Μέγαρο Μουσικής Αθηνών

clip_image002«Γιατί δυσλειτουργεί η Δικαιοσύνη;»

Βασίλειος Σκουρής, Παναγιώτης Πικραμμένος, Θεόδωρος Π. Φορτσάκης, Χριστόφορος Αργυρόπουλος, Νίκος Φραγκάκης

Πέντε κορυφαίοι Έλληνες νομικοί αναζητούν τα αίτια του προβλήματος και προτείνουν άμεσα μέτρα για τη βελτίωση της σημερινής κατάστασης στη χώρα μας

Πέμπτη 16 Μαΐου 2013

Ώρα έναρξης 7 μμ.
Είσοδος ελεύθερη με δελτία προτεραιότητας
Η διανομή των δελτίων αρχίζει στις 5.30

Η μεγάλη βραδύτητα και η δυσλειτουργία της απονομής της Δικαιοσύνης στην Ελλάδα δημιουργεί ένα πλαίσιο μέσα στο οποίο αυτός που έχει δίκιο φοβάται κι αυτός που έχει άδικο ελπίζει…

Η δυσάρεστη και άκρως ανησυχητική αυτή διαπίστωση απασχολεί την τελευταία, πριν από το καλοκαίρι, εκδήλωση της Σειράς «Ελλάδα: Μεταρρυθμίσεις, Ρήξεις, Τομές», με θέμα «Γιατί δυσλειτουργεί η Δικαιοσύνη;», στη διάρκεια της οποίας πέντε κορυφαίοι εκπρόσωποι του νομικού κόσμου της χώρας που κατέχουν πρωταγωνιστικό ρόλο σε αντίστοιχους θεσμούς, εντός κι εκτός συνόρων, θα αναζητήσουν και θα προτείνουν άμεσα εφαρμόσιμα μέτρα για τη βελτίωση της σημερινής κατάστασης που όχι μόνο δεν ικανοποιεί όσους έρχονται σε επαφή με το δικαστικό σύστημα αλλά δημιουργεί σοβαρά προβλήματα και στην ανάπτυξη της χώρας.

Την Πέμπτη 16 Μαΐου, στις 7 το απόγευμα, στο Μέγαρο Μουσικής, ο Πρόεδρος του Δικαστηρίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης, Βασίλειος Σκουρής, ο Πρόεδρος του Συμβουλίου της Επικρατείας ε.τ. και τέως Πρωθυπουργός, Παναγιώτης Πικραμμένος, ο Πρόεδρος της Νομικής Σχολής Αθηνών, καθηγητής Θεόδωρος Π. Φορτσάκης και ο Πρόεδρος της Ένωσης Ελλήνων Ποινικολόγων, δικηγόρος Χριστόφορος Αργυρόπουλος, θα ξεκινήσουν τις τοποθετήσεις τους υπογραμμίζοντας την ανεξαρτησία της Δικαιοσύνης που αποτελεί πρωταρχικό της χαρακτηριστικό, για να εξετάσουν στη συνέχεια το ρόλο του νομοθέτη, των λειτουργών της δικαιοσύνης (δικαστών και δικηγόρων που σε καθημερινή βάση έρχονται αντιμέτωποι με την αφόρητη πολυνομία και την κατάφωρη κακονομία του ελληνικού συστήματος της Δικαιοσύνης) και των ίδιων των πολιτών στην εφαρμογή των νόμων από τα δικαστήρια.

Δεδομένου πως «από την πολιτειακή εξουσία που η κοινωνία εμπιστεύεται περισσότερο, περιμένουμε καλύτερη και ταχύτερη απονομή δικαιοσύνης, αλλά το αποτέλεσμα δεν είναι πάντα το αναμενόμενο – συνδυάζοντας ποιότητα και ταχύτητα», οι ομιλητές θα αναφερθούν στις προσπάθειες που βρίσκονται σε εξέλιξη σε ευρωπαϊκό επίπεδο για την προώθηση των εναλλακτικών μορφών επίλυσης διαφορών (διαιτησία, διαμεσολάβηση), με στόχο την αποφυγή της υπερφόρτωσης των δικαστηρίων, των υπέρμετρων καθυστερήσεων στην έκδοση αποφάσεων αλλά και της επιβάρυνσης των διαδίκων με υψηλά δικαστικά έξοδα. Στη συζήτηση που θα ακολουθήσει, απαραίτητη κρίνεται και η συμβολή του κοινού. Την εκδήλωση συντονίζει ο δικηγόρος Αθηνών, Πρόεδρος του Ελληνικού Κέντρου Ευρωπαϊκών Μελετών και Ερευνών (ΕΚΕΜΕ) και Αντιπρόεδρος της Κίνησης Πολιτών, Νίκος Φραγκάκης.

Ο Κύκλος δημοσίων συζητήσεων του MEGARON PLUS υπό τον γενικό τίτλο «Ελλάδα: Μεταρρυθμίσεις, Ρήξεις, Τομές» συνδιοργανώνεται με το Ελληνικό Ίδρυμα Ευρωπαϊκής και Εξωτερικής Πολιτικής (ΕΛΙΑΜΕΠ), το Ίδρυμα Οικονομικών & Βιομηχανικών Ερευνών (ΙΟΒΕ), την εταιρεία Kantor Σύμβουλοι Επιχειρήσεων, την Κίνηση Πολιτών και τη Διεθνή Διαφάνεια Ελλάς. Ο συγκεκριμένος Κύκλος στοχεύει στην ενίσχυση του προβληματισμού και στην παρουσίαση συγκεκριμένων προτάσεων και μέτρων απαραίτητων για τον εκσυγχρονισμό  της χώρας μας.

Ο Πρόεδρος του Δικαστηρίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης, Βασίλειος Σκουρής, γεννήθηκε στη Θεσσαλονίκη το 1948. Το 1970 αποφοίτησε από τη Νομική Σχολή του Ελεύθερου Πανεπιστημίου του Βερολίνου και πραγματοποίησε μεταπτυχιακές σπουδές στη Νομική Σχολή του Πανεπιστημίου του Αμβούργου. Από το 1972 μέχρι το 1977 υπηρέτησε αρχικώς ως βοηθός και κατόπιν ως επιμελητής στην έδρα που κατείχε ο καθηγητής Karl August Betermann. Το 1973 ανακηρύχθηκε διδάκτωρ της νομικής με την διάκριση «Magna cum Laude» και το 1978 υφηγητής του Συνταγματικού και Διοικητικού Δικαίου της Νομικής Σχολής του Πανεπιστημίου του Αμβούργου. Διετέλεσε έκτακτος καθηγητής του Διοικητικού Δικαίου στη Νομική Σχολή του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης και τακτικός καθηγητής του Δημοσίου Δικαίου στη Νομική Σχολή του Πανεπιστημίου Bielefeld Γερμανίας. Το 1982 εξελέγη τακτικός καθηγητής της Β1 έδρας του Διοικητικού Δικαίου στη Νομική Σχολή του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης όπου εξακολουθεί να υπηρετεί και σήμερα, τελώντας σε αναστολή για το διάστημα της θητείας του στο Δικαστήριο της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Επίσης διετέλεσε Υπουργός Εσωτερικών για τη διενέργεια εκλογών της 5ης Νοεμβρίου 1989. Υπήρξε Διευθυντής Ερευνών, Γραμματέας, και από τον Σεπτέμβριο 1997 Διευθυντής στο Κέντρο Διεθνούς και Ευρωπαϊκού Οικονομικού Δικαίου στη Θεσσαλονίκη. Μέλος του Επιστημονικού Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Ακαδημίας Δικαίου Trier (από το 1995) και Υπουργός Εσωτερικών για τη διενέργεια των εκλογών της 22ας Σεπτεμβρίου 1996. Είναι Επίτιμος διδάκτωρ της Νομικής Σχολής του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης (2004). Τον Ιούνιο του 1999 διορίστηκε Δικαστής στο Δικαστήριο της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Τον Οκτώβριο του 2003 και του 2008 ανανεώθηκε η θητεία του. Εξελέγη και επανεξελέγη δύο φορές από τους συναδέλφους του Πρόεδρος του Δικαστηρίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Ο Πρόεδρος του Συμβουλίου της Επικρατείας ε.τ. και τέως Πρωθυπουργός, Παναγιώτης Πικραμμένος, γεννήθηκε στην Αθήνα το 1945. Είναι απόφοιτος της Γερμανικής Σχολής Αθηνών (1963) και πτυχιούχος της Νομικής Σχολής Αθηνών (1968). Την τετραετία 1969-1973 δικηγόρησε στην Αθήνα, με εξειδίκευση σε θέματα ναυτικού δικαίου, εργάσθηκε στο δικηγορικό γραφείο Ince&Co στο Λονδίνο (1972), ενώ δυο χρόνια μετά πραγματοποίησε μεταπτυχιακές σπουδές στο Πανεπιστήμιο Paris II απ όπου έλαβε τον μεταπτυχιακό τίτλο DES de Droit Public (1974). Το 1976 διορίσθηκε στο Συμβούλιο της Επικρατείας, κατόπιν διαγωνισμού, ως Εισηγητής και το 1981 προήχθη στο βαθμό του Παρέδρου. Στο πλαίσιο της εκπαιδευτικής του αδείας παρακολούθησε μαθήματα ευρωπαϊκού δικαίου στο Πανεπιστήμιο Paris II. Το 1993 προήχθη στο βαθμό του Συμβούλου. Έχει διατελέσει μέλος δικαστικών και υπηρεσιακών συμβουλίων, νομοπαρασκευαστικών επιτροπών καθώς και του Ανωτάτου Ειδικού Δικαστηρίου. Το 2007 προήχθη σε Αντιπρόεδρο του Συμβουλίου της Επικρατείας και τον Ιούλιο του 2009 σε Πρόεδρο του ιδίου Δικαστηρίου. Διετέλεσε σύμβουλος του Πρωθυπουργού σε θέματα δημοσίου δικαίου (1991 – 1993) και μέλος της ΚΕΝΕ (1990-1991). Από τον Οκτώβριο του 2005 άσκησε, παραλλήλως με τα καθήκοντά του ως δικαστικού λειτουργού, καθήκοντα Γενικού Διευθυντή της Εθνικής Σχολής Δικαστικών Λειτουργών, θέση από την οποία υπέβαλε παραίτηση μετά την προαγωγή του σε Πρόεδρο του Δικαστηρίου. Διετέλεσε εισηγητής σε σημαντικές υποθέσεις ενώ, υπό την προεδρία του, έχουν εκδοθεί πολλές αποφάσεις μείζονος σπουδαιότητας. Ειδικότερα, ήταν εισηγητής, μεταξύ άλλων, στις υποθέσεις του δασικού νόμου, της ανέγερσης του Μουσείου της Ακρόπολης, του γηπέδου της Α.Ε.Κ., ενώ προήδρευσε στις υποθέσεις του Μνημονίου, της έκτακτης εισφοράς, η οποία εισπράχθηκε μέσω της ΔΕΗ (το λεγόμενο «χαράτσι»), του «Καλλικράτη», κ.ά. Ο Παναγιώτης Πικραμμένος αποχώρησε από το δικαστικό σώμα, την 30η Ιουνίου του 2012.

O Θεόδωρος Π. Φορτσάκης είναι Πρόεδρος της Νομικής Σχολής Αθηνών και Διευθυντής του Τομέα Δημοσίου Δικαίου. Επισκέπτης Καθηγητής στη Σορβόννη (Paris 1 και Paris 2) και στο Πανεπιστήμιο Paul Cézanne Aix-Marseille. Μέλος του Ανωτάτου Ειδικού Δικαστηρίου,  δικηγόρος στον Άρειο Πάγο, Πρόεδρος ή μέλος πολλών επιστημονικών φορέων στην Ελλάδα και στο εξωτερικό και πολλών νομοπαρασκευαστικών επιτροπών διαφόρων υπουργείων. Διετέλεσε μέλος της Εφορευτικής Επιτροπής της Εθνικής Βιβλιοθήκης, της Εθνικής Επιτροπής Δικαιωμάτων του Ανθρώπου και της Επιτροπής Ανταγωνισμού. Όπως επίσης, διεθνής εμπειρογνώμονας του Συμβουλίου της Ευρώπης στο Στρασβούργο, με πολλές αποστολές στην ανατολική Ευρώπη και κεντρική Ασία. Έχει δημοσιεύσει πολλά βιβλία και περισσότερα από 100 άρθρα στα ελληνικά, γαλλικά και αγγλικά. Είναι επίσης Πρόεδρος της Κρατικής Ορχήστρας Αθηνών. Έχει τιμηθεί με τα Γαλλικά Παράσημα «Chevalier» και «Officier» του Τάγματος του Ακαδημαϊκού Φοίνικα ενώ του έχει απονεμηθεί ο τίτλος του Άρχοντος Δικαιοφύλακα του Πατριαρχείου Αλεξανδρείας και Πάσης Αφρικής.

Ο Πρόεδρος της Ένωσης Ελλήνων Ποινικολόγων και του Ιδρύματος Μελίνα Μερκούρη, Χριστόφορος  Αργυρόπουλος, γεννήθηκε στη Λαμία και σπούδασε στη Νομική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών. Είναι δικηγόρος Αθηνών από το 1964 με δραστηριότητα σε ποινικές δίκες, σε υποθέσεις Τύπου και ιδιαίτερου πολιτικού ενδιαφέροντος. Διετέλεσε Πρόεδρος της ΕΡΤ (1985), Αντιπρόεδρος του Οργανισμού Μεγάρου Μουσικής Αθηνών (1986-2009), μέλος της Συντακτικής Επιτροπής του Νομικού Βήματος – περιοδικής έκδοσης του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών, ως υπεύθυνος της ποινικής ύλης και σχολιαστής της νομολογίας (1981-2006) – και μέλος όπως και πρόεδρος νομοπαρασκευαστικών επιτροπών του Υπουργείου Δικαιοσύνης. Έχει δημοσιεύσει μελέτες νομικού και γενικότερου περιεχομένου στους τιμητικούς τόμους για τους Γ. – Α. Μαγκάκη, Ν. Ανδρουλάκη, Ι. Μανωλεδάκη, Α. Γιωτοπούλου – Μαραγκοπούλου, Δ. Σπινέλλη, Α. Μπενάκη – Ψαρούδα, Α. Καρρά, Θ. Λιακόπουλο και Μ. Θεοδωράκη καθώς και σ’ αυτούς για τα 75 χρόνια του Συμβουλίου της Επικρατείας, τα 125 χρόνια του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους και τα 50 χρόνια του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Δικαιωμάτων του Ανθρώπου (έκδοση ΔΣΑ). Έχει μετάσχει σε συνέδρια και σεμινάρια ως  εισηγητής και προεδρεύων και σε εκδηλώσεις τιμής για τους Στέφανο Ματθία, Ευάγγελο Κρουσταλλάκη και Γ. Παπαδημητρίου.

Ο Νίκος Φραγκάκης γεννήθηκε στην Αθήνα το 1945. Είναι δικηγόρος, Πρόεδρος και Διευθυντής του ΕΚΕΜΕ και Αντιπρόεδρος της Κίνησης Πολιτών για μια Ανοικτή Κοινωνία. Έχει διατελέσει προϊστάμενος της ΝΥ της Μόνιμης Αντιπροσωπείας της Ελλάδας στις ΕΚ (Βρυξέλλες, 1986-1989), Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής κατά του Ρατσισμού και της Μισαλλοδοξίας (ECRI) του Συμβουλίου της Ευρώπης (1998-2001) και μέλος της από το 1994 μέχρι το 2002, Αντιπρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Δικαιωμάτων του Ανθρώπου (2000-2005) και μέλος της Αρχής Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα (1998-2008). Ενώ υπήρξε και υπεύθυνος ύλης του περιοδικού «Νομικό Βήμα» (1980-2005). Ο Νίκος Φραγκάκης είναι συγγραφέας βιβλίων και άρθρων για θέματα ελληνικού και ευρωπαϊκού δικαίου, δικαιωμάτων του ανθρώπου και διεθνών σχέσεων και συντονιστής πολλών ερευνητικών και μελετητικών προγραμμάτων.

Πληροφορίες για το κοινό στο τηλέφωνο: 210 72.82.333
και στην ιστοσελίδα του ΜΜΑ: www.megaron.gr

Τομέας Τύπου
Ράνια Βουγιουκαλάκη, 210 7282717,
rvou@megaron.gr
Πληροφορίες για το δελτίο τύπου αυτό:
Γεωργία Σμέρου, 210 7282738 smerou@megaron.gr

You may also like...