«Διλήμματα, προκλήσεις και ευκαιρίες για την ελληνική εξωτερική πολιτική»
Δημόσια συζήτηση με θέμα τις παθογένειες της ελληνικής εξωτερικής πολιτικής και την παρουσίαση ενός ευρύτερου πλαισίου χάραξης και άσκησης πολιτικής πάνω σε συγκεκριμένα ζητήματα υψηλής προτεραιότητας
Συμμετέχουν οι: Θάνος Ντόκος, Γενικός Διευθυντής του ΕΛΙΑΜΕΠ, Γιώργος Παγουλάτος, Καθηγητής Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών, Λουκάς Τσούκαλης, Καθηγητής Πανεπιστημίου Αθηνών, Πρόεδρος του ΕΛΙΑΜΕΠ και ο Πρέσβης επί τιμή Παύλος Αποστολίδης. Τη συζήτηση συντονίζει ο Διευθυντής της εφημερίδας «Καθημερινή», Αλέξης Παπαχελάς.
Πέμπτη 12 Δεκεμβρίου
Ώρα έναρξης: 19.00
Είσοδος ελεύθερη με δελτία προτεραιότητας
Η διανομή των δελτίων αρχίζει στις 17.30
Σε ένα κόσμο που αλλάζει με ταχείς ρυθμούς, σε μια Ευρώπη που προβληματίζεται για το μέλλον της, σε μια περιοχή που μεταμορφώνεται σχεδόν σε καθημερινή βάση, η Ελλάδα προσπαθεί να ασκήσει εξωτερική πολιτική, με τραυματισμένη εικόνα, περιορισμένους πόρους και ανοιχτά ζητήματα.
Το ζητούμενο σε αυτή τη φάση είναι η ανάκτηση ρόλου και επιρροής, η διαχείριση προβλημάτων και προκλήσεων και η εκμετάλλευση ευκαιριών από μέρους της χώρας μας.
Κι αυτό ακριβώς τίθεται στο τραπέζι της δημόσιας συζήτησης που διοργανώνει το Megaron Plus την Πέμπτη 12 Δεκεμβρίου, στις 7 το απόγευμα, στο Μέγαρο με ομιλητές τέσσερα μέλη του Ελληνικού Ιδρύματος Ευρωπαϊκής και Εξωτερικής Πολιτικής:
τους διακεκριμένους πανεπιστημιακούς και ειδήμονες σε θέματα διεθνών σχέσεων κι ευρωπαϊκής πολιτικής Θάνο Ντόκο (Γενικό Διευθυντή του ΕΛΙΑΜΕΠ και σημερινό καθηγητή στο μάθημα «Επίλυση Διεθνών Συγκρούσεων» στο Μεταπτυχιακό Πρόγραμμα Διεθνών και Ευρωπαϊκών Σπουδών του Παν/μιου Αθηνών), Γιώργο Παγουλάτο (μέλος του ΔΣ του ΕΛΙΑΜΕΠ και καθηγητή Ευρωπαϊκής Πολιτικής και Οικονομίας στο Τμήμα Διεθνών και Ευρωπαϊκών Οικονομικών Σπουδών του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών), Λουκά Τσούκαλη (Πρόεδρο του ΕΛΙΑΜΕΠ και καθηγητή Ευρωπαϊκής Οργάνωσης στο Πανεπιστήμιο Αθηνών) καθώς επίσης τον Πρέσβη επί τιμή και μέλος του ΔΣ του ΕΛΙΑΜΕΠ Παύλο Αποστολίδη.
Τη συζήτηση – που εντάσσεται στο πλαίσιο του Κύκλου δημόσιων συζητήσεων «Ελλάδα: Μεταρρυθμίσεις, Ρήξεις, Τομές» του Μegaron Plus – συντονίζει ο δημοσιογράφος και Διευθυντής της εφημερίδας «Καθημερινή», Αλέξης Παπαχελάς.
Η εκδήλωση συνδιοργανώνεται με το Ελληνικό Ίδρυμα Ευρωπαϊκής και Εξωτερικής Πολιτικής (ΕΛΙΑΜΕΠ), το Ίδρυμα Οικονομικών & Βιομηχανικών Ερευνών (ΙΟΒΕ), την εταιρεία Kantor Σύμβουλοι Επιχειρήσεων, την Κίνηση Πολιτών και τη Διεθνή Διαφάνεια Ελλάς.
Η συζήτηση με τίτλο «Διλήμματα, προκλήσεις και ευκαιρίες για την ελληνική εξωτερική πολιτική» στοχεύει, εκτός από την ανάδειξη συγκεκριμένων παθογενειών στον τομέα της ελληνικής εξωτερικής πολιτικής, να παρουσιάσει ένα ευρύτερο πλαίσιο χάραξης και άσκησης πολιτικής αλλά και τις διαθέσιμες επιλογές σε συγκεκριμένα ζητήματα υψηλής προτεραιότητας όπως είναι η ευρωπαϊκή πορεία της χώρας, οι σχέσεις με τις αναδυόμενες μεγάλες δυνάμεις, οι ελληνοτουρκικές σχέσεις και το Κυπριακό, οι σχέσεις με τις χώρες των Βαλκανίων και της Μεσογείου/Μέσης Ανατολής και οι απαραίτητες θεσμικές αλλαγές στο μηχανισμό εξωτερικής πολιτικής και στρατηγικού σχεδιασμού.
Ο Θάνος Ντόκος είναι Διδάκτωρ Διεθνών Σχέσεων και Στρατηγικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Cambridge. Έχει διατελέσει ερευνητής στο Ινστιτούτο Έρευνας για την Ειρήνη της Φρανκφούρτης και το Κέντρο για την Επιστήμη και τις Διεθνείς Σχέσεις του Πανεπιστημίου Χάρβαρντ. Από το Μάρτιο 1996 έως τον Οκτώβριο 1998 εργάστηκε ως Επιστημονικός Υπεύθυνος της Διεύθυνσης Στρατηγικών Μελετών, στο Υπουργείο Εθνικής Άμυνας και στο διάστημα 1998-99 ως Σύμβουλος σε θέματα ΝΑΤΟ στο Υπουργείο Εξωτερικών. Σήμερα είναι Γενικός Διευθυντής στο Ελληνικό Ίδρυμα Ευρωπαϊκής και Εξωτερικής Πολιτικής (ΕΛΙΑΜΕΠ). Έχει διδάξει στα Πανεπιστήμια Πειραιώς και Αθηνών, τη Σχολή Εθνικής Αμύνης, τη Σχολή Εθνικής Ασφάλειας και τη Διπλωματική Ακαδημία. Σήμερα διδάσκει το μάθημα «Επίλυση Διεθνών Συγκρούσεων» στο Μεταπτυχιακό Πρόγραμμα Διεθνών και Ευρωπαϊκών Σπουδών του Παν/μίου Αθηνών.
Ο Γιώργος Παγουλάτος είναι Καθηγητής Ευρωπαϊκής Πολιτικής και Οικονομίας στο Τμήμα Διεθνών και Ευρωπαϊκών Οικονομικών Σπουδών του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών και Επισκέπτης Καθηγητής στο Κολλέγιο της Ευρώπης (Bruges, Βέλγιο). Είναι μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου του ΕΛΙΑΜΕΠ, Πρόεδρος της Ελληνικής Πανεπιστημιακής Ένωσης Ευρωπαϊκών Σπουδών (ΕΠΕΕΣ) και Ακαδημαϊκός Εταίρος του European Policy Centre. Είναι επίσης μέλος του Ανώτατου Συμβουλίου του Ευρωπαϊκού Πανεπιστημιακού Ινστιτούτου της Φλωρεντίας από το 2010. Διετέλεσε Διευθυντής Στρατηγικού Σχεδιασμού και Σύμβουλος των Πρωθυπουργών Λουκά Παπαδήμου και Παναγιώτη Πικραμμένου (2011-2012). Αρθρογραφεί τακτικά από το 2007 στην κυριακάτικη έκδοση της εφημερίδας Καθημερινή. Δηλώσεις και συνεντεύξεις του φιλοξενούνται συχνά στα διεθνή ΜΜΕ. Είναι πτυχιούχος της Νομικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών και κατέχει Μάστερ και Διδακτορικό Δίπλωμα Πολιτικών Επιστημών του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης (1997) όπου σπούδασε με υποτροφία Rhodes. Διετέλεσε μεταδιδακτορικός υπότροφος στο Πανεπιστήμιο Princeton των ΗΠΑ (1998-99) με αντικείμενο τη Συγκριτική Οικονομική Πολιτική. Έχει δημοσιεύσει πλήθος άρθρων σε κορυφαία επιστημονικά περιοδικά (West European Politics, Journal of Common Market Studies, Journal of Public Policy, Public Administration, European Journal of Political Research, Government and Opposition, κ.ά.) και έχει συγγράψει, μόνος ή από κοινού, έξι βιβλία. Έχει συμμετάσχει επίσης σε ανταγωνιστικά ερευνητικά προγράμματα και δίκτυα αριστείας, χρηματοδοτούμενα από την ΕΕ.
Ο Λουκάς Τσούκαλης είναι Καθηγητής Ευρωπαϊκής Οργάνωσης στο Πανεπιστήμιο Αθηνών, Πρόεδρος του Ελληνικού Ιδρύματος Ευρωπαϊκής και Εξωτερικής Πολιτικής (ΕΛΙΑΜΕΠ) και Επισκέπτης Καθηγητής στο King’s College στο Λονδίνο και στο Κολλέγιο της Ευρώπης (Μπρυζ, Βέλγιο). Ο πρώην Ειδικός Σύμβουλος του Προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής έχει διδάξει σε πολλά πανεπιστήμια του εξωτερικού, μεταξύ των οποίων η Οξφόρδη, το LSE, η Sciences Po στο Παρίσι και το Ευρωπαϊκό Πανεπιστημιακό Ινστιτούτο στη Φλωρεντία. Τα βιβλία του έχουν μεταφραστεί σε διάφορες γλώσσες. Έχει ενεργό συμμετοχή στον ελληνικό δημόσιο διάλογο καθώς και στο χώρο της ευρωπαϊκής δημόσιας πολιτικής.
Ο Παύλος Αποστολίδης γεννήθηκε στην Αθήνα. Περάτωσε τις μαθητικές του σπουδές στο Κολλέγιο Αθηνών και τις φοιτητικές στη Νομική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών. Μπήκε στο Διπλωματικό Σώμα το 1965 και αποχώρησε το 1999 προκειμένου να γίνει Διοικητής της ΕΥΠ. Στην καριέρα του ασχολήθηκε ιδιαίτερα με το Κυπριακό και τις ελληνοτουρκικές σχέσεις, έχοντας υπηρετήσει δυο φορές στη Λευκωσία και μια στην Άγκυρα, καθώς και σε αντίστοιχες θέσεις στην Αθήνα. Από την ΕΥΠ αφυπηρέτησε μετά τους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2004. Από το τέλος του 2004 είναι μη εκτελεστικό μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου της Alpha Bank. Διετέλεσε Ειδικός Σύμβουλος του ΕΛΙΑΜΕΠ και από το 2012 είναι μέλος του Διοικητικού του Συμβουλίου. Συμμετείχε στην Υπηρεσιακή Κυβέρνηση του Μαΐου- Ιουνίου 2012 ως Υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης. Ο Παύλος Αποστολίδης έχει δώσει σειρά διαλέξεων σε Στρατιωτικές και Αστυνομικές κυρίως Σχολές, με θέματα τις Υπηρεσίες Πληροφοριών, το Κυπριακό και τις ελληνοτουρκικές σχέσεις.
Ο Αλέξης Παπαχελάς γεννήθηκε στην Αθήνα το 1961. Έχει σπουδάσει Ιστορία, Διεθνείς Σχέσεις και Δημοσιογραφία στα Πανεπιστήμια Bard και Columbia. Ξεκίνησε να εργάζεται ως δημοσιογράφος το 1983 και σήμερα είναι διευθυντής της εφημερίδας «Καθημερινή».
Η εκδήλωση θα μεταδοθεί ζωντανά από το Εθνικό Δίκτυο Έρευνας & Τεχνολογίας https://webcast.grnet.gr/
Χορηγός Megaron Plus: Οικογένεια Καίτης Κυριακοπούλου
Πληροφορίες για το κοινό στο τηλέφωνο: 210 72.82.333
και στην ιστοσελίδα του ΜΜΑ: www.megaron.gr