• Χωρίς κατηγορία

Μέγαρο Μουσικής Αθηνών

«Η Ελλάδα συναντά την όπερα του 18ου αιώνα»

KamerataΗ Καμεράτα και ο Γιώργος Πέτρου ανανεώνουν το διεθνές ραντεβού τους με την όπερα της εποχής του Μπαρόκ με έργα που αντλούν έμπνευση από την ελληνική μυθολογία.
Πρεμιέρα στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών της συναυλίας που πρόκειται να παρουσιαστεί στις Βρυξέλλες (14/1/14) στο πλαίσιο της ανάληψης της Ευρωπαϊκής Προεδρίαςαπό την Ελλάδα!

Κυριακή 12 Ιανουαρίου (8.30 το βράδυ)
Αίθουσα Δημήτρης Μητρόπουλος

Λίγο πριν την προγραμματισμένη εμφάνισή τους στο περίφημο Palais de Bozar (Κέντρο Καλών Τεχνών) των Βρυξελλών (14/1/14) που θα σημάνει και την επίσημη έναρξη της Ελληνικής Προεδρίας στο Συμβούλιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης, η Καμεράτα, Ορχήστρα των Φίλων της Μουσικής (σε όργανα εποχής) και ο Γιώργος Πέτρου, παρουσιάζουν το πρόγραμμα της σπουδαίας αυτής ‘προεδρικής’ συναυλίας στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών στο πλαίσιο μιας ξεχωριστής βραδιάς την Κυριακή, 12 Ιανουαρίου στην Αίθουσα Δημήτρης Μητρόπουλος (στις 8:30 το βράδυ).

Στην συναυλία που μπορεί να θεωρηθεί ‘προοίμιο’ των πολιτιστικών εκδηλώσεων που θα καλύψουν όλη τη διάρκεια της εξάμηνης θητείας της Ελλάδας στην προεδρία της Ευρωπαϊκής Ένωσης, η πολυβραβευμένη για την πρόσφατη δισκογραφική της δραστηριότητα αλλά και τις εμφανίσεις της σε μερικές από τις σημαντικότερες αίθουσες συναυλιών της Ευρώπης, Καμεράτα και ο καλλιτεχνικός της διευθυντής ενώνουν τις δυνάμεις τους με τρεις διεθνούς ακτινοβολίας ελληνίδες ερμηνεύτριες, τη σοπράνο Μυρσίνη Μαργαρίτη, τις μέτζο σοπράνο Μαίρη Έλεν Νέζη και Ειρήνη Καράγιανη σε ένα πρόγραμμα όπου η Ελλάδα συναντά την όπερα του 18ου αιώνα. Ορχηστρικά αποσπάσματα και υπέροχες άριες από αριστουργηματικές όπερες της εποχής του μπαρόκ που αντλούν έμπνευση από την ελληνική αρχαιότητα θα απολαύσουν οι ακροατές μέσα από τους ξεχωριστούς ήχους των οργάνων εποχής της Ορχήστρας και το πλούσιο ηχόχρωμα των φωνών των λυρικών τραγουδιστών.

Η εκδήλωση της 12ης Ιανουαρίου στο Μέγαρο πραγματοποιείται σε συμπαραγωγή του Οργανισμού Μεγάρου Μουσικής Αθηνών και της Καμεράτα, Ορχήστρας των Φίλων της Μουσικής (Μουσικός & Εκπαιδευτικός Οργανισμός Ελλάδος).

Η συναυλία που θα πραγματοποιήσει η Ορχήστρα στο Palais de Bozar των Βρυξελών,  ενταγμένη στο πλαίσιο των εκδηλώσεων της χώρα μας για την ανάληψη της προεδρίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης, πραγματοποιείται σε συνεργασία με το Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού, το Ελληνικό Υπουργείο Εξωτερικών και την Πρεσβεία στην Ελλάδα στις Βρυξέλλες.

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΈργα που αντλούν την έμπνευσή τους από την πλούσια θεματολογία της ελληνικής αρχαιότητας, συνθέτουν το πρόγραμμα της ξεχωριστής αυτής συναυλίας, την οποία θα ανοίξει η Καμεράτα ερμηνεύοντας την εισαγωγή από τον Alessandro HWV 21 (1726) την όπερα του Γ.Φ.Χαίντελ, με θέμα τις περιπέτειες του Μεγάλου Αλέξανδρου στην Ινδία, για την ερμηνεία της οποίας η ορχήστρα και ο Γιώργος Πέτρου απέσπασαν πολυάριθμες διεθνείς διακρίσεις και βραβεία με πιο πρόσφατο αυτό της “Καλύτερης Όπερας της Χρονιάς” στο παγκόσμιας εμβέλειας μουσικό κανάλι MEZZO αποτέλεσμα ψηφοφορίας των τηλεθεατών.

Από την όπερα Η Αριάδνη στην Κρήτη, HWV 32 (1733) που πραγματεύεται το μύθο του Θησέα και της Αριάδνης, άλλη μία όπερα του Χαίντελ που ο Γιώργος Πέτρου έχει απογειώσει δισκογραφικά, προέρχεται η άρια «Se nel bosco» η οποία θα ακουσθεί από τη μοναδικά αισθαντική φωνή της σοπράνο Μυρσίνης Μαργαρίτη, αλλά και το ρετσιτατίβο και άρια «Ove son? Qual orrore?» «Qui ti sfido, o mostro infame!» που θα αποδώσει η εξαιρετική μέτζο σοπράνο Μαίρη Έλεν Νέζη.

Ακολουθεί η τριμερής (Αllegro assai, A tempo giusto, Presto) Συμφωνία από την όπερα Αρτεμισία (1754) του Γιόχαν Άντολφ Χάσσε γερμανού συνθέτη που αν και υπήρξε ιδιαίτερα δημοφιλής στην εποχή του, σήμερα παραμένει από τους λιγότερο γνωστούς συνθέτες του μπαρόκ, ενώ γίνονται προσπάθειες από πολλούς σύγχρονους μελετητές και μουσικούς να αποκαταστήσουν την φήμη του. Αξίζει να ειπωθεί ότι η Καμεράτα και ο Πέτρου μαζί με τον παγκοσμίου φήμης κόντρα τενόρο Μάξ Εμάνουελ Σένσιτς, ηχογράφησαν μία σειρά από άριες του Χάσε για λογαριασμό της DECCA – η ηχογράφηση αναμένεται να κυκλοφορήσει στη διεθνή αγορά στις αρχές του 2014.

Η μέτζο σοπράνο Ειρήνη Καράγιαννη θα ερμηνεύσει στη συνέχεια  την άρια  «Non so frenare il pianto» από την όπερα Αντίγονος του Κρίστοφ Βίλιμπαλντ Γκλουκ που αναφέρεται στον Αντίγονο, βασιλιά της Μακεδονίας και τις περιπέτειές της σχέσης του με την πριγκίπισσα της Αιγύπτου, Βερενίκη.

Το πρώτο μέρος της συναυλίας θα ολοκληρωθεί με το ρετσιτατίβο και ντουέτο «E mi lasci cosi?» «Ne’ giorni tuoi felici» από την όπερα Ολυμπιάδα (1786) του Giovanni Paisiello που θα ερμηνεύσουν η Μυρσίνη Μαργαρίτη και η Μαίρη Έλεν Νέζη.

Το δεύτερο μέρος της βραδιάς ξεκινά με την ορχήστρα να ερμηνεύει αποσπάσματα (Ouverture, Air, Entrée des furies, Air, Chaconne και Petit air) από την όπερα  Φαέθων LWV61 (1683) του Ζαν Μπατίστ Λουλύ που αναφέρεται στη πτώση του Φαέθοντα, γιου του βασιλιά Ήλιου, στην προσπάθειά του να οδηγήσει το άρμα του πατέρα του.

Ακολουθούν άριες από δύο όπερες του Αντόνιο Βιβάλντι: από την όπερα Ιουστίνος (Il Giustino), RV 717 (1724) με θέμα την άνοδο του Ιουστίνου στο θρόνο του προκατόχου του Αναστάσιου Α΄, η Μαίρη Έλεν Νέζη τραγουδά την άρια  «Vedro con mio diletto» και στη συνέχεια από την όπερα Ολυμπιάδα RV 725 (1734) σε λιμπρέτο Πιέτρο Μεταστάζιο, με θέμα μια ερωτική ιστορία αλλά και  απάτη πλαστοπροσωπίας στη διάρκεια των Ολυμπιακών Αγώνων, η Μυρσίνη Μαργαρίτη θα ερμηνεύσει την άρια «Siam navi».

Σειρά έχουν δύο αποσπάσματα από όπερες του Κ.Β. Γκλουκ. Από την αριστουργηματική όπερα Ορφέας και Ευρυδίκη (1774) βασισμένη στον ομώνυμο αρχαιοελληνικό μύθο, η Ορχήστρα θα ερμηνεύσει τα αποσπάσματα «Χορός των Ηλυσίων Πεδίων» και «Χορός των Ερινυών»,  λίγο πριν η Ειρήνη Καράγιαννη τραγουδήσει το ρετσιτατίβο και την άρια της Κλυταιμνήστρας «Ma fille, je la vois»  «Jupiter, lance la foudre!» από την όπερα Ιφιγένεια εν Αυλίδι (1774). Η συναυλία θα κλείσει πανηγυρικά με τις τρεις ερμηνεύτριες να ερμηνεύουν το τρίο Αριστέας, Μεγακλή και Κλεισθένη «Sciogli, oh Dio le sue catene» από την όπερα Ολυμπιάδα (1786) του Τζιοβάνι Παϊζέλο.J

Τιμές εισιτηρίων € 19,00 – 30,00
Ειδικές τιμές € 7,00 (Φοιτητές, νέοι, άνεργοι, ΑΜΕΑ) – 12,00 (65+, πολύτεκνοι)

Πληροφορίες για το κοινό στο τηλέφωνο: 210 72.82.333 και στην ιστοσελίδα του ΜΜΑ: www.megaron.gr

You may also like...