«Το πολιτικό σύστημα στο πλαίσιο της συνταγματικής αναθεώρησης»
Κορυφαίοι Πανεπιστημιακοί, καθηγητές του Δημόσιου και Συνταγματικού Δικαίου και πολιτικοί επιστήμονες, αλλά και σύμβουλοι επιχειρήσεων (Γεώργιος Δελλής,
Ηλίας Νικολακόπουλος, Φίλιππος Σπυρόπουλος και Ανδρέας Δρυμιώτης) συνδιαλέγονται πάνω σε κρίσιμα θεσμικά και πολιτειακά ζητήματα που εγείρει η δυνατότητα μιας νέας αναθεώρησης του συνταγματικού κειμένου
Την εκδήλωση συντονίζει ο Πρόεδρος Συμβουλίου Επικρατείας ε.τ., πρ. Πρωθυπουργός κι Αντιπρόεδρος της Κίνησης Πολιτών, Παναγιώτης Πικραμμένος
Πέμπτη 21 Νοεμβρίου, 19:00
Είσοδος ελεύθερη με δελτία προτεραιότητας
Η διανομή των δελτίων αρχίζει στις 17:30
H παρούσα πολιτική και κοινωνική κρίση φέρνει στο προσκήνιο το ζήτημα του εκσυγχρονισμού των θεσμών, της καλύτερης λειτουργίας του πολιτεύματος και της δημόσιας διοίκησης. Πέντε χρόνια μετά την αναθεώρηση του 2008, η δυνατότητα μιας νέας αναθεώρησης του συνταγματικού κειμένου δίνει αφορμή για διάλογο πάνω σε κρίσιμα θεσμικά και πολιτειακά ζητήματα, όπως, για παράδειγμα, τη σχέση του υπάρχοντος πολιτικού συστήματος με το πελατειακό κράτος, τις προοπτικές και τη δυνατότητα μεταβολής του ισχύοντος εκλογικού πλαισίου ή τον ουσιαστικό έλεγχο της λειτουργίας του πολιτεύματος από τα όργανα της πολιτείας. Πρόκειται για θέματα που απασχολούν σήμερα την πολιτική και συνταγματική επικαιρότητα, αλλά και το πάνελ των Πανεπιστημιακών, έγκριτων νομικών (καθηγητών του Δημόσιου και Συνταγματικού Δικαίου) και πολιτικών επιστημόνων αλλά και συμβούλων επιχειρήσεων που συμμετέχουν σε μια άκρως ενδιαφέρουσα δημόσια συζήτηση η οποία θα πραγματοποιηθεί την Πέμπτη 21 Νοεμβρίου, στις 7 το απόγευμα, στo Μέγαρο, στο πλαίσιο των φετινών εκδηλώσεων του Κύκλου «Ελλάδα: Μεταρρυθμίσεις, Ρήξεις, Τομές» του Megaron Plus.
Η εκδήλωση συνδιοργανώνεται με το Ελληνικό Ίδρυμα Ευρωπαϊκής και Εξωτερικής Πολιτικής (ΕΛΙΑΜΕΠ), το Ίδρυμα Οικονομικών & Βιομηχανικών Ερευνών (ΙΟΒΕ), την εταιρεία Kantor Σύμβουλοι Επιχειρήσεων, την Κίνηση Πολιτών και τη Διεθνή Διαφάνεια Ελλάς.
Πιο συγκεκριμένα, ο Αναπληρωτής Καθηγητής Δημοσίου Δικαίου στη Νομική της Αθήνας και δικηγόρος Γιώργος Δελλής θα μιλήσει για τη λειτουργία των «Κομμάτων στο Πολιτικό Σύστημα» ενώ ο Πολιτικός Μηχανικός και Σύμβουλος Επιχειρήσεων Ανδρέας Δρυμιώτης – από τους πρωτεργάτες της πληροφορικής στην Ελλάδα, υπεύθυνος, μεταξύ άλλων, για τον σχεδιασμό και την υλοποίηση της συγκέντρωσης και μετάδοσης των αποτελεσμάτων όλων των εκλογών στην Ελλάδα από το 1981 μέχρι το 2009 – στην ομιλία του με θέμα «Πολιτικό Σύστημα και Πελατειακό Κράτος», θα αποδείξει ότι «ένα μεγάλο μέρος του Δημοσίου δημιουργήθηκε μόνο και μόνο για να εξυπηρετηθούν πελατειακές σχέσεις». Όπως σημειώνει χαρακτηριστικά «Τα στρατόπεδα, τα ΤΕΙ και πολλές ΜΚΟ οργανώσεις δημιουργήθηκαν χωρίς να υπάρχουν οι πραγματικές ανάγκες, γιατί τοπικοί παράγοντες πίεζαν ασφυκτικά τους εκάστοτε κυβερνώντες για να εξυπηρετήσουν τους ψηφοφόρους τους. Δυστυχώς παρά την κρίση την οποία αντιμετωπίζουμε από το 2009, το πολιτικό μας σύστημα εξακολουθεί να επιδιώκει να διατηρηθούν οι δομές αυτές που μας οδήγησαν στην κρίση, την οποία δυστυχώς πληρώνει δυσανάλογα ο ιδιωτικός τομέας».
Ο Καθηγητής στο Τμήμα Πολιτικής Επιστήμης και Δημόσιας Διοίκησης του Πανεπιστημίου Αθηνών – ειδήμων στην εκλογική κοινωνιολογία – Ηλίας Νικολακόπουλος («Το Εκλογικό Σύστημα-Βουλευτές και Υπουργοί») θα επικεντρωθεί στα «κρίσιμα πραγματολογικά και πολιτικά εμπόδια που οφείλει να αντιμετωπίσει οποιαδήποτε απόπειρα άμεσης εκλογικής μεταρρύθμισης» με το σκεπτικό πως «ο εκλογικός νόμος που ψηφίστηκε το 2004 καθώς και η παραλλαγή του που ισχύει σήμερα είχαν σχεδιαστεί με βάση το σταθερό επί τρεις δεκαετίες δικομματικό σύστημα στην Ελλάδα, αλλά οι διπλές εκλογές του 2012 ανέδειξαν τη δυσλειτουργικότητά του». Και τέλος, ο Καθηγητής Συνταγματικού Δικαίου στο Πανεπιστήμιο Αθηνών Φίλιππος Σπυρόπουλος, μιλώντας για τα «Όργανα της πολιτείας και τον έλεγχο λειτουργίας του πολιτεύματος», θα επισημάνει, μεταξύ άλλων, επιμέρους προβλήματα που δημιουργούνται από την κατεστημένη στη χώρα μας τακτική της πρόωρης λήξης της θητείας της Βουλής και της συχνής προσφυγής στις κάλπες– «κάτι που θα έπρεπε να αποφεύγεται» – ή το σύστημα της μη ενιαίας δικαιοδοσίας, της ύπαρξης δηλαδή πολλών και με διακεκριμένες δικαιοδοσίες ανώτατων δικαστηρίων – Άρειος Πάγος, Συμβούλιο της Επικρατείας, Ελεγκτικό Συνέδριο, Ανώτατο Ειδικό Δικαστήριο κλπ. – που δυσχεραίνει το έργο της δικαιοσύνης.
Τη συζήτηση συντονίζει ο Πρόεδρος Συμβουλίου Επικρατείας ε.τ., πρ. Πρωθυπουργός κι Αντιπρόεδρος της Κίνησης Πολιτών, Παναγιώτης Πικραμμένος.
Ο Γιώργος Δελλής είναι Αναπληρωτής Καθηγητής Δημοσίου Δικαίου στη Νομική Σχολή της Αθήνας και Δικηγόρος Αθηνών. Απόφοιτος της Νομικής Σχολής της Αθήνας και Διδάκτωρ του Πανεπιστημίου Paris II- Assas. Πρώην εισηγητής στο Δικαστήριο της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Διδάσκει και ασκεί δικηγορία στα πεδία του Δημοσίου και του Ευρωπαϊκού Δικαίου από το 2000. Έχει δημοσιεύσει άρθρα και μονογραφίες στα ελληνικά, τα γαλλικά και τα αγγλικά, σε ζητήματα Διοικητικού Δικαίου, Διοικητικής Δικονομίας, Δικαίου Περιβάλλοντος, Δικαίου του Ανταγωνισμού και απελευθέρωσης αγορών.
Ο Ανδρέας Γ. Δρυμιώτης γεννήθηκε στη Λευκωσία της Κύπρου. Φοίτησε στο Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο, στη Σχολή Πολιτικών Μηχανικών. Αποφοίτησε από το ΕΜΠ το 1964 και το 1965 πήγε στην Αγγλία για μετεκπαίδευση. Επέστρεψε στην Αθήνα τον Σεπτέμβριο του 1966 και από τις 2 Ιανουαρίου 1967 άρχισε να εργάζεται στο Γραφείο Δοξιάδη. Στη συνέχεια και μέχρι το 1984, εργάστηκε ως στέλεχος και Γενικός Διευθυντής της εταιρίας Ηλεκτρονικοί Διερευνητές Δοξιάδη. Το 1984 μαζί με την Alpha Bank και της εταιρία Ηλεκτρονικοί Διερευνητές Δοξιάδη, ίδρυσαν την εταιρία ΔΕΛΤΑ Πληροφορική, στην οποία διετέλεσε Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος μέχρι την εξαγορά της εταιρίας από την Αμερικανική First Data το 2004. Την περίοδο 2005-2006 διετέλεσε Αντιπρόεδρος στην εταιρεία Unisystems και στη συνέχεια ανέλαβε Πρόεδρος στην εταιρία Singular Logic Integrator (2007-2009). Από την 1/2/2010 έως τις 4/11/2011 ήταν Επικεφαλής της Μονάδας Πληροφορικής και Τηλεπικοινωνιών στο Γραφείο του Πρωθυπουργού. Το διάστημα 2007 – 2008 αρθρογραφούσε στον Ελεύθερο Τύπο και από τον Ιούλιο 2012 γράφει εβδομαδιαία άρθρα στην Καθημερινή της Κυριακής. Είναι από τους πρωτεργάτες της πληροφορικής στην Ελλάδα και κατά τη διάρκεια της θητείας του στην εταιρία Ηλεκτρονικοί Διερευνητές Δοξιάδη συνέβαλε καθοριστικά στην εγκατάσταση μεγάλων υπολογιστικών συστημάτων στα περισσότερα υπουργεία της Ελλάδος, μεταξύ των οποίων τα Υπουργεία Δημοσίων Έργων, Συγκοινωνιών, Παιδείας, Δημοσίας Τάξεως, Εθνική Στατιστική Υπηρεσία, Μηχανογραφική Υπηρεσία Φορολογίας (σημερινή Γενική Γραμματεία Πληροφορικών Συστημάτων) κ.ά. Ένα από τα σημαντικότερα έργα του είναι ο σχεδιασμός και η υλοποίηση της συγκέντρωσης και μετάδοσης των αποτελεσμάτων όλων των εκλογών στην Ελλάδα από το 1981 μέχρι το 2009.Το 1989 τιμήθηκε από το Ίδρυμα Προαγωγής Δημοσιογραφίας “Αθανάσιος Μπότσης” για την συμβολή του στη δημιουργία του Ηλεκτρονικού Αρχείου Δημοσιογραφικών Πληροφοριών. Επίσης διετέλεσε μέλος της Επιτροπής διεκδίκησης των Ολυμπιακών Αγώνων για το 1996 και το 2004 με τομέα ευθύνης την Πληροφορική της Διοργάνωσης. Έχει γράψει το βιβλίο «20 Μήνες Όμηρος» που περιγράφει την 20μηνη κράτηση του στα αγγλικά κρατητήρια κατά τη διάρκεια του Απελευθερωτικού Αγώνα της Κύπρου (1955 – 1959).
O Ηλίας Νικολακόπουλος γεννήθηκε στην Αθήνα το 1947. Σπούδασε μαθηματικά στην Αθήνα, τη Λωζάννη και το Παρίσι. Εργάστηκε από το 1975 ως το 1996 στο Εθνικό Κέντρο Κοινωνικών Ερευνών, με ειδικότερο αντικείμενο την εκλογική κοινωνιολογία. Το 1984 υποστήριξε στο ΑΠΘ τη διδακτορική του διατριβή με θέμα Κόμματα και βουλευτικές εκλογές στην Ελλάδα 1946-1964. Από το 1986 διδάσκει στο Τμήμα Πολιτικής Επιστήμης και Δημόσιας Διοίκησης του Πανεπιστημίου Αθηνών (σήμερα Καθηγητής) και έχει διατελέσει επί 8 χρόνια υπεύθυνος του Μεταπτυχιακού προγράμματος σπουδών «Πολιτική Επιστήμη και Κοινωνιολογία». Στις σχετικά πιο πρόσφατες δημοσιεύσεις του συγκαταλέγονται το βιβλίο «Καχεκτική δημοκρατία» (Πατάκης, Αθήνα 2001) και η επιμέλεια των συλλογικών τόμων «Ο εχθρός εντός των τειχών» – μαζί με τους Χ Φλάϊσερ και Ιακ. Μιχαηλίδη – (Ελληνικά Γράμματα, Αθήνα 2005) και «Ο Ελευθέριος Βενιζέλος και η εποχή του» – μαζί με τον Θ. Βερέμη – (Ελληνικά Γράμματα, Αθήνα 2006).
Ο Φίλιππος Κ. Σπυρόπουλος γεννήθηκε το 1952 στην Αθήνα. Αποφοίτησε από τη Γερμανική Σχολή Αθηνών το 1970. Σπούδασε νομικά στο Πανεπιστήμιο Αθηνών (1970-1974), στο London School of Economics (1974-1975) και στο Πανεπιστήμιο Freiburg i. Br. (1975-1979). Οι τίτλοι σπουδών του είναι: Πτυχίο Νομικής Σχολής (1974), LL.M. (1978), Dr. iur. (1979).Υπηρετεί ως καθηγητής του συνταγματικού δικαίου στο Πανεπιστήμιο Αθηνών, στο οποίο άρχισε την ακαδημαϊκή σταδιοδρομία μου το 1982. Το συγγραφικό και διδακτικό έργο του αναφέρεται σε ζητήματα του κοινοβουλευτικού πολιτεύματος, των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, των σχέσεων Εκκλησίας και Κράτους, καθώς και σε ζητήματα της μεθοδολογίας του δικαίου και της πολιτειολογίας. Είναι δικηγόρος Αθηνών από το 1976 και ασκεί δικηγορία επί θεμάτων δημοσίου δικαίου. Υπηρέτησε ως μέλος του νομικού γραφείου του Προέδρου της Δημοκρατίας (1981-1982) και ως γενικός γραμματεύς του Υπουργείου Προεδρίας Κυβερνήσεως (1989) και του Υπουργείου Δικαιοσύνης (1990-1992).Έχει μετάσχει σε συμβούλια του δημοσίου και δημοσίων οργανισμών, σε νομοπαρασκευαστικές επιτροπές, σε επιτροπές εξετάσεων για δικαστές και μέλη του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους κλπ. Είναι μέλος (κατόπιν κληρώσεως) του Ειδικού Δικαστηρίου Αγωγών Κακοδικίας και του Μισθοδικείου.
Ο Πρόεδρος του Συμβουλίου της Επικρατείας ε.τ. και τέως Πρωθυπουργός, Παναγιώτης Πικραμμένος, γεννήθηκε στην Αθήνα το 1945. Είναι απόφοιτος της Γερμανικής Σχολής Αθηνών (1963) και πτυχιούχος της Νομικής Σχολής Αθηνών (1968). Την τετραετία 1969-1973 δικηγόρησε στην Αθήνα, με εξειδίκευση σε θέματα ναυτικού δικαίου, εργάσθηκε στο δικηγορικό γραφείο Ince&Co στο Λονδίνο (1972) ενώ δυο χρόνια μετά πραγματοποίησε μεταπτυχιακές σπουδές στο Πανεπιστήμιο Paris II απ όπου έλαβε τον μεταπτυχιακό τίτλο DES de Droit Public (1974). Το 1976 διορίσθηκε στο Συμβούλιο της Επικρατείας, κατόπιν διαγωνισμού, ως Εισηγητής, και το 1981 προήχθη στο βαθμό του Παρέδρου. Στο πλαίσιο της εκπαιδευτικής του αδείας παρακολούθησε μαθήματα ευρωπαϊκού δικαίου στο Πανεπιστήμιο Paris II. Το 1993 προήχθη στο βαθμό του Συμβούλου. Έχει διατελέσει μέλος δικαστικών και υπηρεσιακών συμβουλίων, νομοπαρασκευαστικών επιτροπών καθώς και του Ανωτάτου Ειδικού Δικαστηρίου. Το 2007 προήχθη σε Αντιπρόεδρο του Συμβουλίου της Επικρατείας και τον Ιούλιο του 2009 σε Πρόεδρο του ιδίου Δικαστηρίου. Διετέλεσε σύμβουλος του Πρωθυπουργού σε θέματα δημοσίου δικαίου (1991 – 1993) και μέλος της ΚΕΝΕ (1990-1991). Από τον Οκτώβριο του 2005 άσκησε, παραλλήλως με τα καθήκοντά του ως δικαστικού λειτουργού, καθήκοντα Γενικού Διευθυντή της Εθνικής Σχολής Δικαστικών Λειτουργών, θέση από την οποία υπέβαλε παραίτηση μετά την προαγωγή του σε Πρόεδρο του Δικαστηρίου. Διετέλεσε εισηγητής σε σημαντικές υποθέσεις ενώ, υπό την προεδρία του, έχουν εκδοθεί πολλές αποφάσεις μείζονος σπουδαιότητας. Ειδικότερα, ήταν εισηγητής, μεταξύ άλλων, στις υποθέσεις του δασικού νόμου, της ανέγερσης του Μουσείου της Ακρόπολης, του γηπέδου της Α.Ε.Κ., ενώ προήδρευσε στις υποθέσεις του Μνημονίου, της έκτακτης εισφοράς, η οποία εισπράχθηκε μέσω της ΔΕΗ (το λεγόμενο «χαράτσι»), του «Καλλικράτη», κ.ά. Ο Παναγιώτης Πικραμμένος αποχώρησε από το δικαστικό σώμα, την 30η Ιουνίου του 2012.
Η εκδήλωση θα μεταδοθεί ζωντανά από το Εθνικό Δίκτυο Έρευνας & Τεχνολογίας https://webcast.grnet.gr/
Τομέας Τύπου |
Πληροφορίες για το κοινό στο τηλέφωνο: 210 72.82.333
και στην ιστοσελίδα του ΜΜΑ: www.megaron.gr