Μαρία Κομπάτσαρη: ΕΝΤΟΣ ΟΡΙΩΝ Έκθεση

Επταπύργιο 15 Σεπτεμβρίου – 15 Οκτωβρίου 2021 Εγκαίνια: Τετάρτη, 15 Σεπτεμβρίου, 17:00-20:00

Η Εφορεία Αρχαιοτήτων Πόλης Θεσσαλονίκης φιλοξενεί στο Επταπύργιο την έκθεση της Μαρίας Κομπατσιάρη με τίτλο «Εντός ορίων». Τα εγκαίνια θα πραγματοποιηθούν την Τετάρτη 15 Σεπτεμβρίου 2021 από τις 17:00 μέχρι τις 20:00.

Η έκθεση αναπτύσσεται σε έναν από τους πύργους του Επταπυργίου, στον αύλειο χώρο μπροστά από αυτόν και στην απομόνωση των πρώην φυλακών και περιλαμβάνει κυρίως νέα έργα της εικαστικού, που φιλοτεχνήθηκαν με αφορμή τη συγκεκριμένη διοργάνωση.

Η Μαρία Κομπατσιάρη εμπνέεται από τον χώρο, διερευνά την ιστορία και τη σημασία του, επιδιώκει να αναπτύξει έναν διάλογο μεταξύ του μνημείου και της σύγχρονης τέχνης και να αναδείξει μέσα από αυτόν τη σημασία του Επταπυργίου. Τα έργα που παρουσιάζονται ενεργοποιούν τη μνήμη και τα συναισθήματα και καλούν τον επισκέπτη να αφουγκραστεί την πορεία του μνημείου μέσα στον χρόνο.

Όπως σημειώνει η Αναπληρώτρια Προϊσταμένη της Εφορείας Αρχαιοτήτων Πόλης Θεσσαλονίκης, Δρ. Ελισάβετ Τσιγαρίδα, «… Αυτές τις άηχες φωνές του παρελθόντος, αυτές τις επώνυμες και ανώνυμες ιστορίες άκουσε με την καλλιτεχνική της ευαισθησία η Μαρία Κομπατσιάρη και με τον δικό της προσωπικό κώδικα αποτύπωσε στα έργα / εγκαταστάσεις που εκτίθενται στην ‘αίθουσα διδασκαλίας’, στην αυλή και σε τέσσερα από τα κελιά απομόνωσης. Με αυτόν τον τρόπο τα έργα της, σεβόμενα το μνημείο και συνομιλώντας με την ιστορία του, δίνουν μια νέα διάσταση στην υπόσταση του Επταπυργίου και συνθέτουν ένα ακόμη επεισόδιο στην ιστορία του μνημείου».

Επιμέλεια έκθεσης: Δρ. Μαρία Δ. Καγιαδάκη, Ιστορικός Τέχνης, Μουσειολόγος / ΕΦΑΠΟΘ

Κατά τη διάρκεια της έκθεσης θα πραγματοποιηθούν τέσσερις ξεναγήσεις από την εικαστικό βάσει του παρακάτω προγράμματος:

Πέμπτη, 23 Σεπτεμβρίου, Σάββατο, 2 Οκτωβρίου, Σάββατο, 9 Οκτωβρίου, Πέμπτη, 14 Οκτωβρίου 2021 & ώρα 12:00.

Τόπος: Επταπύργιο

Διάρκεια: 15 Σεπτεμβρίου 2021 – 15 Οκτωβρίου 2021

Εγκαίνια: 15 Σεπτεμβρίου, 17:00-20:00

Ωράριο: 10:00-17:00, Τρίτη: κλειστά

Ξεναγήσεις: 23/09, 2/10, 9/10, 14/10, 12:00

Είσοδος: ελεύθερη, με το εισιτήριο εισόδου στο Επταπύργιο

Οι επισκέπτες θα πρέπει να τηρούν τις οδηγίες και συστάσεις της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων COVID-19 του Υπουργείου Υγείας για την ασφαλή προσέλευση στους αρχαιολογικούς χώρους και τα μουσεία, σύμφωνα με τις ισχύουσες Κ.Υ.Α.

You may also like...