Μέγαρο Μουσικής

Δεκέμβριος 2013  
Έλληνες και Πολωνοί μουσικοί ανιχνεύουν μαζί μια σειρά μουσικά ρεύματα της σύγχρονης μουσικής, από τον Σνίτκε ως τον Πιατσόλα, φέρνοντας σε πρώτο πλάνο τη ζωντάνια και την πολυχρωμία της μουσικής σκηνής του καιρού μας.
Το διάσημο για την δεξιοτεχνία και την ιδιαίτερη ποιότητα του ήχου του Lutoslawski Quartet και το Idee fixe ensemble– Ensemble in Residence του ΜΜΘ, συμπράττουν σε έναν κύκλο συναυλιών και  ρίχνουν την αυλαία των εκδηλώσεων του Μεγάρου Μουσικής Θεσσαλονίκης για το έτος 2013.
Θα ακουστούν έργα γραμμένα την περίοδο του μεταμοντερνισμού, κατάλληλα επιλεγμένα ώστε να αναδείξουν την στυλιστική ποικιλία στο ύφος, τον ήχο και τη γραφή της περιόδου αυτής.Ο εσωτερικός στοχαστικός ήχος του Ιαπωνικής καταγωγής συνθέτη T.Hosokawa ακολουθείται από το ήδη καθιερωμένο στο ρεπερτόριο Κουιντέτο του Alfred Schnittke -έργο σταθμός στην εργογραφία του- το οποίο είναι γραμμένο ως requiem για το θάνατο της μητέρας του. Η βραζιλιάνικη ρυθμική ζωντάνια του έργου του L. Pitombeira προσθέτει μιαν άλλη νότα στο πρόγραμμα της βραδιάς, στο οποίο ακολουθεί  το κουιντέτο του Markovich, (που αποτελεί το δεύτερο βιολιστή του Lutoslawsky Quartet και που στη συγκεκριμένη συναυλία συνδράμει και με την ιδιότητα του συνθέτη). Η μουσική του A.Piazzolla για μπαντονεόν και κουαρτέτο εγχόρδων αποτελεί την κατακλείδα μιας πολύχρωμης συναυλίας.

 

Wroclaw Philarmonia Concert Hall 12/12/2013  Wroclaw, Poland
-Alfred Schnittke: Κουιντέτο για πιάνο
-Toshio Hosokawa: Fragmente II
για άλτο φλάουτο και κουαρτέτo εγχόρδων

-Liduino Pitombeira: Xingu για άλτο σαξόφωνο και κουαρτέτο εγχόρδων
-Marcin Markovich:
Κουιντέτο για μπάσο κλαρινέτο

-Astor Piazzolla: 5 Tango Sensations

18/12/2013                    
Αίθουσα Δημήτρης Μητρόπουλος*  Αθήνα

– Witold Lutoslawski: Κουαρτέτο για έγχορδα
– Alfred Schnittke: Κουιντέτο για πιάνο
– Toshio Hosokawa: “Fragmente II” για άλτο φλάουτο και κουαρτέτο εγχόρδων
– Liduino Pitombeira: “Xingu” για άλτο σαξόφωνο και κουαρτέτο εγχόρδων
– Marcin Markowicz: Κουιντέτο για μπάσο κλαρινέτο
– Astor Piazzolla: Anxiety και Fear από το “Five Tango Sensations” για μπαντονεόν και κουαρτέτο εγχόρδων
* Η ηλεκτρονική προπώληση εισιτηρίων ξεκινάει στις 27 Νοεμβρίου 2013
Τιμές εισιτηρίων Φοιτητές, νέοι, άνεργοι, ΑΜΕΑ: € 5 Πολύτεκνοι, 65+: € 8Ζώνη Β: € 12 Ζώνη Α: € 20/Δυνατότητα ομαδικών κρατήσεων

21/12/2013   
Αίθουσα Αιμίλιος Ριάδης*    Θεσσαλονίκη 

Alfred Schnittke: Κουιντέτο για πιάνο
-Toshio Hosokawa: Fragmente II για άλτο φλάουτο και κουαρτέτo εγχόρδων 
-Liduino Pitombeira: Xingu για άλτο σαξόφωνο και κουαρτέτο εγχόρδων
-Marcin Markovich: Κουιντέτο για μπάσο κλαρινέτο

*Η ηλεκτρονική προπώληση εισιτηρίων ξεκινάει στις 21 Νοεμβρίου 2013
Τιμές εισιτηρίων: 12€, 8€ (μαθητικά-φοιτητικά-κάτοχοι κάρτας ανεργίας)/Δυνατότητα ομαδικών κρατήσεων

Το κουαρτέτο Lutosławski Quartet ιδρύθηκε το 2007. Το σύνολο αποτελείται, μεταξύ άλλων, από τους κορυφαίους της Φιλαρμονικής του Wroclaw: Marcin Markowicz – β’ βιολί, Artur Rozmysłowicz – βιόλα, Maciej Młodawski – τσέλο. Από το Μάρτιο του 2009 το πρώτο βιολί του Κουαρτέτου είναι ο επιφανής βιολιστής Jakub Jakowicz.

Παρά το σύντομο διάστημα, κατά το οποίο δραστηριοποιείται το σύνολο, έχει ήδη δώσει συναυλίες στο Διεθνές Φεστιβάλ Wratislavia Cantans, στο Διεθνές Φεστιβάλ Συνόλων της Τέχνης Δωματίου, στο  Witold Lutosławski Festival „Chain VI”, στο Silesian Quartet and Guests, στο φεστιβάλ Musica Polonica Nova, στο Klara Festival στις Βρυξέλλεςκαι στο Jazztopad Festival. Έχουν συμπράξει με το Silesian Quartet, το Royal String Quartet και το Iturriaga Quartet, καθώς και με τους Paul Gulda και Bruno Canino, τον Άγγλο ομποΐστα Nicolas Daniel, και τους Πολωνούς σολίστ Tomasz Strahl, Paweł Kowalski, Ryszard Groblewski, αλλά και με θρυλικούς μουσικούς της τζαζ όπως οι Kenny Wheeler και John Taylor. Το σύνολο έχει ερμηνεύσει εξαιρετικά το Κοντσέρτο για κουαρτέτο εγχόρδων και ορχήστρα του Martinů με τη Φιλαρμονική του Wroclaw υπό τη διεύθυνση του Jacek Kaspszyk, μια ερμηνεία που έλαβε πολλές επαινετικές κριτικές. Το Δεκέμβριο του 2010 το κουαρτέτο έδωσε συναυλία στο Brussels Théâtre Royal de la Monnaie στις Βρυξέλλες για το τέλος του Διεθνούς Έτους Chopin.
Σε συνεργασία με τη δισκογραφική εταιρεία CD Accord και με επίτιμους προσκεκλημένους, όπως οι Krzysztof Jakowicz και Andrzej Bauer, το σύνολο ηχογράφησε το πρώτο του CD, παρουσιάζοντας όλες τα έργα δωματίου του Witold Lutoslawski. Η ηχογράφηση ήταν υποψήφια για το βραβείο Fryderyk 2009 (τα Πολωνικά Grammy). Το 2010 το Lutoslawski Quartet Wroclaw ηχογράφησε κουαρτέτα των Szymanowski, Shostakovitch και Markowicz για το ντεμπούτο άλμπουμ τους, το οποίο θα κυκλοφορήσει σύντομα.
Το Lutoslawski Quartet εστιάζει στη σύγχρονη μουσική δωματίου και σε αυτήν του 20ου αιώνα,  διαδίδοντας, επίσης, και Πολωνικά αριστουργήματα όπως αυτά των Lutosławski, Bacewicz και Szymanowski.
Ιdee Fixe ensemble Σκοπός του συνόλου Ι.F. είναι η διάδοση της σύγχρονης μουσικής δημιουργίας. Το ενδιαφέρον εστιάζεται στο ρεπερτόριο της μουσικής που γράφτηκε στον 20ο & 21ο αιώνα, αναζητώντας απαντήσεις σε ερωτήματα που αφορούν τα ονόματα και την ταυτότητα αυτού του ρεπερτορίου, τις ανεπαίσθητες αποσιωπήσεις, τις απροσδόκητες επιρροές, τις αποκλίσεις, τις διαγραφές, τις επιπτώσεις μιας ύλης που είναι ακόμη ανοικτή και εν εξελίξει.
Το σύνολο εμφανίζεται σε σημαντικές αίθουσες συναυλιών και χώρους τεχνών, όπως και σε διεθνή φεστιβάλ στην Ελλάδα και στο εξωτερικό, Πορτογαλία (Harmos festival), Ιταλία (Verona),Τουρκία (Klasik Keyifler Φεστιβάλ, Yasar University & Istanbul University), Πολωνία (Musica Nova Polonica Festival), Μεγ. Βρετανία (Goldsmiths University-Russian Music Center, Huddersfield University), Σερβία (Guarnerius Art Center) , Synthermia Διεθνές Μουσικό Φεστιβάλ & Διαγωνισμός Σύνθεσης (Ελλάδα -05 -07 -09 -12), 1η Θερινή Μουσική Ακαδημία-Βόλου (Ελλάδα 2012), Κρατικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης (Ελλάδα 2011), Ένωση Ελλήνων Μουσουργών συναυλία σειρά / Αθήνα (Ελλάδα 2010), Γιάννης Παπαϊωάννου- Διεθνές Μουσικό Φεστιβάλ / Καβάλα (Ελλάδα 2010) κ.α.} αναπτύσσοντας σχέσεις με σημαντικούς καλλιτέχνες και πολιτιστικούς φορείς προκειμένου να εξασφαλίσει τις προϋποθέσεις ουσιαστικών δράσεων, συνεργασιών και ανακαλύψεων μέσω της μουσικής δημιουργίας.
Το σύνολο I.F. μεταξύ άλλων έχει καθιερώσει κύκλους συναυλιών ξεχωριστών θεματικών ενοτήτων : επετειακά Πορτραίτα Ελλήνων συνθετών- (Γιάννης Παπαϊωάννου, Θόδωρος Αντωνίου, Δημήτρης Θέμελης, Νίκος Αστρινίδης, Γιώργος Κουρουπός), Το σύμπαν της Ρώσικης Πρωτοπορίας (Κύκλος τριών συναυλιών σε συνεργασία με το Κρατικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης), Έργα Εβραίων συνθετών απαγορευμένα από το Γ΄ Ράιχ (Entratete Musik) σε συνεργασία με την Κρατική Ορχήστρα Θεσσαλονίκης, Μουσική και Θρησκεία, Sea Sound scene & Video Art, Αφιέρωμα στα έργα του Dmitri Smirnov & Elena Firsova κ.α
Από το 2004 είναι Ensemble in Residence του Δημοτικού Ωδείου Θέρμης ενώ από το 2013 είναι Ensemble in Residence του Μεγάρου Μουσικής Θεσσαλονίκης.
Τα μέλη του συνόλου ξεχωριστά αλλά και συνολικά  συνεργάζονται με πολλούς καταξιωμένους συνθέτες  οι οποίοι έχουν γράψει και αφιερώσει  σ’ αυτό πληθώρα έργων που έχουν παρουσιαστεί σε πρώτες εκτελέσεις.
Ο κόσμος των ήχων και τα έργα που τον απαρτίζουν δεν είναι ένα πεπερασμένο σύνολο καταστάσεων. Είναι μια πύλη εισόδου, διαρκώς ανοιχτή σε ανεξάντλητες ερμηνείες.
Το σύνολο I.F εχει εμφανιστεί υπο την διεύθυνση του Βλαδίμηρου Συμεωνίδη, Μίλτου Λογιάδη, Δημήτρη Δημόπουλου, Αλέξανδρου Μυρατ και Θόδωρου Αντωνίου.
Μέλη του Συνόλου Idee Fixe ensemble                                                   
Ερατώ Αλακιοζίδου πιάνο                     
Ζαχαρίας Ταρπάγκος/Νικολός Δημόπουλος φλάουτο
Θεόφιλος Σωτηριάδης σαξόφωνο
Κωνσταντίνος Ράπτης μπαντονεόν
Δημήτρης Λεοντζάκος κλαρινέτο
Επιμέλεια προγράμματος-Βασίλης Κίτσος(συνθέτης,μουσικολόγος)

Μέλη του κουαρτέτου εγχόρδων Lutoslawski
Jakub Jakowicz / Szymon Krzeszowiec α’ βιολί
Marcin Markowicz β’ βιολί
Artur Rozmyslowicz Βιόλα
Maciej Mlodawski Βιολοντσέλο
Erato Alakiozidou
pianist  www.eratoalakiozidou.gr

Director M.C.T www.doth.gr
Synthermia International Music Festival www.synthermia.gr
Idee Fixe ensemble www.ideefixe.gr
Prof. State Conservatory of Thessaloniki
E|eratoala@gmail.com

 Erato Alakiozidou
pianist  www.eratoalakiozidou.gr

Director M.C.T www.doth.gr
Synthermia International Music Festival www.synthermia.gr
Idee Fixe ensemble www.ideefixe.gr
Prof. State Conservatory of Thessaloniki
E|eratoala@gmail.com

 

You may also like...