Μέγαρο Μουσικής Αθηνών

«Ο Καραγκιόζης καπετάνιος» των Χριστουγέννων
Ένα πρωτότυπο μουσικό παραμύθι από το Θίασο του Ηλία Καρελλά με τη σύμπραξη της μοναδικής Αρετής Κετιμέ (φωνητικά-σαντούρι) και των ευρηματικών Burger Project σε «πειραγμένα» χριστουγεννιάτικα κάλαντα από όλη την Ελλάδα και διασκευές αγαπημένων κομματιών και οργανικών σκοπών
20.12 – 23.12 & 25.12-30.12
Αίθουσα Banquet
Ένα χριστουγεννιάτικο ταξίδι με τον «Καραγκιόζη καπετάνιο» ξεκινά για τους νεαρούς θεατές του Μεγάρου την Παρασκευή 20 Δεκεμβρίου στις 5 το απόγευμα στην Αίθουσα Banquet και θα διαρκέσει 10 μέρες (από τις 20 έως και τις 23 κι από τις 25 έως και τις 30 Δεκεμβρίου, την ίδια ώρα και στον ίδιο χώρο), όσες και οι παραστάσεις του ομώνυμου μουσικού παραμυθιού.
Ο λόγος για την πρωτότυπη δημιουργία του καραγκιοζοπαίχτη Ηλία Καρελλά και του Θιάσου του που χρόνια τώρα παρουσιάζει παραστάσεις όπου συνυπάρχουν αρμονικά επί σκηνής ο ηθοποιός, η σκιά, η μάσκα και η ζωντανή μουσική. Με το ίδιο – πρωτοποριακό στο χώρο του παιδικού θεάματος – σκεπτικό ανεβαίνει και η τωρινή παραγωγή του Θιάσου, με τη σύμπραξη της μοναδικής Αρετής Κετιμέ και των ευρηματικών Burger Project που θα παίξουν χριστουγεννιάτικα κάλαντα απ’όλη την Ελλάδα (μοραΐτικα, αθηναϊκά, ηπειρώτικα, κάλαντα από την Ικαρία, την Κεφαλονιά και την Κρήτη) και παραδοσιακά τραγούδια (όπως τα Σμυρναίικο Μινόρε, το πελοποννησιακό «Παντρεύουνε τον Κάβουρα», το κεφαλλονίτικο «Πού πας αφέντη Μέρμηγκα» ή τα πειραιώτικα «Καβουράκια). Αλλά και διασκευές αγαπημένων κομματιών – στις οποίες τραγουδούν οι φιγούρες της παράστασης, δηλαδή ο Ηλίας Καρελλάς – μαζί με οργανικούς σκοπούς (σέρβικο, ροζαμούντα, πεντοζάλι, καρσιλαμά κ.ά.).
Η θεσπέσια φωνή και το σαντούρι της Αρετής Κετιμέ, η γνωστή ενέργεια και το χιούμορ που διακρίνει επί σκηνής τους Burger Project, αναμένεται να δώσουν ξεχωριστό χρώμα σ’αυτήν την χριστουγεννιάτικη παράσταση θεάτρου σκιών που βασίζεται σε μύθους, θρύλους και παραδόσεις του ελλαδικού χώρου και διαθέτει στοιχεία από λαϊκά παραμύθια και προφορικές αφηγήσεις που σχετίζονται με το δωδεκαήμερο των Χριστουγέννων. Παρόντες στη σκηνή και ντυμένοι σύμφωνα με το κλίμα των ημερών, όχι μόνο θα παίξουν και θα τραγουδήσουν με στόχο να ξεσηκώσουν τη διάθεση του κοινού αλλά θ’ανοίξουν και διάλογο με τον ίδιο τον Καραγκιόζη που αυτά τα Χριστούγεννα στο Μέγαρο αναλαμβάνει μια πολύ δύσκολη αποστολή: να περιπλανηθεί από την Ανατολή έως τη Δύση και με τη βοήθεια ενός μελωδικού πλάσματος, της Αγάπης, να μεταφέρει το μήνυμα του Μεγάλου Άρχοντα σε όλες γωνιές της Ελλάδας για τις μέρες των Χριστουγέννων.
Ο Καραγκιόζης με συνταξιδιώτες τους γνωστούς χάρτινους φίλους του, θα επιβιβαστεί στο Χριστουγεννιάτικο Καράβι που κατασκευάστηκε ειδικά για αυτήν τη σημαντική αποστολή η οποία θα διαρκέσει ολόκληρο το δωδεκαήμερο των Χριστουγέννων. Μέσα από κινδύνους, περιπέτειες αλλά και ξεκαρδιστικά επεισόδια, οι ήρωές του θα περιπλανηθούν στις πόλεις και στα νησιά της Ελλάδας και θα γνωρίσουν από κοντά τις παραδόσεις, τα ήθη και τα έθιμα των Χριστουγέννων. Τη σκηνοθεσία της παράστασης υπογράφει ο Ηλίας Καρελλάς. Συμμετέχουν, ως βοηθοί στο χειρισμό της φιγούρας του θεάτρου σκιών, η Κωνσταντίνα Γκόρου και ο Χάρης Μπιλλίνης.
Ο Ηλίας Καρελλάς ξεκίνησε την πορεία του το 1996 με παραστάσεις Θεάτρου Σκιών. Το 2002 δίνει μια ανανεωτική πνοή στο Θέατρο για Παιδιά και Νέους δημιουργώντας πρωτοποριακές παραστάσεις όπου – για πρώτη φορά στην Ελλάδα – συνυπάρχουν αρμονικά επί σκηνής, ο ηθοποιός, η σκιά, η κούκλα, η μάσκα και η ζωντανή μουσική. Με το θίασό του – που έχει τεθεί υπό την αιγίδα του Υπουργείου Πολιτισμού, του Πολιτισμικού Οργανισμού του Δήμου Αθηναίων και της UNESCO Νομού Πειραιώς και Νήσων – έχει μέχρι σήμερα ανεβάσει αμέτρητες παραστάσεις για παιδικό αλλά και για ενήλικο κοινό (όπως τις «Karagiozis-δύο πακέτα τσιγάρα» και «Καραγκιόζης-the stand back comedy») σε γνωστά θέατρα της Αθήνας ενώ έχει στηρίξει το κοινωνικό έργο φορέων όπως το «Χαμόγελο του Παιδιού», η «Φλόγα», τα Παιδικά Χωριά SOS, ο Ερυθρός Σταυρός και η Unicef. Ο Ηλίας Καρελλάς έχει συνεργαστεί με σπουδαίους  εκπροσώπους  του Θεάτρου Σκιών (Μ. Αθηναίο, Βάγγο, Γιάνναρο, Ε. Σπαθάρη, Θ. Σπυρόπουλο) αλλά και με σημαντικούς καλλιτέχνες (Κ. Δανδουλάκη, Γ. Ζουγανέλη, Π. Θαλασσινό, Σ. Καλογήρου, Θ. Καρακατσάνη, Β. Κυριακίδη, Γ. Μπέζο, Δ. Πιατά,  Π. Χαϊκάλη, κ.ά.). Πρόσφατα συμμετείχε στην παράσταση «Μύθοι του Αισώπου» του Δημήτρη Παπαδημητρίου, στη Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών Ιδρύματος Ωνάση. Το Σεπτέμβριο του 2012 διοργάνωσε το καινοτόμο φεστιβάλ Karagiozis Music Project σε συνεργασία με τους Άθω Δανέλλη, Μάρθα Φριντήλα & Kubara Trio, The Burger Project, Encardia,  Kompania, EleKtroBalkana, Γιάλα και Doros. Για τις παραστάσεις του έχει τιμηθεί κατά καιρούς με βραβεία από αναγνωρισμένους φορείς στην Ελλάδα και στο εξωτερικό. Κάποιες από αυτές παρουσιάζει και σε σχολεία, σε δήμους και φεστιβάλ της χώρας ενώ, παράλληλα, διοργανώνει σεμινάρια και εργαστήρια κατασκευής-εμψύχωσης φιγούρας και κούκλας για μαθητές και εκπαιδευτικούς. Είναι Καλλιτεχνικός διευθυντής  του Πανελλήνιου Σωματείου Θεάτρου Σκιών.
Η Αρετή  Κετιμέ γεννήθηκε  στην Αθήνα από γονείς Μεσολογγίτες. Στα έξι της χρόνια  ξεκίνησε μαθήματα σαντουριού κοντά στον αξέχαστο δάσκαλο Αριστείδη Μόσχο. Τρία χρόνια μετά άρχισε μαθήματα πιάνου θεωρίας στο Ωδείο Αθηνών και ταυτόχρονα ιδιαίτερα μαθήματα σαντουριού με τη λευκορωσίδα δεξιοτέχνη  Αγγελίνα Τκατσίεβα. Το 2002 όταν ο Γιώργος Νταλάρας ανακάλυψε το ταλέντο της, την κάλεσε  να εμφανιστεί δίπλα του, στο πρόγραμμα του Ζυγού στην Πλάκα. Το 2003  συμμετείχε  στην  παράσταση  «Αφιέρωμα στη Μ. Ασία» με τους Γιώργο Νταλάρα, Γλυκερία και την ορχήστρα Εστουδιαντίνα Ν. Ιωνίας Μαγνησίας στο Ηρώδειο. Το 2004 συμμετείχε στις τελετές έναρξης και λήξης των Ολυμπιακών Αγώνων. Το 2005 συμμετείχε στις παραστάσεις-αφιέρωμα στον Απόστολο Καλδάρα και την ίδια χρονιά στη θεατρική παράσταση του Γιώργου Κιμούλη «Οιδίπους τύραννος». Το 2008 ερμήνευσε στο Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης – στο πλαίσιο της «λατρευτικής εβδομάδας» – βυζαντινούς ύμνους της Μεγάλης Εβδομάδας. Έχει παίξει στο  festival  ‘’kulturtage’’  με την Etta Scolo (Ιταλία) και την Beata Palya (Ουγγαρία) εκπροσωπώντας την Ελλάδα όπως επίσης στο Πατριαρχείο της Αλεξάνδρειας (με τον Γ. Παπαεμμανουήλ) με αφορμή τα εγκαίνια της Πατριαρχικής Βιβλιοθήκης. Το Γενάρη του 2009  συνεργάστηκε με την Ελένη  Βιτάλη και τον Haig Yazdjian στο Κύτταρο. Την ίδια χρονιά κυκλοφόρησε το πρώτο της  ολοκληρωμένο δίσκο με τίτλο «Με τη φωνή της Αρετής». Το 2010 έπαιξε στη διάρκεια των 85ων γενεθλίων του Μίκη Θεοδωράκη στο Λυκαβηττό,  πλάι σε καταξιωμένους τραγουδιστές και τον  Οκτώβρη της ίδιας χρονιάς ερμήνευσε στο Half Note τραγούδια της κοινής παράδοσης Ελλάδας –Τουρκίας μαζί με τους Dilek Koc, Σταύρο Παζαρέντζη και Ιμπραήμ  Ιμπραήμογλου. Το Δεκέμβριο του 2010 κυκλοφόρησε και ο δεύτερος προσωπικός της δίσκος με τίτλο «Καλή σου τύχη». To 2011 συμμετείχε στις συναυλίες-αφιέρωμα στον Σταύρο Κουγιουμτζή και στον Δημήτρη Λάγιο και το καλοκαίρι του 2012 στις παραστάσεις-αφιέρωμα στα σμυρνέικα τραγούδια μαζί με τη Γλυκερία, την Dilek Κoc και τον δεξιοτέχνη του ακορντεόν Λάζαρο Κουλαξίζη. Η Αρετή Κετιμέ συνεργάζεται σταθερά με την ορχήστρα Εστουδιαντίνα, τους αδελφούς Παπαεμμανουήλ, το Γιώργο Κωτσίνη και όλους σχεδόν τους λαϊκούς και παραδοσιακούς μουσικούς και τραγουδιστές.
Οι Βurger Project είναι ένα από τα πλέον δραστήρια μουσικά συγκροτήματα της σύγχρονης ελληνικής σκηνής. Ξεκίνησαν τις «πάρτυ» συναυλίες τους το Νοέμβριο του 2007 από ένα κεντρικό αθηναϊκό μπαρ και πολύ σύντομα έγιναν γνωστοί στους μουσικόφιλους για το ανανεωτικό τους στυλ, τη θεατρικότητα και την ενέργειά τους πάνω στη σκηνή αλλά και το χιούμορ τους που αποτυπώθηκε και στο εξώφυλλο του πρώτου τους cd με τίτλο «We live in Athens» (2009) όπου σατιρίζουν τέσσερις χαρακτηριστικούς τύπους της ελληνικής κοινωνίας (έναν εθνικιστή, έναν ιερέα, έναν πολιτικό κι έναν ενθουσιώδη S&M), θέτοντας το θέμα της διαφθοράς λίγο καιρό πριν ξεσπάσει η κρίση στην Ελλάδα. Το ρεπερτόριο των Burger Project που έχουν βαλθεί να ανακατεύουν το «πατάρι» των μουσικών αναμνήσεων μιας ολόκληρης γενιάς, αποτελούν οι απρόσμενες διασκευές πασίγνωστων κομματιών (disco ύμνων, κλασικών rock και punk «διαμαντιών» αλλά και δημοφιλών τραγουδιών του ελληνικού πενταγράμμου). Μετά από τις δύο πολύ επιτυχημένες περιοδείες τους στη Γερμανία – με αποκορύφωμα τρεις sold out συναυλίες στο Βερολίνο – και τις αλησμόνητες εμφανίσεις τους σε διάσημα κλαμπ του εξωτερικού (London’s Notting Hill Arts Club και Favela Chic), η μπάντα δηλώνει πανέτοιμη για το επόμενο βήμα της στην ευρωπαϊκή μουσική σκηνή.
Τιμές εισιτηρίων; Γενική είσοδος € 15 ,00  – Παιδικά-Φοιτητικά: € 10,00)
Πληροφορίες για το κοινό στο τηλέφωνο: 210 72.82.333 και στην ιστοσελίδα του ΜΜΑ: www.megaron.gr

You may also like...