Μέγαρο Μουσικής Αθηνών

Τον Δεκέμβριο Στο Μέγαρο
Τα αστέρια λάμπουν
Η γιορτή των Χριστουγέννων αρχίζει..
Με μια σπουδαία συνάντηση ανοίγει ο τελευταίος μήνας του χρόνου. Τα έγχορδα, τα κρουστά, τα πνευστά, οι ομάδες οργάνων που συνθέτουν την ορχήστρα αυτοσυστήνονται στους μικρούς φίλους του Μεγάρου(1/12), μια μεγάλη βόλτα στα παλιά, με συνοδό τραγούδια που σημάδεψαν μια ολόκληρη εποχή προτείνει το αφιέρωμα στον Μιχάλη Σουγιούλ(2,3/12), δύο νεαροί και ιδιαίτερα επιτυχημένοι έλληνες σολίστ ο Νοέ Ινουί και ο Βασίλης Βαρβαρέσος επιστρέφουν από το εξωτερικό όπου διαπρέπουν για μια και μοναδική συναυλία(4/12). Το νησί των θησαυρών συνεχίζει να βάζει στο παιχνίδι της μεγάλης περιπέτειας εκατοντάδες πιτσιρικάδες που κατακλύζουν το Μέγαρο, κάθε μέρα με το σχολείο τους και τα σαββατοκύριακα με τους γονείς τους. Από την Ιβηρική φθάνουν για μια συναυλία που παντρεύει την παραδοσιακή πορτογαλέζικη μουσική με σύγχρονα ακούσματα οι δημοφιλέστατοι Μαντρεντέους(10/12), ενώ η σοπράνο Μυρτώ Παπαθανασίου που πρωταγωνιστεί πια στης μεγαλύτερες όπερες της Ευρώπης ανοίγει τον κύκλο Lied με ένα μοναδικό ρεσιτάλ που δίνει με τον Χαράλαμπο Αγγελόπουλο στο πιάνο(11/12). Ο Γκίντον Κρέμερ, από τους μεγαλύτερους βιολονίστες της εποχής μας, φθάνει στο Μέγαρο για μια βραδιά μουσικής δωματίου, όπου εκτός από την απαράμιλλη τέχνη του θα μας συστήσει δύο εξαιρετικές νεαρές μουσικούς, την Κάτια Μπουνιατισβίλι(πιάνο) και την τσελίστα Γκιντρέ Ντιρβαναουσκάιτε(14/12).
Με εξαιρετική επιτυχία συνεχίζονται οι ζωντανές μεταδόσεις από την Μετροπόλιταν Όπερα της Νέας Υόρκης. Τον μήνα αυτό θα απολαύσουμε την όπερα του Βέρντι ‘Φάλσταφ’(16/12). Η σύγχρονη μουσική δημιουργία έχει  τη θέση της με τη συναυλία του Lutoslawski Quartet Wroclaw και τη σύμπραξη μελών του συνόλου Idée Fixe(18/12).
Το Megaron Plus, πόλος έλξης ελλήνων και ξένων διανοητών και επιστημόνων, τον μήνα αυτό προτείνει τρεις εκδηλώσεις: διάλεξη με θέμα τους ‘Δελφούς’ των Αλεξάντρ Φαρνού και Αθανασίας Ψάλτη (3/12), συζήτηση με θέμα  ‘Διλήμματα, προκλήσεις και ευκαιρίες για την ελληνική εξωτερική πολιτική’ και ομιλητές τους Θάνο Ντόκο, Γιώργο Παγουλάτο, Λουκά Τσούκαλη, Παύλο Αποστολίδη. Τη συζήτηση συντονίζει ο Αλέξης Παπαχελάς  (12/12) και διαλέξεις στο πλαίσιο του Κύκλου ‘Η Ελλάδα και η Δύση’ δύο διακεκριμένων επιστημόνων της Ελένης Τούντα και του Νικήτα Σινιόσογλου. Τη συζήτηση και με το κοινό συντονίζει ο Αλέξης Καλοκαιρινός(16/12).
Τα Χριστούγεννα στο Μέγαρο είναι έθιμο γιορτινό και αγαπημένο, με πολύ μουσική και θέαμα που απευθύνεται σε μικρούς και μεγάλους.
Ιδανική εισαγωγή στο κλίμα των ημερών, από την Καμεράτα, Ορχήστρα των Φίλων της Μουσικής που θα ερμηνεύσει το γεμάτο μεγαλείο έργο του Χαίντελ ‘Μεσσίας’(15/12). Η συνέχεια ανήκει στα παιδιά που θα ξεκινήσουν για ένα χριστουγεννιάτικο ταξίδι με τον ‘Καραγκιόζη καπετάνιο’ με τη συμμετοχή του θιάσου του Ηλία Καρελλά(που έχει και τη σκηνοθεσία), την Αρετή Κετιμέ και τους Burger Project(20-23 & 25-30/12),  ενώ στα ‘Χριστούγεννα με τον Σέρλοκ Χολμς’ είναι καλεσμένοι μικροί και μεγάλοι, για να απολαύσουν ένα θέαμα βασισμένο στην αυθεντική ιστορία τους Σέρλοκ Χολμς αλλά και άλλες γνωστές και λιγότερο γνωστές ‘υποθέσεις’ του διάσημου ντετέκτιβ. Τη διασκευή του κειμένου, τη σκηνοθεσία και τα κοστούμια υπογράφει ο Πάρις Μέξης. Πρωταγωνιστούν οι ηθοποιοί Λεωνίδας Κακούρης, Χρήστος Σαπουντζής και Πάνος Σταθακόπουλος(20,21,22,25-29/12). Τους φίλους τη οπερέτας που είναι πολλοί και πιστοί, θα γοητεύσει η βραδιά οπερέτας ‘Φίλα με’ με έργα των Στράους, Λέχαρ, Οφενμπαχ και Σακελλαρίδη που ερμηνεύει  η Κρατική Ορχήστρα Αθηνών υπό τη διεύθυνση του Γιώργου Πέτρου και τη συμμετοχή των σολίστ : Χριστίνας Πουλίτση, Μίνα Πολυχρόνου, Ειρήνη Καράγιαννη, Αντώνη Κορωναίου και Γιάννη Χριστοδούλου(30/12)
Αναλυτικά:
Κυριακή Πρωί στο Μέγαρο
Κυριακή 1 Δεκεμβρίου (Ώρα έναρξης: 11:30)
extra παράσταση την ίδια μέρα (Ώρα έναρξης: 15:00)
Αίθουσα Χρήστος Λαμπράκης
ΣΥΜΠΑΡΑΓΩΓΗ: Μέγαρο Μουσικής Αθηνών
Κρατική Ορχήστρα Αθηνών
A Young Person’s Guide to the Orchestra
Χορηγοί Επικοινωνίας: MINI MEGA, FREE SUNDAY, ΣΚΑΙ 100,3, ΔΙΕΣΗ, ΑΘΗΝΑ 9.84, CLICKATLIFE, NAFTEMPORIKI.GR, NEWS 247, COSMO.GR, INFOKIDS, CULTURENOW.GR, MONOPOLI.GR
Το Μέγαρο των παιδιών είναι ένας ολόκληρος νέος κύκλος αφιερωμένος στα παιδιά με προτάσεις που απευθύνονται σε διαφορετικές ηλικίες. Στα Κυριακάτικα πρωινά που είναι πάντα γεμάτες εκπλήξεις, παιχνίδια και ιδέες μουσικές, φέτος τα παιδιά θα παρακολουθήσουν τη σειρά συναυλιών «Άκου… τα όργανα!» με θέμα τις ομάδες οργάνων της ορχήστρας. Σε συμπαραγωγή με την Κρατική Ορχήστρα Αθηνών η πρώτη κυριακάτικη συναυλία αντλεί το θέμα της από το διάσημο A Young Persons Guide to the Orchestra του B. Britten. Ήδη στην πρώτη προγραμματισμένη συναυλία τα εισιτήρια εξαντλήθηκαν και προστέθηκε μία ακόμα παράσταση την ίδια Κυριακή το μεσημέρι.   
Εύθυμες και μελαγχολικές μελωδίες, γρήγοροι και αργοί ρυθμοί, δυνατοί και σιγανοί ήχοι, μικρά και μεγάλα όργανα, οικείοι και εξωτικοί σκοποί, λόγια και νότες, χιούμορ και σοβαρότητα: ιδού τα ιδεώδη συστατικά, γεμάτα εναλλαγές και αντιθέσεις, για έναν συνθέτη που θέλει να δημιουργήσει μια μαγική φόρμουλα για να μυήσει τα παιδιά και τους νέους στον κόσμο της μουσικής! Αυτά ακριβώς τα στοιχεία προσάρμοσαν στα μέτρα της φαντασίας τους ο Μπέντζαμιν Μπρίττεν και ο Γκρέγκορυ Σμιθ, στα έργα τους «Οδηγός Νέων για την Ορχήστρα» (A Young Persons Guide to the Orchestra) και «Η σύνθεση του κ. Σμιθ» αντίστοιχα, τα οποία θα παρουσιαστούν το πρωί και το μεσημέρι της Κυριακής 1ης Δεκεμβρίου (ώρα: 11.30 π.μ., 3.00μμ) στην Αίθουσα Χρήστος Λαμπράκης. Οδηγοί του παιδικού και νεανικού ακροατηρίου στον απέραντο χάρτη της συμφωνικής μουσικής, τα μέλη της Κρατικής Ορχήστρας Αθηνών και ο ηθοποιός Φάνης Μουρατίδης (αφηγητής). Στο πόντιουμ, ο μαέστρος Μίλτος Λογιάδης.
Ελληνικό Τραγούδι
Δευτέρα 2 & Τρίτη 3 Δεκεμβρίου (Ώρα έναρξης: 20:30)
Αίθουσα Χρήστος Λαμπράκης
Μιχάλης Σουγιούλ:
«Το τραγούδι που σου’ γραφα»
Μουσικό αφιέρωμα
Χορηγοί Επικοινωνίας: ΕΘΝΟΣ, ΕΘΝΟΣ ΤΗΣ ΚΥΡΙΑΚΗΣ, ΗΜΕΡΗΣΙΑ, ATHENS VOICE, FREE SUNDAY, ΜΕΛΩΔΙΑ, GALAXY, IN.GR, CLICKATLIFE, NEWS 247, COSMO.GR, CULTURENOW.GR, MONOPOLI.GR
«Άρχισαν τα όργανα», «Ο μήνας έχει εννιά», «Άστα τα μαλλάκια σου», «Το τραμ το τελευταίο», «Παιδιά της Ελλάδος παιδιά», «Πάμε σαν άλλοτε», «Αλα», «Ο τραμπαρίφας» … και ο κατάλογος δεν έχει τέλος…
Τι κι αν έχει περάσει μισός και πλέον αιώνας από τη σύνθεσή τους; Τα τραγούδια του Μιχάλη Σουγιούλ (καλλιτεχνικό ψευδώνυμο του Μιχαήλ Σουγιουλτζόγλου, 1906-1958) εξακολουθούν να παραμένουν φρέσκα και ζωηρά, να συντροφεύουν τα πηγαία αισθήματα και τις διαθέσεις των Ελλήνων κάθε γενιάς, ακόμη και της νεότερης που ακριβώς επειδή τα γνωρίζει, τα αγαπά και διασκεδάζει μ’αυτά, επιχειρεί κάποτε και να τα διασκευάσει…
Τα δημοφιλή αυτά τραγούδια – όπως και πολλά άλλα –ακούγονται στο μουσικό αφιέρωμα του Μεγάρου στον πολυγραφότατο δημιουργό τους που σφράγισε ανεξίτηλα το ελληνικό αστικό τραγούδι στη διάρκεια τριών δεκαετιών (από τον μεσοπόλεμο μέχρι και την πρώτη μεταπολεμική δεκαετία), δίνοντας νόημα στην έννοια του «αρχοντορεμπέτικου» (μια σχολή που συνδύαζε λαϊκότροπους – συνήθως χιουμοριστικούς – στίχους και μουσική με δυτικότροπες ενορχηστρωτικές επιρροές).
Τη Δευτέρα 2 και την Τρίτη 3 Δεκεμβρίου, στις 8.30 το βράδυ, στην Αίθουσα Χρήστος Λαμπράκης, το Μέγαρο τραγουδάει Σουγιούλ «Το τραγούδι που σου ‘γραφα» μαζί με μια πλειάδα καταξιωμένων τραγουδιστών. Με παρουσιαστή τον Σπύρο Παπαδόπουλο, οι ερμηνευτές θα αποδώσουν αντιπροσωπευτικά κομμάτια της πλούσιας εργογραφίας του πρωτοπόρου μικρασιάτη συνθέτη (πάνω από 750 τραγούδια, μουσική για 50 θεατρικές επιθεωρήσεις και 20 κινηματογραφικές ταινίες) ο οποίος κατάφερε να φέρει κοντά δύο είδη που έδειχναν να μην έχουν εμφανές σημείο επαφής, την ευρωπαϊκή μουσική και το ρεμπέτικο. Ερμηνεύουν (με αλφαβητική σειρά) οι: Μελίνα Ασλανίδου, Φωτεινή Δάρρα, Σόνια Θεοδωρίδου, Νίνα Λοτσάρη, Κώστας Μακεδόνας, Άγγελος Παπαδημητρίου, Λάκης Παπαδόπουλος, Θάνος Πολύδωρας, Χρυσούλα Στεφανάκη, Μπάμπης Τσέρτος, Κώστας Χατζής, ενώ συμμετέχουν η Παιδική Χορωδία «Εμπνευσις» και δωδεκαμελές μουσικό σύνολο. Έκτακτη εμφάνιση (στις 2/12): Ζωζώ Σαπουντζάκη  Σκηνοθετεί ο Δημήτρης Μαλισσόβας.
 MegaroN PluS
Τρίτη 3 Δεκεμβρίου(Ώρα έναρξης: 19:00)
Είσοδος ελεύθερη με δελτία προτεραιότητας
Η διανομή των δελτίων αρχίζει στις 17:30
ΧΟΡΗΓΟΣ: ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑ ΚΑΙΤΗΣ ΚΥΡΙΑΚΟΠΟΥΛΟΥ
«Δελφοί»
ΣΕ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ
Με το Σωματείο Διάζωμα
Οι Δελφοί, ο «ομφαλός της Γης», ο οποίος, σύμφωνα με την παράδοση, προσδιορίστηκε από τον Δία όταν έστειλε δύο αετούς από τις άκρες του σύμπαντος που συναντήθηκαν στο ίδιο σημείο, αποτελούν το θέμα της διάλεξης, η οποία φιλοξενείται στο Μέγαρο, την Τρίτη 3 Δεκεμβρίου (ώρα έναρξης: 19.00). Ομιλητές θα είναι ο Διευθυντής της Γαλλικής Αρχαιολογικής Σχολής Αθηνών Αlexandre Farnoux [Αλεξάντρ Φαρνού] και η Προϊσταμένη της Ι΄ Εφορείας Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων Αθανασία Ψάλτη. Θα παρουσιάσουν αντιστοίχως τις ομιλίες «Η μεγάλη ανασκαφή των Δελφών: μια περιπέτεια πολιτική, επιστημονική και διπλωματική» και «Δελφοί: από τους θεούς στον άνθρωπο». Η εκδήλωση πραγματοποιείται σε συνεργασία με το Σωματείο «Διάζωμα», στο πλαίσιο του Megaron Plus. Η είσοδος για το κοινό είναι ελεύθερη με δελτία προτεραιότητας (έναρξη διανομής: 17.30).
Ο Alexandre Farnoux, ο οποίος στην ομιλία του θα αναφερθεί διεξοδικά στην εξέχουσας επιστημονικής σημασίας ανασκαφή των Δελφών, γράφει στο περιληπτικό σημείωμά του σχετικά με το θέμα της διάλεξής του: «O αρχαιολογικός χώρος των Δελφών ανακαλύφθηκε αρχικά από τους περιηγητές και έπειτα από τους αρχαιολόγους, συγκεκριμένα από αυτούς της Γαλλικής Σχολής. Υπήρξε ταυτόχρονα μία περιπέτεια πολιτική, επιστημονική και διπλωματική. Οι πολυάριθμες επιγραφές και τα μεγαλοπρεπή μνημεία έριξαν νέο φως στα κείμενα των αρχαίων ιστορικών. Η αποκάλυψη του Ιερού του Απόλλωνα, όπως και η διοργάνωση των Δελφικών Εορτών, είχαν μεγάλη απήχηση στην Ευρώπη». 
Τον Γάλλο αρχαιολόγο θα διαδεχθεί στο βήμα η Προϊσταμένη της Ι΄ Εφορείας Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων Αθανασία Ψάλτη, η οποία, μέσα από την ομιλία της με τίτλο «Δελφοί: από τους θεούς στον άνθρωπο», θα επιχειρήσει να συλλέξει, μέσα από ένα ταξίδι στην αίγλη και στη λήθη, στον μύθο και στην ιστορία, τις διάσπαρτες ιστορικές «ψηφίδες ενός τόπου επιφανούς, μιας σπουδαίας και υπέροχης Ελλάδας, που διασώθηκε χάρη στην έρευνα και στους αγώνες της Αρχαιολογίας».
Η εκδήλωση θα μεταδοθεί ζωντανά από το Εθνικό Δίκτυο Έρευνας & Τεχνολογίας https://webcast.grnet.gr/
Μουσική Δωματίου
Τετάρτη 4 Δεκεμβρίου(Ώρα έναρξης:20:30)
Αίθουσα Δημήτρης Μητρόπουλος
Βιολί και πιάνο:
Εκρηκτική συνύπαρξη
Noe Inui– Βασίλης Βαρβαρέσος
Χορηγοί Επικοινωνίας: FREE SUNDAY, ΑΘΗΝΑ 9.84, ΡΑΔΙΟΦΩΝΙΚΟΣ ΣΤΑΘΜΟΣ ΕΚΚΛΗΣΙΑΣ, CULTURENOW.GR, MONOPOLI.GR
Ο Ελληνοϊάπωνας βιολονίστας Noé Inui [Νοέ Ινουί] και ο Θεσσαλονικιός πιανίστας Βασίλης Βαρβαρέσος είναι δύο εξαιρετικά ταλαντούχοι νεαροί καλλιτέχνες, που επέλεξαν να παρουσιάσουν στην κοινή τους εμφάνιση  σονάτες για βιολί και πιάνο ή τσέμπαλο τριών κορυφαίων Γερμανών συνθετών από τρεις διαφορετικές χρονικές περιόδους της ιστορίας της μουσικής. Το πρόγραμμά τους συνδυάζει τη γαλήνια εσωτερικότητα του Γιόχαν Σεμπάστιαν Μπαχ(σονάτα για βιολί και τσέμπαλο, αρ. 4, BWV1017) με τον ριζοσπαστικό δυναμισμό του Λούντβιχ βαν Μπετόβεν(σονάτα για βιολί και πιάνο, ‘Kreuzer’ αρ.9, έργο 47) και την προκλητικά λυρική δεξιοτεχνία του Ρίχαρντ Στράους(σονάτα για βιολί και πιάνο έργο 18). Της συναυλίας θα προηγηθεί σύντομος σχολιασμός για το κοινό από τον πιανίστα και οργανίστα Τίτο Γουβέλη.
Ο βιολονίστας Νοέ Ινουί και ο πιανίστας Βασίλης Βαρβαρέσος, μετά την πρώτη τους πρόβα το 2011, αποφάσισαν να συνεργαστούν σε μόνιμη βάση, καθώς διαπίστωσαν ότι μιλούσαν σαν καλλιτέχνες, την ίδια γλώσσα. Έκτοτε, έχουν κάνει πολλές εμφανίσεις σε συμφωνικές αίθουσες των Ηνωμένων Πολιτειών, της Ολλανδίας, του Βελγίου και της Γερμανίας.
Της συναυλίας θα προηγηθεί σύντομος σχολιασμός του προγράμματος για το κοινό από τον πιανίστα Τίτο Γουβέλη.
ΠαιδικΟ ΘέαμΑ
Σάββατο 7 Δεκεμβρίου (Ώρα έναρξης: 15:00)
Κυριακή 8 Δεκεμβρίου (Ώρα έναρξης: 11:30)
Σάββατο 14 Δεκεμβρίου (Ώρα έναρξης: 15:00)
Κυριακή 15 Δεκεμβρίου (Ώρα έναρξης: 11:30)
Σάββατο 21 Δεκεμβρίου (Ώρα έναρξης: 15:00)
Κυριακή 22 Δεκεμβρίου (Ώρα έναρξης: 11:30)
Δευτέρα 23 Δεκεμβρίου (Ώρα έναρξης: 15:00)
Πέμπτη 26 Δεκεμβρίου (Ώρα έναρξης: 15:00)
Παρασκευή 27 Δεκεμβρίου (Ώρα έναρξης: 15:00)
Σάββατο 28 Δεκεμβρίου (Ώρα έναρξης: 15:00)
Κυριακή 29 Δεκεμβρίου (Ώρα έναρξης: 11:30)
Δευτέρα 30 Δεκεμβρίου (Ώρα έναρξης: 15:00)
Νέος Εκθεσιακός Χώρος
Το νησί των θησαυρών
Χορηγοί Επικοινωνίας: MINI MEGA, LIFO, FREE SUNDAY, ΣΚΑΙ 100,3, GALAXY, PEPPER, IN.GR, CLICKATLIFE, NEWS 247, COSMO.GR, INFOKIDS, CULTURENOW.GR, MONOPOLI.GR
Η απήχηση της παιδικής μουσικοθεατρικής παράστασης «Το Νησί των Θησαυρών», που ανέβηκε για πρώτη φορά πέρυσι στο Μέγαρο Μουσικής, ξεπέρασε κάθε προσδοκία. Εκατοντάδες παιδιά συρρέουν, τις καθημερινές με τα σχολεία τους και τα Σαββατοκύριακα με τους γονείς τους, για να παρακολουθήσουν τη συναρπαστική ιστορία που σκηνοθέτησε ιδιοφυώς ο Θωμάς Μοσχόπουλος. Πρόκειται για μία παράσταση βασισμένη στο ομώνυμο κλασικό μυθιστόρημα του Robert Louis Stevenson, ιδωμένη μέσα από τα σύγχρονα μέσα τεχνολογίας. Ένα θεατρικό στο οποίο οι μάχες των πειρατών-ηθοποιών εκτυλίσσονται ανάμεσα στα παιδιά, ο Κάπτεν Φλίντ  με τον παπαγάλο του πίνει ρούμι στο ίδιο τραπέζι με τους θεατές όλοι μαζί τραγουδούν ζωντανά αυθεντικά πειρατικά τραγούδια και σαλπάρουν σε εξωτικά νησιά, αλλάζοντας συνεχώς χώρους και ατμόσφαιρα. Τα σκηνικά της παράστασης ανήκουν στην Λίλη Πεζανού, τα κοστούμια στην Κλαιρ Μπρέσγουελ, οι φωτισμοί στον Λευτέρη Παυλόπουλο, η ενορχήστρωση και η μουσική διδασκαλία στον Κορνήλιο Σελαμσή και η κινησιολογία στην Αμαλία Μπένετ. Η μουσικοθεατρική παράσταση θα παίζεται κάθε Σαββατοκύριακο μέχρι τον Απρίλιο και τις καθημερινές για τα σχολεία. Παίζουν οι ηθοποιοί: Αργύρης Ξάφης, Θάνος Τοκάκης, Σωκράτης Πατσίκας, Αννα Καλαϊτζίδου, Γιώργος Παπαγεωργίου, Γιάννης Κλίνης, Θοδωρής Πετρόπουλος, Γιάννης Παπαδόπουλος, Μιχάλης Κοιλάκος, Σταύρος Σβίγγος.
Jazz & World Music
Τρίτη 10 Δεκεμβρίου (Ώρα έναρξης: 20:30)
Αίθουσα Χρήστος Λαμπράκης
Madredeus
Χορηγοί Επικοινωνίας: MEGA, ΕΘΝΟΣ, ΕΘΝΟΣ ΤΗΣ ΚΥΡΙΑΚΗΣ, ΗΜΕΡΗΣΙΑ, ATHENS VOICE, ATHENS DEE JAY, ROCK FM, GALAXY, PEPPER, ΑΘΗΝΑ 9.84, IN.GR, CLICKATLIFE, NEWS 247, COSMO.GR, CULTURENOW.GR, MONOPOLI.GR
Ξεκίνησαν από την Πορτογαλία και κατέκτησαν όλο τον κόσμο με μια μουσική που έχει τις ρίζες της  στη γλυκιά μελαγχολία του saudade, στους ήχους του φάντο και των λαϊκών τραγουδιών και την έκαναν να ακούγεται καινούργια και σύγχρονη, να μένει στη μνήμη και να προσφέρει στο κοινό μοναδικές συγκινήσεις. Τρία εκατομμύρια δίσκοι, αμέτρητες περιοδείες σε όλη την υφήλιο, χειροκροτήματα μεγάλης διάρκειας, ένα κοινό μαγεμένο από τη μοναδικότητα της μουσικής τους και πολλά βραβεία: είναι το πιο επιτυχημένο μουσικό ταξίδι στην ιστορία της χώρας τους, που πέρασε τα σύνορά της και έφτιαξε τη δική του αυτοκρατορία. Αυτή τη συναρπαστική διαδρομή 25 χρόνων γιορτάζουν οι Madredeus με έναν ολοκαίνουργιο δίσκο, με μεγαλύτερο σύνολο, στο οποίο έχουν προστεθεί  έγχορδα και με μια συγκλονιστική νέα φωνή, την Μπεατρίς Νουνές. Έρχονται στην Αθήνα και στο Μέγαρο την Τρίτη 10 Δεκεμβρίου, για μια συναυλία-θέαμα, που διασχίζει όλη την ιστορία τους και τον πλούτο της μουσικής τους και μας θυμίζει ένα θαύμα που έκαναν δύο νεαροί μουσικοί από τη Λισαβόνα στα τέλη της δεκαετίας του 80 και δημιούργησαν μια νέα εποχή ήχων.
Ο Pedro Ayres Magalhaes και o Rodrigo Leao ήταν δύο Πορτογάλοι ροκάδες που το 1985 αποφάσισαν να ξαναανακαλύψουν τους παραδοσιακούς ήχους με τον δικό τους τρόπο. Ήθελαν να προχωρήσουν πέρα από την ανώδυνη πορτογαλική ποπ, αλλά δεν ήθελαν να καταφύγουν στο παλιό φάντο. Έψαχναν κάτι σύγχρονο, αλλά με ρίζες, ανοιχτό στον κόσμο, αλλά με πορτογαλική σφραγίδα. Άρχισαν να γράφουν και να φέρνουν στην παρέα τους και άλλους μουσικούς, βρήκαν τον ήχο που έψαχναν, αλλά τους έλλειπε η φωνή. Την ανακάλυψαν τυχαία, ένα βράδυ στο Bairro Alto της Λισαβόνας, όταν άκουσαν ένα δεκαοκτάχρονο, άγνωστο, κορίτσι που τραγουδούσε φάντο για τους φίλους της  με μια ιδιαίτερη, ερασιτεχνική φωνή. Κάλεσαν την Τερέζα Σαλγκουέιρο να την ακούσουν στο παλιό μοναστήρι  Madre de Deus. Η καθαρή φωνή της και οι περίτεχνες συνθέσεις του Πέδρο και του Ροντρίγο έδωσαν στο σύνολο ένα μοναδικό ύφος και στο συγκρότημα ένα συμβόλαιο ηχογράφησης.
Το πρώτο τους άλμπουμ “Dias da Madredeus”, το 1987, ήταν ασυνήθιστο και πρωτάκουστο και έδωσε στη νεαρή ομάδα τόση κριτική αποδοχή όση χρειαζόταν για να ξεκινήσει μια μεγάλη περιοδεία στην Πορτογαλία. Η επιτυχία ήταν τεράστια και μέσα σε πέντε χρόνια οι Madredeus είχαν αποκτήσει ένα μεγάλο, αφοσιωμένο κοινό. Έγιναν εθνικό και παγκόσμιο όνομα και έβαλαν τη χώρα τους στον μεγάλο διεθνή μουσικό χάρτη. Ο Βιμ Βέντερς τους κάλεσε το 1994 να γράψουν τη μουσική της ταινίας του «Lisbon Story», η ταινία προβλήθηκε στις Κάνες και οι Madredeus απέκτησαν το διαβατήριο για να γυρίσουν όλο τον κόσμο: από το Τόκυο στο Σάο Πάουλο και από εκεί στο Λονδίνο και το Παρίσι η φήμη τους απλωνόταν και το κοινό μεγάλωνε και έμπαινε στα μυστήρια της αιθέριας μουσικής τους. Ακολούθησαν και άλλα άλμπουμ με τραγούδια που απέπνεαν κατάφαση στη ζωή και άφηναν πίσω τους τη λύπη για την απώλεια, τον ανεκπλήρωτο, πόθο που χαρακτηρίζει το φάντο και κρατούσαν από αυτό την αγάπη για την ομορφιά. Το 2007 η Τερέζα Σαλγκουέιρο έφυγε και οι Μadredeus έμειναν άφωνοι. Για τα επόμενα τέσσερα χρόνια αποτραβήχτηκαν, ο Πέδρο φλέρταρε με ένα καινούργιο σχέδιο, πιο τζάζι και πιο θεατρικό, μια πολυφωνική περιπέτεια με τον τίτλο  Madredeus a Bando Cosmica”, με ρεπερτόριο και μουσική για αργά τη νύχτα.
Το 2012 οι Μadredeus ξανασυνάντησαν τον καλύτερο εαυτό τους  και ξαναεπισκέφτηκαν την παράδοση που είχαν δημιουργήσει, με ένα νέο σχήμα: εκτός από τον Carlos Maria Trindade, τον κιμπορντίστα που παίζει χρόνια μαζί τους, στο σύνολο μπήκαν, οι βιολονίστες  Jorge Varrecoso και  Antonio Figueiredo και ο βιολοντσελίστας, Luis Clode. Τα έγχορδα και η Μπεατρίς Νούνες προέρχονται από το χώρο της κλασικής μουσικής, είναι μέλη της Συμφωνικής Ορχήστρας της Εθνικής Όπερας και ικανοί να ανταποκρίνονται στις υψηλές απαιτήσεις του επικεφαλής του συνόλου. “Θέλουμε να παρουσιάσουμε ένα θέαμα που διασχίζει όλο μας το ρεπερτόριο, να δείξουμε τον πλούτο και την ποικιλία του, να ταξιδέψουμε με τη μουσική μας», λέει ο Pedro Ayres Magalhaes για το νέο αυτό σχέδιο του συνόλου, που περιλαμβάνει 30 κομμάτια, που αντιστοιχούν σε κάθε κεφάλαιο της καριέρας τους. Ο νέος τους δίσκος “Essencia”, που κυκλοφόρησε τον περασμένο Μάιο, είναι μια συλλογή από τα πιο εμβληματικά θέματά τους και  η καινούργια διεθνής περιοδεία τους άρχισε τον Απρίλιο, με πρώτο σταθμό το Κέντρο Μπάρμπικαν του Λονδίνου και θα συνεχιστεί όλο το 2013.
Lied: Φωνή και Πιάνο
Τετάρτη 11 Δεκεμβρίου (Ώρα έναρξης: 20:30)
Αίθουσα Δημήτρης Μητρόπουλος
Μυρτώ Παπαθανασίου
Χαράλαμπος Αγγελόπουλος
Το ιταλικό τραγούδι στον 19ο αιώνα
Χορηγοί Επικοινωνίας: FREE SUNDAY, ΑΘΗΝΑ 9.84, ΡΑΔΙΟΦΩΝΙΚΟΣ ΣΤΑΘΜΟΣ ΕΚΚΛΗΣΙΑΣ, CULTURENOW.GR, MONOPOLI.GR
 Η σοπράνο Μυρτώ Παπαθανασίου, λαμπερή παρουσία του λυρικού μας θεάτρου και μία από τις πιο περιζήτητες ελληνίδες υψιφώνους στο εξωτερικό, θα αναδείξει τη λιγότερο γνωστή πλευρά μεγάλων Ιταλών συνθετών του 19ου αιώνα ερμηνεύοντας μικρές δημιουργίες τους για φωνή και πιάνο, στο ρεσιτάλ της με τον καταξιωμένο πιανίστα Χαράλαμπο Αγγελόπουλο.   Προλογίζει ο πιανίστας και μαέστρος Νίκος Βασιλείου. Ο Τζοακκίνο Ροσσίνι (1792-1868), ο Γκαετάνο Ντονιτσέττι (1797-1848), ο Βιντσέντσο Μπελλίνι (1801-1835) και ο Τζουζέππε Βέρντι (1813-1901), στυλοβάτες του ιταλικού λυρικού ρεπερτορίου του 19ου αιώνα, δημιούργησαν κλασικά οπερατικά αριστουργήματα που έχουν αντέξει στον χρόνο και εξακολουθούν να γοητεύουν το κοινό σε όλο τον κόσμο με τις υπέροχες μελωδίες τους. Κατά την καλλιτεχνική τους πορεία, οι τέσσερις κορυφαίοι μουσουργοί του ιταλικού bel canto και του Ρομαντισμού ασχολήθηκαν με ποικίλα είδη σύνθεσης, όπως η μουσική δωματίου, φωνητική και ενόργανη. Αυτά ακριβώς τα λεπτεπίλεπτα κομψοτεχνήματα για φωνή και πιάνο αλλά και για σόλο πιάνο θα παρουσιάσουν στους μουσικόφιλους η Μυρτώ Παπαθανασίου και ο Χαράλαμπος Αγγελόπουλος.
MegaroN PluS
Πέμπτη 12 Δεκεμβρίου (Ώρα έναρξης: 19:00)
Είσοδος ελεύθερη με δελτία προτεραιότητας
Η διανομή των δελτίων αρχίζει στις 17:30
ΧΟΡΗΓΟΣ: ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑ ΚΑΙΤΗΣ ΚΥΡΙΑΚΟΠΟΥΛΟΥ
«Διλήμματα, προκλήσεις και ευκαιρίες για την ελληνική εξωτερική πολιτική»
Συζήτηση
ΣΥΝΔΙΟΡΓΑΝΩΣΗ του Μεγάρου Μουσικής με:
Ελληνικό Ίδρυμα Ευρωπαϊκής και Εξωτερικής Πολιτικής (ΕΛΙΑΜΕΠ)
Ίδρυμα Οικονομικών & Βιομηχανικών Ερευνών (ΙΟΒΕ)
Kantor Σύμβουλοι Επιχειρήσεων
Κίνηση Πολιτών
Διεθνής Διαφάνεια Ελλάς
Στο πλαίσιο του κύκλου «Ελλάδα: Μεταρρυθμίσεις, Ρήξεις, Τομές», πραγματοποιείται δημόσια συζήτηση με τίτλο με τίτλο «Διλήμματα, προκλήσεις και ευκαιρίες για την ελληνική εξωτερική πολιτική».
Σε ένα κόσμο που αλλάζει με ταχείς ρυθμούς, σε μια Ευρώπη που προβληματίζεται για το μέλλον της, σε μια περιοχή που μεταμορφώνεται σχεδόν σε καθημερινή βάση, η Ελλάδα προσπαθεί να ασκήσει εξωτερική πολιτική, με τραυματισμένη εικόνα, περιορισμένους πόρους και ανοιχτά ζητήματα.
Το ζητούμενο είναι η ανάκτηση ρόλου και επιρροής, η διαχείριση προβλημάτων και προκλήσεων και η εκμετάλλευση ευκαιριών.
Στόχο της συζήτησης αποτελεί η συζήτηση συγκεκριμένων παθογενειών στον τομέα της εξωτερικής πολιτικής, η παρουσίαση ενός ευρύτερου πλαισίου χάραξης και άσκησης πολιτικής, καθώς και των διαθέσιμων επιλογών σε συγκεκριμένα ζητήματα υψηλής προτεραιότητας όπως η ευρωπαϊκή πορεία της χώρας, οι σχέσεις με τις αναδυόμενες μεγάλες δυνάμεις, οι ελληνοτουρκικές σχέσεις και το Κυπριακό, οι σχέσεις με τις χώρες των Βαλκανίων και της Μεσογείου/Μέσης Ανατολής και οι απαραίτητες θεσμικές αλλαγές στο μηχανισμό εξωτερικής πολιτικής και στρατηγικού σχεδιασμού.
Συμμετέχουν ως ομιλητές οι: Θάνος Ντόκος, Γενικός Διευθυντής του ΕΛΙΑΜΕΠ, Γιώργος Παγουλάτος, Καθηγητής  Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών, Λουκάς Τσούκαλης , Καθηγητής Πανεπιστημίου Αθηνών & Πρόεδρος του ΕΛΙΑΜΕΠ, Παύλος Αποστολίδης, Πρέσβης επί τιμή. Τη συζήτηση συντονίζει ο Αλέξης Παπαχελάς, Διευθυντής της εφημερίδας «Καθημερινή».
Η εκδήλωση θα μεταδοθεί ζωντανά από το Εθνικό Δίκτυο Έρευνας & Τεχνολογίας https://webcast.grnet.gr/Μουσική
ΔωματίουΣάββατο 14 Δκεμβρίου (Ώρα έναρξης: 20:30)

Αίθουσα Χρήστος Λαμπράκης
Gidon Kremer
Khatia Buniatishvili
Giegre Dirvanauskaite
Χορηγοί Επικοινωνίας: ATHENS VOICE, FREE SUNDAY, ΑΘΗΝΑ 9.84, ΡΑΔΙΟΦΩΝΙΚΟΣ ΣΤΑΘΜΟΣ ΕΚΚΛΗΣΙΑ, CULTURENOW.GR, MONOPOLI.GR
Από τους κορυφαίους βιολονίστες του κόσμου, αντισυμβατικός, ικανός να δίνει νέα ζωή  στη μουσική όλων των εποχών, ένας χαρισματικός μουσικός, αφοσιωμένος σε κάθε καινούργια φωνή, ο Γκίντον Κρέμερ έρχεται για μια ακόμα φορά στο Μέγαρο Μουσικής και φέρνει μαζί του δύο μουσικούς του μέλλοντος, ήδη αναγνωρισμένες διεθνώς: την τσελίστα, Γκίντρε Ντιρβανάουσκάιτε και την πιανίστα, Κάτια Μπουνιατισβίλι.
Ενώνουν τις δυνάμεις τους σε δύο Ελεγειακά τρίο (αρ. 1 και 2) του Σεργκέι Ραχμάνινοφ και ένα τρίο του Μιτσισλάβ Βάινμπεργκ, που θεωρείται ένας από τους μεγάλους, αλλά κρυμμένους, θησαυρούς του 20 αιώνα, ο τρίτος σημαντικότερος Ρώσος συνθέτης μετά τον Προκόφιεφ και τον Σοστακόβιτς.
Ο Γκίντον Κρέμερ δεν είναι μόνο ένας από τους μεγάλους βιρτουόζους του βιολιού, αλλά και μουσικός με σύνθετη και ιδιαίτερη προσωπικότητα, που ανοίγει επίμονα και συστηματικά νέους δρόμους και ανακαλύπτει νέους και νέες μουσικούς με ταλέντο, αλλά και νέους συνθέτες, που δεν διστάζει να τους παρουσιάζει στο μεγάλο κοινό, ισότιμα με τους καθιερωμένους.
Γεννημένος στη Ρίγα της Λετονίας το 1947, έχτισε μια καριέρα πέρα από τους ακαδημαϊσμούς και τις συμβάσεις. Το ρεπερτόριό του δεν έχει σύνορα, αρχίζει από τον Βιβάλντι και τον Μπαχ και εκτείνεται  μέχρι τον 20ο αιώνα και τους σύγχρονους συνθέτες. Από τον  Άλμπαν Μπεργκ, τον Σοστακόβιτς και τον Μπάρτοκ μέχρι τον Σνίτκε τον Ενέσκου και τον Πιατσόλα. Έχει υποστηρίξει ιδιαίτερα τα έργα σύγχρονων Ρώσων και Ανατολικοευρωπαίων συνθετών και έχει ερμηνεύσει σημαντικά καινούργια έργα τους, πολλά από τα οποία γράφτηκαν για τον ίδιο.
Συνδέθηκε προσωπικά με πολλούς και διαφορετικούς συνθέτες, γνώρισε τη μουσική τους στο κοινό και τους καθιέρωσε. Τα τελευταία τριάντα χρόνια έχει υποστηρίξει τη σύγχρονη μουσική όσο ίσως κανένας άλλος σολίστας αυτής της διεθνούς εμβέλειας.
Στα  45 χρόνια της καριέρας του έχει εμφανιστεί σε όλες τις μεγάλες σκηνές του κόσμου, με τις πιο μεγάλες ορχήστρες της Ευρώπης και της Αμερικής και τους κορυφαίους μαέστρους: Μπέρστάιν, Έσεμπαχ, Αρνονκούρ, Μούτι, Μέτα, Λιβάιν, Γκεργκίεφ, Αμπάντο, σερ Μάρινερ. Ο Φον Κάραγιαν τον θεωρούσε ανακάλυψή του και υποστήριζε ότι είναι ο μεγαλύτερος βιρτουόζος που είχε γνωρίσει. Τον θαύμαζε για την εκφραστική και χρωματική του ένταση, για την επινοητικότητα του  και την τολμηρή και αβίαστη δεξιοτεχνία του.
Η τσελίστα Γκίντρε Ντιρβανάουσκάιρε, γεννημένη στο Κάουνας της Λιθουανίας, προέρχεται από οικογένεια μουσικών και είναι μέλος της Κρεμεράτα Μπάλτικα από το 1997. Έχει ήδη διακριθεί διεθνώς και το 2004, με προτροπή του Γκίντον Κρέμερ, δημιούργησε το κουαρτέτο εγχόρδων Κρεμερατίνι, με το οποίο έχει εμφανιστεί στις ΗΠΑ, την Αυστρία και τη Λετονία.
Η Κάτια Μπουνιατισβίλι, γεννήθηκε το 1987 στην Τιφλίδα της Γεωργίας και από τα 3 της χρόνια άρχισε να μελετάει πιάνο με τη μητέρα της, στα 6 της έδωσε το πρώτο της κοντσέρτο με την Ορχήστρα Δωματίου της Τιφλίδας και από τα 10 της άρχισε να εμφανίζεται στο εξωτερικό. Η Μάρθα Άργκεριχ πιστεύει ότι είναι μια από τις κορυφαίες πιανίστες του μέλλοντος και έχει πολλές φορές επαινέσει την εντυπωσιακή μουσική της επινοητικότητα και την έξοχη δεξιοτεχνία της. Ο Γκίντον Κρέμερ τη θεωρεί ένα από τα μεγαλύτερα ταλέντα των τελευταίων χρόνων και την έχει επιλέξει ως  μόνιμη συνεργάτιδά του στα κοντσέρτα μουσικής δωματίου, στο Φεστιβάλ του Λόκενχάους και στις εμφανίσεις του στην Αίθουσα Μουζίκφεράιν της Βιέννης. Το πρώτο της άλμπουμ με την Sony Classics είναι αφιερωμένο στη μουσική του Φραντς Λιστ.
Χριστούγεννα στο Μέγαρο Μουσικής
Κυριακή 15 Δεκεμβρίου (Ώρα έναρξης: 20:30)
Αίθουσα Χρήστος Λαμπράκης
ΜΕΓΑΣ ΧΟΡΗΓΟΣ ΤΗΣ ΟΡΧΗΣΤΡΑΣ 2011-2013: ΙΔΡΥΜΑ ΩΝΑΣΗ
George Frideric Handel: Μεσσίας
Χορηγοί Επικοινωνίας: MEGA, ATHENS VOICE, FREE SUNDAY, ΑΘΗΝΑ 9.84, ΡΑΔΙΟΦΩΝΙΚΟΣ ΣΤΑΘΜΟΣ ΕΚΚΛΗΣΙΑΣ, IN.GR, CULTURENOW.GR, MONOPOLI.GR
Σε μία εποχή που η δημοτικότητα του έχει πέσει, η ύστατη απόπειρά του να επιστρέψει στην όπερα πέφτει στο κενό και οι φήμες ότι θα εγκαταλείψει το Λονδίνο ολοένα και φουντώνουν, ο Τσαρλς Γένενς, Άγγλος ευγενής με φιλολογικά και καλλιτεχνικά ενδιαφέροντα στέλνει στον Τζωρτζ Φρίντερικ Χαίντελ, στενό του συνεργάτη, ένα νέο λιμπρέτο για ορατόριο. Σε μια επιστολή της εποχής γράφει: Ελπίζω να βάλει στο έργο όλη του την Τέχνη και τη μεγαλοφυΐα, ώστε η σύνθεση αυτή να ξεπεράσει κάθε προηγούμενη, γιατί το θέμα της ξεπερνά κάθε άλλο: Το θέμα είναι «Ο Μεσσίας». Ήδη μέσα σε 24 μέρες, το ορατόριο Μεσσίας είχε ολοκληρωθεί και στις 13 Απριλίου του 1742 παρουσιάστηκε στο New Music Hall του Δουβλίνου σε μια ασφυκτικά γεμάτη Αίθουσα. Για να χωρέσουν όσο το δυνατόν περισσότεροι θεατές, η διεύθυνση του θεάτρου ζήτησε από τους άνδρες θεατές να μη φέρουν τα σπαθιά τους και από τις γυναίκες να αποφύγουν να φορέσουν κρινολίνα. Η επιτυχία της πρεμιέρας επαναλήφθηκε στο Covent Garden με την προσθήκη δύο επιπλέον σόλο και το έργο εξασφάλισε μία θέση στα κλασικά αριστουργήματα καθιστώντας το ίσως το δημοφιλέστερο χορωδιακό έργο όλων των εποχών.
 «Ο Μεσσίας» είναι βασισμένος στη γέννηση και στα Πάθη του Χριστού και διαρθρώνεται σε τρία μέρη: την προφητεία της έλευσης του Μεσσία και την εκπλήρωση της προφητείας, τα Πάθη, τη Σταύρωση και την Ανάσταση, όπου ακούγεται το περίφημο χορωδιακό “Hallelujah” και στο ρόλο του Μεσσία στη μετά θάνατον ζωή.
Ένα αξιόλογο καστ καλλιτεχνών πλαισιώνει τη γιορτινή συναυλία: η σοπράνο Φανή Αντωνέλου, η μέτζο Μαίρη Ελεν Νέζη, ο τενόρος Τζέισον Νταρνέλ και ο μπάσος Χριστόφορος Σταμπόγλης. Ιδανική ερμηνεύτρια της μπαρόκ μουσικής, η Καμεράτα– Ορχήστρα των Φίλων της Μουσικής υπό τη μουσική διεύθυνση του Νίκου Τσούχλου και η Χορωδία Δήμου Αθηναίων υπό τον μαέστρο Σταύρο Μπερή αποτελούν εγγύηση για  έναν «απογειωτικό» Μεσσία .
MegaroN PluS
Δευτέρα 16 Δεκεμβρίου (Ώρα έναρξης: 19:00)
Είσοδος ελεύθερη με δελτία προτεραιότητας
Η διανομή των δελτίων αρχίζει στις 17:30
ΧΟΡΗΓΟΣ: ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑ ΚΑΙΤΗΣ ΚΥΡΙΑΚΟΠΟΥΛΟΥ
Η Ελλάδα και η Δύση
Κύκλος Εκδηλώσεων
ΣΕ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ με το:
Κοινωφελές Ίδρυμα Κοινωνικού και Πολιτιστικού Έργου (ΚΙΚΠΕ)
και την Εταιρεία Μελέτης Ελληνικής Ιστορίας (ΕΜΕΙΣ)
Οι Σταυροφορίες αποτελούν ένα από τα πλέον πολύπλοκα φαινόμενα του δυτικού μεσαιωνικού πολιτισμού. Οι δυσκολίες που προκαλεί η μελέτη τους, αποκαλύπτονται στα διαφορετικά, και ενίοτε αλληλοσυγκρουόμενα, ερμηνευτικά πλαίσια στα οποία έχουν καταλήξει οι ιστορικές έρευνες. Τα πλαίσια αυτά εμφανίζονται όμως ιδιαίτερα στενά, όταν ο λόγος αφορά την Τέταρτη Σταυροφορία και την έκβασή της, δηλαδή την κατάληψη της Κωνσταντινούπολης και την κατάλυση της Βυζαντινής Αυτοκρατορίας. Σύγκρουση πολιτισμών; Ιστορικά τυχαία; Αντικρουόμενα πολιτικά συστήματα; Τα κυρίαρχα ιστορικά αφηγήματα για την Τέταρτη Σταυροφορία φαίνεται να επηρεάζονται περισσότερο από πολιτισμικές συνθήκες και λιγότερο από μεθοδολογικά εργαλεία και αναλυτικές κατηγορίες έρευνας.   
Αυτές τις συνθήκες μέσα στις οποίες συγκροτήθηκαν τα ιστορικά αφηγήματα για το 1204, αποπειράται να αναδείξει η ομιλία της Ελένης Τούντα, Λέκτορα στον Τομέα Αρχαίας Ελληνικής, Ρωμαϊκής, Βυζαντινής και Μεσαιωνικής Ιστορίας της Δύσης στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης.  
 Τη δεύτερη ομιλία της βραδιάς θα κάνει ο Νικήτας Σινιόσογλου, Διδάκτωρ Φιλοσοφίας του Πανεπιστημίου Κέμπριτζ, με θέμα «Μνήμη και Ανάμνηση στον Κυριακό Αγκωνίτη: Προς μια Φιλοσοφία της Περιπλάνησης». Ο Κυριακός Αγκωνίτης (Ciriaco di Ancona, 1391-1452) θεωρείται συχνά ένας από τους «πατέρες» της αρχαιολογίας.. Ταξιδεύοντας ακατάπαυστα στην Ελλάδα και στην Μικρά Ασία λίγο πριν την κατάρρευση του Βυζαντίου, ο Αγκωνίτης αναζητά και εφευρίσκει έναν νέο και εντελώς προσωπικό τρόπο να σχετιστεί με το παρελθόν και να αναμετρηθεί με την βία του ιστορικού χρόνου: σε μια εποχή που οι λόγιοι περιορίζονταν να μελετούν την αρχαία Ελλάδα μέσα από κείμενα, εκείνος επιλέγει την αυτοψία, την περιήγηση και την άσκοπη περιπλάνηση (flâneurie), κατόπιν την σύνθεση των εντυπώσεών του σε ημερολόγια και επιστολές που αποκτούν μια υβριδική μορφή. Εντέλει, στην περίπτωση του Κυριακού Αγκωνίτη, η περιπλάνηση και η συγγραφή αποσκοπούν στην αισθηματοποίηση και όχι στην απλή καταγραφή των υλικών καταλοίπων και βιωμάτων του παρελθόντος.
Τη συζήτηση συντονίζει ο Διευθυντής του Ιστορικού Μουσείου Κρήτης, Αλέξης Καλοκαιρινός.
Η εκδήλωση θα μεταδοθεί ζωντανά από το Εθνικό Δίκτυο Έρευνας & Τεχνολογίας https://webcast.grnet.gr/

Σύγχρονη Μουσική Δημιουργία
Τετάρτη 18 Δεκεμβρίου (Ώρα έναρξης: 20:30)
Αίθουσα Δημήτρης Μητρόπουλος
«Από τον Lutoslawski στον Piazzolla»
Lutoslawski Quartet Wroclaw
Idee Fixe
ΣΕ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ με το Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης
Χορηγοί Επικοινωνίας: FREE SUNDAY, ΑΘΗΝΑ 9.84, ΡΑΔΙΟΦΩΝΙΚΟΣ ΣΤΑΘΜΟΣ ΕΚΚΛΗΣΙΑΣ, CULTURENOW.GR, MONOPOLI.GR
Η συναυλία- σύμπραξη του επιτυχημένου πολωνικού Κουαρτέτου Λουτοσλάφσκι (Lutosławski Quartet Wroclaw) με μέλη του ελληνικού Συνόλου Idee Fixe μας ταξιδεύουν «Από τον Lutoslawski στον Piazolla».
Το κουαρτέτο Lutosławski Quartet Wroclaw ιδρύθηκε το 2007 στην Πολωνία. Το σύνολο αποτελείται, μεταξύ άλλων, από τους κορυφαίους της Φιλαρμονικής του Wroclaw (Βρότσλαβ): Marcin Markowicz – β’ βιολί, Artur Rozmysłowicz – βιόλα, Maciej Młodawski – τσέλο, ενώ α΄ βιολί στη συναυλία της 18ης Δεκεμβρίου θα παίξει ο επιφανής βιολιστής Szymon Krzeszowiec. Παρά το σύντομο διάστημα, κατά το οποίο δραστηριοποιείται το σύνολο, έχει ήδη δώσει συναυλίες στο Διεθνές Φεστιβάλ Wratislavia Cantans, στο Διεθνές Φεστιβάλ Συνόλων της Τέχνης Δωματίου, στο  Witold Lutosławski FestivalChain VI”, στο Silesian Quartet and Guests, στο φεστιβάλ Musica Polonica Nova, στο KlaraFestival στις Βρυξέλλες και στο Jazztopad Festival. Έχουν συμπράξει με το Silesian Quartet, το Royal String Quartet και το Iturriaga Quartet, καθώς και με τους Paul Gulda και Bruno Canino, τον Άγγλο ομποΐστα Nicolas Daniel, και τους Πολωνούς σολίστ Tomasz Strahl, Paweł Kowalski, Ryszard Groblewski, αλλά και με θρυλικούς μουσικούς της τζαζ όπως οι Kenny Wheeler και John Taylor. Το σύνολο έχει ερμηνεύσει εξαιρετικά το Κοντσέρτο για κουαρτέτο εγχόρδων και ορχήστρα του Martinů με τη Φιλαρμονική του Wroclaw υπό τη διεύθυνση του Jacek Kaspszyk, μια ερμηνεία που έλαβε πολλές επαινετικές κριτικές. Το Δεκέμβριο του 2010 το κουαρτέτο έδωσε συναυλία στο Brussels Théâtre Royal de la Monnaie στις Βρυξέλλες για το τέλος του Διεθνούς Έτους Chopin.
Τα μέλη του Idee Fixe που συμπράτουν στη συγκεκριμένη συναυλία είναι οι: Δημήτρης Λεοντζάκος στο μπάσο κλαρινέτο, Ζαχαρίας Τραπάγκος στο άλτο φλάουτο, Θεόφιλος Σωτηριάδης στο άλτο σαξόφωνο, Ερατώ Αλακιοζίδου στο πιάνο, fixe-πιάνο), ο Κωνσταντίνος Ράπτης στο μπαντονεόν, ενώ τη μουσικολογική ανάλυση των έργων έχει κάνει ο Βασίλης Κίτσος.
Αριστουργήματα του 20ου αιώνα και σύγχρονη κλασική μουσική του 21ου  συνυπάρχουν σε ένα πρόγραμμα της συναυλίας- σύμπραξης του πολωνικού κουαρτέτου Λουτοσλάβσκι (Lutosławski Quartet Wroclaw) με μέλη του ελληνικού συνόλου Idee Fixe. Πρόκειται δύο σύνολα νέων μουσικών αφοσιωμένων στην ανάδειξη των μοντερνιστικών και των σημερινών συνθέσεων και στη συμφιλίωσή τους με το κοινό.
Μια βραδιά που καλύπτει μια μεγάλη χρονική και γεωγραφική γκάμα συνθέσεων και μας θυμίζει ότι η περιπέτεια της μουσικής συνεχίζεται και διευρύνεται. Τα δύο σύνολα μας μυούν σε καθιερωμένους συνθέτες του 20ου αιώνα: Βίτολντ Λουτοσλάβσκι, (Πολωνία), Άλφρεντ Σνίτκε (Ρωσία) και Άστορ Πιατσόλα (Αργεντινή), αλλά και σε σύγχρονους: Τοσίο Χοσοκάουα (Ιαπωνία), Λιντουίνο Πιτομπέιρα (Βραζιλία) και Μάρσιν Μάρκοβιτς (Πολωνός, μέλος του κουαρτέτου Λουτοσλάβσκι).
Το Κουαρτέτο Λουτοσλάβσκι , ένα ανοιχτό και δημιουργικό σύνολο, ιδρύθηκε το 2007 και αποτελείται από τους κορυφαίους της Φιλαρμονικής του Βρότσλαβ: Μάρσιν Μάρκοβιτς (2ο βιολί), Αρτούρ Ροζμίσλοβιτς (βιόλα), Μάσιεζ Μλοντάβσκι (τσέλο) ενώ από τον 2009 το πρώτο βιολί του κουαρτέτου είναι ο διακεκριμένος βιολιστής Γιακούμπ Γιάκοβιτς.
Η σύγχρονη μουσική δωματίου και αυτή του 20ου αιώνα, είναι στο κέντρο της δραστηριότητας του  Κουαρτέτου Λουτοσλάβσκι και η αποστολή των μουσικών του είναι η διάδοση των πολωνικών αριστουργημάτων, όπως αυτά του Λουτοσλάβσκι, του Μπάσεβιτς και του Ζιμανόφσκι. Παρόμοια είναι και η  αποστολή του ελληνικού συνόλου Idee Fixe: η διάδοση της σύγχρονης μουσικής δημιουργίας και κυρίως των έργων του 20ου και του 21ου αιώνα και ταυτόχρονα η αναζήτηση απαντήσεων για την ταυτότητα του ρεπερτορίου αυτού, τις επιρροές του, τις αποκλίσεις και το αποτύπωμα συνθέσεων που είναι ακόμα ανοιχτές και εν εξελίξει.
Χριστούγεννα στο Μέγαρο Μουσικής
Παρασκευή 20 Δεκεμβρίου (Ώρα έναρξης: 17:00)
Σάββατο 21 Δεκεμβρίου (Ώρα έναρξης: 17:00)
Κυριακή 22 Δεκεμβρίου (Ώρα έναρξης: 17:00)
Δευτέρα 23 Δεκεμβρίου (Ώρα έναρξης: 17:00)
Τετάρτη 25 Δεκεμβρίου (Ώρα έναρξης: 17:00)
Πέμπτη 26 Δεκεμβρίου (Ώρα έναρξης: 17:00)
Παρασκευή 27 Δεκεμβρίου (Ώρα έναρξης: 17:00)
Σάββατο 28 Δεκεμβρίου (Ώρα έναρξης: 17:00)
Κυριακή 29 Δεκεμβρίου (Ώρα έναρξης: 17:00)
Δευτέρα 30 Δεκεμβρίου (Ώρα έναρξης: 17:00)
Αίθουσα Banquet
«Ο Καραγκιόζης καπετάνιος»
Ένα χριστουγεννιάτικο ταξίδι
Χορηγοί Επικοινωνίας: ΣΚΑΙ, LIFO, FREE SUNDAY, ΣΚΑΙ 100.3, GALAXY, CLICKATLIFE.GR, CULTURENOW.GR, MONOPOLI.GR, INFOKIDS
Ο Θίασος του Ηλία Καρελλά σε συνδυασμό με την θεσπέσια φωνή και το σαντούρι της Αρετής Κετιμέ και την αστείρευτη δημιουργική διάθεση των Burger Project, οι οποίοι θα παίζουν κάλαντα από όλη την Ελλάδα μαζί με  παραδοσιακά τραγούδια, διασκευές αγαπημένων κομματιών και οργανικούς σκοπούς, φέρνουν τον Καραγκιόζη στο Μέγαρο. Τη σκηνοθεσία της παράστασης έχει ο Ηλίας Καρελλάς.
«Ο Καραγκιόζης καπετάνιος», είναι ένα πρωτότυπο παραμύθι βασισμένο σε μύθους, θρύλους και παραδόσεις του ελλαδικού χώρου, με στοιχεία από λαϊκά παραμύθια και προφορικές αφηγήσεις, που σχετίζονται με το δωδεκαήμερο των Χριστουγέννων. Σε αυτό το χριστουγεννιάτικο μουσικό παραμύθι, ο Καραγκιόζης αναλαμβάνει μια πολύ δύσκολη αποστολή: να περιπλανηθεί από την Ανατολή έως τη Δύση και, με τη βοήθεια ενός μελωδικού πλάσματος, της Αγάπης, να μεταφέρει το μήνυμα του Μεγάλου Άρχοντα σε όλες γωνιές της Ελλάδας για τις μέρες των Χριστουγέννων. Ο Καραγκιόζης με συνταξιδιώτες τους γνωστούς χάρτινους φίλους του, θα επιβιβαστεί στο Χριστουγεννιάτικο Καράβι, που κατασκευάστηκε ειδικά για αυτήν τη σημαντική αποστολή, η οποία θα διαρκέσει ολόκληρο το δωδεκαήμερο των Χριστουγέννων. Μέσα από κινδύνους, περιπέτειες αλλά και ξεκαρδιστικά επεισόδια, οι ήρωες μας θα περιπλανηθούν στις πόλεις και στα νησιά της Ελλάδας και θα γνωρίσουν από κοντά τις παραδόσεις, τα ήθη και τα έθιμα των Χριστουγέννων.
Χριστούγεννα στο Μέγαρο Μουσικής
Παρασκευή 20 Δεκεμβρίου (Ώρα έναρξης: 20:30)
Σάββατο 21 Νοεμβρίου (Ώρα έναρξης: 20:30)
Κυριακή 22 Νοεμβρίου (Ώρα έναρξης: 20:30)
Τετάρτη 25 Νοεμβρίου (Ώρα έναρξης: 20:30)
Πέμπτη 26 Νοεμβρίου (Ώρα έναρξης: 20:30)
Παρασκευή 27 Νοεμβρίου (Ώρα έναρξης: 20:30)
Σάββατο 28 Νοεμβρίου (Ώρα έναρξης: 20:30)
Κυριακή 29 Νοεμβρίου (Ώρα έναρξης: 20:30)
Αίθουσα Χρήστος Λαμπράκης
Τα Χριστούγεννα του Σέρλοκ Χολμς
Θέαμα για όλη την οικογένεια
Χορηγοί Επικοινωνίας: ALPHA, ΕΘΝΟΣ, ΕΘΝΟΣ ΤΗΣ ΚΥΡΙΑΚΗΣ, ΗΜΕΡΗΣΙΑ,  ΤΟ ΠΟΝΤΙΚΙ, ATHENS VOICE, FREE SUNDAY, ALPHA 989, GALAXY, PEPPER, IN.GR, CLICKATLIFE, NEWS 247, COSMO.GR, CULTURENOW.GR, MONOPOLI.GR, INFOKIDS
Τι κοινό έχουν ένα κλεμμένο πετράδι, ένα χαμένο καπέλο και μία …γαλοπούλα;
Υπάρχει μόνο ένας άνθρωπος που μπορεί να λύσει το μυστήριο…
Ο Σέρλοκ Χόλμς, ο μεγαλύτερος ντεντέκτιβ του κόσμου, έρχεται στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών με μια μοναδική χριστουγεννιάτικη περιπέτεια γεμάτη αγωνία, δράση και πρωτότυπη μουσική!
Με αφορμή τις ιστορίες του Σερ Άρθουρ Κόναν Ντόυλ, ο σκηνοθέτης και σκηνογράφος Πάρις Μέξης, ο συνθέτης Στάθης Γυφτάκης και η βραβευμένη σολίστ εκκλησιαστικού οργάνου Ουρανία Γκάσιου, δημιουργούν μια μοναδική παράσταση για παιδιά από πέντε έως εκατόν πέντε ετών.

Το έργο βασίζεται στην αυθεντική ιστορία του Σέρλοκ Χόλμς, «The Adventure of the Blue Carbuncle» αλλά και σε άλλες γνωστές και λιγότερο γνωστές «υποθέσεις» του διάσημου ντεντέκτιβ. Η πρωτότυπη μουσική είναι παραγγελία του Μεγάρου Μουσικής Αθηνών στον Στάθη Γυφτάκη ειδικά για το έργο, ενώ ακούγονται και πρωτότυπα χριστουγεννιάτικα τραγούδια του ίδιου συνθέτη τραγουδισμένα από την διαπολιτισμική χορωδία Polyphonica
Τον κόσμο του Σέρλοκ δημιουργούν επί σκηνής οι ηθοποιοί: Λεωνίδας Κακούρης Χρήστος Σαπουντζής και Πάνος Σταθακόπουλος. Στα κρουστά θα είναι ο Θοδωρής Βαζάκας και στους φωτισμούς ο Γιώργος Τέλλος.
Αν και «γεννήθηκε» το 1887, ο Σέρλοκ Χόλμς είναι ένας από τους πιο αγαπημένους λογοτεχνικούς ήρωες της εποχής μας. Ίσως γιατί έχουμε πάντα ανάγκη το παράδειγμά του αλλά και την ελπίδα ότι η ψυχραιμία και η λογική είναι η λύση ενάντια στο άδικο και τη βία. Η ανθρώπινη φύση από την οποία πηγάζουν όλα μας τα πάθη, παραμένει ένα μυστήριο. Αλλά, όπως θα έλεγε και ο Σέρλοκ: «κάθε μυστήριο, έχει μια λογική εξήγηση»….. Ένας Σέρλοκ που μας ακολουθεί με τις περιπέτειες του χρόνια ολόκληρα,  και δεν παύει να μας κάνει να χαμογελάμε με την  αξεπέραστη ατάκα προς τον έμπιστο φίλο του ….  «Αυτονόητο, Ουότσον!».  
Χριστούγεννα στο Μέγαρο Μουσικής
Δευτέρα 30 Δεκεμβρίου
Εισαγωγική Ομιλία (Ώρα έναρξης: 19:45)
Συναυλία (Ώρα έναρξης: 20:30)
Αίθουσα Χρήστος Λαμπράκης
ΣΥΜΠΑΡΑΓΩΓΗ
Μέγαρο Μουσικής Αθηνών
Κρατική Ορχήστρα Αθηνών
«Φίλα με!»
Βραδιά οπερέτας
Χορηγοί Επικοινωνίας: MEGA, LIFO, FREE SUNDAY, BHMA FM, ΡΑΔΙΟΦΩΝΙΚΟΣ ΣΤΑΘΜΟΣ ΕΚΚΛΗΣΙΑΣ, IN.GR, CULTURENOW.GR, MONOPOLI.GR
Η Ωραία Ελένη βγαίνει ραντεβού με τον Βαφτιστικό που μόλις γύρισε από το μέτωπο, η Χαλιμά πηγαίνει για πικ νικ στη Χώρα του Μειδιάματος μαζί με την Εύθυμη Χήρα και τη Νυχτερίδα… και όλοι μαζί λικνίζονται στους ρυθμούς του βαλς, χορεύουν φοξ τροτ, καν καν και τραγουδούν «Φίλα με» για να γιορτάσουν την αλλαγή του χρόνου μαζί με την Κρατική Ορχήστρα, τον μαέστρο Γιώργο Πέτρου και όλους εμάς σε ένα αλλιώτικο ρεβεγιόν με γνωστές άριες και ντουέτα από οπερέτες των Johann Strauss Jr., Franz Lehár, Jacques Offenbach και Θεόφραστου Σακελλαρίδη. Σολίστ η σοπράνο Μίνα Πολυχρόνου και Χριστίνα Πουλίτση, η μέτζο σοπράνο Ειρήνη Καράγιαννη  και οι τενόροι Αντώνης Κορωναίος και Γιάννης Χριστόπουλος.
Της συναυλίας θα προηγηθεί εισαγωγική ομιλία που θα πραγματοποιηθεί στην Αίθουσα Συνεδριακού 1 μεταξύ 19:45 και 20:15 από τον Χαράλαμπο Γωγιό.

 

 

 

 

You may also like...