Μέγαρο Μουσικής Αθηνών
by admin · 21 Οκτωβρίου, 2013
Alain Lefevre Ο διάσημος καναδός πιανίστας συναντά την Καμεράτα, Ορχήστρα των Φίλων της Μουσικής σε ένα πρωτότυπο,γοητευτικό μουσικό πρόγραμμα
Δευτέρα 21 Οκτωβρίου – (8.30 το βράδυ)
Αίθουσα Χρήστος Λαμπράκης
Θερμός φίλος της χώρας μας, ιδιαίτερα δημοφιλής στο ελληνικό κοινό, ο διεθνούς φήμης καναδός πιανίστας και συνθέτης Αλαίν Λεφέβρ, επιστρέφει στη χώρα μας τη Δευτέρα, 21 Οκτωβρίου για να παρουσιάσει στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών μαζί με την Καμεράτα ένα μοναδικό μουσικό πρόγραμμα, με έργα ελλήνων και ξένων συνθετών, ανάμεσα τους και μια σύνθεση που υπογράφει ο ίδιος με πηγή έμπνευσης την Ελλάδα και το φως της.
Στην ξεχωριστή αυτή συναυλία, ο κορυφαίος καναδός καλλιτέχνης που ο διεθνής Τύπος έχει κατατάξει ανάμεσα στους μεγαλύτερους πιανίστες της εποχής μας, συναντιέται στη σκηνή της Αίθουσας Χρήστος Λαμπράκης (στις 8.30 το βράδυ) με το ‘δικό’ μας πρεσβευτή στο εξωτερικό, την πολυβραβευμένη για την πρόσφατη δισκογραφική της δραστηριότητα αλλά και τις εμφανίσεις σε μερικές από τις σημαντικότερες αίθουσες της Ευρώπης, Καμεράτα, Ορχήστρα των Φίλων της Μουσικής. Μαζί τους σε ρόλο σολίστ εμφανίζεται ο τρομπετίστας Παναγιώτης Καίσαρης, ενώ τη μουσική διεύθυνση της συναυλίας έχει ο αρχιμουσικός Ηλίας Βουδούρης.
Το πρόγραμμα της βραδιάς περιλαμβάνει έργα για έγχορδα των Νίκου Σκαλκώτα(ελληνικοί χοροί) και Πιοτρ Ιλιτς Τσαϊκόφσκι(Σερενάτα για έγχορδα), έργα για σόλο πιάνο των Αλαίν Λεφέβρ(Impression Hélléniques) και Αντρέ Ματιέ(κοντσέρτο του Κεμπέκ) καθώς και το κοντσέρτο αρ1 για πιάνο, τρομπέτα και έγχορδα του Ντμίτρι Σοστακόβιτς.
Η εκδήλωση πραγματοποιείται σε συνεργασία με την Πρεσβεία του Καναδά στο πλαίσιο της επετείου των 70 χρόνων των Καναδοελληνικών σχέσεων, με την υποστήριξη της Eldorado Gold και του Ωδείου Φίλιππος Νάκας.
Μέγας χορηγός της Καμεράτα, Ορχήστρας των Φίλων της Μουσικής είναι το Ίδρυμα Ωνάση.
Την ιδιαίτερη αυτή μουσική συνάντηση ανοίγει η Καμεράτα με τρεις χορούς, τον «Μαζωχτό», τον «Ηπειρώτικο» και τον «Τσάμικο» από τους δημοφιλείς Ελληνικούς χορούς του Νίκου Σκαλκώτα, ένα σώμα 36 συνολικά χορών που αντλούν έμπνευση από την ελληνική δημοτική μουσική παράδοση και που γράφτηκαν την περίοδο 1936-1949. Θα ακουστούν σε μεταγραφή για έγχορδα από τον ίδιο τον συνθέτη.
Ακολουθεί η αριστουργηματική τετραμερής Σερενάτα για έγχορδα σε ντο μείζονα, έργο 48, του μεγάλου ρομαντικού ρώσου συνθέτη Πιότς Ίλιτς Τσαϊκόφσκι. Το έργο που φέρει έντονες επιρροές από τον Μότσαρτ και περιέχει το δημοφιλές βαλς (Valse) στο δεύτερο μέρος του, γράφτηκε το Φθινόπωρο του 1880 και έκανε πρεμιέρα στις 30 Οκτωβρίου του 1881 στην Αγία Πετρούπολη, ενθουσιάζοντας το ακροατήριο. Λέγεται δε, ότι ο Τσαϊκόφσκι δέχτηκε περήφανος τα συγχαρητήρια του μεγάλου πιανίστα και συνθέτη Αντόν Ρουμπινστάιν ο οποίος υπήρξε δάσκαλος του.
Ο Αλαίν Λεφέβρ, ανεβαίνει στη συνέχεια στη σκηνή για να ερμηνεύσει στο πιάνο το Impressions Helléniques (για σόλο πιάνο), ένα υπέροχο κύκλο τριών δικών του συνθέσεων εμπνευσμένων από την Ελλάδα. Τα κομμάτια αυτά που φέρουν τους τίτλους «Ήλιος», «Θάλασσα» και «Άνεμος» έχουν παρουσιαστεί στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών το Νοέμβριο του 2002, από το Λεφέβρ στο πλαίσιο του κύκλου «Μεγάλοι Ερμηνευτές».
Το Κοντσέρτο του Κεμπέκ (Concerto de Québec), το πιο δημοφιλές ίσως έργο, ενός άλλου σπουδαίου καναδού συνθέτη και πιανίστα του Αντρέ Ματιέ, καλλιτέχνη ο οποίος αν και ξεκίνησε ως μουσική ιδιοφυία στο πιάνο είχε τραγικό τέλος σε ηλικία 39 ετών αφήνοντας πίσω του ένα σημαντικό συνθετικό έργο που σύντομα όμως, ξεχάστηκε, θα παρουσιαστεί στη συνέχεια. Δημιουργία του 1943, το Κοντσέρτο γράφτηκε στην αρχική του εκδοχή για πιάνο και ορχήστρα όταν ο συνθέτης ήταν μόλις 13 ετών και φέρει έντονες επιρροές από τον Ραχμάνινοφ και τον Τσαϊκόφσκι. Ο Λεφέβρ που έχει μία ιδιαίτερη εκτίμηση στον Ματιέ, στο πλαίσιο των προσπαθειών του να αποκαταστήσει τη μουσική του αδικοχαμένου νεαρού συνθέτη, έχει ηχογραφήσει το Κοντσέρτο μαζί με άλλες συνθέσεις του τελευταίου, σε δίσκο με τίτλο «Αφιέρωμα στο Αντρέ Ματιέ» (Hommage à André Mathieu). Στη συναυλία θα απολαύσουμε το έργο σε εκδοχή για σόλο πιάνο. Αξίζει να σημειωθεί ότι το κομμάτι ακούγεται στην πολυβραβευμένη καναδική κινηματογραφική ταινία του Fernand Melgar ‘ La Forteresse’ (2008).
Η βραδιά θα κλείσει με το εξαιρετικό Κοντσέρτο αρ.1 για πιάνο, τρομπέτα και έγχορδα, op. 35 του μεγάλου ρώσου μουσουργού Νμίτρι Σοστακόβιτς, ένα έργο που γνώρισε τεράστια επιτυχία από την πρώτη του κιόλας παρουσίαση στο κοινό τον Οκτώβριο του 1933 στο Λένινγκραντ, με το ίδιο τον συνθέτη στο πιάνο. Γραμμένο σε ανάλαφρο και εύθυμο ύφος το έργο εμπεριέχει πλήθος αναφορών σε συνθέτες όπως ο Προκόφιεφ, ο Στραβίνσκυ, ο Ραβέλ, στους μεγάλους Βιεννέζους κλασικούς, ενώ δε λείπουν δανεισμοί από σύγχρονα τραγούδια της εποχής του Σοστακόβιτς.
Συνεργαζόμενος καλλιτέχνης της Συμφωνικής Ορχήστρας του Κεμπέκ και Καλλιτεχνικός Πρεσβευτής του Διεθνούς Φεστιβάλ του Λανωντιέρ, ο Αλαίν Λεφέβρ έχει κερδίσει κοινό και κριτικούς, έχοντας στο βιογραφικό του τίτλους όπως «ήρωας» (Los Angeles Times), «θεαματικός καλλιτέχνης» (Fanfare), «μοναδικός περφόρμερ» (Washington Post).
Έχει εμφανιστεί σε περισσότερες από 40 χώρες και επανειλημμένα οργανώνει παγκόσμιες περιοδείες, δίνοντας ατομικά ρεσιτάλ και συναυλίες με διεθνείς ορχήστρες στις πιο φημισμένες αίθουσες του κόσμου. Παράλληλα, μετρά συνεργασίες με τους διασημότερους αρχιμουσικούς αλλά και με συνθέτες όπως τους Φρανσουά Ντομπιέρ, Ανρί Ντυτιγέ, Ουόλτερ Μπουντρώ και Τζων Κοριλιάνο.
Όταν δεν βρίσκεται στη σκηνή, ασχολείται με τη σύνθεση και έργα του έχουν παρουσιαστεί σε όλο τον κόσμο από τα μεγαλύτερα συμφωνικά σχήματα (Βασιλική Φιλαρμονική Ορχήστρα στο Royal Albert και Royal Festival Hall, London Mozart Players, Φιλαρμονική Ορχήστρα της Κίνας, Συμφωνικές Ορχήστρες της Guangzhou, της Σαγκάης, Φιλαρμονική Ορχήστρα της Μαλαισίας, του Χιούστον, Συμφωνικές Ορχήστρες του Αμβούργου, της Νυρεμβέργης, του Βούπερταλ, της Ραδιοφωνίας της Στουτγάρδης κ.ά.)
Το 2010 υπογράφει την πρώτη του ταινία ως μουσικός διευθυντής, συνθέτης και πιανίστας, με τίτλο «L’enfant prodige, η απίστευτη μοίρα του Αντρέ Ματιέ». Έχει κερδίσει τα βραβείο JUNO (2010), Prix Opus (2011), nine Félix (2001-2010), και το βραβείο André Gagnon για το ταλέντο του ως συνθέτης. Το 2010 κέρδισε επίσης το βραβείο AIB με τον τίτλο Διεθνής ραδιοφωνική προσωπικότητα της χρονιάς, για την εκπομπή κλασικής μουσικής στον καναδικό ραδιοφωνικό σταθμό Espace Musique, ενώ η πρόσφατη ηχογράφηση του άλμπουμ του Rachmaninov/ Scriabin (Analekta) με τη Συμφωνική Ορχήστρα του Μόντρεαλ υπό τον Κεντ Ναγκάνο επιλέχθηκε από το Editor’s choice του περιοδικού Gramophone.
Τακτικός προσκεκλημένος στη χώρα μας, έχει εμφανιστεί στο Μέγαρο μουσικής Αθηνών και Θεσσαλονίκης, στο Ίδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης αλλά και στην Επίδαυρο.
Ο Παναγιώτης Καίσαρης τρομπέτα, ξεκίνησε τις μουσικές σπουδές του στη Φιλαρμονική Εταιρία Μάντζαρος με δάσκαλο τον Γ. Κούρκουλο και συνέχισε στην Αθήνα στην τάξη του Γ. Ιωαννίδη. Ολοκλήρωσε τις σπουδές του στο Ωδείο Φ. Νάκας με καθηγητή τον Σ. Άνθη, απ’ όπου πήρε και το δίπλωμά του το 1991. Έχει παρακολουθήσει σεμινάρια τρομπέτας με καθηγητή τον Bo Nilson και τον Frits Damrow. Κατά περιόδους συνεργάστηκε με την Εθνική Συμφωνική Ορχήστρα της Ε.Ρ.Τ., την Καμεράτα, Ορχήστρα Φίλων της Μουσικής, τη Συμφωνική Ορχήστρα του Δήμου Αθηναίων, την Ορχήστρα των Χρωμάτων και την Ορχήστρα της Εθνικής Λυρικής Σκηνής. Ως σολίστ έχει εμφανιστεί με την Κρατική Ορχήστρα Αθηνών, την Κρατική Ορχήστρα Θεσσαλονίκης, την Κρατική Ορχήστρα Κύπρου, την Εθνική Συμφωνική Ορχήστρα της ΕΡΤ την Ορχήστρα των Χρωμάτων, την Ορχήστρα Πατρών, την Ορχήστρα Εγχόρδων «Μαρσύας», την Ορχήστρα Intrarti, την Συμφωνική Ορχήστρα του Δήμου Αθηναίων και την Καμεράτα την Ορχήστρα Φίλων της Μουσικής. Είναι μέλος του Συνόλου Χάλκινων Πνευστών της Κρατικής Ορχήστρας Αθηνών ”Μέταλλον’ ‘και του κουιντέτου χάλκινων πνευστών «MELOS BRASS» με το οποίο έχει και δισκογραφική δραστηριότητα με την εταιρεία Legend Classics. Από το 1991 είναι κορυφαίος μουσικός στην Κρατική Ορχήστρα Αθηνών, διδάσκει στο Ωδείο Φ. Νάκας.
Ο αρχιμουσικός Ηλίας Βουδούρης σπούδασε πιάνο και ανώτερα θεωρητικά στο «Ελληνικό Ωδείο» Αθηνών. Το 1983, παίρνει το δίπλωμα του Αρχιμουσικού από την Ανωτάτη Μουσική Ακαδημία του Βερολίνου. Καθηγητές του υπήρξαν ο Hans Martin Rabenstein και Milan Horvat . Για αρκετό διάστημα υπήρξε αρχιμουσικός της Συμφωνικής Ορχήστρας της Ακαδημίας του Βερολίνου. Έχει διευθύνει τις μεγαλύτερες ορχήστρες της Γερμανίας, Αυστρίας, Τουρκίας, Βουλγαρίας, Ιταλίας, Γαλλίας, Ισραήλ, Ουγγαρίας, Πορτογαλίας, Ρωσίας, Ουρουγουάης και Κίνας. Από το 1984 συνεργάζεται ανελλιπώς με όλες τις ελληνικές ορχήστρες και στο ενεργητικό του καταγράφονται τακτικές εμφανίσεις στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών και στο Ωδείο Ηρώδου του Αττικού, σε παραγωγές όπερας και σε συναυλίες στο πλαίσιο του Φεστιβάλ Αθηνών.
Τιμές εισιτηρίων € 11,00 – 20,00 – 28,00 – 40,00 (Διακεκριμένη Ζώνη)
Ειδικές τιμές € 6,50 (Φοιτητές, νέοι, άνεργοι, ΑΜΕΑ) – 8,50 (65+, πολύτεκνοι)
Πληροφορίες για το κοινό στο τηλέφωνο: 210 72.82.333 και στην ιστοσελίδα του ΜΜΑ: www.megaron.gr