Η Ελλάδα και η Δύση
Η Λέκτωρ Αρχαιοελληνικής, Ρωμαϊκής, Βυζαντινής και Μεσαιωνικής Ιστορίας της Δύσης στο ΑΠΘ Ελένη Τούντα και ο Διδάκτωρ Φιλοσοφίας του Πανεπιστημίου Κέμπριτζ Νικήτας Σινιόσογλου αποτυπώνουν σημαντικές όψεις των σχέσεων που ανέπτυξαν στο πέρασμα των αιώνων Έλληνες και ευρωπαϊκοί λαοί.
Δευτέρα 16 Δεκεμβρίου, ώρα 19:00
Είσοδος Ελεύθερη με Δελτία Προτεραιότητας
Η διανομή των δελτίων αρχίζει στις 16.00
Το ευρύτερο πλαίσιο της κοινής πολιτιστικής κληρονομιάς Ελλήνων και ευρωπαϊκών λαών και οι σχέσεις που αναπτύχθηκαν μεταξύ τους στο πέρασμα των αιώνων απασχολεί και την επερχόμενη εκδήλωση της επιτυχημένης Σειράς «Η Ελλάδα και η Δύση» του Megaron Plus – τη Δευτέρα 16 Δεκεμβρίου, στις 7 το απόγευμα στην Αίθουσα Δημήτρης Μητρόπουλος – στη διάρκεια της οποίας δύο έγκριτοι Πανεπιστημιακοί, η Ελένη Τούντα και ο Νικήτας Σινιόσογλου ανατρέχουν και επικεντρώνονται σε κορυφαία (όσο και πολύπλοκα) ιστορικά γεγονότα του δυτικού μεσαιωνικού πολιτισμού και φυσιογνωμίες της αναγεννησιακής περιόδου: την Τέταρτη Σταυροφορία και την έκβασή της με την κατάληψη της Κωνσταντινούπολης και την κατάλυση της Βυζαντινής Αυτοκρατορίας από τη μια μεριά, αλλά και το πολύτιμο έργο ενός από τους πατέρες της αρχαιολογίας, του Κυριακού Αγκωνίτη (Ciriaco di Ancona) που ταξίδεψε ακατάπαυστα στην Ελλάδα και στη Μικρά Ασία λίγο πριν την κατάρρευση του Βυζαντίου. Συντονίζει ο Διευθυντής του Ιστορικού Μουσείου Κρήτης, Αλέξης Καλοκαιρινός.
Η εκδήλωση πραγματοποιείται σε συνεργασία με το Κοινωφελές Ίδρυμα Κοινωνικού και Πολιτιστικού Έργου (ΚΙΚΠΕ) και την Εταιρεία Μελέτης Ελληνικής Ιστορίας (Ε.Μ.Ε.ΙΣ.)
Στη διάλεξή της με θέμα «Η Δ΄ Σταυροφορία (1204) ανάμεσα στην ιστορία και στην ιστοριογραφία», η Λέκτωρ στον Τομέα Αρχαιοελληνικής, Ρωμαϊκής, Βυζαντινής και Μεσαιωνικής Ιστορίας της Δύσης στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης Ελένη Τούντα θα αναφερθεί στα κυρίαρχα ιστορικά αφηγήματα για την Τέταρτη Σταυροφορία που, όπως υπογραμμίζει, «φαίνεται να επηρεάζονται λιγότερο από μεθοδολογικά εργαλεία και αναλυτικές κατηγορίες έρευνας και περισσότερο από πολιτισμικές συνθήκες». Δεδομένων των διαφορετικών και ενίοτε αλληλοσυγκρουόμενων ερμηνευτικών πλαισίων στα οποία έχουν καταλήξει οι ιστορικές έρευνες ειδικότερα για την Τέταρτη Σταυροφορία, η Ελένη Τούντα αποπειράται να αναδείξει αυτές ακριβώς τις συνθήκες μέσα στις οποίες συγκροτήθηκαν τα ιστορικά αφηγήματα για το 1204 («σύγκρουση πολιτισμών, ιστορική τυχαιότητα, αντικρουόμενα πολιτικά συστήματα;»). Ενώ παράλληλα αποτολμά να ξετυλίξει εκ νέου το νήμα της αφήγησης.
Στη συνέχεια, το λόγο θα πάρει ο Διδάκτωρ Φιλοσοφίας στο Πανεπιστήμιο του Κέμπριτζ Νικήτας Σινιόσογλου που θα μιλήσει για τον σημαντικότερο αρχαιοδίφη της εποχής της Αναγέννησης, Κυριακό Αγκωνίτη (1391-1452). Περίπτωση που είναι «σημαντική και από την οπτική γωνία μιας φιλοσοφίας της περιπλάνησης όπως την εννοούσε ο Βάλτερ Μπένγιαμιν» καθώς για κείνον «περιπλάνηση και συγγραφή αποσκοπούν στην αισθηματοποίηση και όχι στην απλή καταγραφή των υλικών καταλοίπων και βιωμάτων του παρελθόντος». Όπως εξηγεί ο καθηγητής, «σε μια εποχή που οι λόγιοι περιορίζονταν να μελετούν την αρχαία Ελλάδα μέσα από κείμενα, ο Κυριακός αναζητά και εφευρίσκει έναν νέο και εντελώς προσωπικό τρόπο να σχετιστεί με το παρελθόν και να αναμετρηθεί με την βία του ιστορικού χρόνου: επιλέγει την αυτοψία, την περιήγηση και την άσκοπη περιπλάνηση (flâneurie), κατόπιν την σύνθεση των εντυπώσεών του σε ημερολόγια και επιστολές που αποκτούν μια υβριδική μορφή… Παθιάζεται με την θαλάσσια νύμφη Κυμοδόκη που παρεμβαίνει στα ταξίδια του και αναγνωρίζει ως προστάτη τον Ερμή, επιτρέποντας σε μυθολογικά και παγανιστικά στοιχεία να συμφύρονται με την χριστιανική του ταυτότητα και να υπονομεύουν την φαινομενικά γραμμική ανέλιξη της ιστορίας».
Η Ελένη Τούντα γεννήθηκε στην Αθήνα το 1973. Σπούδασε Κλασική Φιλολογία στο Πανεπιστήμιο Αθηνών και εκπόνησε τη διδακτορική της διατριβή στη μεσαιωνική ιστορία στο Τμήμα Μεθοδολογίας, Ιστορίας και Θεωρίας της Επιστήμης του ίδιου Πανεπιστημίου. Εργάστηκε ως επιστημονικός συνεργάτης στο Πανεπιστήμιο της Χαϊδελβέργης. Από το 2007 διδάσκει Μεσαιωνική Ιστορία της Δύσης στο Τμήμα Ιστορίας και Αρχαιολογίας του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης.
Ο Νικήτας Σινιόσογλου γεννήθηκε στην Αθήνα το 1976 και σπούδασε φιλοσοφία στα Πανεπιστήμια Αθηνών, Μονάχου και Cambridge (PhD). Υπήρξε μεταδιδακτορικός ερευνητής της Βρετανικής Ακαδημίας στο Πανεπιστήμιο του Cambridge και Leverhulme Trust Early Career Fellow στο King’s College London. Έχει διδάξει φιλοσοφία σε ελληνικά και βρετανικά πανεπιστήμια, καθώς και στο Κολλέγιο Αθηνών. Έχει γράψει τα βιβλία: «Radical Platonism in Byzantium: Illumination and Utopia in Gemistos Plethon» (Cambridge: CUP 2011), «Plato and Theodoret: The Christian Appropriation of Platonic Philοsophy and the Hellenic Intellectual Resistance» (Cambridge: CUP 2008), «Θεόφιλος Καΐρης: Γνωστική, Στοιχεία Φιλοσοφίας» (Άνδρος: Καΐρειος Βιβλιοθήκη 2008).
Η εκδήλωση θα μεταδοθεί ζωντανά από το Εθνικό Δίκτυο Έρευνας & Τεχνολογίας http://diavlos.grnet.gr
Πληροφορίες για το κοινό στο τηλέφωνο: 210 72.82.333
και στην ιστοσελίδα του ΜΜΑ: www.megaron.gr
Χορηγός Megaron Plus: Οικογένεια Καίτης Κυριακοπούλου