Μέγαρο Μουσικής Αθηνών

xidakis_1live[1]Συναυλία του Νίκου Ξυδάκη 
ΒΡΕΧΕΙ ΣΤΗΝ ΕΘΝΙΚΗ ΟΔΟ
Με τους: Γεωργία Νταγάκη, Γιώργη Χριστοδούλου, Ηλία Βαμβακούση και τους  Pop Eye
Σάββατο 14 Σεπτεμβρίου, ώρα 21:00
Με την πολυαναμενόμενη συναυλία του Νίκου Ξυδάκη κορυφώνονται το Σάββατο 14 Σεπτεμβρίου στις 9 το βράδυ, οι εκδηλώσεις του κήπου που φέτος πλημμύρισε από μουσική και κόσμο.
Ο Νίκος Ξυδάκης, ο  σπουδαίος έλληνας συνθέτης επιστρέφει στο Μέγαρο και στον υπέροχο κήπο του, για να παρουσιάσει μια νέα προσέγγιση του έργου του “Η Εκδίκηση της Γυφτιάς”, έργο σταθμό στην ελληνική μουσική που αγαπήθηκε πολύ και θεωρείται πλέον κλασικό. Στη μοναδική αυτή συναυλία, το δικό τους χρώμα θα προσθέσουν γνωστά τραγούδια του συνθέτη που έχουν γράψει τη δική τους ιστορία, αλλά και κάποια που θα ακουστούν για πρώτη φορά σε συναυλία.
Η βραδιά έχει τον τίτλο ‘Βρέχει στην Εθνική Οδό’ ενός από τα ωραιότερα κομμάτια της ‘Εκδίκησης της Γυφτιάς’, ενός τραγουδιού ‘φευγάτου’ ντυμένου μελαγχολικά με τους στίχους του Μανώλη Ρασούλη. Μια ματιά στην ταυτότητα του ‘Εκδίκησης’ : έτος κυκλοφορίας 1978, εταιρία παραγωγής η Λύρα του Νίκου Πατσιφά, η μουσική του Νίκου Ξυδάκη, οι στίχοι του Μανώλη Ρασούλη, η παραγωγή του Διονύση Σαββόπουλου. Τραγουδιστής ο αξέχαστος Νίκος Παπάζογλου(συμμετείχαν η Σοφία Διαμαντή και ο Διονύσης Σαββόπουλος). Το εξώφυλλο υπογράφει ο Αλέξης Κυριτσόπουλος.
 Πώς προέκυψε αυτός ο δίσκος που τάραξε τα νερά της ελληνικής δισκογραφίας και  πέρασε στην ιστορία της σύγχρονης ελληνικής μουσικής;
Απαντά (σε παλαιότερη συνέντευξη του  στην Καθημερινή), ο Νίκος Ξυδάκης:  “Θυμάμαι ότι τα τραγούδια αυτά έγιναν μέσα σε λίγες μέρες μαζί με τον Μανώλη Ρασούλη, σε μια εποχή άκρως πολιτικοποιημένη και υπό το δέος των τραγουδιών του Χατζιδάκι, του Θεοδωράκη…κι ενός ανάλογου μουσικού κλίματος που κυριαρχούσε τότε. Και ίσως να ήταν μια διακριτική απάντηση σ’ αυτήν την εποχή. Θυμάμαι τη νύχτα που ταξιδεύαμε με το τρένο για τη Θεσσαλονίκη, όπου θα ηχογραφούσαμε το δίσκο σ’ ένα μικρό στούντιο του Νίκου Παπάζογλου. Πόσο απίθανο μου φαινόταν ότι αυτά τα τσιφτετέλια, οι ρούμπες θα κυκλοφορούσαν δημοσίως! Το πρώτο τραγούδι ήταν η τρελή κι αδέσποτη που μπορεί κανείς να πει ότι ήταν και το εμβληματικό τραγούδι αυτού του δίσκου. Κατά κάποιο τρόπο είχα εκπλήξει τον ίδιο μου τον εαυτό διότι μέχρι τότε, η μουσική που έγραφα ήταν ενός άλλου ύφους. Ανακάλυπτα συγχρόνως και τη σχέση μου με τη λαϊκή μουσική”.
Την ‘Εκδίκηση της Γυφτιάς’ θα παρουσιάσουν, στη σκηνή του κήπου ο Νίκος Ξυδάκης με επταμελή ορχήστρα που αποτελούν σημαντικοί μουσικοί και την ερμηνεύτρια και δεξιοτέχνη της κρητικής λύρας  Γεωργία Νταγάκη, ‘αλλιώς’, με μια νέα προσέγγιση που προβάλλει την αμεσότητα, τον αιρετικό χαρακτήρα και την αυθεντικότητα των τραγουδιών. Τη συναυλία έχει επιμεληθεί σκηνοθετικά ο Αντώνης Μποσκοϊτης.
Μαζί τους, μια ομάδα ανήσυχων νέων δημιουργών– ο Γιώργης Χριστοδούλου, ένας κοσμοπολίτης της pop που τα δύο τελευταία χρόνια ζει στη Βαρκελώνη, ο Ηλίας Βαμβακούσης, ένας σύγχρονος τροβαδούρος της πόλης και οι Pop Eye,  μια ελληνική indie, electronica, pop μπάντα –  φωτίζουν αλλιώς κάποια από αυτά τα τραγούδια, που “σφηνωμένα” ανάμεσα στα ξεφαντώματα της εποχής, ασφυκτιούν να ξεδιπλώσουν το δηκτικό τους πνεύμα…
Τα τραγούδια της βραδιάς που θα διαρκέσει δύο ώρες: Ιερά Οδός, Παντοκράτορας, Αέρας της Αγάπης, Κάιρο Ναύπλιο Χαρτούμ, Τι θέλω τι, Γρήγορα η ώρα, Ιζαμπώ, Καστριτσιάνικο, Ερωτικό, Ιλισσός, Φυσά βοριάς, Τα ρόδα του ανέμου, Κυνός, Κοιμωμένη, Σαν μια ταινία, Φίλε αδελφή ψυχή, με μέλι, Στη ρωγμή του χρόνου, Βρέχει στην Εθνική Οδό, Από περιέργεια υπάρχω, Κανείς εδώ δεν τραγουδά, Αλμπατρος, Μετανάστης στην αγκάλη σου, Στην Πόλυ, Στην αρχή των τραγουδιών, Συνεργεία, Χαβαλεδιάρικο, Δασάκι, Τροχαίο, Γέμισε μου το ποτήρι, Σουμιτζού, Από τη γυναίκα, Τρελή κι αδέσποτη, Μη φοβάσαι, Οι Μάγκες.
Την ορχήστρα αποτελούν οι μουσικοί: Δημήτρης Μπουζάνης(πιάνο), Δημήτρης Χουντής(σαξόφωνο), Γιώργος Διαμαντόπουλος(πλήκτρα), Θάνος Μιχαηλίδης(τύμπανα), Ηλίας Βαμβακούσης(ούτι) και η Γεωργία Νταγάκη(λύρα)  
Την επιμέλεια της ορχήστρας έχουν ο Δημήτρης Μπουζάνης και ο  Γιώργος Διαμαντόπουλος
Προπώληση εισιτηρίων: €10,00.
Πώληση εισιτηρίων κατά την είσοδο την ημέρα της συναυλίας: €12,00
Πληροφορίες για το κοινό στο τηλέφωνο: 210 72.82.333 και στην ιστοσελίδα του ΜΜΑ: www.megaron.gr

You may also like...