Μέγαρο Μουσικής Αθηνών

Kavafis[1]‘O Καβάφης κι εγώ’
Πέμπτη 31 Οκτωβρίου , ώρα 20.30
Αίθουσα Δημήτρης Μητρόπουλος
Στις μέρες μας το έργο του Κωνσταντίνου Π. Καβάφη (1863-1933) έχει όχι μόνο επικρατήσει στην Ελλάδα αλλά και καταλάβει μια εξέχουσα θέση στην ευρωπαϊκή και παγκόσμια ποίηση. Η σύνδεση του μεγάλου Αλεξανδρινού με τη συλλογική ψυχή και τα περιεχόμενά της μέσα από μια σειρά ιστορικών, ηδονικών και φιλοσοφικών ποιημάτων που αντλούν μνήμες από το παρελθόν για να τις εναποθέσουν στο παρόν – ενίοτε ως προειδοποίηση για το μέλλον – έχει εμπνεύσει και εξακολουθεί να εμπνέει τους ομοτέχνους του. Ποιητές όπου γης που στα έργα τους αποτυπώνουν τη δημιουργική σχέση τους μαζί του. Δημιουργούς διαφορετικών γενεών που «συναντώνται» στο παρόν, με αφορμή την ξεχωριστή βραδιά λόγου και μουσικής που πραγματοποιείται την Πέμπτη 31 Οκτωβρίου, στις 8.30 το βράδυ, στην Αίθουσα Δημήτρης Μητρόπουλος, σε συνεργασία με τον Κύκλο Ποιητών και στο πλαίσιο του πρώτου Διεθνούς Φεστιβάλ Ποίησης Αθηνών.
Η Κική Δημουλά, ο Τίτος Πατρίκιος, ο Δημήτρης Δασκαλόπουλος και ο Νάσος Βαγενάς επιλέγουν και διαβάζουν αγαπημένα τους καβαφικά ποιήματα. Ο καθηγητής του Πανεπιστημίου Κολούμπια Στάθης Γουργουρής θα μιλήσει με θέμα «Καβάφης και μετάφραση: Η περίπτωση Τζέιμς Μέριλ», ενώ κείμενα για τη δημιουργική σχέση τους με τον Καβάφη – κάποια ειδικά γραμμένα με αφορμή την εκδήλωση, όπως των Αμερικανών ποιητών Αντρέι Κοντρέσκου και Ντέιβιντ Μέισον, του Βάσκου ποιητή Ρικάρντο Αρέγκι, του Ινδού ποιητή Σουντέπ Σεν, της Ιρακινής ποιήτριας Αμάλ αλ-Τζουμπούρι και του Ισραηλινού ποιητή Αμίρ Ορ – διαβάζει ο ηθοποιός Κωνσταντίνος Τζούμας. Θα παρουσιαστούν, επίσης, μελοποιημένα ποιήματα του Καβάφη από ανέκδοτη δουλειά του συνθέτη Θοδωρή Οικονόμου, τα οποία ερμηνεύει στο πιάνο ο ίδιος. Την εκδήλωση θα παρουσιάσουν οι Δημήτρης Αγγελής και Γιώργος Χουλιάρας.
Στην εκδήλωση που είναι αφιερωμένη στην επέτειο των 150 χρόνων από τη γέννηση του Κ. Π. Καβάφη, θα διαβαστούν κείμενα Ελλήνων και ξένων ποιητών, με θέμα τη δημιουργική σχέση τους με τον ποιητή, με τον καταξιωμένο πιανίστα και συνθέτη Θοδωρή Οικονόμου να δημιουργεί μουσικές γέφυρες ανάμεσα στην ανάγνωσή τους αλλά και να παρουσιάζει μελοποιημένα τα ποιήματά «Περιμένοντας τους βαρβάρους», «Η Πόλις», «Κεριά», «Φωνές» και «Επιθυμίες».
Η παγκοσμιότητα του έργου του κορυφαίου έλληνα ποιητή του 20ού αιώνα, θα υπογραμμιστεί μέσα από το λόγο του Βάσκου ποιητή Ρικάρντο Αρέγκι (1958-), του βραβευμένου Ισραηλινού Αμίρ Ορ (1956- ) που το έργο του απασχολούν τα μυστήρια του μυαλού αλλά και οι χαρές της σάρκας, αλλά και του Αμερικανού, γεννημένου στη Ρουμανία ποιητή, δοκιμιογράφου, σεναριογράφου και σχολιαστή για το National Pu`blic Radio Αντρέι Κοντρέσκου (1946- ).
Με κείμενά τους συμμετέχουν ακόμη ο Αμερικανός Πανεπιστημιακός και δαφνοστεφής ποιητής της Πολιτείας του Κολοράντο Ντέιβιντ Μέισον (1954- ) – κάτοικος Καρδαμύλης σε νεότερη ηλικία –, ο Βρετανο-ινδός  Σουντέπ Σεν (1964- ) που σήμερα θεωρείται ένας από τους καλύτερους αγγλόφωνους ποιητές της νέας γενιάς σε διεθνές επίπεδο, η βραβευμένη για τη συνεισφορά της στη σύγχρονη αραβική ποίηση, την αποτελεσματική χρήση της γλώσσας και τις δυναμικές εικόνες της, Ιρακινή Αμάλ αλ-Τζουμπούρι (1967- ) αλλά και οι «δικοί» μας Στάθης Γουργουρής (1958- ) – που σήμερα διδάσκει συγκριτική λογοτεχνία στο Πανεπιστήμιο Κολούμπια και ο ποιητής, δοκιμιογράφος και επιμελητής έργων της νεοελληνικής λογοτεχνίας, Δημήτρης Δασκαλόπουλος(1939-). Ο έλληνας ποιητής της δεκαετίας του ’70, δοκιμιογράφος, κριτικός, μεταφραστής και πανεπιστημιακός Νάσος Βαγενάς ( 1945- ) που στο παρελθόν έχει πολλάκις συμμετάσχει σε συλλογικά έργα-μελέτες για μεγάλους έλληνες και ξένους ποιητές ενώ το 2000 επιμελήθηκε την ανθολογία ξένων καβαφογενών ποιημάτων «Συνομιλώντας με τον Καβάφη», ο ποιητής και πεζογράφος της πρώτης μεταπολεμικής γενιάς – βραβευμένος με το Ειδικό Κρατικό Βραβείο Λογοτεχνίας το 1994 – Τίτος Πατρίκιος (1928- ) του οποίου η ιστορία και η βιογραφία, καθώς επίσης τα φανερά και κρυφά μονοπάτια τους συνθέτουν την αγαπημένη θεματολογία, αλλά και η πολυβραβευμένη ποιήτρια και τακτικό μέλος της Ακαδημίας Αθηνών στην έδρα της ποίησης, η «αναρχική των λέξεων» Κική Δημουλά ( 1931- ).
Ο Θοδωρής Οικονόμου γεννήθηκε στην Αθήνα. Σπούδασε πιάνο στο Ωδείο Αθηνών με την Αλίκη Βατικιώτη και ολοκλήρωσε τις μεταπτυχιακές του σπουδές το 1997 στο Royal College of Music στο Λονδίνο με καθηγήτρια την Irina Zaritskaja. Ως πιανίστας και ενορχηστρωτής έχει συνεργαστεί με τους Μίκη Θεοδωράκη, Θάνο Μικρούτσικο, Γιάννη Μαρκόπουλο, Διονύση Σαββόπουλο, Ηλία Ανδριόπουλο, Νίκο Μαμαγκάκη, καθώς και με  ερμηνευτές όπως οι Μαρία Δημητριάδη, Μαρία Φαραντούρη, Χρήστος Θηβαίος, Γιάννης Κούτρας, Τάνια Τσανακλίδου, Μαργαρίτα Ζορμπαλά, Ρίτα Αντωνοπούλου, Γιώτα Νέγκα, Ειρήνη Καράγιαννη, Τάσης Χριστογιαννόπουλος, Χάρης Ανδριανός, Άλκηστις Πρωτοψάλτη, Μάριος Φραγκούλης κ.ά., δίνοντας συναυλίες στην Ελλάδα και στο εξωτερικό.
Το χειμώνα του 2008 συμμετείχε σε συναυλίες των Lucio Dalla , Madeleine Peyroux , Lara Fabian και του Justin Hayward. Το 2004 συνέθεσε τη μουσική της τελετής έναρξης των Παραολυμπιακών Αγώνων της Αθήνας. Έχει συνεργαστεί με το Εθνικό Θέατρο, το Κ.Θ.Β.Ε., το Ελληνικό Φεστιβάλ, τα ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. Πάτρας, Λαμίας κ.α, έχοντας γράψει τη μουσική για πάνω από σαράντα θεατρικές παραστάσεις που έχουν σκηνοθετήσει οι Robert Wilson, Νίκος Μαστοράκης, Έλλη Παπακωνσταντίνου, Σταμάτης Φασουλής, Αντώνης Καλογρίδης, Θέμης Μουμουλίδης, Γιάννης Μπέζος, Πέμη Ζούνη, Ισίδωρος Σιδέρης, Γιάννης Ιορδανίδης, Θοδωρής Γράμψας κ.ά. Έχει γράψει τη μουσική για την ταινία «Γλυκιά μνήμη» του Κυριάκου Κατζουράκη καθώς και για δύο ταινίες μικρού μήκους. Είχε την μουσική επιμέλεια και είχε και την ευθύνη της διδασκαλίας των χορικών της πρωτότυπης μουσικής του Μάνου Χατζιδάκι  στην δεύτερη αναβίωση της παράστασης των «Ορνίθων» του Αριστοφάνη  που παρουσιάστηκε στο πλαίσιο της Πολιτιστικής Ολυμπιάδας στην Κίνα το 2008 από το Θέατρο Τέχνης.
Το 2011 επιλέχτηκε από τον αμερικανό σκηνοθέτη Robert  Wilson για να συνθέσει τη μουσική καθώς και να παίζει πιάνο στην παράσταση  «Οδύσσεια» που σκηνοθέτησε την θεατρική περίοδο 2012-13 σε συμπαραγωγή του Εθνικού Θεάτρου και του Piccolo Τeatro (Μιλάνο). Παράλληλα, το χειμώνα του 2012 ξεκίνησε την συνεργασία του με τον σκηνοθέτη Θόδωρο Αγγελόπουλο για την καινούργια του ταινία με τίτλο «Η Άλλη θάλασσα», η οποία και σταμάτησε μετά τον ξαφνικό θάνατο του μεγάλου Έλληνα δημιουργού. Έχει εκδώσει δυο προσωπικούς δίσκους με τη Μαρία Δημητριάδη (Δον Κιχώτες) και τον βαρύτονο Τάσο Αποστόλου (Στην ίδια ζωή), ενώ τραγούδια του συμπεριλαμβάνονται σε δίσκους των Άλκηστης Πρωτοψάλτη, Τάνιας Τσανακλίδου και Μάριου Φραγκούλη (SONY CLASSICAL NEW YORK). Το 2013 εκδόθηκε σε cd η μουσική του από την παράσταση  «Οδύσσεια». Έχει συμπράξει με συμφωνικές ορχήστρες και άλλα μικρότερα σχήματα στην Κύπρο, Σικάγο, Νέα Υόρκη, Βοστώνη, Βαλτιμόρη, Λονδίνο, Τόκιο, Οζάκα, Ναγκόγια, Γλασκώβη, Εδιμβούργο, Αλεξάνδρεια, Νότια Αφρική και  Πεκίνο. Είναι ιδρυτικό μέλος της Ομάδας Τέχνης «Μύκητας» με την οποία παρουσίασαν την παράσταση – performance “Επιτέλους Αδιέξοδο”, τον Μάρτιο του 2012 στον χώρο του Baumstrasse – Δρόμος με δέντρα  και “Το Φευγιό” του Γ.Χαδιώτου στην Κάσο τον Φεβρουάριο του 2010. Το 2011 βραβεύτηκε με το βραβείο Δημήτρης Μητρόπουλος από το Θεατρικό Μουσείο της Ελλάδας και επίσης πήρε βραβείο για τη μουσική του στο «Τρίτο Στεφάνι» (2009-2010 Εθνικό θέατρο) στα βραβεία κοινού από το περιοδικό Αθηνόραμα. Από το 2005 διδάσκει στις Ανώτερες Δραματικές σχολές του Θεάτρου Τέχνης και Πράξη Επτά.
Οι τιμές των εισιτηρίων είναι : Γενική είσοδος: € 7,00 Φοιτητικά: €4,00

You may also like...