S-[cool]-life
Ολοκληρώθηκε ένα από τα μεγαλύτερα εκπαιδευτικά πρότζεκτ στην Ελλαδα
Την Κυριακή 6 Απριλίου το Μέγαρο Μουσικής πλημμύρισε με τη ζωντάνια και τον ενθουσιασμό των 380 μαθητών γυμνασίου που συμμετείχαν στο πιλοτικό εκπαιδευτικό πρόγραμμα του Μεγάρου Μουσικής S[cool]life.
Οι μαθητές των 10 Γυμνασίων της Αττικής που συμμετείχαν πειραματικά στο πρόγραμμα παρουσίασαν μια άρτια παράσταση που συνδύαζε μουσική, χορό και βίντεο.
Επί 3 μήνες οι μαθητές προετοίμαζαν το υλικό στα σχολεία τους προτείνοντας τα δικά τους θέματα και καθοδηγούμενοι από τους εκπαιδευτικούς συνεργάτες του Μεγάρου.
Το πρωτοποριακό S-[cool]-life θα συνεχιστεί πιο διευρυμένο και ανανεωμένο στο πλαίσιο των μελλοντικών εκπαιδευτικών ενεργειών που οργανώνει το Μέγαρο για τις επόμενες χρονιές.
Η ιδέα και ο σχεδιασμός ανήκε στον συνθέτη Αλέξανδρο Μούζα, ο οποίος είχε και τον γενικό συντονισμό της παραγωγής.
Οι 380 μαθητές δημιούργησαν με τρόπο συμμετοχικό, διαδραστικό και διασκεδαστικό μια παράσταση-«συνομιλία» των τεχνών. Αναζητώντας τα μουσικά θέματα της παράστασης, τα παιδιά γνώρισαν και τα σύγχρονα ρεύματα της μουσικής, βάσει των οποίων γράφτηκαν δύο νέες συνθέσεις από τον Αλέξανδρο Μούζα. Τα τραγούδια και οι νέες συνθέσεις παρουσιάστηκαν από τους ίδιους τους μαθητές με τη βοήθεια 6 επαγγελματιών μουσικών. Την παράσταση συμπλήρωναν οι χορογραφίες τις οποίες είχαν δουλέψει με την καθοδήγηση της χορογράφου και καθηγήτριας στο Ωδείο Αθηνών Λίλας Ζαφειροπούλου. Το θέαμα επενδύθηκε οπτικά από τις εικαστικές δημιουργίες των μαθητών υπό μορφήν βίντεο, τις οποίες είχαν δημιουργήσει με τη βοήθεια της εικαστικού και επίκουρης καθηγήτριας της Ανώτατης Σχολής Καλών Τεχνών Βίκης Μπέτσου.
Η καινοτόμος αυτή πρωτοβουλία του Μεγάρου, μοναδική για τα ελληνικά δεδομένα, που αγκαλιάστηκε με ενθουσιασμό από όλους τους συμμετέχοντες, αλλά και τους γονείς, έδωσε την ευκαιρία στα παιδιά να ανεβάσουν στη σκηνή του Μεγάρου την ορμητική τους φαντασία, το λόγο τους, τη δική τους σκέψη μακριά από κλισέ, περιορισμούς και υποδείξεις.
Το πρόγραμμα υλοποίηθηκε με τη συνεργασία του Τμήματος Μουσικών Σπουδών του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών και της Ανώτατης Σχολής Καλών Τεχνών.
Συμμετείχαν τα σχολεία: 4ο Γυμνάσιο Αγ. Δημητρίου, 6ο Γυμνάσιο Αγ. Δημητρίου, Καλλιτεχνικό Σχολείο Γέρακα, Μουσικό Σχολείο Αλίμου, Πρότυπο Πειραματικό Σχολείο Πανεπιστημίου Αθηνών, 2ο Γυμνάσιο Ν. Ιωνίας, 5ο Γυμνάσιο Ζωγράφου, 26ο Γυμνάσιο Αθηνών, Γυμνάσιο Διαπολιτισμικής Εκπαίδευσης Αθήνας και Πειραματικό Μουσικό Σχολείο Παλλήνης.
Επίσης:
https://www.facebook.com/megaron.gr
http://www.pinterest.com/megaronathens/
https://twitter.com/MegaronAthens