Μέγαρο Μουσικής

Διάλεξη του Χοσέ Σέλγας του αρχιτεκτονικού γραφείου SelgasCano
στο πλαίσιο του Megaron Plus

SiliconeHouse selgascano (Richard Powers)Πέμπτη 21 Μαρτίου, ώρα έναρξης: 19.00

Είσοδος ελεύθερη με δελτία προτεραιότητας
Η διανομή των δελτίων αρχίζει στις 17.30
Στα αγγλικά με ταυτόχρονη μετάφραση

Ο Χοσέ Σέλγας, του αρχιτεκτονικού γραφείου SelgasCano, μέλος της διεθνούς κριτικής επιτροπής του διαγωνισμού GREAT 2013 – Τα Πρώτα τους Κτίρια, θα συναντήσει το κοινό  του Megaron Plus, την Πέμπτη 21 Μαρτίου, στις 7 το απόγευμα, στο Μέγαρο Μουσικής, και θα μιλήσει για το έργο και τη φιλοσοφία της δουλειάς του. Τη διάλεξη προλογίζει ο επιμελητής της έκθεσης GREAT 2013 – Tα Πρώτα τους Κτίρια, αρχιτέκτονας Μέμος Φιλιππίδης.

Σπάνια δίνει διαλέξεις. Τόσο ο ίδιος, ο Χοσέ Σέλγας, όσο και η Λουθία Κάνο, η συνιδρύτρια του μικρού – από πρόθεση – αλλά υπερδραστήριου αρχιτεκτονικού γραφείου SelgasCano, προτιμούν αντί να εστιάζουν στο προσωπικό τους έργο, να επικεντρώνουν τη δουλειά τους στην έρευνα της κατασκευαστικής διαδικασίας και των σταδίων που μεσολαβούν από την παραγωγή των υλικών μέχρι την τελική τους εγκατάσταση. Από αυτήν και μόνο την άποψη, η διάλεξη του εμπνευσμένου αρχιτέκτονα, αποκτά ιδιαίτερο ενδιαφέρον, αφού αποτελεί για τους φίλους του Μegaron Plus μια πρώτης τάξεως ευκαιρία να συναντηθούν μαζί του και να εμβαθύνουν στη φιλοσοφία της δουλειάς του.

Ο Χοσέ Σέλγας έρχεται στην Αθήνα με την ιδιότητα του μέλους της διεθνούς κριτικής επιτροπής που θα αξιολογήσει τις υποβαλλόμενες εργασίες Ελλήνων φοιτητών από σχολές αρχιτεκτονικής της Ελλάδας και του εξωτερικού στην πρώτη διοργάνωση του GREAT. Θα ανέβει στο βήμα του Megaron Plus μία ημέρα μετά τη διάλεξη του Πορτογάλου συναδέλφου του, Μανουέλ ‘Αϊρες Ματέους, για να αναφερθεί στα κίνητρα και τη γόνιμη διαδικασία της δικής του αρχιτεκτονικής θεώρησης: ενός έργου χαρακτηριστικού για τη «φωτεινότητά» του η οποία ενισχύεται από τη χρήση ανάλαφρων και ημιδιαφανών υλικών (plexiglass και πολυανθρακικά) και μιας παλέτας έντονων όσο και παστέλ χρωμάτων.

Ο Χοσέ Σέλγας, γεννημένος το 1965, αποφοίτησε το 1992 από την Ανώτατη Αρχιτεκτονική Σχολή του Πολυτεχνείου της Μαδρίτης και το 1993 ίδρυσε το αρχιτεκτονικό γραφείο SelgasCano μαζί με τη Λουθία Κάνο. Το διάστημα 1994-1995 συνεργάστηκε με τον Φραντσέσκο Βενέτσια στη Νάπολη ενώ τα έτη 1997-1998 του δόθηκε υποτροφία για να σπουδάσει στην Ισπανική Ακαδημία Καλών Τεχνών στη Ρώμη. Οι SelgasCano εργάζονται στη Μαδρίτη. Είναι ένα μικρό γραφείο που θέλει να παραμείνει σε αυτό το μέγεθος. Δεν έχουν διδάξει σε πανεπιστήμια και τείνουν να μην δίνουν διαλέξεις ώστε να αποφεύγουν να εστιάζουν στα έργα τους. Έχουν επικεντρώσει τη δουλειά τους στην έρευνα της κατασκευαστικής διαδικασίας την οποία αντιλαμβάνονται ως μια συνεχή καταγραφή του μέγιστου δυνατού αριθμού των στοιχείων που παρεμβάλλονται από το στάδιο της κατασκευής μέχρι εκείνο της εγκατάστασης. Έχουν εκθέσει έργο τους στο ΜοΜΑ στη Νέα Υόρκη, στη Μπιενάλε της Βενετίας, στη GA Gallery στο Τόκιο, στο Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης του Τόκιο και στο Design Museum του Λονδίνου. Στα πρόσφατα project τους συγκαταλέγονται η κατασκευή των Συνεδριακών Κέντρων και των Αιθουσών Διαλέξεων στην Καρθαγένα και την Πλασένθια της Ισπανίας όπως και του Factory Youth Movement στη Μέριδα.

Το GREAT – Greek Architectural Talent είναι μια συνεργασία του Μεγάρου Μουσικής Αθηνών και της ΑΓΕΤ Ηρακλής, μέλος του Ομίλου Lafarge, για την ανάδειξη και προβολή της ελληνικής αρχιτεκτονικής δημιουργίας. Με την πρωτοβουλία αυτή, εκτείνεται περαιτέρω ο διάλογος που έχουν αναπτύξει οι δύο οργανισμοί με την αρχιτεκτονική κοινότητα, το Μέγαρο Μουσικής Αθηνών στο πλαίσιο του προγράμματος Megaron Plus και ο Όμιλος Lafarge με τη συνεργασία για την αναζήτηση λύσεων που ανταποκρίνονται στις σύγχρονες κατασκευαστικές προκλήσεις και υπηρετούν το αρχιτεκτονικό όραμα. Το GREAT εστιάζει στο ελληνικό αρχιτεκτονικό ταλέντο και την καινοτομία που πηγάζει από αυτό και επιχειρεί να ενισχύσει την απήχησή του στο διεθνές αρχιτεκτονικό στερέωμα.

Τομέας Τύπου
Ράνια Βουγιουκαλάκη, 210 7282 717,
rvou@megaron.gr

Πληροφορίες για το δελτίο Τύπου αυτό:
Αντώνης Στεφάνου 210 7282 725,
aste@megaron.gr

 Πληροφορίες για το κοινό στο τηλέφωνο: 210 72.82.333   και στην ιστοσελίδα του ΜΜΑ: www.megaron.gr

You may also like...