Μαθητιάδα Πρώτης Σερρών

Η Μαθητιάδα διοργανώνεται από τον Δήμο Αμφίπολης, την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας, την ΑμΚΕ «Πανελλήνια Μαθητιάδα» και την Οργανωτική Επιτροπή του ν. 3794/2009.από το 2002 στην Πρώτη Σερρών.
Το κύριο χαρακτηριστικό των εγκαταστάσεων είναι η ενότητα των χώρων, έτσι όλοι να βρίσκονται μαζί, είτε ως συμμετέχοντες είτε ως θεατές.
Όλες οι αθλητικές και πολιτιστικές εκδηλώσεις διεξάγονται σε εγκαταστάσεις οι οποίες είναι οργανωμένες κυρίως σε δύο συγκροτήματα.
Το κύριο συγκρότημα βρίσκεται στο Δημοτικό Στάδιο Πρώτης Σερρών και στον ευρύτερο χώρο του χωριού, όπου και διεξάγεται ο κύριος όγκος των αθλητικών και πολιτιστικών δραστηριοτήτων.
Το δεύτερο συγκρότημα βρίσκεται στην Κάρριανη Καβάλας στο οποίο διεξάγονται όλα τα αθλήματα νερού και τα αθλήματα νερού σε πισίνα, καθώς και το άθλημα της ιππασίας.
Αναλυτικά οι εγκαταστάσεις είναι οι παρακάτω:
Δημοτικό Στάδιο Πρώτης Σερρών
1) Χώρος εξέδρας (Άρση Βαρών, Πυγμαχία, Ταε Κβον Ντο
2) Χώρος Γυμναστικής και Βαρέων (Ενόργανη, Ρυθμική, Πάλη, Τζούντο)
3) Εγκατάσταση Σκοποβολής
4) Εγκατάσταση Βόλεϊ
5) Εγκατάσταση Μπάσκετ
6) Εγκατάσταση Χάντμπολ
7) Εγκατάσταση Μπιτς Βόλε
8) Εγκατάσταση Τένις
9) Εγκατάσταση Τοξοβολίας
10) Εγκατάσταση Ορεινής Ποδηλασίας
11) Εγκατάσταση Ποδηλασίας Δρόμου
12) Εγκατάσταση Παραολυμπιακού Πάρκου
13) Κεντρικό Στάδιο Πρώτης
14) Κλειστό Γυμναστήριο Σταδίου Πρώτης
15) Κλειστό Γυμναστήριο Γυμνασίου Πρώτης
16) Γωνιές της Ελλάδας
17) Δημοκρατία στην Πράξη
18) Χώρος Πολιτισμού-Περίπτερα Φορέων
19) Χώρος Απονομών Μεταλλίων
Ευρύτερος χώρος χωριού Πρώτης
20) Διαδρομή Μαραθωνίου
21) Χώρος Πολιτιστικών εκδηλώσεων (Κεντρική Πλατεία)
22) Πολιτιστικές εκθέσεις
23) Πάρκο Ελιάς
Κάρριανη Καβάλας
24) Πισίνα
25) Εγκατάσταση Ιππασίας και Μοντέρνου Πεντάθλου
26) Εγκατάσταση θαλάσσιου κουλουάρ ( Κωπηλασία, Κανώ, Καγιάκ Σπριντ)
27) Εγκατάσταση Τρίαθλου και Καγιάκ Σλάλομ
28) Εγκατάσταση Ιστιοπλοΐας
Περιγραφή Δραστηριότητας
Η Μαθητιάδα Πρώτης Σερρών διεξάγεται τις πρώτες εβδομάδες του Μαΐου κάθε δύο χρόνια, και διαρκεί περίπου πέντε (5) ημέρες .
Σκοπός της διοργάνωσης είναι η ανάπτυξη του αθλητικού ιδεώδους, η καλλιέργεια του πνεύματος, του δώματος, της ψυχής, της ευγενούς άμιλλας και του υγιούς συναγωνισμού, η ανάπτυξη των σωματικών, πνευματικών, πολιτιστικών και περιβαλλοντικών ικανοτήτων, καθώς και η εμπέδωση των αξιών του Ολυμπιακού Πνεύματος και των πανανθρώπινων αρχών του Ελληνικού Πολιτισμού.
Ο παραπάνω σκοπός επιτυγχάνεται με τη διοργάνωση αθλητικών, εκπαιδευτικών πνευματικών, ψυχαγωγικών, επιστημονικών και καλλιτεχνικών εκδηλώσεων, με τη συμμετοχή μαθητών από σχολεία της Επικράτειας και της Ομογένειας.
Εκτός από τις αθλητικές δραστηριότητες, όπου οι μαθητές συμμετέχουν σε 34 Ολυμπιακά αθλήματα «χωρίς το φόβο της αποτηχίας και το άγχος της νίκης», όπως είναι το σύνθημα της Μαθητιάδας, οι πολιτιστικές δραστηριότητες περιλαμβάνουν εκθέσεις, δράσεις, εκδηλώσεις και εργαστήρια διαδραστικού χαρακτήρα, και εκδηλώσεις προστασίας και διάσωσης του περιβάλλοντος. Αναλυτικότερα, στις δράσεις του πολιτισμού θα συναντήσουμε την έκθεση Ιστορία των Παραολυμπιακών Αγώνων, εκθέσεις ζωγραφικής και φωτογραφίας, διαδραστικά και διαθεματικά εργαστήρια, Μουσείο και Εργαστήρια Αυτοσχέδιων Μουσικών Οργάνων, εκπαιδευτικά προγράμματα υγείας και διατροφής κ.α.
Στο πλαίσιο του γενικότερου πολιτιστικού-περιβαλλοντικού προγράμματος, η οργανωτική επιτροπή εντάσσει περιβαλλοντικές δράσεις προκειμένου ο θεσμός να εξελιχθεί σταδιακά σε “Πράσινη Μαθητιάδα”, φιλικότερη προς το περιβάλλον. Στο πλαίσιο αυτό, όλα τα συμμετέχοντα σχολεία φυτεύουν ένα δέντρο ελιάς, δημιουργώντας το “Πάρκο της Ελιάς”, ενώ στα επόμενα χρόνια θα λειτουργήσει ένα πιλοτικό εκπαιδευτικό πάρκο-αγρόκτημα, αφιερωμένο στη φυσιογνωμία του λαού μας.
Υπό την αιγίδα και τη συμπαράσταση της Βουλής πραγματοποιείται η δράση «Δημοκρατία στην Πράξη», με στόχο την κινητοποίηση κάθε μαθητή να συμμετέχει και να εξοικειωθεί με τη δημοκρατική διαδικασία της ελεύθερης έκφρασης κάθε άποψης, της κρίσης και ψήφισής της από το κοινωνικό σύνολο. Η Δημοκρατία στην Πράξη διεξάγεται παράλληλα με τα αγωνίσματα, στο Βήμα της Μαθητιάδας, ένα ειδικά διαμορφωμένο χώρο σε σχήμα μικρού αμφιθεάτρου με βήμα ομιλητή, όπου οι μαθητές εκθέτουν ζητήματα που τους απασχολούν και καλούνται να ακούσουν αντίστοιχα ζητήματα από συνομήλικους τους, από την Ελλάδα και το εξωτερικό.
Η διοργάνωση απευθύνεται πρωτίστως σε μαθητές, εκπαιδευτικούς και γονείς από όλη την Ελλάδα και την ομογένεια. Φυσικά, η διοργάνωση, είναι ανοιχτή προς όλο τον κόσμο.
Όσον αφορά τον αριθμό των θεατών, η εκτίμησή του δεν μπορεί να είναι ακριβής, καθώς η είσοδος στους χώρους της διοργάνωσης είναι ελεύθερη. Ωστόσο, ο αριθμός των μαθητών που επισκέπτονται τη διοργάνωση εκτιμάται περίπου σε 1000, ενώ η τελετή έναρξης, υπολογίζεται ότι παρακολουθείται από περίπου 1500 θεατές.
Η εθελοντική συμμετοχή είναι πολύ σημαντική, και στις προηγούμενες διοργανώσεις υπολογίζεται ότι έφτανε τους 800 εθελοντές. Στην τελευταία διοργάνωση (Μάιος 2012) ο αριθμός των εθελοντών έφτασε περίπου τους 250. Προς το παρόν δεν υπάρχει συνεργασία με εθελοντικές οργανώσεις.
Σας επισυνάπτουμε το πλήρες αναλυτικό πρόγραμμα της Ι’ Μαθητιάδας (11-15 Μαΐου 2012) βλ συνημμένο «Πρόγραμμα Ι’ Μαθητιάδας».
Η πολιτισμική πολυμορφία αφορά τις εκδηλώσεις της Μαθητιάδας σε μεγάλο βαθμό.
Στο Παραολυμπιακό Πάρκο διεξάγονται επιδείξεις Παραολυμπιακών αθλημάτων και βιωματικά παιχνίδια για όλους τους συμμετέχοντες, με στόχο την ευαισθητοποίηση τους πάνω σε θέματα που αφορούν τα ΑΜΕΑ. Οι μαθητές (και οι επισκέπτες), μέσα από την επαφή με τα άτομα με αναπηρία μαθαίνουν να αποδέχονται το διαφορετικό αλλά ίσο, ενώ η αποδοχή των ΑΜΕΑ βοηθάει επίσης στην συνολικότερη συνείδηση για αποδοχή του διαφορετικού και σε άλλα επίπεδα πχ φύλο, φυλή κτλ.
Επίσης, στις «Γωνιές της Ελλάδας», που είναι ειδικά διαμορφωμένα περίπτερα, κάθε αποστολή που συμμετέχει παρουσιάζει τον τόπο που εκπροσωπεί, τα αξιοθέατα, τα προϊόντα, τα ήθη και τα έθιμά του, έτσι ώστε να προωθείται η πολιτισμική πολυμορφία, καθώς στη διοργάνωση συμμετέχουν σχολεία από όλη την Ελληνική επικράτεια, αλλά και από το εξωτερικό.
Οι γενικότερες μελλοντικές επιδιώξεις του φορέα διοργάνωσης αφορούν την αύξηση της συμμετοχής των μαθητών και τη γενικότερη αύξηση του, ήδη υψηλού, επιπέδου της διοργάνωσης, ώστε να επιτυγχάνονται σε μεγαλύτερο βαθμό οι σκοποί της.

Περισσότερες πληροφορίες:
Γεωργαλής Νικόλαος – Κ. Κιορπέ 20, Ροδολίβος Σερρών, Τ.Κ. 62041 τηλ: 2324350126

e-mail: nikosgeorgalis85@gmail.com

You may also like...