Μέγαρο Μουσικής Αθηνών

prabavaΑπό την Πράγα στο Λένινγκραντ
Σλάβικη Ψυχή ΙΙ
Παρασκευή 17 Οκτωβρίου, 20.30
Μέγαρο Μουσικής Αθηνών
Αίθουσα Χρήστος Λαμπράκης
Από την Πράγα του 1787 και την πρεμιέρα της μεγαλειώδους 38ης Συμφωνίας του Βόλφγκανγκ Αμαντέους Μότσαρτ έως το Λένινγκραντ του 1937 και την πρώτη παρουσίαση  της αριστοτεχνικής Πέμπτης Συμφωνίας του Ντμίτρι Σοστακόβιτς, θα ταξιδέψει  τους ακροατές η Κρατική Ορχήστρα Αθηνών στη συναυλία που θα δώσει την Παρασκευή 17 Οκτωβρίου, στις 20.30, στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών, υπό την μουσική διεύθυνση του διεθνώς ανερχόμενου Ινδονήσιου αρχιμουσικού, Άντριαν Πραμπάβα.
Το όνομα του Πραμπάβα άρχισε να συζητείται στους κύκλους της συμφωνικής μουσικής ιδιαίτερα μετά το 2005, όταν στον 49ο Διεθνή Διαγωνισμό για Νεαρούς Αρχιμουσικούς στην Μπεζανσόν,  τιμήθηκε με το δεύτερο βραβείο. Έκτοτε δούλεψε κοντά στον Κουρτ Μαζούρ ως βοηθός αρχιμουσικός στην Εθνική Ορχήστρα της Γαλλίας και με την ίδια ιδιότητα κοντά  στον Μπέρναρντ Χάιτινκ, στην Concertgebouw του Αμστερνταμ. Από το 2010 και μετά συνεργάστηκε με μερικές από τις σπουδαιότερες ορχήστρες της Ευρώπης και του κόσμου.
Το ντεμπούτο του στο πόντιουμ της Κ.Ο.Α. για τη δεύτερη συναυλία του φετινού Κύκλου «Σλάβικη Ψυχή» γίνεται με δύο Συμφωνίες-ορόσημα τόσο στην εργογραφία των δημιουργών τους, όσο και στην παγκόσμια ιστορία της Μουσικής.
Η 38η Συμφωνία του Μότσαρτ παρουσιάστηκε, ελάχιστο διάστημα μετά από την ολοκλήρωσή της, στην Πράγα, τον Ιανουάριο του 1787, υπό την μουσική διεύθυνση του ίδιου του συνθέτη. Η μουσική του Μότσαρτ γνώριζε εκείνη την εποχή ούτως ή άλλως τεράστια  απήχηση στη Βοημία, αλλά μετά κι από αυτή τη συναυλία ο Αυστριακός συνθέτης κυριολεκτικά αποθεώθηκε, κερδίζοντας εκτός από πάνδημο έπαινο, μία διόλου ευκαταφρόνητη αμοιβή και μία παραγγελία για μία νέα όπερα- που έμελλε να είναι ο θρυλικός «Ντον Τζοβάνι». Έκτοτε η 38η Συμφωνία έλαβε το προσωνύμιο «της Πράγας».
Ο Ντμίτρι Σοστακόβιτς συνέθεσε την Πέμπτη Συμφωνία το 1937, ένα χρόνο δηλαδή αφότου, όντας προφανώς σε δυσμένεια από το σταλινικό καθεστώς και υπό το κράτος του φόβου είχε αναγκαστεί να αποσύρει την τελευταία στιγμή την υπό παρουσίαση Τέταρτη Συμφωνία του. Η πρεμιέρα του νέου έργου το Νοέμβριο της ίδιας χρονιάς από τη Φιλαρμονική του Λένινγκραντ, υπό τη διεύθυνση του νέου τότε αρχιμουσικού Εβγκένι Μραβίνσκυ γνώρισε πάντως κάτι περισσότερο κι από ενθουσιώδη υποδοχή. Λέγεται μάλιστα πώς το κοινό χειροκροτούσε όρθιο όση ώρα κρατούσε και η Συμφωνία (!). Εκείνη η βραδιά αποτέλεσε την αρχή άρσης της δριμείας κριτικής εναντίον του Σοστακόβιτς –έστω και προσωρινά.
ΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΤΗΣ ΒΡΑΔΙΑΣ ΜΕ ΜΙΑ ΜΑΤΙΑ
Παρασκευή 17 Οκτωβρίου, 20.30
Μέγαρο Μουσικής Αθηνών
Αίθουσα Χρήστος Λαμπράκης
ΒΟΛΦΓΚΑΝΓΚ ΑΜΑΝΤΕΟΥΣ ΜΟΤΣΑΡΤ (1756–1791)
Συμφωνία αρ.38 σε ρε μείζονα, Κ. 504 «της Πράγας»
ΝΤΜΙΤΡΙ ΣΟΣΤΑΚΟΒΙΤΣ (1906–1975)
Συμφωνία αρ.5 σε ρε ελάσσονα, έργο 47
Μουσική διεύθυνση          Άντριαν Πραμπάβα
Tης συναυλίας θα προηγηθεί (στις 19:45) δωρεάν εισαγωγική ομιλία, για τους κατόχους εισιτηρίων.
Τιμές εισιτηρίων:25€ (Διακ.), 15€ (Ζώνη Α), 10€  (Ζώνη Β+Γ), 5€  (εκπτωτικό)
Πληροφορίες: Κρατική Ορχήστρα Αθηνών,Τ. 210 7257601-3,www.koa.gr
Αγορά εισιτηρίων: Μέγαρο Μουσικής Αθηνών,Τ. 210 7282333

 

You may also like...