«ΜΑΖΙ»

poΤο ΜΕΛΤ&ΕΛΑΜΟ -ΣΦΑευρισκόμενο σε μια διαρκή αναπροσαρμογή των πολλαπλών ρόλων που καλείται να υπηρετήσει, αφουγκράζεται τις επίκαιρες κοινωνικές ανησυχίες και διεκδικεί με τόλμη την παρουσία του στην πραγματικότητα της σημερινής Αθήνας. Στοχεύοντας στην εξωστρέφεια και εντασσόμενο ως ζωτικό στοιχείο στις ανάγκες της σύγχρονης κοινωνίας,  προώθησε μια πολύ σημαντική συνέργεια αναδεικνύοντας ταυτόχρονα και την ανάγκη για μια ευρεία συμμετοχική διαδικασία. Τρεις υπηρεσίες του ΥΠΠΟΑ, το Μουσείο Ελληνικής Λαϊκής Τέχνης και Ελληνικών Λαϊκών Μουσικών Οργάνων-Συλλογή Φοίβου Ανωγειανάκη, η Διεύθυνση Νεώτερου Πολιτιστικού Αποθέματος και Άυλης Πολιτιστικής Κληρονομιάς της ΓΔΑΠΚ και η Διεύθυνση Ανάπτυξης Σύγχρονης Δημιουργίας /Τμήμα Δ’-Συνεργειών και Συμμετοχής σε Πολυμερείς Συνεργασίες της ΓΔΣΠ,συνεργούν και διοργανώνουν σειρά  εκδηλώσεων υπό το γενικό τίτλο
«ΜΑΖΙ»
Το περιεχόμενο των εκδηλώσεων αφορά στην προώθηση του διαπολιτισμικού διαλόγου και της ειρηνικής συνύπαρξης ανθρώπων με διαφορετικές πολιτισμικές καταβολές, καθώς και στην ανάδειξη του προσφυγικού ζητήματος.
Συμμετέχουν καλλιτέχνες που ζουν και δημιουργούν στην Ελλάδα, ορμώμενοι από τα προσωπικά τους πολιτιστικά βιώματα, καθώς και πολιτιστικοί φορείς από διάφορες χώρες που δραστηριοποιούνται στην Ελλάδα προβάλλοντας το εθνικό πολιτιστικό τους απόθεμα.
Θα πραγματοποιηθούν οι παρακάτω εκδηλώσεις:
Σάββατο 21 Μαΐου – Δευτέρα 4 Ιουλίου 2016, Λουτρό των Αέρηδων, Κυρρήστου 8, Πλάκα.
Έκθεση «Καταφύγιο» της Τίνας Καραγεώργη. Η έκθεση αποτελεί αφορμή και όχημα για τις εκδηλώσεις του «ΜΑΖΙ». Εκκινεί από το φλέγον ζήτημα του προσφυγικού και μιλά για τη συνύπαρξη ανθρώπων με διαφορετικές, πολιτισμικές, εθνικές ή θρησκευτικές καταβολές. Οι άνθρωποι συμβολικά απεκδυόμενοι των εξωτερικών συμβόλων της διαφορετικότητας, αφήνονται να συνυπάρχουν αρμονικά και συμμετέχουν σε ένα «τελετουργικό» όπου ο χώρος του Λουτρού λειτουργεί σαν καταφύγιο για το σώμα και την ψυχή.
Εγκαίνια Σάββατο 21 Μαΐου 2016, ώρα 12.00.
·         Κυριακή 29.5.2016, ώρα 11:30-13:30, Κήπος ΜΕΛΤ & ΕΛΑΜΟ-ΣΦΑ, Διογένους 1, Πλάκα.
HurdyGurdyBand. Η Μαριέττα Τσακμακλή, ο Θεοδόσης Σμυρνιός, η Μαρία Πανέλλη και ο Αλέξανδρος Δημητρόπουλος αποτελούν το συγκρότημα HurdyGurdyBand. Το μουσικό τους ταξίδι ξεκίνησε το 2013 όπου συστήθηκαν για πρώτη φορά στο ελληνικό κοινό. Από τότε, συνεχίζουν να τραγουδούν τις διαφορετικές μουσικές ιστορίες του κόσμου με αγάπη, σεβασμό στα ήθη, τις ιδέες και τις παραδόσεις κάθε λαού. Mία μουσική διαδρομή από το Βορρά ως το Νότο και από τη Δύση ως την Ανατολή. Παραδοσιακά τραγούδια από όλες τις ηπείρους, τραγουδημένα στη γλώσσα της κάθε χώρας, με αφετηρία την ελληνική παραδοσιακή μουσική.
·         Κυριακή 5.6.2016, ώρα 11:00-14:00, Κήπος ΜΕΛΤ & ΕΛΑΜΟ-ΣΦΑ, Διογένους 1, Πλάκα.
«Να το πάρει το ποτάμι…». Εκπαιδευτικό πρόγραμμα για παιδιά 8 -12 ετών. Θα ακολουθήσουμε τη διαδρομή ενός ποταμού και θα μάθουμε τα μυστικά του ταξιδιού του,  όπως θα τα αποδώσουν τα παιδιά υπό την καθοδήγηση των ζωγράφων Ιωάννας Βλάχου και Περσεφόνης Νικολακοπούλου.
Η εκδήλωση εντάσσεται επίσης στο πλαίσιο της Παγκόσμιας  Ημέρας Περιβάλλοντος.
·         Κυριακή 12.6.2016, ώρα 11:30-14:30, Κήπος ΜΕΛΤ & ΕΛΑΜΟ-ΣΦΑ, Διογένους 1, Πλάκα.
4ο Πορτογαλικό Πικνίκ Ποίησης στην Αθήνα. Εμπνευστής του είναι ο πορτογάλος καλλιτέχνης Andre Maia, ο οποίος ζει και εργάζεται τα τελευταία επτά χρόνια στην Αθήνα, υπηρετώντας με συνέπεια την πορτογαλική μουσική παράδοση, καθιστώντας τη γνωστή και προβάλλοντάς την  στο ελληνικό κοινό.
Η εκδήλωση τελεί υπό την αιγίδα της Πρεσβείας της Πορτογαλίας.
·         Κυριακή 12.6.2016, ώρα 12:30-14:00, Λουτρό των Αέρηδων, Κυρρήστου 8, Πλάκα.
«Αμάν Χαμάμ», Αφήγηση παραμυθιού στο Λουτρό των Αέρηδων:Συμμετέχουν η αφηγήτρια παραμυθιών Σύλβια Βενιζελέα, η τραγουδίστρια-αφηγήτρια Lamia Bedioui και οι μουσικοί Λουκία Κωνσταντάτου και Μαρία Παπαπετροπούλου. Πρόκειται για μια σκηνική σύνθεση που αντλεί το υλικό της από την πλούσια προφορική παράδοση των λαών και βασίζεται στη μυθοπλασία και στους μουσικούς αυτοσχεδιασμούς.
·         Κυριακή 19.6.2016, ώρα 10:00-14:00, Κήπος ΜΕΛΤ & ΕΛΑΜΟ-ΣΦΑ, Διογένους 1, Πλάκα.
Τραγούδια και ρυθμοί από την Λατινική Αμερική. Οι καλλιτέχνες που θα συμμετάσχουν εκπροσωπούν τις κοινότητες και τους συλλόγους των χωρών τους στην Αθήνα και θα παρουσιάσουν τραγούδια και ρυθμούς από τη Λατινική Αμερική. Την ευθύνη της επικοινωνίας με τις λατινοαμερικάνικες κοινότητες και τους καλλιτέχνες ανέλαβε η καθηγήτρια κ. Elia Ramirez Rouvalis σε συνεργασία με το Μουσείο και την καλλιτεχνική επιμέλεια της εκδήλωσης ο κ. Αndre Maia πορτογάλος τραγουδιστής και ηθοποιός.
Η εκδήλωση εντάσσεται επίσης στο πλαίσιο της Παγκόσμιας  Ημέρας Μουσικής.
Οι εκδηλώσεις γίνονται με προσφορά των καλλιτεχνών και των φορέων, και με ελεύθερη είσοδο για το κοινό

You may also like...