Μέγαρο Μουσικής Αθηνών

PavlosΟ πιανίστας Παύλος Γιαλλουράκης
και οι σονάτες της πρώιμης περιόδου του  Μπετόβεν

Τετάρτη 3 Απριλίου, ώρα 20:30
Αίθουσα Δημήτρης Μητρόπουλος

Ο Κύκλος των εκδηλώσεων που είναι αφιερωμένες στις σονάτες του Λούντβιχ βαν Μπετόβεν (1770-1827) και περιλαμβάνει δώδεκα ρεσιτάλ γνωστών σολίστ του πιάνου, συνεχίζεται τον Απρίλιο με τον Παύλο Γιαλλουράκη. Ο Έλληνας πιανίστας που δραστηριοποιείται καλλιτεχνικά στο εξωτερικό –κυρίως στην Γαλλία–, επέλεξε να παρουσιάσει, την Τετάρτη 3 Απριλίου (ώρα έναρξης: 20.30), στην Αίθουσα Δημήτρης Μητρόπουλος, τις Σονάτες για πιάνο αρ. 9, 10 και 11 του μεγάλου Γερμανού κλασικιστή, καθώς και τη Σονάτα αρ. 8 του Βόλφγκανγκ Αμαντέους Μότσαρτ (1756-1791), δίνοντας έτσι την ευκαιρία στους ακροατές να διαπιστώσουν την επιρροή που άσκησε ο σπουδαίος Αυστριακός μουσουργός στον Μπετόβεν.

Το ρεσιτάλ του Παύλου Γιαλλουράκη θα αρχίσει με τη Σονάτα αρ. 9 σε μι μείζονα, έργο 14/1, την οποία ο Μπετόβεν επεξεργάστηκε κατά τα έτη 1798-99. Αποτελείται από τρία μέρη, ανήκει στην πρώιμη περίοδο του συνθέτη και φέρει αφιέρωση στη Βαρόνη Γιοζέφα φον Μπράουν.  Το 1801, μεταγράφηκε από τον Μπετόβεν για κουαρτέτο εγχόρδων. Το έργο χαρακτηρίζεται από την αντιπαράθεση λυρικών και δραματικών στοιχείων, αντίθετες δυναμικές, συνεχείς εναλλαγές από τον ελάσσονα στο μείζονα τρόπο, καθώς και άλλους συνθετικούς και μορφολογικούς νεοτερισμούς του Γερμανού δημιουργού, οι οποίοι, επί της ουσίας, σηματοδοτούν το τέλος του Κλασικισμού και προαναγγέλλουν την έλευση του Ρομαντισμού.

Ακολουθεί, αμέσως μετά, η τριμερής Σονάτα αρ. 10 σε σολ μείζονα, έργο 14/2 (1799), που ανήκει και αυτή στη νεανική περίοδο του συνθέτη και είναι επίσης αφιερωμένη στη Βαρόνη Γιοζέφα φον Μπράουν. Παρότι δεν είναι τόσο διάσημη όσο άλλες νεανικές σονάτες του Μπετόβεν, όπως η «Παθητική» ή «Του σεληνόφωτος», θεωρείται ως μια εξαίσια πιανιστική μικρογραφία, η οποία αναδεικνύει τους ισχυρούς δεσμούς που διατηρούσε ο πρώιμος Μπετόβεν με τη συνθετική παρακαταθήκη του Χάυντν.

Το δεύτερο μέρος της βραδιάς θα αρχίσει με τη Σονάτα αρ. 11 σε σι ύφεση μείζονα, έργο 22 (1800). Σε αντίθεση με τις δύο προηγούμενες, περιλαμβάνει τέσσερα μέρη και, σύμφωνα με τον διαπρεπή μουσικολόγο Ντόναλντ Φράνσις Τόβι, αποτελεί την κορωνίδα του πιανιστικού έργου της πρώιμης εποχής του Μπετόβεν, κατά την οποία ο συνθέτης τολμούσε να πειραματιστεί τόσο με τη μορφή όσο και με την έννοια της σονάτας.

Ο επίλογος ανήκει στον Βόλφγκανγκ Αμαντέους Μότσαρτ (1756-1791) και τη Σονάτα αρ. 8 σε λα ελάσσονα, ΚV 310. Η τριμερής αυτή σύνθεση του 1778, κατά μία δεκαετία προγενέστερη από αυτές του Μπετόβεν που θα ακουστούν στο πρώτο και δεύτερο μέρος της βραδιάς, είναι η μία από τις δύο σονάτες για πιάνο που ο Μότσαρτ έγραψε στην ελάσσονα τονικότητα. Οι ειδικοί υποστηρίζουν ότι ο σκοτεινός και ερεβώδης χαρακτήρας της –που γίνεται ιδιαίτερα εμφανής στο τελευταίο μέρος της– οφείλεται στην άσχημη ψυχολογική κατάσταση του μεγάλου Αυστριακού συνθέτη λόγω του θανάτου της μητέρας του.

Ο Παύλος Γιαλλουράκης γεννήθηκε το 1974 στην Αθήνα. Το 1992 πήρε δίπλωμα πιάνου με άριστα παμψηφεί, πρώτο βραβείο και αριστείο εξαιρετικής επίδοσης από το Εθνικό Ωδείο Αθηνών «Μανώλης Καλομοίρης», με καθηγητές τον Δημήτρη Βιντίλα και την Μυρτώ Μαυρίκου στο πιάνο και τον Βύρωνα Κολάση στη  μουσική δωματίου.  Συνέχισε τις σπουδές του στο Μουσικό Πανεπιστήμιο «Ζωρζ Ενέσκου» του Ιασίου με τη Mιχαέλα Κονσταντίν. Με υποτροφίες της γαλλικής κυβέρνησης και της Ακαδημίας Αθηνών έγινε δεκτός στην τάξη της Ζερμαίν Μουνιέ στην École Normale de Musique « Alfred Cortot » στο Παρίσι. Το 1995 έλαβε Ανώτατα Διπλώματα στην Εκτέλεση Πιάνου και τη Μουσική Δωματίου. Δύο χρόνια αργότερα, ολοκλήρωσε τις μεταπτυχιακές του σπουδές στην Γαλλία. Υπήρξε ο πρώτος Έλληνας πιανίστας που έλαβε το Ανώτατο Δίπλωμα Κοντσερτίστα για Πιάνο με άριστα παμψηφεί και συγχαρητήρια της Επιτροπής. Έχει κερδίσει διακρίσεις σε πολλούς διαγωνισμούς, από τις οποίες ξεχωρίζει το πρώτο μεγάλο βραβείο στον 4ο Διεθνή Διαγωνισμό Πιάνου της Σόφιας (2000) και το ειδικό βραβείο Αλμπέρ Ρουσσέλ για την καλύτερη ερμηνεία έργου του Γάλλου συνθέτη.

Ο Παύλος Γιαλλουράκης έχει δώσει ρεσιτάλ στην Ελλάδα και το εξωτερικό (Μ.Μ.Α., Αίθουσα Τελετών του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, Αίθουσες Γκαβώ, Πλεγέλ, Κορτό και Εντμόν Μισλέ, Καθεδρικός Ναός της Sainte Croix στο Παρίσι, Πύργος Μπούργκλινστερ στο Λουξεμβούργο, Βασιλική Ακαδημία στο Λονδίνο, κ.ά.). Ως σολίστ έχει συμπράξει με την Ορχήστρα Δωματίου της Ε.Λ.Σ., την Κ.Ο.Θ., την Ορχήστρα της Εθνικής Μουσικής Ακαδημίας της Σόφιας, τη Φιλαρμονική του Ιασίου και άλλα μουσικά σύνολα. Επίσης, έχει λάβει μέρος στα διεθνή φεστιβάλ του Φράιμπουργκ, της Φλωρεντίας, της Σύμης και του Λουρμαράν στην Νότια Γαλλία.  Είναι μέλος κριτικών επιτροπών σε διεθνείς διαγωνισμούς πιάνου. Τον Αύγουστο του 2012 δίδαξε πιάνο στη Θερινή Μουσική Ακαδημία της Σιμ (Βαλ ντ’ Ισέρ) στην Γαλλία. Εδώ και δεκατρία χρόνια, είναι αναπληρωτής καθηγητής πιάνου στην École Normale de Μusique « Alfred Cortot » στο Παρίσι.

Οι τιμές των εισιτηρίων είναι: 12 € (Ζώνη Α) και 20 € (Ζώνη Β).

Ειδικές τιμές: 5 € (φοιτητές, νέοι, άνεργοι, Α.Μ.Ε.Α.) και 8 € (65+, πολύτεκνοι).

Πληροφορίες για το κοινό στο τηλέφωνο: 210 72.82.333
και στην ιστοσελίδα του ΜΜΑ: www.megaron.gr

You may also like...