Μαθηματικά μοντέλα στο ήχο στην ΦΕΞ

ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΑ ΜΟΝΤΕΛΑ ΣΤΟΝ ΗΧΟ

η Ξάνθη του Μάνου Χατζιδάκι

13η περίοδος Ξάνθη 2018

 

Σάββατο 3 Νοεμβρίου 2018  

[20.00] Πολυχώρος Τέχνης και Σκέψης – (το σπίτι που γεννήθηκε ο Μ. Χατζιδάκις)

«Μαθηματικά μοντέλα στον ήχο».

Με τον Θωμά Βουγιουκλή, ομότιμος Καθηγητής, Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης

Τα μαθηματικά προσφέρουν τις δομές τους (κατασκευές τους) ως πρότυπα-μοντέλα έκφρασης καταστάσεων και προβλημάτων από τις διάφορες επιστήμες στις οποίες συμπεριλαμβάνονται οι κοινωνικές και οι ανθρωπιστικές. Έτσι τα προβλήματα είναι αναγνωρίσιμα, μεταφέρσιμα, έχουν επιστημονική τεκμηρίωση και αποκτούν κύρος. Ένα τέτοιο εργαλείο είναι η «Προβολή». Θα συζητήσουμε το θέμα της προβολής στον Ήχο, με διάθεση να ανακαλύψουμε παραμέτρους ακόμα και σε θέματα στα οποία με την πρώτη ματιά δεν φαίνεται να έχουν σχέση με τα μαθηματικά. Τα παραδείγματά μας θα είναι από τα συνηθισμένα προβλήματα που συναντάμε στη ζωή αλλά θα εστιάσουμε τη συζήτησή μας στη γλώσσα, τον πολιτισμό και την εκπαίδευση.

Ο Θωμάς Βουγιουκλής, ομότιμος Καθηγητής στη Σχολή Επιστημών Αγωγής, της οποίας έχει διατελέσει και κοσμήτορας έχει εργαστεί ερευνητικά στην άλγεβρα των υπερδομών και έχει θεμελιώσει ένα κλάδο που πήρε το όνομά του τις Ην-δομές.

Έχει πλήθος ερευνητικών εργασιών σε διεθνή περιοδικά, συμμετείχε και διοργάνωσε πλήθος συνεδρίων στην Ελλάδα και προπαντός στο εξωτερικό, επισκέπτης καθηγητής στο ΜΙΤ, USA, στο Udine, Ιταλία και στο Bangor της Ουαλίας.

You may also like...