Παναγιώτης Πικραμμένος, Πρόεδρος Συμβουλίου Επικρατείας ε.τ., πρ.Πρωθυπουργός, Αντιπρόεδρος της Κίνησης Πολιτών
ΜετατροπίεΣ
Σάββατο 23 Νοεμβρίου (Ώρα έναρξης: 20:30)
Αίθουσα Χρήστος Λαμπράκης
Viva V.E.R.D.I.
Θέσειςκαιαντιθέσεις
ΧορηγοίΕπικοινωνίας: MEGA, ΤΟΠΟΝΤΙΚΙ, ΑΘΗΝΑ 9.84, CLICKATLIFE, ΝΑFTEMPORIKI.GR, NEWS 247, COSMO.GR, CULTURENOW.GR, MONOPOLI.GR
Με αφορμή τον εορτασμό 200 χρόνων από τη γέννηση του Τζουζέππε Βέρντι (1813-1901), μιας από τις πλέον εμβληματικές μουσικές φυσιογνωμίες όλων των εποχών, η Αίθουσα Χρήστος Λαμπράκης θα φιλοξενήσει το Σάββατο 23 Νοεμβρίου (ώρα: 20.30) την πανηγυρική συναυλία «Viva V.E.R.D.I.!», κατά την οποία θα ακουστούν άριες και ντουέτα για γυναικείες φωνές και πιάνο από τους «Λομβαρδούς», τον «Τροβατόρε», τον «Ριγκολέττο» και τον «Ντον Κάρλο», καθώς και πιανιστικές διασκευές/μεταγραφές οπερατικών θεμάτων του Βέρντι από τον Φραντς Λιστ (1811-1886). Συμμετέχουν οι σοπράνο Βασιλική Καραγιάννη και Σοφία Κυανίδου, η μετζοσοπράνο Λία Σάμμερς και ο πιανίστας Χάρης Δημαράς. Ο τίτλος της συναυλίας («Viva V.E.R.D.I.!», «Ζήτω ο Βέρντι!»), εκτός του ότι αποτελεί φόρο τιμής στον μέγιστο Ιταλό μουσουργό του 19ου αιώνα, αναφέρεται επίσης στο ακρωνύμιο του κρυφού επαναστατικού μηνύματος της δεκαετίας του 1860 V.E.R.D.I.=Vittorio Emanuele, Re D’ Italia [Βίκτωρ-Εμμανουήλ, Βασιλεύς της Ιταλίας]. Πρόκειται για ένα σύνθημα που ήταν ευρέως διαδεδομένο, την εποχή του ιταλικού Risorgimento, της εθνικής αναγέννησης της χώρας. Καλούσε τον λαό σε επανάσταση με στόχο την ενοποίηση της Ιταλίας υπό τον Βασιλιά Βίκτωρα-Εμμανουήλ Β΄ και την απαγκίστρωσή της από τον ζυγό της αυτοκρατορίας των Αψβούργων.
MegaroN PluS
Τρίτη 26 Νοεμβρίου (Ώρα έναρξης: 19:00)
Είσοδος ελεύθερη με δελτία προτεραιότητας
Η διανομή των δελτίων αρχίζει στις 17:30
«Πώς επηρεάζει την ανθρώπινη σκέψη και παιδεία η μαθηματική σκέψη»
Συζήτηση
Τα Μαθηματικά, σε διάφορες μορφές, υπάρχουν όσο υπάρχουν άνθρωποι. Η μεθοδολογία και αποδεικτική διαδικασία που ακολουθούν σήμερα, διαμορφώθηκε- σε γενικές γραμμές- τον 6ο-3ο π.Χ. αιώνα στην αρχαία Ελλάδα. Από την Αναγέννηση μέχρι σήμερα ζούμε το φαινόμενο της ανάπτυξης της σύγχρονης επιστήμης, φαινόμενο στο οποίο τα μαθηματικά έχουν την κεντρική θέση, καθ’ όσον χρησιμοποιούνται από τις θετικές επιστήμες και με την πάροδο των αιώνων ο ρόλος τους επεκτείνεται και σε άλλες επιστήμες (π.χ Οικονομικά, Κοινωνιολογία, Ιατρική κλπ.). Η διαδικασία αυτής της επέκτασης δεν φαίνεται να έχει τέλος. Τα Μαθηματικά διαδραματίζουν έναν πρωταγωνιστικό ρόλο πέραν του γνωσιολογικού επιπέδου. Μαζί με τη γλώσσα της κάθε χώρας, είναι τα πλέον συχνά επιλεγόμενα εργαλεία αξιολογήσεων-εξετάσεων πάσης φύσεως.
Στην παρουσίαση του θέματος, μεταξύ άλλων, θα θιγούν και τα παρακάτω:
• Τι είναι τα Μαθηματικά;
• Πώς προέκυψαν μέσα στην ιστορία;
• Ποια είναι η μέθοδός τους;
• Πόσο σίγουρη είναι η αλήθεια που κηρύσσουν;
• Πώς σχετίζονται με την υπόλοιπη ανθρώπινη γνώση;
• Τι περιορισμοί υπάρχουν στον ρόλο τους μέσα στην ιστορία;
• Ποιος ο ρόλος τους στην Εκπαίδευση;
κλπ
Τις απαντήσεις δίνουν δύο επιστήμονες: ο Καθηγητής Μαθηματικών στο Πανεπιστήμιο Αθηνών, Θεοδόσιος Ζαχαριάδης και ο Επίτιμος Διδάκτορας Φυσικής στο Πανεπιστήμιο της Κρήτης, Στέφανος Τραχανάς. Τη συζήτηση συντονίζει ο Σταύρος Παπασταυρίδης, Ομότιμος Καθηγητής Μαθηματικών στο Πανεπιστήμιο Αθηνών. Η συζήτηση πραγματοποιείται στο πλαίσιο του Κύκλου «Η Επιστήμη στη ζωή μας».
ΕιδικέΣ ΕμφανίσειΣ
Τετάρτη 27 & Πέμπτη 28 Νοεμβρίου (Ώρα έναρξης: 20:30)
ΑίθουσαΧρήστοςΛαμπράκης
China’s Disabled People’s Performing Art Troupe:
My Dream
ΧορηγοίΕπικοινωνίας: ΣΚΑΙ, ΕΠΕΝΔΥΤΗΣ, PASSE PAR TOUT, ΤΟΠΟΝΤΙΚΙ, ΣΚΑΙ 100.3, NEWS 247, COSMO.GR, CULTURENOW.GR, MONOPOLI.GR
ΣΕ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ με την Πρεσβεία της Λαϊκής Δημοκρατίας της Κίνας
Ο Κινεζικός Καλλιτεχνικός Θίασος Ατόμων με Ειδικές Ανάγκες(China Disabled People’s Performing Art Troupe – CDPPAT), με διαπιστευτήρια από όλο τον κόσμο, έρχεται για δύο βραδιές στο Μέγαρο, για να προσφέρει ένα θέαμα βαθιά συγκινητικό και ουσιαστικά ψυχαγωγικό. Εξαιρετικοί καλλιτέχνες, με αφοπλιστική ικανότητα να υπερβαίνουν τις δυσκολίες, μεταδίδουν τη μαγεία τους με μοναδικό τρόπο και στέλνουν ένα μήνυμα αισιοδοξίας και σθένους.
Οι παραστάσεις τους είναι μια δήλωση για το δημιουργικό δυναμικό που κρύβεται μέσα σε κάθε άνθρωπο, για τον πλούσιο εσωτερικό κόσμο των ανθρώπων με ειδικές ανάγκες. Νεαροί καλλιτέχνες που δεν ακούν, μιλάνε με αρμονικές και ζωηρές κινήσεις, άλλοι που δεν βλέπουν, ξεδιπλώνουν τον δικό τους κόσμο με υπέροχα τραγούδια και εντυπωσιακούς χορούς και άλλοι με άλλες φυσικές δυσκολίες, εκφράζουν την εμπιστοσύνη τους στη ζωή, με υψηλής τέχνης κίνηση και γοητευτικές μελωδίες.
Ο Θίασος των Ατόμων με Ειδικές Ανάγκες έχει παρουσιάσει, τα τελευταία δεκαπέντε χρόνια, περισσότερα από 100 πολυτεχνικά θεάματα και έχει περιοδεύσει σε τριάντα χώρες της Ασίας, της Ευρώπης, της Αμερικής και της Αυστραλίας. Τα μέλη του θιάσου γίνονται «αγγελιοφόροι ομορφιάς και φιλίας», εκφράζονται με τις γλώσσες της τέχνης , με φρέσκες ιδέες και μεταμορφώνονται σε πρεσβευτές των 600 εκατομμυρίων ανθρώπων με ειδικές ανάγκες, σε όλο τον κόσμο. Η διαδρομή τους άρχισε το 1987, όταν 30 άτομα με ειδικές ανάγκες και αγάπη για τις τέχνες έγιναν δεκτοί στο Φεστιβάλ Τεχνών της Κίνας και δημιούργησαν τον Θίασο των Ατόμων με Ειδικές Ανάγκες. Τα επόμενα 13 χρόνια παρέμειναν μια ερασιτεχνική ομάδα και το 2000 δημιούργησαν για πρώτη φορά ένα μεγάλης κλίμακας θέαμα με τίτλο «My Dream» -Το Όνειρό μου- μια παραγωγή υψηλών καλλιτεχνικών προδιαγραφών και επαγγελματικού επιπέδου. Από το 2002 άρχισαν να δίνουν κανονικές παραστάσεις, με μεγάλη εμπορική επιτυχία και τεράστια ανταπόκριση από το κοινό. Το 2004 ο Θίασος εξελίχθηκε σε επαγγελματικό σύνολο. Με πηγή έμπνευσης το τρίπτυχο «Αλήθεια, Τιμιότητα, Αρετή» και με οδηγό την «Αρμονία και την Αγάπη», απογειώθηκε σε διεθνή αναγνώριση.
Ο Θίασος υποστηρίζεται από την Κινεζική Ομοσπονδία Ατόμων με Ειδικές Ανάγκες και τα μέλη του προέρχονται από όλες τις κοινωνικές ομάδες: εργάτες, αγρότες, υπάλληλοι, φοιτητές. Αποτελείται από 110 καλλιτέχνες και από 37 διοικητικούς υπαλλήλους. Ο μέσος όρος ηλικίας των καλλιτεχνών είναι τα 20 και του διοικητικού προσωπικού τα 29. Ο Πρόεδρος, ο Καλλιτεχνικός Διευθυντής, ο Υπεύθυνος Χορού και ο Υπεύθυνος Μουσικής είναι άτομα με ειδικές ανάγκες.
ΓέφυρεΣ
Τη σειρά Γέφυρες διευθύνει ο Δημήτρης Μαραγκόπουλος.
Τετάρτη 27 Νοεμβρίου (Ώρα έναρξης εκδήλωσης: 21:00)
Αίθουσα Βanquet
(Ώρα έναρξης workshop: 19:00)
Workshop στο MC2
In – House
Η μουσική House στο Μέγαρο
Χορηγοί Επικοινωνίας: MAD, ΤΟ ΠΟΝΤΙΚΙ, CULTURENOW.GR, MONOPOLI.GR
Μπορεί το Μέγαρο Μουσικής να στεγάσει ένα αφιέρωμα στη House μουσική; Ανοιχτό σε καινοτομίες, πρωτότυπες συνεργασίες και σύγχρονες τάσεις, το Μέγαρο Μουσικής Αθηνών σε συνεργασία με τη Zero10 Records παρουσιάζουν ένα νέο concept, την “House Orchestra”, φέρνοντας την ηλεκτρονική dance μουσική στον ειδικά διαμορφωμένο χώρο του Banquet, στον οποίο μπορεί κανείς να χορέψει, να πιει το ποτό του και να μυηθεί στη μουσική House. Με live ενορχηστρώσεις από τους καταξιωμένους καλλιτέχνες και μουσικούς παραγωγούς: Playmen, Dim Chord, Dino MFU, Chris IDH, Issy (Slickbeats), V-Sag και Agent Greg, live ερμηνείες από τους vocalist μεγάλων επιτυχιών της house: Demy, Yalena, Gabriel (Slickbeats), Alexandra McKay και ζωντανές ερμηνείες από τα συγκροτήματα Slick Beats και Star Motel, το «πάρτι» της House θα απογειωθεί. Θα προηγηθεί workshop με dj’s και παραγωγούς ανοιχτό στο κοινό με ελεύθερη είσοδο, που θα αφορά γενικότερα θέματα μουσικής δημιουργίας και δισκογραφικής παραγωγής. Project Manager της βραδιάς House, ο Γιάννης Καγιούλης.
ΣύγχρονΗ ΜουσικΗ ΔημιουργίΑ
Παρασκευή 29 Νοεμβρίου (Ώρα έναρξης: 20:30)
Αίθουσα Δημήτρης Μητρόπουλος
«Το τριπλό ταξίδι: Μουσικές ανταλλαγές ανάμεσα σε Ελλάδα, Γαλλία και Γερμανία από το 1945 ως τις μέρες μας»
Χορηγοί Επικοινωνίας: FREE SUNDAY, ΑΘΗΝΑ 9.84, ΡΑΔΙΟΦΩΝΙΚΟΣ ΣΤΑΘΜΟΣ ΕΚΚΛΗΣΙΑΣ, CULTURENOW.GR, MONOPOLI.GR
Συναυλία στο πλαίσιο του ομώνυμου συμποσίου. Η εκδήλωση διοργανώνεται από το Γαλλικό Ινστιτούτο Ελλάδος και το Ινστιτούτο Goethe Αθηνών, σε συνεργασία με το Μέγαρο Μουσικής Αθηνών, στο πλαίσιο της 50ήςεπετείου της υπογραφής της Συνθήκης των Ηλυσίων. Στο πλαίσιο του Συμποσίου «Το τριπλό ταξίδι: Μουσικές ανταλλαγές ανάμεσα σε Ελλάδα, Γαλλία και Γερμανία από το 1945 ως τις μέρες μας», πραγματοποιείται συναυλία του Μουσικού Συνόλου Ergon Ensemble με έργα του 20ού και του 21ου αιώνα Ελλήνων και ξένων συνθετών. Συγκεκριμένα θα παρουσιαστούν έργα των Μ. Μπορμπουδάκη, Γ. Απέργη, Ph.Manoury, J.Francais. Τον καλλιτεχνικό συντονισμό της συναυλίας έχει αναλάβει ο Αλέξανδρος Μούζας.
Τομέας Τύπου
Ράνια Βουγιουκαλάκη, 210 7282717, rvou@megaron.gr
Αντώνης Στεφάνου, 210 7282725, aste@megaron.gr
Γεωργία Σμέρου, 210 7282748, smerou@megaron.gr
Δάφνη Τζανετή, 2107282271, dtzaneti@megaron.gr