Η καρδιά της Ανοιξης
χτυπά στο ρυθμό της τέχνης και του στοχασμού
Ο Απρίλιος στο Μέγαρο Μουσικής
Η διάσημη μπαγκέτα του Ζούμπιν Μέτα που διηύθυνε μοναδικά τη Φιλαρμονική του Ισραήλ το Μέγαρο άνοιξε τις εκδηλώσεις του Απριλίου, με μια συναυλία που ‘έγραψε’ στη μνήμη όσων κατόρθωσαν να προμηθευτούν εισιτήρια αλλά και των συμπολιτών μας, των ευαίσθητων κοινωνικά ομάδων, που είχαν την ευκαιρία να την παρακολουθήσουν δωρεάν σε ζωντανή αναμετάδοση.
Η επιλογή από ένα μεγάλο φάσμα εκδηλώσεων – παιδικό θέαμα, ελληνικό τραγούδι, μουσικές του 2Οου αιωνα, παραδοσιακές, της κλασικής περιόδου, συναυλίες για νεαρού μουσικόφικους, όπερα, μεγάλοι ερμηνευτές αλλά και συζητήσεις από επιστήμονες και διανοητές για την τέχνη και τα κρίσιμα ζητήματα της εποχής μας – ανήκει στους φίλους του Μεγάρου.
Ο ‘Απρίλιος στο Μέγαρο’ συνεχίζεται με δύο αφιερώματα σε δύο μεγάλους του ελληνικού πολιτισμού: μια συναυλία με αγαπημένα τραγούδια και απόσπάσματα από βιβλία του Μάνου Χατζιδάκι, του συνθέτη που χάραξε την πορεία της ελληνικής μουσικής καθώς και μια βραδιά αφιερωμένη στη Δόμνα Σαμίου, τη μεγάλη κυρία της παράδοσης μας, αφιέρωσε τη ζωή της στη διαφύλαξη και διάδοση του δημοτικού μας τραγουδιού. Στο πλαίσιο της κατάνυξης της εβδομάδας των παθών θα παρουσιαστεί σε μεγάλη παραγωγή και με πλήθος συντελεστών το Ρέκβιεμ του μεγάλου μας συνθέτη Μίκη Θεοδωράκη.
Ο χώρος της κλασικής μουσικής εκπροσωπείται με τα Εννέα Κοντσέρτα για πιάνο του Μπετόβεν σε όργανα εποχής, που ερμηνεύονται για πρώτη φορά μαζί στην Ελλάδα, σε ένα τριήμερο μουσικό μαραθώνιο (12,13,14/4) με την Καμεράτα, τον αρχιμουσικό της Γιώργο Πέτρου και τη σύμπραξη 9 σημαντικών ελλήνων σολίστ που θα παίξουν σε αυθεντικό φορτεπιάνο του 1820! Η μεγάλη ερμηνεύτρια της βιόλας Κιμ Κασκασιάν μας χαρίζει ένα μοναδικό ρεσιτάλ με διασκευές γνωστών έργων αλλά και μία πρωτότυπη σύνθεση της σολίστ του πιάνου Λέρα Αουερμπάχ, ο κύκλος Σονάτες για πιάνο του Μπετόβεν φιλοξενεί δύο ακόμη αξιόλογους πιανίστες, τον Στέφανο Νάσο και τη Λίλια Μπογιάτζιεβα και στη Σειρά Rising Stars θα γίνει η γνωριμία του κοινού με την Ρομίνα Λίσκα, βιόλα ντα γκάμπα και την Ντανιέλα Κοχ, φλάουτο.
Για τους φίλους της όπερας, ο επιτυχημένος Σικελικός Εσπερινός του Τζιουζέπε Βέρντι – συμπαραγωγή του Μεγάρου με την Εθνική Λυρική – επαναλαμβάνεται για τρεις ακόμη παραστάσεις, ενώ από τη δημοφιλή σειρά MET HD LIVE και τη Μετροπόλιταν Όπερα της Νέας Υόρκης θα μεταδοθεί η όπερα του Γκέοργκ Φρήντριχ Χαίντελ, ‘Ιούλιος Καίσαρας’. Τέλος οι παραστάσεις που αφορούν τους μικρούς μας φίλους δίνουν και το μήνα αυτό δυναμικό παρόν με τη μεγάλη φετινή επιτυχία, τη μουσικοθεατρική παράσταση «Το νησί των θησαυρών» του Θωμά Μοσχόπουλου, η οποία ολοκληρώνεται στο τέλος του μήνα, καθώς και με τη Σειρά των Κυριακάτικων Πρωϊνών που με παιχνιδιάρικο τρόπο θα φέρει σε επαφή τα παιδιά με τη μουσική του 20ου αιώνα και θα τα ‘μυήσει’ στη μαγεία της μουσικής με δύο δημοφιλέστατα έργα του κλασικού ρεπερτορίου: «Το καρναβάλι των ζώων» και τον «Πέτρο και τον Λύκο».
Το MEGARON PLUS συνεχίζει δυναμικά με την προβολή της εμβληματικής ταινίας «Μέγαρα» η οποία θα δώσει το έναυσμα για συζήτηση με θέμα τη δύναμη παρέμβασης του κινηματογράφου στους μεγάλους κοινωνικούς αγώνες. Ακολουθεί μια συζήτηση για την «Ανταγωνιστικότητα και εξωστρέφεια ως προϋποθέσεις για την οικονομική ανάπτυξη» και οι διαλέξεις δύο σπουδαίων προσωπικοτήτων σε μια κοινή εμφάνιση, του φιλόσοφου και συγγραφέα Στέλιου Ράμφου και του Νομπελίστα Οικονομολόγου (2010), Καθηγητή του London School of Economics, Χριστόφορου Πισσαρίδη. Ο κύκλος του Megaron Plus κλείνει με τους τρόπους αντιμετώπισης της ανασφάλειας στην εποχή της κρίσης, με συζητητές καθηγητές ψυχιατρικής και με μία διάλεξη αρχαιολογικού ενδιαφέροντος για την Αρχαία Νικόπολη από τον αρχαιολόγο Κώστα Ζάχο.
Όλες οι εκδηλώσεις του Megaron Plus μεταδίδονται ζωντανά για τα μέλη της ακαδημαϊκής κοινότητας από το Εθνικό Δίκτυο Έρευνας & Τεχνολογίας http://diavlos.grnet.gr
Πιο αναλυτικά και ανά ημερομηνία, οι εκδηλώσεις:
Το νησί των θησαυρών
Απογευματινή παράσταση (Ώρα έναρξης 15:00)
Σάββατο 6 Απριλίου
Σάββατο 13 Απριλίου
Σάββατο 20 Απριλίου
Σάββατο 27 Απριλίου
Πρωινή παράσταση (Ώρα έναρξης: 11:30)
Κυριακή 7 Απριλίου
Κυριακή 14 Απριλίου
Κυριακή 21 Απριλίου
Κυριακή 28 Απριλίου
Η παράσταση θα παίζεται κάθε σαββατοκύριακο μέχρι τέλος Απριλίου
Νέος εκθεσιακός Χώρος
Χορηγοί Επικοινωνίας: MEGA, ΕΡΤ, ΣΚΑΙ, ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ, ΕΡΕΥΝΗΤΕΣ, ATHENS VOICE, ΣΚΑΙ 100,3, GALAXY, KOSMOS, ΔΕΥΤΕΡΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ, ΤΡΙΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ, NET 105.8, SKAI.GR,
CULTURENOW.GR, MONOPOLI.GR, INFOKIDS.GR
Τελευταίος μήνας για όσα παιδιά θέλουν να ταξιδέψουν μαζί με πειρατές, εξωτικούς παπαγάλους και μονοπόδαρους ναυτικούς στο Νησί των Θησαυρών. Τις καθημερινές με τα σχολεία τους, και για 4 μόνο Σαββατοκύριακα ακόμη οι μικροί θεατές θα μπορούν με τους γονείς τους να σαλπάρουν με το πειρατικό καράβι σε τροπικά νησιά και να συμμετέχουν στις περιπέτειες του Τζιμ και του διαβόητου πειρατή Κάπτεν Φλίντ. Η ανταπόκριση των νεαρών θεατών δικαιώνει την επιλογή του Μεγάρου να προτείνει φέτος, μια νέα άρτια μουσικοθεατρική παραγωγή που απευθύνεται με σεβασμό στο παιδί, με γνώμονα το υψηλό καλλιτεχνικό κριτήριο αλλά και το φθηνό εισιτήριο.
Η παράσταση ταξιδεύει μέσα από ‘κάμερες’ αλλά και στο χώρο, καλώντας τα παιδιά να ακολουθήσουν τη δράση σε δύο διαφορετικά επίπεδα (ορόφους) του Νέου Εκθεσιακού Χώρου. Με την καθοδήγηση του σκηνοθέτη Θωμά Μοσχόπουλου, οι ηθοποιοί κινούνται ανάμεσα στα παιδιά, ανεβαίνουν στους μεγάλους πάγκους, τραγουδούν και παίζουν ζωντανά αλλά και μέσα από live προβολές σε οθόνες, ξεκινούν τη μεγάλη περιπέτεια μαζί με τα παιδιά στο πάνω όροφο και τα συναντούν στο δεύτερο μέρος στο … καράβι. Οι ηθοποιοί σαλπάρουν σε ένα γιγαντιαίο καράβι, που δεν είναι άλλο από τη τεράστια σκάλα που ενώνει τους δύο χώρους, και φθάνουν στο νησί, μαζί με τα παιδιά, για τη συνέχεια της συναρπαστικής περιπέτειας.
Με υλικό το αξεπέραστο κλασσικό αριστούργημα του Robert Louis Stevenson καθώς και έναν μεγάλο αριθμό αυθεντικών πειρατικών τραγουδιών και έντεχνης μουσικής από τον 18ο αιώνα, «Το νησί των θησαυρών» του Μεγάρου Μουσικής είναι ένα πρωτότυπο θέαμα, μια παράσταση που απευθύνεται σε μικρούς θεατές και υπόσχεται αληθινή περιπέτεια. Η σκηνοθεσία και η δραματουργική επεξεργασία είναι του Θωμά Μοσχόπουλου, τα σκηνικά της Λίλης Πεζανού, τα κοστούμια της Κλαιρ Μπρέσγουελ οι φωτισμοί του Λευτέρη Παυλόπουλου, η ενορχήστρωση-μουσική διδασκαλία του Κορνήλιου Σελαμσή και η κινησιολογία της Αμάλια Μπένετ. Παίζουν οι ηθοποιοί Αργύρης Ξάφης, Θάνος Τοκάκης, Σωκράτης Πατσίκας, Αννα Καλαϊτζίδου, Γιώργος Παπαγεωργίου, Γιάννης Κλίνης, Θοδωρής Πετρόπουλος, Γιάννης Παπαδόπουλος, Μιχάλης Κοιλάκος, Σταύρος Σβίγγος.
Το βιβλίο αυτό εκτός από αιώνια φήμη στον συγγραφέα του, χάρισε για πάνω από έναν αιώνα ανεξάντλητο υλικό για παιχνίδι και όνειρα στα παιδιά όλου του κόσμου και το μυστικό της αδιαμφισβήτητης γοητείας του είναι ότι εμπλέκει τους μικρούς σε μια περιπέτεια που μοιάζει για «μεγάλους» ενώ παρασύρει τους ενήλικους στον φανταστικό κόσμο της παιδικής τους ηλικίας. Έχει μεταφερθεί 17 φορές στον κινηματογράφο, 24 στο θέατρο, 11 στην τηλεόραση, έχει γίνει 3 φορές computer game και λίγοι είναι εκείνοι που δεν ενηλικιώθηκαν μέσα από τις σελίδες του, τις περιπέτειες, την ατμόσφαιρα, τους χαρακτήρες και τη δράση του και δεν ταξίδεψαν για έναν δικό τους θησαυρό.
Οι τιμές των εισιτηρίων είναι: €12,00 (Γενική είσοδος)
Ειδικές κρατήσεις εισιτηρίων για σχολεία
Πληροφορίες στα τηλ.: 210.86.68.572 & 210.86.58.902
Τηλέφωνο & φαξ: 210.86.65.144
Σάββατο 06 Απριλίου (Ώρα έναρξης: 21:00)
Αίθουσα Banquet
Μάνος Χατζιδάκις, Σχόλια και Τραγούδια
Με τον Ηλία Λιούγκο και τη Γιώτα Νέγκα
Χορηγοί Επικοινωνίας: ΕΡΤ, ΜΕΛΩΔΙΑ, PEPPER, ΤΡΙΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ, ΔΕΥΤΕΡΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ, ΝΕΤ 105.8, ΚΟSMOS, CULTURENOW.GR
Είναι ένας από τους ιδανικότερους ερμηνευτές του έργου του Μάνου Χατζιδάκι. Η πρώτη του επαφή με το χατζιδακικό σύμπαν έγινε το 1976 όταν συμμετείχε στα «Παράλογα» με τη Μαρία Φαραντούρη, τη Μελίνα Μερκούρη, τον Διονύση Σαββόπουλο και τον Μίκη Θεοδωράκη. Στην συνέχεια τραγούδησε στα έργα «Πορνογραφία», «Οι Μπαλάντες της οδού Αθηνάς», «Λαϊκή Αγορά» και «Ρωμαϊκή Αγορά» ενώ συμμετείχε και σε όλες τις συναυλίες του κορυφαίου Έλληνα συνθέτη. Η ευαισθησία, το ιδιαίτερο χρώμα και ο λυρισμός της φωνής του Ηλία Λιούγκου είναι τα στοιχεία που έδεσαν με την δύναμη και το μεγαλείο του αξεπέραστου χατζιδακικού έργου. Στοιχεία που ποτέ δεν τον εγκατέλειψαν, που εξελίχθηκαν στο χρόνο και σήμερα γίνονται το βασικό συστατικό μιας ιδιαίτερης συναυλίας αφιερωμένης στον συνθέτη, με επιλεγμένα – από τον ίδιο τον ερμηνευτή – τραγούδια και κείμενά του, ενδεικτικά του «ανατρεπτικού, διορατικού, παυσίλυπου και ευεργετικού λόγου του».
Μιας συναυλίας «απόσταγμα της βαθειάς του σκέψης που μας βοηθάει να ανακαλύψουμε την προσωπικότητά του και να εμβαθύνουμε στο έργο του» που θα πραγματοποιηθεί το Σάββατο 6 Απριλίου, στις 9 το βράδυ, στην Αίθουσα Banquet. Παρέα με την Γιώτα Νέγκα, μία σύγχρονη ερμηνεύτρια που κατάγεται από τις μεγάλες γυναικείες φωνές της ιστορίας του ελληνικού τραγουδιού, θα ερμηνεύσουν τραγούδια από τους δίσκους «Μεγάλος Ερωτικός» («Με την πρώτη σταγόνα της βροχής» σε στίχους Οδυσσέα Ελύτη, «Το όνειρο» σε στίχους Διονύσιου Σολωμού κ.ά.), «Ρωμαϊκή Αγορά» («Μια πόλη μαγική» και «Οδός ονείρων» σε στίχους του συνθέτη, «Τ’αστέρι του βορριά» σε στίχους Νίκου Γκάτσου, «Είμ’ αητός χωρίς φτερά» της Ευτυχίας Παπαγιαννοπούλου», «Πάμε μια βόλτα στο φεγγάρι» των Νότη Περγιάλη και Γιώργου Εμιρζά κ.ά.), «Αντικατοπτρισμοί» («Ο κόσμος σου να είμαι εγώ» και «Κεμάλ» του Ν. Γκάτσου), «Τα Παράλογα» («Ο εφιάλτης της Περσεφόνης»), «Λαϊκή Αγορά» («Πάει έφυγε το τραίνο», «Τα λουστράκια»), «Αμέρικα-Αμέρικα», «Αθανασία» (το ομώνυμο τραγούδι όπως και τα «Μια φορά κι έναν καιρό» και «Τσάμικος») καθώς και άλλα τραγούδια του συνθέτη όπως το «Αγάπη που ‘γινες δίκοπο μαχαίρι» σε στίχους Μιχάλη Κακογιάννη που ακούστηκε στη περίφημη ταινία του σκηνοθέτη «Στέλλα».
Ενταγμένα στη ροή και στο ύφος της συναυλίας είναι και κάποια αποσπάσματα από τα βιβλία του συνθέτη «Τα σχόλια του Τρίτου», «Ο καθρέφτης και το μαχαίρι» και από γραπτές συνεντεύξεις του, τα οποία θα διαβάσει ο ποιητής και εκδότης Γιώργος Χρονάς. Πρόκειται για μια σειρά από ντοκουμέντα που αποδεικνύουν «πως ο Χατζιδάκις είχε προβλέψει τις εξελίξεις των ημερών μας, όχι σαν προφήτης, όπως μερικοί τον αποκαλούν, αλλά σαν φυσική συνέπεια της στάσης και συμπεριφοράς των νεοελλήνων – που ο ίδιος ήξερε να αναλύει – τα τελευταία πενήντα χρόνια».
Το ερμηνευτικό δίδυμο συνοδεύουν επί σκηνής οι μουσικοί: Στέλλα Κυπραίου (κιθάρα), Στάθης Κιόσογλου (κλαρίνο, φλάουτο), Μιλτιάδης Παπαστάμου (βιολί, μαντολίνο), Δέσποινα Στεφανίδου (πιάνο). Την καλλιτεχνική επιμέλεια της συναυλίας έχει ο Ηλίας Λιούγκος ο οποίος συνυπογράφει – με τον Βασίλη Μπουκουβάλα – και την επιλογή των κειμένων. Η ενορχήστρωση είναι της Στέλλας Κυπραίου.
Κυριακή 07 Απριλίου (Ώρα έναρξης 11:30)
Αίθουσα Χρήστος Λαμπράκης
Γνωριμία με τη μουσική του 20ού αιώνα
Χορηγός του κύκλου «Κυριακή Πρωί στο Μέγαρο»: EUROBANK
Ο όμιλος Eurobank, στο πλαίσιο του προγράμματος Εταιρικής Κοινωνικής Ευθύνης, προσφέρει δωρεάν εισιτήρια για όλες τις παραστάσεις του κύκλου «Κυριακή Πρωί στο Μέγαρο», σε σχολεία της επαρχίας.
Ergon Ensemble
Με την υποστήριξη του Ernst von Siemens Music Foundation
Χορηγοί Επικοινωνίας: ΕΡΤ, ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ, ΕΡΕΥΝΗΤΕΣ, ΤΡΙΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ, ΔΕΥΤΕΡΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ, ΝΕΤ 105.8, ΚΟSMOS, CULTURENOW.GR, INFOKIDS.GR
Η μουσική του 20ου αιώνα δεν κατέκτησε ποτέ το μεγάλο κοινό. Και ενώ οι πίνακες του Πικάσο ή του Τζάκσον Πόλοκ πουλιούνται για εκατομμύρια δολάρια ή ευρώ, οι συνθέσεις της ίδιας εποχής προκαλούν ακόμα αμηχανία στους μουσικόφιλους και παραμένουν ακατάληπτες για τον υπόλοιπο κόσμο. Δεκατρία χρόνια μετά το τέλος του περασμένου αιώνα, τα παιδιά και το νεανικό κοινό θα έρθουν σε επαφή με τον πλούτο των συνθέσεων του 20ού αιώνα, σε μια μεγάλη μουσική «αφήγηση» και θα δουν ζωντανά τις τεράστιες δυνατότητες που προσφέρει η τεχνολογία στη μουσική . Συνθέσεις-σταθμοί στη μουσική του πιο συναρπαστικού και ανατρεπτικού αιώνα θα παρουσιαστούν από το Ergon Ensemble-που υποστηρίζεται από το Ernst von Siemens Music Foundation: Ιγκορ Στραβίνσκι, Άντον Βέμπερν, Άρνορντ Σένμπεργκ, Άλμπαν Μπεργκ, Ολιβιέ Μεσιάν, Νίκος Σκαλκώτας, Ιάννης Ξενάκης, Γιώργος Απέργης, Σαρλβατόρε Σκιαρίνο, Τζον Κέιτζ, Φίλιπ Γκλας, Στιβ Ράιχ, Τζέικομπ TV, Τέρυ Ρίλι. Θα προβληθεί επίσης η ταινία animation, «Ο νόμος της βαρύτητας», του Σπύρου Ρασιδάκη. Η επιμέλεια της εκδήλωσης έχει γίνει από τον Αλέξανδρο Μούζα, ο οποίος θα κάνει και την παρουσίαση των έργων.
Κυριακή 07 Απριλίου (Ώρα έναρξης: 20:30)
Αίθουσα Δημήτρης Μητρόπουλος
«Για δες περβόλι όμορφο»
Της Δόμνας Σαμίου
Συμπαραγωγή: Οργανισμός Μεγάρου Μουσικής Αθηνών
Καλλιτεχνικός Σύλλογος Δημοτικής Μουσικής «Δόμνα Σαμίου»
Χορηγοί Επικοινωνίας: ΕΡΤ, ΣΚΑΙ 100,3, ΤΡΙΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ, ΔΕΥΤΕΡΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ, ΝΕΤ 105.8, ΚΟSMOS, CULTURENOW.GR
Σήμερα, ένα χρόνο από τότε που η Δόμνα έφυγε για την γειτονιά των αγγέλων, οι φίλοι και συνεργάτες της, μέλη του Καλλιτεχνικού της Συλλόγου, της αφιερώνουν σε συνεργασία με το Μέγαρο Μουσικής της Αθήνας, τη συναυλία που θα πραγματοποιηθεί την Κυριακή 7 Απριλίου, στις 8.30 το βράδυ, στην Αίθουσα Δημήτρης Μητρόπουλος.
Τίτλος της : ‘Για δες περβόλι όμορφο’. Για την επιλογή του, οι φίλοι και συνεργάτες της, εξηγούν: ‘.. Είναι το δικό της περιβόλι. Το φρόντιζε και το πότιζε με το νερό της κατάκρυας βρύσης. Κι όσα δέντρα έπεψεν ο Θιός μέσα είναι φυτεμένα, απ’το δικό της χέρι. Δέντρα, λουλούδια, βότανα, μυρωδικά. Και τα τραγούδια, σαν πουλιά, μέσα είναι φωλεμένα. Τα τραγούδια που αγάπησε, τα όργανα κι οι μουσικές.
Μπαίνουμε όλοι μαζί ξανά στο ανθισμένο περιβόλι σιγανά και ταπεινά, όπως εκείνη, για να αφουγκραστούμε το κελάηδημα των πουλιών και να τραγουδήσουμε μαζί τους τα τραγούδια που μας έμαθε, παρέα με τα’ώριο παγώνι μας τ’όμορφο που χτίζει τη φωλίτσα του σε μια μηλιάς κλωνάρι. Για δες περβόλι όμορφο. Είναι το περιβόλι της Δόμνας. Είναι το περιβόλι όλων μας. Τ’ώριο περβόλι μας τ’όμορφο.’
Πολύτιμη παρακαταθήκη, γεμάτο αμύθητους θησαυρούς, τα δημοτικά τραγούδια, που με τόσο πάθος διαφύλαξε και διέδωσε η Δόμνα Σαμίου. Μερικά απ’αυτά θα ακούσουμε τη βραδιά αυτή: Τρυγόνα και Ο Κατσαντώνης από την Ήπειρο, Έρχομαι και εσύ κοιμάσαι από την Μικρά Ασία, Ξενιτεμένο μου πουλί από τις Κυκλάδες, Αν δεις καράβι να περνά της Στερεάς Ελλάδας, Γιωργίτσα από την Μικρά Ασία, Ας πα’να δουν τα μάτια μου από την Πελοπποννήσου, Αντά’μαν παλικάρι από τη Θράκη, Αθηναϊκή πατινάδα της Στερεάς Ελλάδας, Τ’Αρμένου γιος πινέθηκε και Ζωναράδικο από τη Θράκης.
Στο δεύτερο μέρος το μουσικό οδοιπορικό περιλαμβάνει: την Ομορφούλα(οργανικό Μακεδονίας), Χήρα παιδίν εγέννησε(Καππαδοκίας), ο Πορφύρης και Κότσαρι (ποντιακά), Πάνω στην κούνια κάτσανε(Αν. Αγαίου), Μιαν ημέρα ένας γάτος(Αν. Θράκης), Δωδεκανησιακή Σούστα(Δωδεκανήσων), Από τα γλυκά σου μάτια(Μικράς Ασίας) Τέσσερα και τέσσερα (Κύπρου), Στη Σμύρνη μες την Αρμενιά, Δεν είναι αυγή να σηκωθώ και Σμυρναίκος μπάλος (μικρασιάτικα)
Τη μουσική επιμέλεια της συναυλίας έχει ο Σωκράτης Σινόπουλος. Τραγουδούν οι Βαγγέλης Δημούδης, Μιχάλης Ζάμπας, Ζαχαρίας Καρούνης, Κατερίνα Παπαδοπούλου, Χρήστος Σίκκης. Τα τραγούδια θα αποδώσει η Χορωδία του Καλλιτεχνικού Συλλόγου Δημοτικής Μουσικής ‘Δόμνα Σαμίου’, χορωδία που ίδρυσε και δίδαξε η ίδια η Δόμνα Σαμίου. Συμμετέχει Παιδική χορωδία με διδασκαλία της Κατερίνας Παπαδοπούλου.
Παίζουν οι μουσικοί: Θοδωρής Γεωργόπουλος και Νίκος Φιλιππίδης, κλαρίνο, Γιώργος Μαρινάκης και Νίκος Οικονομίδης βιολί, Κώστας Φιλιππίδης λαούτο, Νίκος Καρατάσος, σαντούρι, Σωκράτης Σινόπουλος πολίτικη λύρα, Ηλίας Υφαντίδης ποντιακή λύρα, Πάνος Δημητρακόπουλος κανονάκι και Ανδρέας Παπάς κρουστά. Μετέχει Σύνολο παραδοσιακής μουσικής του Τμήματος Μουσικής Επιστήμης & Τέχνης του Πανεπιστημίου Μακεδονίας που αποτελούν οι Παντελής Αγκιστριώτης, λύρα και λαούτο, Παναγιώτης Αϊβαζίδης κανονάκι, Εύα Μισοκέφαλου ούτι, Αλέξανδρος Ριζόπουλος κρουστά και Σταυρούλα Τρυφιάτη καβάλι.
Δευτέρα 08 Απριλίου (Ώρα έναρξης: 19:00)
Είσοδος ελεύθερη με δελτία προτεραιότητας
Η διανομή των δελτίων αρχίζει στις 17:30
Η δύναμη παρέμβασης του κινηματογράφου στους μεγάλους κοινωνικούς αγώνες τότε και σήμερα
Προβολή – συζήτηση
Χορηγοί MEGARON PLUS:
ΚΟΙΝΩΦΕΛΕΣ ΙΔΡΥΜΑ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ Σ. ΩΝΑΣΗΣ
ΑΓΕΤ Ηρακλής, Lafarge
ΚΙΚΠΕ – ΚΟΙΝΩΦΕΛΕΣ ΙΔΡΥΜΑ ΚΟΙΝΩΝΙΚΟΥ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟΥ ΕΡΓΟΥ
ΔΗΜΕΡΓΟΝ Ίδρυμα Πολιτισμού και Ανάπτυξης Δασκαλόπουλου
EUROBANK
ΙΔΡΥΜΑ ΕΥΓΕΝΙΔΟΥ
ΙΔΡΥΜΑ ΠΑΥΛΟΥ & ΑΛΕΞΑΝΔΡΑΣ ΚΑΝΕΛΛΟΠΟΥΛΟΥ
ΊΔΡΥΜΑ Α.Γ. ΛΕΒΕΝΤΗ
ΙΔΡΥΜΑ ΜΠΟΔΟΣΑΚΗ
ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑ ΚΑΙΤΗΣ ΚΥΡΙΑΚΟΠΟΥΛΟΥ
ΑΧΙΛΛΕΑΣ & ΚΩΣΤΑΝΤΖΑ ΚΩΝΣΤΑΝΤΑΚΟΠΟΥΛΟΥ
ΝΤΟΡΗΣ & ΣΕΣΙΛ ΜΑΡΓΕΛΛΟΥ
POLEMBROS SHIPPING LTD.
Χορηγοί Eπικοινωνίας MEGARON PLUS: ΕΡΤ, KOSMOS, ΔΕΥΤΕΡΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ, ΤΡΙΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ, NET 105.8, CULTURENOW.GR
Η προβολή του ντοκιμαντέρ-σταθμός «Μέγαρα» του Γιώργου Τσεμπερόπουλου και του Σάκη Μανιάτη, θα ανοίξει την εκδήλωση αυτή του Megaron Plus που έχει θέμα τη δύναμη της παρέμβασης του κινηματογράφου στους κοινωνικούς αγώνες, τότε και τώρα. Στη συζήτηση που θα ακολουθήσει την προβολή της ταινίας, συμμετέχουν: οι σκηνοθέτες της Γιώργος Τσεμπερόπουλος και Σάκης Μανιάτης, ο συγγραφέας Βασίλης Αλεξάκης, ο κριτικός κινηματογράφου, Γιάννης Μπακογιαννόπουλος, ο Ομότιμος Καθηγητής Κοινωνιολογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών, Κωνσταντίνος Τσουκαλάς και ο Γενικός Διευθυντής του ελληνικού γραφείου της Greenpeace, Νίκος Χαραλαμπίδης. Την εκδήλωση καθώς και τη συζήτηση με το κοινό, συντονίζει ο Γιώργος Τσεμπερόπουλος
Τα «Μέγαρα» αποτελούν ένα ντοκιμαντέρ-σταθμό για τον ελληνικό κινηματογράφο. Με μία ματιά που αντιμετωπίζει τον κινηματογράφο ως αυτόπτη μάρτυρα της ιστορίας και ως δυναμική πράξη αποκάλυψης των ανεπίσημων όψεων των γεγονότων, τα «Μέγαρα», είναι ένα προκλητικό πείραμα στον άμεσο κινηματογράφο. Απαθανάτησε μια εποχή καταλυτικής μετάβασης της ελληνικής κοινωνίας και αναδείχτηκε σε ένα κινηματογραφικό μύθο-μνημείο, ο οποίος μας έδειξε, ίσως για πρώτη φορά, πως οι ανώνυμοι άνθρωποι αντιλαμβάνονται τις αλλαγές, τις πολιτικές εξεγέρσεις, τις κοινωνικές τραγωδίες και τελικά τον εαυτό τους. Ντοκιμαντέρ του 1974, τα «Μέγαρα» εκτός από αφετηρία για τη συγκεκριμένη συζήτηση είναι και η επιστροφή μας σε μια άλλη αφετηρία, εκεί στον πρώτο καιρό μετά την πτώση της δικτατορίας, που φάνηκε να μπαίνουν τα θεμέλια ενός ριζοσπαστικού μέλλοντος, «η θεσμοθέτηση μιας προοδευτικής φαντασίωσης», όπως την αποκάλεσε ο Κορνήλιος Καστοριάδης, και που μαζί με άλλα ντοκιμαντέρ της εποχής αποτυπώνει την ατμόσφαιρα της αποκατάστασης της Δημοκρατίας: ένα χάος ευφορίας, παράτολμες ελπίδες και αχαλίνωτος οπτιμισμός. Η κάμερα έβγαινε από την ασφάλεια των στούντιο, ο σκηνοθέτης από τη βεβαιότητα ενός συγκεκριμένου σεναρίου και ο θεατής από την οικεία αισθητική του εμπορικού κινηματογράφου. Έβλεπε τις κοινωνικές αλλαγές και τις τραγωδίες στην οθόνη, κοινούς ανθρώπους να παίρνουν τη μοίρα τους στα χέρια τους, να χειραφετούνται από το παρελθόν και από τα στερεότυπα της εθνικής, πολιτικής και προσωπικής ταυτότητας. Τα «Μέγαρα» δίνουν διαρκώς το λόγο στους εκατοντάδες φιλήσυχους αγρότες, που οι ζωές τους αναποδογύρισαν από την εκβιομηχάνιση της περιοχής, η κάμερα των δύο σκηνοθετών τους αφήνει να αφηγούνται πως ζούσαν πριν την καταστροφή, να θυμώνουν και να διεκδικούν, μέχρι που ενώνονται και αυτοί με την εξεγερμένη νεολαία του Πολυτεχνείου, τον Νοέμβριο του 1973. Από τη μικρή εικόνα μιας περιοχής που αλλάζει βίαια, μεταφέρονται στη μεγάλη εικόνα της ελληνικής πολιτικής και κοινωνικής οικονομίας και προσπαθούν να βρουν τη θέση τους σε αυτήν.
Η ταινία εκτός Θεσσαλονίκης προβλήθηκε σε εννέα ευρωπαϊκά φεστιβάλ και κέρδισε
το Βραβείο της Διεθνούς Ένωσης Κριτικών στο Φεστιβάλ Forum του Βερολίνου, την ίδια χρονιά, 1974.
Τετάρτη 9 Απριλίου (Ώρα έναρξης: 20:30)
Αίθουσα Δημήτρης Μητρόπουλος
Lilia Bοyadjieva,
Ρεσιτάλ πιάνου
Χορηγοί Επικοινωνίας: ΕΡΤ, ΤΡΙΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ, ΔΕΥΤΕΡΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ, ΝΕΤ 105.8,ΚΟSMOS, CULTURENOW.GR
Πρωτότυπη, επινοητική, τολμηρή, ευαίσθητη, η Λίλια Μπογιάτζιεβα αιχμαλωτίζει, εκπλήσσει μερικές φορές έως και ενοχλεί το κοινό της, ποτέ όμως δεν περνά απαρατήρητη. Το ρεπερτόριό της εκτείνεται από τον Μπαχ μέχρι τη μουσική του 20ού αιώνα, με την οποία έχει ιδιαίτερη σχέση –έχει δουλέψει εξαντλητικά τον Μπάρμπερ και τον Σοστακόβιτς, όπως και τους περισσότερους έλληνες και βούλγαρους συνθέτες– περνώντας από το κλασικό, το ρομαντικό και το μεταρομαντικό ρεπερτόριο. Το περιοδικό Fanfare έγραψε διθυραμβικές κριτικές (1997) για την ηχογράφηση του συνολικού έργου του Μπάρμπερ, αναφέροντας για την ερμηνεία της Σονάτας έργο 26, ότι είναι «από τις καλύτερες που έχουν ηχογραφηθεί». Η καταξιωμένη καλλιτέχνις από τη Βουλγαρία θα ερμηνεύσει τις Σονάτες αρ. 7 σε ρε μείζονα, έργο 10/3 και αρ. 32 σε ντο ελάσσονα, έργο 111 του Λούντβιχ βαν Μπετόβεν (1770-1827), καθώς και τη Σονάτα αρ. 2 σε σι ελάσσονα, έργο 61, Ντμίτρι
Μουσικές Βραδιές στην Αίθουσα Δημήτρη Μητρόπουλου
Σοστακόβιτς (1906-1975), η μορφή της οποίας, σύμφωνα με τους ειδικούς, συνδέεται άμεσα με την μπετοβενική παρακαταθήκη.
Τετάρτη 10 Απριλίου (ώρα έναρξης: 20:30)
Αίθουσα Δημήτρης Μητρόπουλος
Αναβάλλεται το ρεσιτάλ της σοπράνο Ιουλίας Τρούσσα
Χορηγοί Επικοινωνίας: ΕΡΤ, ΤΡΙΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ, ΔΕΥΤΕΡΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ, ΝΕΤ 105.8, ΚΟSMOS, CULTURENOW.GR
Το προγραμματισμένο για την Τετάρτη 10 Απριλίου ρεσιτάλ τραγουδιού της Ιουλίας Τρούσσα στο Μέγαρο Μουσικής, αναβάλλεται λόγω ασθενείας της διακεκριμένης σοπράνο.
Οι θεατές που έχουν προμηθευτεί εισιτήρια μπορούν να τα επιστρέψουν στα Ταμεία του Μεγάρου για να πάρουν πίσω τα χρήματα τους. Η νέα ημερομηνία του ρεσιτάλ θα ανακοινωθεί προσεχώς.
Megaron Plus
Πέμπτη 11 Απριλίου (Ώρα έναρξης 19:00)
Είσοδος ελεύθερη με δελτία προτεραιότητας
Η διανομή των δελτίων αρχίζει στις 17.30
Ανταγωνιστικότητα και εξωστρέφεια: Προϋποθέσεις για την οινομική ανάπτυξη-Συζήτηση
Χορηγοί MEGARON PLUS:
ΚΟΙΝΩΦΕΛΕΣ ΙΔΡΥΜΑ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ Σ. ΩΝΑΣΗΣ
ΑΓΕΤ Ηρακλής, Lafarge
ΚΙΚΠΕ – ΚΟΙΝΩΦΕΛΕΣ ΙΔΡΥΜΑ ΚΟΙΝΩΝΙΚΟΥ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟΥ ΕΡΓΟΥ
ΔΗΜΕΡΓΟΝ Ίδρυμα Πολιτισμού και Ανάπτυξης Δασκαλόπουλου
EUROBANK
ΙΔΡΥΜΑ ΕΥΓΕΝΙΔΟΥ
ΙΔΡΥΜΑ ΠΑΥΛΟΥ & ΑΛΕΞΑΝΔΡΑΣ ΚΑΝΕΛΛΟΠΟΥΛΟΥ
ΊΔΡΥΜΑ Α.Γ. ΛΕΒΕΝΤΗ
ΙΔΡΥΜΑ ΜΠΟΔΟΣΑΚΗ
ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑ ΚΑΙΤΗΣ ΚΥΡΙΑΚΟΠΟΥΛΟΥ
ΑΧΙΛΛΕΑΣ & ΚΩΣΤΑΝΤΖΑ ΚΩΝΣΤΑΝΤΑΚΟΠΟΥΛΟΥ
ΝΤΟΡΗΣ & ΣΕΣΙΛ ΜΑΡΓΕΛΛΟΥ
POLEMBROS SHIPPING LTD.
Χορηγοί Eπικοινωνίας MEGARON PLUS: ΕΡΤ, KOSMOS, ΔΕΥΤΕΡΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ, ΤΡΙΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ, NET 105.8, CULTURENOW.GR
Με θέμα «Ανταγωνιστικότητα και εξωστρέφεια: Προϋποθέσεις για την οικονομική ανάπτυξη» θα πραγματοποιηθεί συζήτηση ανάμεσα στους Θεοδωρόπουλο Σπύρο, Διευθύνων Σύμβουλο CHIPITA S.A. και Μέλος Δ.Σ. του ΣΕΒ, Δραγασάκη Ιωάννη, Βουλευτή ΣΥΡΙΖΑ και Δ’ Αντιπρόεδρο της Βουλής, Knapp Martin, Συντονιστή του «έργου Ευρωζώνη» της Ένωσης Γερμανικών Επιμελητηρίων Βιομηχανίας και Εμπορίου (DIHK) και Μασουράκη Μιχαήλ, Διευθυντής Οικονομικών Μελετών Ομίλου Alpha Bank. Τη συζήτηση συντονίζει ο Νικόλαος Βέττας, Καθηγητής στο τμήμα Οικονομικών Επιστημών του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών.
Παρασκευή 12, Σάββατο 13 & Κυριακή 14 Απριλίου (ώρα έναρξης: 20:30)
Αίθουσα Χρήστος Λαμπράκης
Τα Εννέα Κοντσέρτα για πιάνο του Μπετόβεν σε όργανα εποχής
Μέγας χορηγός της Καμεράτα, Ορχήστρας των Φίλων της Μουσικής για την περίοδο 2011-2013 είναι το Ίδρυμα Ωνάση.
Χορηγοί Επικοινωνίας: MEGA, ΕΡΤ, ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ, LIFO, ΤΡΙΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ, ΔΕΥΤΕΡΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ, ΝΕΤ 105.8, ΚΟSMOS, ΡΑΔΙΟΦΩΝΟ ΕΚΚΛΗΣΙΑΣ, NAFTEMPORIKI.GR, CLICKATLIFE.GR, CULTURENOW.GR, MONOPOLI.GR, NEWS247.GR, COSMO.GR
Μπορούμε να αναλογιστούμε πώς ηχούσε μια κλασική μελωδία, την εποχή της σύνθεσής της; Μπορούμε να φανταστούμε πώς ηχούσε το πιάνο την εποχή που συνέθετε τα αριστουργηματικά κοντσέρτα του ο Μπετόβεν; τα πνευστά; τα έγχορδα; η άρπα; H Καμεράτα, Ορχήστρα των Φίλων της Μουσικής και ο βραβευμένος με ECHO Klassik αρχιμουσικός Γιώργος Πέτρου, σας προσκαλούν να το ανακαλύψετε σε ένα τριήμερο μουσικό μαραθώνιο με έργα του μεγάλου συνθέτη του κλασικισμού και αγαπημένο συνθέτη των απανταχού μουσικόφιλων Λούντβιχ Βαν Μπετόβεν.
Σημείο αναφοράς των τριών συναυλιών αποτελούν τα εννέα μεγαλειώδη έργα του L.V. Beethoven, που χρησιμοποιούν το πιάνο ως σολιστικό όργανο και τα οποία θα απολαύσουμε – για πρώτη φορά στην Ελλάδα – σε όργανα κλασικής περιόδου, παρόμοια με αυτά που είχε στη διάθεσή του ο μεγάλος συνθέτης, όπως πνευστά του 1800, εντέρινες χορδές, δοξάρια αντίγραφα των πρώτων «κλασικών» δοξαριών που εμφανίστηκαν (Dooud) και μια αυθεντική άρπα Erard του 1803. Επικεφαλής των οργάνων αυτών, ένα αυθεντικό φορτεπιάνο του σπουδαίου άγγλου κατασκευαστή Robert Stodart του 1820, παρόμοιο στη φιλοσοφία και απόδοση με το θρυλικό πιάνο, που έστειλε ο άλλος μεγάλος άγγλος κατασκευαστής ο John Broadwood, ως δώρο στο Μπετόβεν το 1818.
Οι καταξιωμένοι ερμηνευτές που συμμετέχουν και συνεργάζονται με την Καμεράτα, Ορχήστρα των Φίλων της Μουσικής τις τρεις βραδιές του αφιερώματος είναι οι πιανίστες Νίκος Λαάρης, Στέφανος Νάσος, Τάσος Πάππας, Τίτος Γουβέλης, Θοδωρής Τζοβανάκης, Αλεξάνδρα Παπαστεφάνου, Θανάσης Αποστολόπουλος, Χαράλαμπος Αγγελόπουλος και Γιώργος Πέτρου, ο βιολονίστας Σέρτζιου Ναστάσα, ο τσελίστας Άγγελος Λιακάκης, έξι λυρικοί τραγουδιστές και η Μικτή Χορωδία του Δήμου Αθηναίων σε μουσική διδασκαλία Σταύρου Μπερή. Και τις τρεις συναυλίες διευθύνει ο αρχιμουσικός Γιώργος Πέτρου.
Το πρόγραμμα του τριημέρου περιλαμβάνει τα πέντε δημοφιλή Κοντσέρτα για πιάνο, το Κοντσέρτο για πιάνο αρ.6, έργο 61, που αποτελεί μεταγραφή του ίδιου του συνθέτη πάνω στο Κοντσέρτο για βιολί, το Κοντσέρτο για πιάνο αρ. 0 (WO04) που ο Μπετόβεν συνέθεσε στην τρυφερή ηλικία των 14 χρόνων και το οποίο θα απολαύσουμε σε ανασύνθεση-ενορχήστρωση Φίλιππου Τσαλαχούρη που έγινε ειδικά για την παραγωγή αυτή, το υπέροχο Τριπλό Κοντσέρτο για βιολί, βιολοντσέλο και πιάνο, έργο 56 και τη Φαντασία για πιάνο χορωδία και ορχήστρα, έργο 80, γνωστή με την επωνυμία «Μικρή Ενάτη». Τις τρεις συναυλίες ‘ανοίγουν’ αποσπάσματα από το μπαλέτο «Τα πλάσματα του Προμηθέα», έργο 43.
Οπερα
Κυριακή 14, Τρίτη 16 & Πέμπτη 18 Απριλίου (ώρα έναρξης: 20:00)
Αίθουσα Αλεξάνδρα Τριάντη
Ο Σικελικός Εσπερινός
Grand Όπερα σε πέντε πράξεις με Μπαλέτο του Τζουζέππε Βέρντι
Συμπαραγωγή: Εθνική Λυρική Σκηνή
Οργανισμός Μεγάρου Μουσικής Αθηνών
Μετά την επιτυχία που σημείωσαν οι παραστάσεις του Σικελικού Εσπερινού τον Ιανουάριο του 2013 στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών, η όπερα παρουσιάζεται τον Απρίλιο σε τρεις επιπλέον παραστάσεις (14, 16 και 18 Απριλίου 2013), με αφορμή την επέτειο των 200 ετών από τη γέννηση του κορυφαίου ιταλού συνθέτη, Τζουζέππε Βέρντι. Με αφετηρία ένα ιστορικό γεγονός αλλά και την τρέχουσα ιστορία της πατρίδας του, ο Βέρντι εμπνεύστηκε μία επαναστατική όπερα γεμάτη ενθουσιώδη, μελωδική μουσική, υπέροχες άριες και αέρινη μουσική για μπαλέτο, βασισμένη σε ποιητικό κείμενο των Εζέν Σκριμπ και Σαρλ Ντυβεριέ.
Η υπόθεση αντλεί από το ιστορικό γεγονός εξέγερσης, η οποία πέρασε στην ιστορία με αυτό το όνομα. Το 1282 μ.Χ. στην υπό γαλλική κατοχή Σικελία, η δούκισσα Έλενα είναι ερωτευμένη με τον Αρρίγκο, ο οποίος αρχικά δεν γνωρίζει ότι είναι γιός του Γάλλου κυβερνήτη Μονφόρτε. Κατά τη διάρκεια χορού η Έλενα επιχειρεί να δολοφονήσει τον Μονφόρτε. Εκείνος όμως σώζεται χάρη σε παρέμβαση του Αρρίγκο, ο οποίος στο μεταξύ έχει πληροφορηθεί τη συγγένειά του με τον κυβερνήτη. Η Έλενα και οι συνωμότες συλλαμβάνονται. Ως αντάλλαγμα για την απελευθέρωσή τους, ο Μονφόρτε ζητά και πετυχαίνει από το γιό του να συμφιλιωθούν. Όμως, οι καμπάνες στον γάμο του Αρρίγκο με την Έλενα δίνουν το σύνθημα για την εξέγερση των Σικελών.
Η παραγωγή παρουσιάζεται σε σκηνοθεσία του διευθυντή του Μπαλέτου της Εθνικής Λυρικής Σκηνής Ρενάτο Τζανέλλα, ο οποίος εντυπωσίασε το αθηναϊκό κοινό με το τολμηρό και μεγαλειώδες ανέβασμα του Φάουστ του Γκουνό, τον Ιανουάριο του 2012 στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών. Τα σκηνικά και τα κοστούμια, υπογράφουν ο Αλεσσάντρο Κάμερα και η Κάρλα Ρικόττι αντίστοιχα.
Ο σκηνοθέτης σημειώνει: «Για να σκηνοθετήσεις τον Σικελικό εσπερινό πρέπει να μελετήσεις εις βάθος τα ιστορικά γεγονότα. Στη θρυλική όπερα του Βέρντι, το ιστορικό πλαίσιο είναι η σύγκρουση μεταξύ των Γάλλων και των Σικελών και μέσα σε αυτό μια άλλη σύγκρουση μεταξύ πατέρα και γιού, η οποία καταστρέφει τη σχέση μεταξύ του ανθρώπου και της πατρίδας του».
Μία μεγάλη παραγωγή με διεθνούς επιπέδου διανομή και τη συμμετοχή της Χορωδίας (Διεύθυνση: Αγαθάγγελος Γεωργακάτος) και του Μπαλέτου της ΕΛΣ. Την Ορχήστρα της ΕΛΣ θα διευθύνει ο καλλιτεχνικός διευθυντής του οργανισμού, Μύρων Μιχαηλίδης.
Τον Γκουίντο ντι Μονφόρτε ερμηνεύει ο Δημήτρης Πλατανιάς (14/4) και ο Igor Golovatenko (16,18/4), Εξοχότατος Μπετύν είναι ο Άκης Λαλούσης(14,18/4) και ο Διονύσης Τσαντίνης (16/4), Κόμης του Βωντμόν ο Δημήτρης Κασιούμης(14, 18/4) και ο Γιώργος Ρούπας(16/4), Αρρίγκο o Renzo Zulian(14,18/4) και ο Rafael Alvarez (16/4), Τζοβάννι ντα Πρότσιντα ο Δημήτρης Καβράκος(14,18/4) και ο Τάσος Αποστόλου((16/4), Δούκισσα Έλενα η Τσέλια Κοστέα.
Megaron Plus
Πέμπτη 15 Απριλίου (Ώρα έναρξης: 19:00)
Είσοδος ελεύθερη με δελτία προτεραιότητας
Η διανομή των δελτίων αρχίζει στις 17:30
«Homo Economicus – Homo Hellenicus»
Διάλεξη Χριστόφορου Πισσαρίδη & Στέλιου Ράμφου
Στο πλαίσιο της Σειράς διαλέξεων «Η Ελλάδα και η Δύση»
ΣΕ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ
με το Κοινωφελές Ίδρυμα Κοινωνικού και Πολιτιστικού Έργου (ΚΙΚΠΕ)
και την Εταιρεία Μελέτης Ελληνικής Ιστορίας (Ε.Μ.Ε.ΙΣ.)
Χορηγοί MEGARON PLUS:
ΚΟΙΝΩΦΕΛΕΣ ΙΔΡΥΜΑ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ Σ. ΩΝΑΣΗΣ
ΑΓΕΤ Ηρακλής, Lafarge
ΚΙΚΠΕ – ΚΟΙΝΩΦΕΛΕΣ ΙΔΡΥΜΑ ΚΟΙΝΩΝΙΚΟΥ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟΥ ΕΡΓΟΥ
ΔΗΜΕΡΓΟΝ Ίδρυμα Πολιτισμού και Ανάπτυξης Δασκαλόπουλου
EUROBANK
ΙΔΡΥΜΑ ΕΥΓΕΝΙΔΟΥ
ΙΔΡΥΜΑ ΠΑΥΛΟΥ & ΑΛΕΞΑΝΔΡΑΣ ΚΑΝΕΛΛΟΠΟΥΛΟΥ
ΊΔΡΥΜΑ Α.Γ. ΛΕΒΕΝΤΗ
ΙΔΡΥΜΑ ΜΠΟΔΟΣΑΚΗ
ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑ ΚΑΙΤΗΣ ΚΥΡΙΑΚΟΠΟΥΛΟΥ
ΑΧΙΛΛΕΑΣ & ΚΩΣΤΑΝΤΖΑ ΚΩΝΣΤΑΝΤΑΚΟΠΟΥΛΟΥ
ΝΤΟΡΗΣ & ΣΕΣΙΛ ΜΑΡΓΕΛΛΟΥ
POLEMBROS SHIPPING LTD.
Χορηγοί Επικοινωνίας MEGARON PLUS: ΕΡΤ, KOSMOS, ΔΕΥΤΕΡΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ, ΤΡΙΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ, NET 105.8, CULTURENOW.GR
Σε μια περίοδο επαναπροσδιοριμού της σχέσης της Ελλάδας με τη Δύση, δύο σπουδαίες προσωπικότητες, ο φιλόσοφος και συγγραφέας Στέλιο Ράμφο και ο Κύπριος Νομπελίστας Οικονομολόγος(2010), Καθηγητής του London School of Economics, Χριστόφορο Πισσαρίδη θα παραθέσουν δύο εξαιρετικά ενδιαφέρουσες διαλέξεις.
Ο Στέλιος Ράμφος θα αναπτύξει το θέμα Homo Economicus, Homo Graecus και θα αναπτύξει τις πτυχές του διαχρονικού και περίπλοκου αυτού ζητήματος, ενώ ο Χριστόφορος Πισσαρίδης θα παρουσιάσει θέματα από τις θεωρίες που έχει αναπτύξει για την μακροοικονομία και την ισορροπία στην αγορά εργασίας όταν υπάρχουν τριβές αναζήτησης.
Με συντονιστή της εκδήλωσης τον Καθηγητή του τμήματος Πολιτικής Επιστήμης και Δημόσιας Διοίκησης του Πανεπιστημίου Αθηνών, Θάνο Βερέμη οι ομιλητές μετά τις εισηγήσεις τους θα αυνομιλήσουν ανοιχτά με το κοινό του Megaron Plus.
Σύγχρονη Μουσική Δημιουργία
Τρίτη 16 Απριλίου (Ώρα έναρξης: 21:00)
Αίθουσα Δημήτρης Μητρόπουλος
Ελληνικό Συγκρότημα Σύγχρονης Μουσικής
Χορηγοί Επικοινωνίας: ΕΡΤ, ΤΡΙΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ, ΝΕΤ 105.8, ΔΕΥΤΕΡΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ, KOSMOS, CULTURENOW.GR
Για μία ακόμη χρονιά, το Μέγαρο δίνει την ευκαιρία σε Έλληνες συνθέτες να παρουσιάσουν τις δημιουργίες τους στην Αίθουσα Δημήτρης Μητρόπουλος την Τρίτη 16 Απριλίου (ώρα: 20.30) στο πλαίσιο των Εργαστηρίων Σύγχρονης Μουσικής. Το αφιέρωμα στους νέους δημιουργούς εντάσσεται στο πλαίσιο της Ετήσιας Σειράς «Σύγχρονη Μουσική Δημιουργία-Μουσικές του 20ού και 21ου αιώνα» και πραγματοποιείται σε συνεργασία με την Ένωση Ελλήνων Μουσουργών. Οι καταξιωμένοι σολίστ του Ελληνικού Συγκροτήματος Σύγχρονης Μουσικής υπό τον διακεκριμένο συνθέτη, μαέστρο και ακαδημαϊκό διδάσκαλο Θόδωρο Αντωνίου θα ερμηνεύσουν έργα που έγραψαν μέσα στο 2012 οι: Μιχάλης Ανδριτσόπουλος, Κάλλη Παπαγρηγορίου, Θεόδωρος Γκουγκουσούδης, Ναταλία Μαυράκη, Αντώνης Ρουβέλας, Δανάη Μπλέτσα και Χρήστος Σαμαράς.
Οι Σονάτες για πιάνο του Μπετόβεν
Τετάρτη 17 Απριλίου (Ώρα έναρξης: 20:30)
Στέφανος Νάσος: «Τα τρία Β της γερμανικής μουσικής» – Ρεσιτάλ πιάνου
Χορηγοί Επικοινωνίας: ΕΡΤ, ΤΡΙΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ, ΝΕΤ 105.8, ΔΕΥΤΕΡΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ, KOSMOS, CULTURENOW.GR
«Τα τρία Β της γερμανικής μουσικής»: ηχεί κάπως σαν γρίφος· ένας γρίφος που θα κληθεί να λύσει μέσα από τα πλήκτρα του πιάνου του ο Στέφανος Νάσος. Με αφορμή, λοιπόν, τον Βeethoven, ο διακεκριμένος Έλληνας σολίστ θα αναζητήσει τις συνάφειες του μεγάλου «Β» του Κλασικισμού με ένα προγενέστερο και ένα μεταγενέστερο «Β»: τον Bach και τον Brahms αντίστοιχα. Η λύση του μουσικού αινίγματος θα δοθεί από τον Στέφανο Νάσο, την Τετάρτη 17 Απριλίου στην Αίθουσα Δημήτρης Μητρόπουλος, όπου ο νεαρός πιανίστας θα ερμηνεύσει τις Σονάτες «Η καταιγίδα» και «Στη Θηρεσία» του Λούντβιχ βαν Μπετόβεν, την Παρτίτα σε σολ μείζονα, αρ. 5, BWV 829 του Γιόχαν Σεμπάστιαν Μπαχ και τις Παραλλαγές σε ένα θέμα του Παγκανίνι, τ. 2, έργο 5 του Γιοχάννες Μπραμς.
Rising Stars
Πέμπτη 18 Απριλίου (Ώρα έναρξης: 20:30)
Αίθουσα Δημήτρης Μητρόπουλος
Romina Lischka, ρεσιτάλ βιόλας ντα γκάμπα
& Daniela Koch, ρεσιτάλ φλάουτου
Η σειρά Rising Stars υποστηρίζεται από το Πρόγραμμα Πολιτισμός της Ευρωπαϊκής Ένωσης
Χορηγοί Επικοινωνίας: ΕΡΤ, ΤΟ ΠΟΝΤΙΚΙ, 6 ΜΕΡΕΣ, ΤΡΙΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ, ΝΕΤ 105.8, ΔΕΥΤΕΡΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ, KOSMOS, CULTURENOW.GR, NEWS247.GR, COSMO.GR
Εχουν κοινή καταγωγή, την Αυστρία, κάνουν καριέρα διεθνούς ακτινοβολίας και είναι εφοδιασμένες με τα «καλλιτεχνικά» διαπιστευτήρια τεσσάρων μεγάλων συμφωνικών αιθουσών της Ευρώπης: Κοντσέρτχεμπαου (Ολλανδία), Palais des Beaux Arts (Βέλγιο), Μουζίκφεραϊν και Κοντσέρτχαουζ (Αυστρία). Ο λόγος για τη Ρομίνα Λίσκα, σολίστ της βιόλας ντα γκάμπα, και για τη φλαουτίστα Ντανιέλα Κοχ, που θα δώσουν ένα ρεσιτάλ πρώτης γνωριμίας με το κοινό της χώρας μας, την Πέμπτη 18 Απριλίου (ώρα: 20.30), στο πλαίσιο των εκδηλώσεων της Σειράς Rising Stars («Aνατέλλοντες αστέρες»). Το πρώτο μέρος της βραδιάς είναι αφιερωμένο σε αναγεννησιακά και προκλασικά έργα των Χιούμ, Ντεμασύ, Τέλεμαν και Άμπελ για βιόλα ντα γκάμπα που θα παρουσιάσει η Ρομίνα Λίσκα. Στο δεύτερο μέρος, η Ντανιέλα Κοχ προτείνει στο κοινό μια σύντομη περιήγηση στο ρεπερτόριο για φλάουτο και πιάνο από την εποχή του Κλασικισμού έως τον 20ό αιώνα. Θα τη συνοδεύσει ο Γερμανός πιανίστας Όλιβερ Τρηντλ.
Κυριακή 21 Απριλίου (Ώρα έναρξης 11:30)
Αίθουσα Χρήστος Λαμπράκης
«Ένας μουσικός ζωολογικός κήπος»
Το καρναβάλι των ζώων & Ο Πέτρος και ο Λύκος
Χορηγός του κύκλου «Κυριακή Πρωί στο Μέγαρο»: EUROBANK
Ο όμιλος Eurobank, στο πλαίσιο του προγράμματος Εταιρικής Κοινωνικής Ευθύνης, προσφέρει δωρεάν εισιτήρια για όλες τις παραστάσεις του κύκλου «Κυριακή Πρωί στο Μέγαρο», σε σχολεία της επαρχίας.
ΣΥΜΠΑΡΑΓΩΓΗ
Οργανισμός Μεγάρου Μουσικής Αθηνών
Κρατική Ορχήστρα Αθηνών
ΣΕ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ
Με το Αττικό Ζωολογικό Πάρκο
Χορηγοί Επικοινωνίας: ΕΡΤ, ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ, ΕΡΕΥΝΗΤΕΣ, ΤΡΙΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ, ΔΕΥΤΕΡΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ, ΝΕΤ 105.8, ΚΟSMOS, CULTURENOW.GR, INFOKIDS.GR
Σε «Ένα μουσικό ζωολογικό κήπο» θα μετατραπεί η Αίθουσα Χρήστος Λαμπράκης, αφού τα διασημότερα συμφωνικά έργα που έχουν γραφτεί ποτέ για παιδιά, «Το καρναβάλι των ζώων» του Καμίλ Σαιν Σανς και «Ο Πέτρος και ο Λύκος» του Σεργκέι Προκόφιεφ θα παρουσιαστούν στη Σειρά των Κυριακάτικων Πρωϊνών.
Ένας υπέροχος τρόπος να γνωρίσουν τα παιδιά, με χιούμορ και σασπένς, τα μουσικά όργανα της Συμφωνικής Ορχήστρας και να εξοικειωθούν με τα κλασικά ακούσματα. Ο Αλέξανδρος Διαμαντής διευθύνει την Κρατική Ορχήστρα Αθηνών με σολίστ στο πιάνο την Καλλιόπη Εμμανουήλ και τον Δημήτρη Σταματελάτο. Αφηγητής στον Πέτρο και τον Λύκο είναι ο δημοφιλής ηθοποιός Γεράσιμος Γεννατάς.
“Θα σας πω μια ιστορία …. Μια μουσική ιστορία” ….και η φωνή του μεγάλου Δημήτρη Χορν γέμισε τις καρδιές και συνεπήρε τους πιτσιρικάδες που ήταν εκεί για να ακούσουν την ιστορία του ‘Πέτρου και του Λύκου’ “… Σκοπός, παιδιά, είναι να ακούσετε τον ήχο που βγάζουν ορισμένα μουσικά όργανα. Στην ιστορία, κάθε χαρακτήρας ερμηνεύεται και από διαφορετικό όργανο. Το φλάουτο κάνει το πουλί… Το όμποε την πάπια… Το κλαρινέτο κάνει την γάτα… Το φαγκότο τον αυστηρό παππού του Πέτρου… Τρία κόρνα παίζουν τον γκρίζο λύκο… Τα έγχορδα, όλα μαζί, τον Πέτρο τον σπουδαίο… Τους κυνηγούς τα ξύλινα πνευστά … Τύμπανα και γκρανκάσα βροντούν σαν τις τουφεκιές των κυνηγών”. Και η ιστορία μας αρχίζει…’ . Ηταν το 1993 στο Μέγαρο Μουσικής….
Ο Πέτρος και ο Λύκος” έχει παρουσιαστεί από τις σπουδαιότερες ορχήστρες ανά τον κόσμο, με διάσημους αφηγητές όπως ο Στινγκ, ο Ντέιβιντ Μπάουι, ο Ζακ Μπρελ, ο Πήτερ Ουστίνωφ και ο Ζεράρ Φιλίπ.
Να επισημάνουμε ότι στις συναυλίες του κύκλου Κυριακή Πρωί στο Μέγαρο διατίθενται εισιτήρια σε ειδικές τιμές για παιδιά και ένα συνοδό, για νέους και φοιτητές, για τους οποίους η προπώληση ξεκινά νωρίτερα από το υπόλοιπο κοινό.
Τρίτη 23 Απριλίου (Ώρα έναρξης: 19:00)
Είσοδος ελεύθερη με δελτία προτεραιότητας
Η διανομή των δελτίων αρχίζει στις 17:30
Αντιμετωπίζοντας την ανασφάλεια στην εποχή της κρίσης-Συζήτηση
Στο πλαίσιο της Σειράς διαλέξεων
«Η Επιστήμη στη ζωή μας»
Χορηγοί MEGARON PLUS:
ΚΟΙΝΩΦΕΛΕΣ ΙΔΡΥΜΑ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ Σ. ΩΝΑΣΗΣ
ΑΓΕΤ Ηρακλής, Lafarge
ΚΙΚΠΕ – ΚΟΙΝΩΦΕΛΕΣ ΙΔΡΥΜΑ ΚΟΙΝΩΝΙΚΟΥ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟΥ ΕΡΓΟΥ
ΔΗΜΕΡΓΟΝ Ίδρυμα Πολιτισμού και Ανάπτυξης Δασκαλόπουλου
EUROBANK
ΙΔΡΥΜΑ ΕΥΓΕΝΙΔΟΥ
ΙΔΡΥΜΑ ΠΑΥΛΟΥ & ΑΛΕΞΑΝΔΡΑΣ ΚΑΝΕΛΛΟΠΟΥΛΟΥ
ΊΔΡΥΜΑ Α.Γ. ΛΕΒΕΝΤΗ
ΙΔΡΥΜΑ ΜΠΟΔΟΣΑΚΗ
ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑ ΚΑΙΤΗΣ ΚΥΡΙΑΚΟΠΟΥΛΟΥ
ΑΧΙΛΛΕΑΣ & ΚΩΣΤΑΝΤΖΑ ΚΩΝΣΤΑΝΤΑΚΟΠΟΥΛΟΥ
ΝΤΟΡΗΣ & ΣΕΣΙΛ ΜΑΡΓΕΛΛΟΥ
POLEMBROS SHIPPING LTD.
Χορηγοί Επικοινωνίας MEGARON PLUS: ΕΡΤ, KOSMOS, ΔΕΥΤΕΡΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ, ΤΡΙΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ, NET 105.8, CULTURENOW.GR
Στο συναίσθημα της ανασφάλειας εν μέσω της οικονομικής κρίσης που γνωρίζει ο ελληνικός λαός τα τελευταία χρόνια επικεντρώνεται η επίκαιρη και ως εκ τούτου άκρως ενδιαφέρουσα συζήτηση τριών διακεκριμένων Ελλήνων επιστημόνων, Καθηγητών Ψυχολογίας και Ψυχιατρικής. Στην κοινή εμφάνισή τους, ο Αναπληρωτής Καθηγητής Ψυχιατρικής στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών Γρηγόρης Βασλαματζής, ο Καθηγητής Ψυχιατρικής στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων Βενετσάνος Μαυρέας και ο Καθηγητής Ψυχολογίας της Επικοινωνίας στο Πανεπιστήμιο Αθηνών Κλήμης Ναυρίδης θα επιχειρήσουν να επικοινωνήσουν με το κοινό του Μεγάρου τις επιπτώσεις αυτού του βασικού «και εξόχως τοξικού ψυχολογικού υποπροϊόντος της κρίσης» το οποίο όχι μόνο απειλεί τη ζωή, τις σχέσεις και την υγεία των πολιτών (δεδομένου πως αυξάνει την πιθανότητα εκδήλωσης ψυχικών διαταραχών, τη συχνότητα της κατάθλιψης και των αυτοκτονιών) αλλά και «τροφοδοτεί» διαρκώς την ίδια την κρίση δημιουργώντας τις ψυχολογικές προϋποθέσεις για την εδραίωση, αλλά και την κοινωνική, οικονομική και πολιτική αναπαραγωγή της. Οι τρεις ομιλητές θα στηριχθούν σε επιδημιολογικά και ερευνητικά δεδομένα των τελευταίων χρόνων που δείχνουν πως η ανεργία, η οικονομική ανέχεια και οι βίαιες και ξαφνικές αλλαγές στον τρόπο ζωής αυξάνουν – πέραν των επιπτώσεων στους κοινωνικούς και πολιτικούς θεσμούς αλλά και σε συνδυασμό με αυτές – τη συχνότητα των λεγομένων «συνήθων ψυχικών διαταραχών». Ενα δυσάρεστο γεγονός που αντί να αντιμετωπίζεται καταλλήλως από δημόσιες υπηρεσίες υγείας και κοινωνικής φροντίδας, επιτείνεται από την επαπειλούμενη βιωσιμότητα των τελευταίων (μέσω δραματικών περικοπών που δημιουργούν επαγγελματική ανασφάλεια στους εργαζόμενους και ιδιαίτερα στο θεραπευτικό προσωπικό) ακριβώς λόγω της οικονομικής κρίσης.
Τη συζήτηση συντονίζει ο καθηγητής Κλήμης Ναυρίδης.
Τρίτη 23 Απριλίου (Ώρα έναρξης: 19:00)
Είσοδος ελεύθερη με δελτία προτεραιότητας
Η διανομή των δελτίων αρχίζει στις 17:30
Κώστας Ζάχος: «Νικόπολη: αποκαλύπτοντας την πόλη της νίκης του Οκταβιανού Αυγούστου»
ΣΕ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ
με το Σωματείο Διάζωμα
Χορηγοί MEGARON PLUS:
ΚΟΙΝΩΦΕΛΕΣ ΙΔΡΥΜΑ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ Σ. ΩΝΑΣΗΣ
ΑΓΕΤ Ηρακλής, Lafarge
ΚΙΚΠΕ – ΚΟΙΝΩΦΕΛΕΣ ΙΔΡΥΜΑ ΚΟΙΝΩΝΙΚΟΥ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟΥ ΕΡΓΟΥ
ΔΗΜΕΡΓΟΝ Ίδρυμα Πολιτισμού και Ανάπτυξης Δασκαλόπουλου
EUROBANK
ΙΔΡΥΜΑ ΕΥΓΕΝΙΔΟΥ
ΙΔΡΥΜΑ ΠΑΥΛΟΥ & ΑΛΕΞΑΝΔΡΑΣ ΚΑΝΕΛΛΟΠΟΥΛΟΥ
ΊΔΡΥΜΑ Α.Γ. ΛΕΒΕΝΤΗ
ΙΔΡΥΜΑ ΜΠΟΔΟΣΑΚΗ
ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑ ΚΑΙΤΗΣ ΚΥΡΙΑΚΟΠΟΥΛΟΥ
ΑΧΙΛΛΕΑΣ & ΚΩΣΤΑΝΤΖΑ ΚΩΝΣΤΑΝΤΑΚΟΠΟΥΛΟΥ
ΝΤΟΡΗΣ & ΣΕΣΙΛ ΜΑΡΓΕΛΛΟΥ
POLEMBROS SHIPPING LTD.
Χορηγοί Επικοινωνίας MEGARON PLUS: ΕΡΤ, KOSMOS, ΔΕΥΤΕΡΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ, ΤΡΙΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ, NET 105.8, CULTURENOW.GR
Η Νικόπολη κτίστηκε σύμφωνα με τα πρότυπα των ρωμαίων ως προς την πολεοδομική οργάνωση και τις υποδομές, συνιστώντας εξαίρετο παράδειγμα της οικοδομικής τεχνολογίας, η οποία στους χρόνους του Αυγούστου γνώρισε μεγάλη άνθηση.
Από τη δεκαετία του 1990 και εξής δρομολογήθηκε μια νέα περίοδος αρχαιολογικών ανασκαφών και εργασιών στερέωσης και αναστήλωσης των μνημείων, οι οποίες συνεχίζονται έως σήμερα από τον Κώστα Ζάχο. Για είκοσι και πλέον χρόνια, ο Κώστας Ζάχος, ασχολείται με την ανασκαφική έρευνα, αναστύλωση και ανάδειξη των μνημείων της Νικόπολης. Μέσα από το πολυσύνθετο αυτό πρόγραμμα, ολοκληρώθηκε η αποκάλυψη και τεκμηρίωση ήδη γνωστών μνημείων και συνόλων ή ήρθαν στο φως νέα. Η σπουδαιότητα όλων αυτών και κυρίως οι τρόποι διατήρησης, ανάδειξης και προστασίας του αρχαιολογικού χώρου, ο οποίος σταδιακά διαμορφώνεται σε αρχαιολογικό πάρκο, αποτελούν το θέμα της διάλεξης. Κύριο στόχο της σταδιοδρομίας του αποτελεί η μετατροπή του εκτεταμένου ερειπιώνα της Νικόπολης σε υποδειγματικό Αρχαιολογικό Πάρκο.
Παρασκευή 26 Απριλίου (Ώρα έναρξης: 20:30)
Αίθουσα Δημήτρης Μητρόπουλος
Kim Kashkashian, ρεσιτάλ βιόλας
Χορηγοί Επικοινωνίας: ΕΡΤ, ΣΚΑΙ, ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ, ATHENS VOICE, ΤΡΙΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ, ΝΕΤ 105.8, ΔΕΥΤΕΡΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ, KOSMOS, SKAI.GR, CULTURENOW.GR
Η βιολίστα Κιμ Κασκασιάν, γεννήθηκε από αρμένιους γονείς στο Μίσιγκαν και η πρώτη διεθνής αναγνώριση ήρθε με το Βραβείο Musicis καθώς και με τα βραβεία που κέρδισε στους Διεθνείς Διαγωνισμούς ARD του Μονάχου και Tertis. Τότε ξεκίνησε και η συνεργασία με το Φεστιβάλ Λόκενχαουζ που διηύθυνε ο Γκίντον Κρέμερ. O ήχος της βιόλας αποκτά ένα εντελώς ξεχωριστό χρώμα στα χέρια της. Εκείνο που τη χαρακτηρίζει είναι ότι ερευνά διαρκώς νέες φόρμες και κατευθύνσεις στην ερμηνεία της συνεργαζόμενη με κορυφαίους σύγχρονους συνθέτες, εμπλουτίζοντας έτσι το ρεπερτόριο της βιόλας.
Μια σημαντική συνεργασία της είναι αυτή με τη Λέρα Αουερμπάχ, Ρωσο-αμερικανίδα πιανίστα και συνθέτρια, που εμφανίζεται στις μεγαλύτερες αίθουσες του κόσμου. Το συνθετικό της έργο περιλαμβάνει πάνω από 90 έργα (όπερα, μπαλέτο, συμφωνική μουσική και μουσική δωματίου).
H συναυλία περιλαμβάνει τα έργα: 24 Πρελούδια, έργο 24 του Ντμίτρι Σοστακόβιτς(διασκευή της Λέρα Αουερμπάχ) , Σουίτα από το μπαλέτο «Πουλτσινέλα» του Ιγκόρ Στραβίνσκι(διασκευή της Κιμ Κασκασιάν και της Karin Addis) και το νέο έργο της Αουερμπάχ που φέρει τον τίτλο «Arcanum».
Τρίτη 30 Απριλίου (Ώρα έναρξης συναυλίας: 20:30)
(Ώρα έναρξης εισαγωγικής ομιλίας: 19:45)
Αίθουσα Χρήστος Λαμπράκης
Μίκης Θεοδωράκης: Requiem
Χορηγοί Επικοινωνίας: ALPHA, ΕΡΤ, ΣΚΑΙ, ΣΚΑΙ 100,3, ATHENS VOICE, ΤΡΙΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ, ΝΕΤ 105.8, ΔΕΥΤΕΡΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ, KOSMOS, NAFTEMPORIKI.GR, CLICKATLIFE.GR, CULTURENOW.GR
‘…Η βασική διαφορά του από τα προηγούμενα εκκλησιαστικά έργα μου, έγκειται τόσο στην ίδια την υφή του «μέλους», όσο και στην εναρμόνιση του. Από κει και πέρα σημαντική σημασία έχει η χρήση των φωνών της χορωδίας, καθώς και η σχέση ανάμεσα στα τρία βασικά μουσικά υλικά, δηλαδή τους σολίστ, τη μικτή χορωδία και την παιδική χορωδία. Απαραίτητη θεώρησα την εισαγωγή της γυναικείας φωνής -ως σολίστ- καθώς και τον ήχο της παιδικής χορωδίας. Αυτή η αντίθεση των παιδικών φωνών, σαν μια επιθετική παρουσία της ζωής προς το θάνατο, μας βοηθά πιστεύω για να απολυτρωθούμε από τη μακάβρια θεώρηση ενός αναπότρεπτου αλλά ωστόσο συγκλονιστικού και μυστηριώδους φαινομένου.
Το κείμενο (που εν πολλοίς ανήκει στον Ιωάννη τον Δαμασκηνό), από τα υψηλότερα ανθρώπινα, πνευματικά, φιλοσοφικά και ποιητικά επιτεύγματα του ελληνικού λυρικού λόγου, μας βοηθά να ανακαλύψουμε τις ορθές και πραγματικές μας διαστάσεις μέσα στην παγκόσμια τάξη των πραγμάτων. Μας καλεί σε μια μεθυστική κατάδυση στο βάθος του εαυτού μας για να ανακαλύψουμε το «φως που καίει», την ουσία και την πεμπτουσία της ανθρώπινης ύπαρξης μας. Να ενωθούμε με το μυστήριο του θανάτου, σαν τη μόνη εγγύηση και οδό, ότι έτσι ανακαλύπτουμε την ουσία της ζωής. Με την αφιέρωση του έργου αυτού στους νεκρούς της σφαγής των Καλαβρύτων, αποτίω φόρο τιμής στη μνήμη των εθνομαρτύρων της νεώτερης ιστορίας μας.’
Πρόκειται για τα λόγια του ίδιου του Μίκη Θεοδωράκη, για το ‘Ρέκβιεμ’(1987).
Για πολλά χρόνια ο μεγάλος έλληνας συνθέτης, ένοιωθε δέος απέναντι στην θρησκευτική μουσική και τις μελωδίες που άκουγε στην εκκλησία. Η Κασσιανή, το πρώτο έργο θρησκευτικής μουσικής του Θεοδωράκη γράφτηκε το 1942. Ακολούθησε πολύ αργότερα, η Θεία Λειτουργία (1982) και δύο χρόνια μετά το Requiem. Η γλώσσα που χρησιμοποίησε ο συνθέτης είναι τελείως διαφορετική από τα δύο προηγούμενα έργα ενώ το αποτέλεσμα μπορεί να χαρακτηρισθεί η εκπλήρωση ενός εφηβικού πόθου, μιας νεανικής φιλοδοξίας, που πρότυπα είχε τον Πολυκράτη και τον Σακελλαρίδη.
Η συναυλία είναι συμπαραγωγή του Μεγάρου Μουσικής με την Κρατική Ορχήστρα Αθηνών.
Σολίστ της συναυλίας είναι η σοπράνο Μαρίνα Βουλογιάννη, ο τενόρος Βαγγέλης Χατζησίμος, η μέτζο Αλεξάνδρα Παπατζιάκου και ο μπάσος Χριστόφορος Σταμπόγλης. Συμμετέχει η Χορωδία της ΕΡΤ (διδασκαλία: Δημήτρης Μπουζάνης), η Παιδική Χορωδία Rosarte(διδασκαλία Ρόζη Μαστροσάββα). Την Κρατική Ορχήστρα Αθηνών διευθύνει ο Μύρων Μιχαηλίδη.
Πριν την έναρξη της συναυλίας, στις 19:45, θα πραγματοποιηθεί δωρεάν εισαγωγική ομιλία για τους κατόχους εισιτηρίων.
Τομέας Τύπου
Ράνια Βουγιουκαλάκη, 210 7282717, rvou@megaron.gr
Αντώνης Στεφάνου, 210 7282725, aste@megaron.gr
Γεωργία Σμέρου, 210 7282748, smerou@megaron.gr
Δάφνη Τζανετή, 2107282271, dtzaneti@megaron.gr