Μέγαρο Μουσικής Αθηνών

09083_022_C Aggelos_Pappas_mini[1]Ελληνικό Συγκρότημα Σύγχρονης Μουσικής
«Άνθρωπος και Περιβάλλον»
Μια συναυλία-πρόταση του καλλιτεχνικού διευθυντή του ΕΣΣΜ, Θόδωρου Αντωνίου, όπου παρουσιάζονται πέντε εξαιρετικά πρόσφατες, πρωτοποριακές συνθέσεις σύγχρονων Ελλήνων δημιουργών, εμπνευσμένες από την τραγική σχέση του ανθρώπου με τη φύση.
Τη συναυλία πλαισιώνει η σχετιζόμενη θεματικά έκθεση ζωγραφικής του Γεωργίου Πηρούνια
«Άνθρωπος και Περιβάλλον»: ο άνθρωπος-μέρος της φύσης που τον γεννά και τον αναγεννά αλλά κι ο αποκομμένος απ’αυτήν, εκείνος που ευθύνεται για την καταστροφή της αγνοώντας ή αδιαφορώντας για το αναπόφευκτο της αυτοκαταστροφής του που μια τέτοια συμπεριφορά συνεπάγεται…
Αυτή τη στενή όσο και τραγική, ειδικότερα στις μέρες μας, σχέση αλληλεπίδρασης ανθρώπου-φύσης σχολιάζουν με τα έργα τους πέντε σύγχρονοι Έλληνες συνθέτες στο πλαίσιο της εκδήλωσης που θα πραγματοποιηθεί την Πέμπτη 23 Ιανουαρίου, στις 8.30 το βράδυ στην Αίθουσα Δημήτρης Μητρόπουλος.
Πρόκειται για μια συναυλία-πρόταση του καλλιτεχνικού διευθυντή του Ελληνικού Συγκροτήματος Σύγχρονης Μουσικής, συνθέτη, μαέστρου και πανεπιστημιακού Θόδωρου Αντωνίου, που δίνει την ευκαιρία στο κοινό του Μεγάρου να αφουγκραστεί τις πρωτοποριακές, γραμμένες μόλις το 2013, συνθέσεις πέντε καταξιωμένων δημιουργών εντός κι εκτός συνόρων.
Έργα για ενόργανο σύνολο, με κοινή θεματική αλλά διαφορετική προσέγγιση, αντιπροσωπευτική της τεχνοτροπίας του κάθε συνθέτη όπως συμβαίνει με το Requiem– Επιμνημόσυνο Ύμνο στη Φύση της Αθηνάς Παυλάκη-Πηρούνια, το De Profundis του Χρήστου Αναστασίου, τις Σκουριές (εμπνευσμένες και από τα πρόσφατα επεισόδια στην ομώνυμη περιοχή μεταλλείων χρυσού της Χαλκιδικής) του Σπύρου Μακαρούνα, το βασισμένο σε ποίηση Ελύτη Τρεις εικόνες σε αποχρώσεις λευκού για φλάουτο και κρουστά του Αλέξανδρου Καλογερά και το Parnassius Apollon της Φανής Κοσώνα.�
Τα έργα της συναυλίας ερμηνεύουν τα μέλη του Ελληνικού Συγκροτήματος Σύγχρονης Μουσικής σε διεύθυνση Θόδωρου Αντωνίου (υπεύθυνος συγκροτήματος: Ιάκωβος Κονιτόπουλος) ενώ στο πλαίσιό της και στο Φουαγιέ της Αίθουσας Δημήτρης Μητρόπουλος θα λειτουργεί η σχετιζόμενη θεματικά έκθεση ζωγραφικής του Γεωργίου Πηρούνια.
Η εκδήλωση εντάσσεται στο πλαίσιο της Σειράς Σύγχρονη Μουσική Δημιουργία.
Χορηγός: Οικοανακύκλωση Α.Ε.
Στο εναρκτήριο έργο της συναυλίας του ΕΣΣΜ, το Requiem– Επιμνημόσυνος Ύμνος στη Φύση της συνθέτριας Αθηνάς Παυλάκη-Πηρούνια, καθεμιά από τις πέντε ενότητες που το συγκροτούν, αποτελεί μουσική περιγραφή των διαφορετικών όψεων της τραγικότητας στη σχέση ανθρώπου-φύσης στο αέναο, κοινό ταξίδι τους στο χρόνο. Τα δυο αυτά στοιχεία άλλοτε συμπορεύονται κι άλλοτε παλεύουν μεταξύ τους, ευημερούν ή αντικρούονται, πεθαίνουν ή αναγεννώνται μαζί.
Ενώ το εξαιρετικά περίπλοκο και δεξιοτεχνικά απαιτητικό De Profundis του Χρήστου Αναστασίου βασίζεται στη θεμελιώδη παραδοχή της συμπληρωματικότητας που υποστηρίζει πως «αυτό που βιώνουμε δεν είναι η εξωτερική πραγματικότητα αλλά η αλληλεπίδρασή μας με αυτή». Ο διακεκριμένος εντός κι εκτός Ελλάδας συνθέτης, μαέστρος και καθηγητής που έχει ασχοληθεί με όλα σχεδόν τα σύγχρονα μουσικά ρεύματα κι έχει γράψει πάνω από 120 έργα (συμπεριλαμβανομένων κουαρτέτων εγχόρδων, κοντσέρτων για διάφορα όργανα και ορχήστρα, έργων ορχήστρας δωματίου και συμφωνικής μουσικής, έργων για φωνή και σόλο όργανα, χορωδιακή μουσική, μουσικής για θέατρο και τηλεόραση και έργων ηλεκτρονικής μουσικής), υπογράφει εν προκειμένω μια σύνθεση όπου το ηχόχρωμα, η αρμονία, η μελωδία και οι δυναμικές λειτουργούν ως αναπόσπαστο τμήμα του συνόλου, τα δε ηχητικά ρυθμικά και μελωδικά στοιχεία περιγράφουν την αλληλεπίδραση των παραμέτρων του ήχου, διαμορφώνοντας τη δομή του έργου.
Το δεύτερο μέρος της βραδιάς ανοίγουν οι «Σκουριές» του ανήσυχου συνθέτη και καθηγητή μουσικής Σπύρου Μακαρούνα, ιδρυτικού μέλους του μουσικού συνόλου Ορπετον. Το έργο που γράφτηκε ειδικά για τη συγκεκριμένη συναυλία, είναι «αφιερωμένο», όπως ο ίδιος σημειώνει «στους ανθρώπους που αφουγκράζονται την αγωνία της φύσης και δεν κλείνουν τα αυτιά και το στόμα τους μπροστά στην επερχόμενη καταστροφή. Στις ανθρώπινες συνειδήσεις που δεν έχουν οξειδωθεί… Σκουριές συναντάμε στα μέταλλα, αλλά επίσης, ίσως και συχνότερα, στις ανθρώπινες συνειδήσεις. Τις Σκουριές όμως τις βρίσκουμε και στη Χαλκιδική. Έναν πανέμορφο τόπο όπου το αρχέγονο δάσος, τα νερά των ποταμών και όλη η φύση αγωνιούν και υποφέρουν νιώθοντας την άπληστη και αλόγιστη επέμβαση του ανθρώπου πάνω τους. Οι ήχοι των πουλιών, των νερών και των φυλλωμάτων θα γίνουν ήχοι φορτηγών και μηχανημάτων, οι μυρωδιές του χώματος και των φυτών θα γίνουν χημικές. Ποια ανθρώπινη δραστηριότητα αξίζει το βιασμό του περιβάλλοντος;»…
Ακολουθούν οι Εικόνες σε αποχρώσεις λευκού, για φλάουτο και βιμπράφωνο (Ι Adagio – Στις λευκές αυπνίες των κύκνων, II Vivo – Μικρή θάλασσα δεκατριώ χρονώ) οι οποίες έρχονται να προστεθούν σε δυο άλλα έργα με τίτλους παρεμφερείς (Επτά εικόνες σε απόχρωση γαλάζιου, κοντσέρτο για κιθάρα και ορχήστρα και Πέντε εικόνες σε αποχρώσεις ρόδου, για σόλο βιμπράφωνο) του Αλέξανδρου Καλογερά: μαθητή του Θ. Αντωνίου και δασκάλου πλέον σύνθεσης στο Berklee College of Music στη Βοστώνη, συνθέτη μιας σειράς έργων (για σόλο όργανα, μουσική δωματίου, συμφωνική ορχήστρα, ορχήστρα δωματίου, χορωδία, μουσική για το θέατρο, καθώς επίσης μουσικής για μαγνητοταινία και ηλεκτρονικό υπολογιστή) τα περισσότερα από τα οποία είναι αναθέσεις φεστιβάλ και μουσικών οργανισμών της Ελλάδας και του εξωτερικού, της Ελληνικής Ραδιοφωνίας, αλλά και  ανεξάρτητων μουσικών.
Η συναυλία ολοκληρώνεται με το Parnassius Apollon της σημαντικής συνθέτριας και διδάκτορος στη σύνθεση του τμήματος Μουσικών Σπουδών του Ιόνιου Πανεπιστημίου Φανής Κοσώνα. Ένα έργο «δομημένο βάσει του μοντέλου πεταλούδας της μαθηματικής θεωρίας των καταστροφών» και αφιερωμένο στο απειλούμενο, ομώνυμο είδος πεταλούδας, «σύμβολο της ψυχής στην παράδοση πολλών λαών κι ένα ον ιδιαίτερης ομορφιάς και λεπτής χάρης που ταυτόχρονα εμπνέει πλήθος ιδεών για την αναγέννηση και την αλλαγή μορφής».
Οι τιμές των εισιτηρίων για τη συναυλία  είναι: 12 (Ζώνη Β) και 20 € (Zώνη Α).
Ειδικές τιμές: 5 € (φοιτητές, νέοι, άνεργοι και Α.Μ.Ε.Α.) και 8 € (65+ και πολύτεκνοι).
Πληροφορίες για το κοινό στο τηλέφωνο: 210 72.82.333
και στην ιστοσελίδα του Μ.Μ.Α.: www.megaron.gr

You may also like...