Μεταρρυθμίσεις και Οικονομική Ανάπτυξη
Συζήτηση
Ομιλητές: Κυριάκος Μητσοτάκης, Υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης, Μαρία Δαμανάκη, Επίτροπος Θαλάσσιας Πολιτικής και Αλιείας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ευθύμιος Βιδάλης, Αντιπρόεδρος του Δ.Σ. και Πρόεδρος Συμβουλίου για τη Βιώσιμη Ανάπτυξη, ΣΕΒ, Νίκος Βέττας, Γενικός Διευθυντής ΙΟΒΕ και Καθηγητής Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών
Τη συζήτηση συντονίζει ο Κώστας Κωστής, Καθηγητής Οικονομικών Επιστημών του Πανεπιστημίου Αθηνών
Πέμπτη 20 Μαρτίου 2014
Ώρα έναρξης: 19.00
Είσοδος ελεύθερη με δελτία προτεραιότητας
Η διανομή των δελτίων αρχίζει στις 17.30
Η επίτευξη θετικών ρυθμών ανάπτυξης στην ελληνική οικονομία το συντομότερο δυνατό αλλά με τρόπο σταθερό και διατηρήσιμο αποτελεί το μείζον και επείγον ζητούμενο. Η βαθιά και παρατεταμένη ύφεση ολοκληρώνεται, καθώς σταθεροποίηση παρατηρείται σε πολλές πλευρές της οικονομίας. Ποιες όμως μπορεί να είναι οι πηγές ανάπτυξης για την ελληνική οικονομία, ώστε να δημιουργηθούν νέα παραγωγή και θέσεις εργασίας; Ποιοι είναι οι όροι σύγκλισης με τις κεντρικές οικονομίες της Ευρωζώνης και ποιοί οι κίνδυνοι απόκλισης; Έχουν ολοκληρωθεί οι απαιτούμενες μεταρρυθμίσεις, διορθώνοντας τις παθογένειες του παρελθόντος ώστε η οικονομική δραστηριότητα να σταθεροποιηθεί σε ένα υψηλότερο επίπεδο;
Τα ουσιαστικά αυτά ερωτήματα απασχολούν την – τέταρτη κατά σειρά – δημόσια συζήτηση του νέου Κύκλου «Μεταρρυθμίσεις με το βλέμμα στο μέλλον» του Μegaron Plus που θα πραγματοποιηθεί την Πέμπτη 20 Μαρτίου, στις 7 το απόγευμα στην Αίθουσα Δημήτρης Μητρόπουλος, με τη συμμετοχή κορυφαίων πολιτικών προσωπικοτήτων και επιστημόνων που διαδραματίζουν καθοριστικό ρόλο στον κοινωνικο-οικονομικό βίο της χώρας. Πιο συγκεκριμένα, ο Υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης, Κυριάκος Μητσoτάκης, η Επίτροπος Θαλάσσιας Πολιτικής και Αλιείας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Μαρία Δαμανάκη, ο Αντιπρόεδρος Δ.Σ. και Πρόεδρος του Συμβουλίου για τη Βιώσιμη Ανάπτυξη, ΣΕΒ, Ευθύμιος Βιδάλης και ο Καθηγητής του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών και Γενικός Διευθυντής ΙΟΒΕ, Νίκος Βέττας, θα εξετάσουν – υπό διαφορετικές οπτικές γωνίες – τις πλευρές του ζητήματος, καταθέτοντας παράλληλα προτάσεις για μεταρρυθμίσεις ως προϋπόθεση για την οικονομική ανάπτυξη της χώρας και την έξοδο από την κρίση.
Τη συζήτηση θα συντονίσει ο Κώστας Κωστής, Καθηγητής Οικονομικών Επιστημών του Πανεπιστημίου Αθηνών.
Στόχος της εκδήλωσης που διοργανώνουν το Ελληνικό Ίδρυμα Ευρωπαϊκής και Εξωτερικής Πολιτικής (ΕΛΙΑΜΕΠ), το Ίδρυμα Οικονομικών & Βιομηχανικών Ερευνών (ΙΟΒΕ), η Kantor, η Κίνηση Πολιτών και η Διεθνής Διαφάνεια Ελλάς σε συνεργασία με το Megaron Plus, είναι η συμβολή της στο δημόσιο διάλογο μέσα από συγκεκριμένες και τεκμηριωμένες προτάσεις δεδομένου πως η Ελλάδα αλλάζει, αλλά καλό είναι να ξέρει πού θέλει να πάει και πώς.
Ο τρίτος κύκλος δημόσιων συζητήσεων με τίτλο «Μεταρρυθμίσεις με το βλέμμα στο μέλλον» – που συνδιοργανώνουν το ΕΛΙΑΜΕΠ, το ΙΟΒΕ, η Kantor, η Κίνηση Πολιτών και η Διεθνής Διαφάνεια Eλλάς με το Megaron Plus μετά την ολοκλήρωση του περσινού επιτυχημένου Κύκλου «Μεταρρυθμίσεις, Ρήξεις, Τομές» – προχωρά στην παρουσίαση συγκεκριμένων προτάσεων σε τέσσερα μεγάλα θέματα που αφορούν άμεσα το μέλλον της χώρας. Στην πρώτη δημόσια συζήτηση του νέου κύκλου, κατατέθηκαν προτάσεις για τη συνταγματική αναθεώρηση και την αναμόρφωση του πολιτικού συστήματος της χώρας. Στη δεύτερη, λίγο πριν την ανάληψη της Ευρωπαϊκής Προεδρίας από την Ελλάδα, επανεξετάστηκε η θέση της χώρας μας σε μια συνεχώς μεταβαλλόμενη Ευρώπη και σ’ ένα παγκοσμιοποιημένο αλλά εξαιρετικά ασταθές διεθνές περιβάλλον ενώ στην τρίτη, συζητήθηκαν οι προοπτικές που ανοίγονται στον τομέα της ενέργειας αφού εξετάστηκε τόσο η αναπτυξιακή όσο και η γεωπολιτική διάστασή τους.
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης γεννήθηκε το 1968 στην Αθήνα. Αφού αποφοίτησε αριστούχος από το Κολλέγιο Αθηνών, συνέχισε τις σπουδές του στην Αμερική. Σπούδασε κοινωνικές επιστήμες στο Harvard από όπου αποφοίτησε με την ανώτατη τιμητική διάκριση «summa cum laude» ενώ τιμήθηκε με τα έπαθλα «Hoopes» και «Tocqueville» για την εκπόνηση της διατριβής του με θέμα την αμερικανική εξωτερική πολιτική απέναντι στην Ελλάδα. Συνέχισε τις σπουδές του στο Stanford, στον τομέα των διεθνών οικονομικών σχέσεων και τις ολοκλήρωσε στο Harvard Business School στον τομέα της διοίκησης επιχειρήσεων. Πριν ασχοληθεί με την πολιτική, εργάστηκε επί μία δεκαετία στον ιδιωτικό τομέα στην Ελλάδα και το εξωτερικό. Διετέλεσε οικονομικός αναλυτής στην Chase Investment Bank και σύμβουλος στην κορυφαία εταιρία συμβούλων McKinsey and Company στο Λονδίνο. Μετά την επιστροφή του στην Ελλάδα, εργάστηκε ως ανώτατο στέλεχος επενδύσεων στην Alpha Ventures της Alpha Bank και στη συνέχεια μετακινήθηκε στον Όμιλο της Εθνικής Τράπεζας της Ελλάδας. Διετέλεσε για τρία χρόνια Διευθύνων Σύμβουλος της Εθνικής Επιχειρηματικών Συμμετοχών την οποία και ανέδειξε σε κορυφαία εταιρεία στην Ελληνική και Βαλκανική αγορά του private equity και του venture capital. Η Εθνική Επιχειρηματικών Συμμετοχών χρηματοδότησε πολλές γρήγορα αναπτυσσόμενες επιχειρήσεις με ίδια κεφάλαια, δημιουργώντας εκατοντάδες θέσεις απασχόλησης. Για την επαγγελματική του δραστηριότητα έχει λάβει τιμητικές διακρίσεις, με σημαντικότερη την βράβευσή του το 2003 από το World Economic Forum ως “Global Leader for Tomorrow”. Στις εκλογές του 2004 και του 2007 εξελέγη πρώτος σε σταυρούς προτίμησης βουλευτής με τη Νέα Δημοκρατία στη μεγαλύτερη εκλογική περιφέρεια της χώρας, τη Β΄ Αθηνών, ενώ στις εκλογές του 2009 εξελέγη για τρίτη φορά. Στις εκλογές του Μαΐου 2012 εξελέγη για μία ακόμη φορά πρώτος στη Β’ Αθηνών ενώ ήταν επικεφαλής του ψηφοδελτίου στις εκλογές του Ιουνίου 2012. Στη Βουλή των Ελλήνων έχει συμμετάσχει στην Επιτροπή Αναθεώρησης του Συντάγματος και στις Επιτροπές Οικονομικών, Παραγωγής και Εμπορίου, Ευρωπαϊκών Υποθέσεων και Εξωτερικών και Άμυνας ενώ διετέλεσε για δύο χρόνια Πρόεδρος της Επιτροπής Περιβάλλοντος. Έως τις εκλογές του 2012 ήταν Τομεάρχης Περιβαλλοντικής Πολιτικής της Νέας Δημοκρατίας. Έχει επισκεφθεί πολλές περιβαλλοντικά ευαίσθητες περιοχές της χώρας, έχει συμμετάσχει σε δεκάδες συνέδρια για το περιβάλλον στην Ελλάδα και το εξωτερικό, μεταξύ των οποίων στις διεθνείς διασκέψεις του ΟΗΕ για την κλιματική αλλαγή στο Μπαλί, το Πόζναν, το Κανκούν και την Κοπεγχάγη. Στις 24 Ιουνίου 2013 ορίστηκε Υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης. Μιλάει Αγγλικά, Γαλλικά και Γερμανικά και έχει εκδώσει το βιβλίο «Οι Συμπληγάδες της Εξωτερικής Πολιτικής». Έχει τρία παιδιά, τη Σοφία, τον Κωνσταντίνο και τη Δάφνη.
Η Μαρία Δαμανάκη γεννήθηκε στην Κρήτη και αποφοίτησε από το Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο (ΕΜΠ) με το τίτλο του χημικού μηχανικού και με άριστη επίδοση. Είναι μητέρα τριών παιδιών. Η ελληνίδα Επίτροπος, έχοντας υπηρετήσει ως μέλος του Ελληνικού Κοινοβουλίου για περισσότερα από 25 χρόνια, αποτελεί σπουδαία προσωπικότητα της ελληνικής πολιτικής σκηνής. Ειδικότερα, από το 1986 μέχρι το 1990 διετέλεσε αντιπρόεδρος του Ελληνικού Κοινοβουλίου και από το 1991 έως το 1993 χρημάτισε πρόεδρος του πολιτικού κόμματος ”Συνασπισμός της Αριστεράς και της Προόδου”. Κατά την διάρκεια των σπουδών της στο Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο, η Μαρία Δαμανάκη έλαβε μέρος στην εξέγερση των φοιτητών ενάντια στο ελληνικό δικτατορικό καθεστώς (1970-1974) αναλαμβάνοντας ηγετικό ρόλο. Ως συνέπεια φυλακίστηκε το διάστημα που μεσολάβησε από την εξέγερση των φοιτητών του Πολυτεχνείου τον Νοέμβριο του 1973 έως και την πτώση του καθεστώτος το 1974. Επίσης, έχει εκλεγεί δύο φορές μέλος του Δημοτικού Συμβουλίου του Δήμου Αθηναίων (1994-2000) και έχει συγγράψει τέσσερα βιβλία με θέμα την ευρωπαϊκή πολιτική, τα ανθρώπινα δικαιώματα και την εκπαίδευση.
Ο Ευθύμιος Βιδάλης αποφοίτησε από το Πανεπιστήμιο του Harvard με ΒΑ στις Πολιτικές Επιστήμες και σπούδασε Διοίκηση Επιχειρήσεων (MBA) στο Harvard Graduate School of Business Administration. Εργάστηκε για περίπου 20 χρόνια στην Owens Corning των ΗΠΑ όπου κατείχε θέσεις Γενικής Διοίκησης, μεταξύ των οποίων του Αντιπροέδρου του τομέα Reinforcement στην Ευρώπη (1986-1993), του Προέδρου του στρατηγικού διεθνούς τομέα Composites (1994-1996) και του Προέδρου της Μονάδας Μονωτικών Υλικών (1996-1998). Διετέλεσε Πρόεδρος της τεχνικής εταιρείας ENOIA BV από το 2011 έως τον Ιούνιο του 2013, και Πρόεδρος του Συνδέσμου Μεταλλευτικών Επιχειρήσεων (ΣΜΕ) από το 2005 έως το 2009. Επίσης, διετέλεσε Διευθύνων Σύμβουλος (CEO) της S&B Βιομηχανικά Ορυκτά Α.Ε. (2001-2011) και Εντεταλμένος Σύμβουλος (COO) (1998-2001) και ήταν μέλος στο Δ.Σ. της εταιρείας επί 15 χρόνια. Σήμερα είναι Αντιπρόεδρος του Δ.Σ. του ΣΕΒ (Σύνδεσμος Επιχειρήσεων και Βιομηχανιών), Πρόεδρος του Συμβουλίου ΣΕΒ για τη Βιώσιμη Ανάπτυξη, Εκτελεστικό Μέλος του Δ.Σ. των εταιρειών ΤΙΤΑΝ Α.Ε. και της RAYCAP Α.Ε., μέλος του Δ.Σ. της Future Pipe Industries του Dubai και της Zeus Capital Partners. Από τον Αύγουστο του 2012 ορίστηκε διαπραγματευτής εκ μέρους του Ελληνικού Δημοσίου για την επανεκκίνηση των Συμβάσεων Παραχώρησης των αυτοκινητοδρόμων που είχαν αδρανήσει από το 2010. Η διαπραγμάτευση ολοκληρώθηκε επιτυχώς τον Δεκέμβριο του 2013 και για τα τέσσερα έργα, η επανεκκίνηση των οποίων αφορά επένδυση συνολικού ύψους 8 δις. ευρώ, δημιουργία άνω των 20.000 νέων θέσεων εργασίας και αύξηση 1,2% στο ΑΕΠ έως το τέλος του 2015.
Ο Καθηγητής Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών και Γενικός Διευθυντής ΙΟΒΕ, Νίκος Βέττας, είναι απόφοιτος της Βαρβακείου και του Τμήματος Οικovoμικώv του Εθνικού και Καποδιστριακού Παvεπιστημίου Αθηvώv, όπως επίσης κάτοχος διδακτορικού από το University of Pennsylvania των Η.Π.Α. Ειδικεύεται στη Βιoμηχαvική Οργάνωση, τη Μικρooικovoμική, τη Θεωρία των Παιγvίωv και την Πολιτική Ανταγωνισμού και Ρύθμισης Αγορών. Έχει εργαστεί ως Αναπληρωτής Καθηγητής στο Duke University των Η.Π.Α. και ως Επισκέπτης Καθηγητής στο ΙNSEAD της Γαλλίας όπου έχει βραβευθεί με βραβεία διδασκαλίας. Είναι Associate Editor του Journal of the European Economic Association, του Journal of Industrial Economics και του International Journal of Industrial Organization όπως επίσης Ερευνητικός Εταίρος στο Centre for Economic Policy Research του Λονδίνου, ενώ έχει υπάρξει μέλος της Εκτελεστικής Επιτροπής του European Association for Research in Industrial Economics. Έχει υπηρετήσει ως τακτικό μέλος της Ελληνικής Επιτροπής Ανταγωνισμού και είναι μέλος του European Advisory Group for Competition Policy και της Ευρωπαïκής Επιτροπής Ανταγωνισμού από το 2003. Είναι συνιδρυτής του www.greekeconomistsforreform.com και συνδιοργανωτής του ετήσιου Conference for Research on Economic Theory and Econometrics.