Μέγαρο Μουσικής Αθηνών

O Απρίλιος στο Μέγαρο Μουσικής
Μήνας εορταστικός ο Απρίλιος αλλά και μήνας μεγάλων παραστάσεων για το Μέγαρο Μουσικής. Τα Μεγάλα Μπαλέτα του Καναδά παρουσιάζουν μια χορογραφία ενός από τους σημαντικότερους σύγχρονους χορογράφους, του Οχάντ Ναχαρίν(3,4/4), ο νέος κύκλος Adagio μας βάζει στο κλίμα της Μεγάλης Βδομάδας: με ρεσιτάλ εκκλησιαστικού οργάνου της Ουρανίας Γκάσιου(12/4), τα περίφημα Κατά Ματθαίον Πάθη του Μπαχ με την Καμεράτα σε όργανα εποχής υπό τον Μάρκελλο Χρυσικόπουλο(14/4),  με μία συναυλία που ενώνει τους ύμνους της Ακολουθίας της Μεγάλης Εβδομάδας με τον ‘Επιτάφιο’ του Μίκη Θεοδωράκη(15/4) και το ‘γερμανικό ρέκβιεμ’ του Μπραμς με την Κρατική Ορχήστρα Αθηνών υπό τον Βασίλη Χριστόπουλο. Η Κομεντί Φρανσέζ, ένα από τα ιστορικά θέατρα της Ευρώπης, με παραγωγές που έχουν εγγραφεί στα θεατρικά χρονικά, μετά από 60 και παραπάνω χρόνια φθάνει στην Αθήνα για να ανεβάσει στη σκηνή της Αίθουσας Αλεξάνδρα Τριάντη την ‘Αντιγόνη’ του Ανούιγ, γεγονός που αναμένουν εδώ και μήνες οι θεατρόφιλοι (26,27/4). Τα παιδιά, πρωταγωνιστές της ζωής του Μεγάρου, μπορούν τον μήνα αυτό να ‘δουλέψουν’ και να διασκεδάσουν στο Εικαστικό και Χορευτικό Εργαστήρι του Κέντρου Πομπιντού(έως 6/4), με το ‘Νησί των θησαυρών’ που αγαπήθηκε πολύ και ολοκληρώνει την πορεία του στις 13/4, για τους μαθητές του γυμνασίου και όχι μόνο και το S-(cool)-life, ένα ευφυές και πολύ ‘cool’ εκπαιδευτικό πρόγραμμα με τη συμμετοχή μαθητών δέκα γυμνασίων σχολείων(6/4). Το Μέγαρο καλωσορίζει τους νέους καλλιτέχνες με ένα ρεσιτάλ κρουστών της Ευης Φιλίππου(3/4), η  σύγχρονη μουσική δημιουργία βρίσκει την έκφραση της, με τη συναυλία του Ergon Ensemble(8/4),  η Μουσική Δωματίου με τη συναυλία των Αγγελου Λιακάκη(τσέλο) και Τίτου Γουβέλη(πιάνο) με σονάτες και παραλλαγές του Μπετόβεν(9/4) και μια συναυλία του δημοφιλούς Κουαρτέτου Τετρακτύς με σολίστ στο τσέλο τον Νικόλα Καβάκο(29/4).  H Σειρά Γέφυρες τον μήνα αυτό ταξιδεύει στην Κρήτη και προτείνει πολύ κρητική μουσική και χορό σε μια εκδήλωση που φέρει τον τίτλο ‘Θωρώ τον ουρανό γελά..’(26/4), ενώ στις Ειδικές εμφανίσεις είναι ενταγμένη η συναυλία του Χωροδιακού Συγκροτήματος Athens Singers(11/4)
Το διεθνές φόρουμ ιδεών Megaron Plus προτείνει συζητήσεις και διαλέξεις με θέματα και ομιλητές:  τις ‘Νέες Μορφές Πολιτιστικής Διαχείρισης’ με τη συμμετοχή των : Πέτρου Θέμελη, Γιώργου Κουρουπού, Χρήστου Λάζου, Βασίλη Λαμπρινουδάκη και Σταύρου Μπένου(2/4) και τις ‘Ελληνογερμανικές παρεξηγήσεις κατά τη διάρκεια της ευρωκρίσης. Ο ρόλος των ΜΜΕ και της πολιτικής’ με ομιλητές τους: Peter Limbourg, Χρήστο Μεμή, Ντόρα Μπακογιάννη, Δημήτρη Παπαδημούλη, Hans-Joachim Fuchtel και Σπύρο Μοσκόβου, ‘Πού βαδίζει η Ευρώπη;’ Διάλεξη του καθηγητή Luigi Zingales, H ιστορία στο μυθιστόρημα: από το μνημειωμένο παρελθόν στην πολιτική πραγματικότητα του παρόντος’ με τους: Αλέξη Πανσέληνο, Θωμά Σκάσση, Ελενα Χουζούρη και Βαγγέλη Χατζηβασιλείου(28/4), και διάλεξη του καθηγητή του College de France Pierre-Michel Menger’ με θέμα ‘Ικανότητα ή ταλέντο: τα καινούργια ρούχα του εργαζόμενου’.(29/4) 

Megaron Plus
Το Μέγαρο των παιδιών

έως Κυριακή 6 Απριλίου

ΏΡΕΣ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ:

 Μεμονωμένοι επισκέπτες

Δευτέρα έως Παρασκευή 17:00-18:30

Σάββατο & Κυριακή 10:00-11:30, 12:00-13:30, 15:00-16:30, 17:00-18:30

Είσοδος για μεμονωμένους επισκέπτες: € 3,00

ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ & ΚΡΑΤΗΣΕΙΣ στα Εκδοτήρια του Μεγάρου Μουσικής

Τηλ. 210 7282333

Σχολεία

Δευτέρα έως Παρασκευή 10:00-11:30, 12:00-13:30

ΑΙΤΗΣΕΙΣ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗΣ exhibitions@megaron.gr ή στο fax 210 7228558

Πληροφορίες στα τηλ. 210 7282348, 210 7282363

(10:00-13:00, Δευτέρα έως Παρασκευή)

Φουαγιέ Ισογείου

ΧΟΡΗΓΟΙ : Οικογένεια Καίτης Κυριακοπούλου

 

Μεταμορφώσεις

Εικαστικό και χορευτικό εργαστήρι

 

ΣΕ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ

με το  Centre Pompidou

 

Χορηγοί επικοινωνίας: ΔΗΜΟΣΙΑ ΤΗΛΕΟΡΑΣΗ, ΔΗΜΟΣΙΑ ΡΑΔΙΟΦΩΝΙΑ, JAZZONLINE.GR

 

Η αρχιτεκτονική ζωντανεύει και χορεύει σε μια γιορταστική ατμόσφαιρα στο Μέγαρο Μουσικής!  

 Ακόμα ένα διαφορετικό παιδικό εργαστήρι από το Κέντρο Πομπιντού της Γαλλίας, που απευθύνεται σε παιδιά 6 έως 12 ετών, συνδέει με έναν ιδιαίτερο τρόπο το χορό και τις εικαστικές τέχνες στοχεύοντας σε μια πρωτότυπη προσέγγιση της καλλιτεχνικής εμπειρίας. Με την καθοδήγηση των ειδικά εκπαιδευμένων εμψυχωτών (εικαστικών και χορευτών), τα παιδιά καλούνται αρχικά να αναγνωρίσουν τα αρχιτεκτονικά στοιχεία του χώρου γύρω τους και στη συνέχεια να αποτυπώσουν τις φόρμες τους πάνω σε υφασμάτινες σκηνές, δημιουργώντας έτσι ένα πρωτότυπο εικαστικό λεξιλόγιο μιας εφήμερης αρχιτεκτονικής.

Στη συνέχεια οι σκηνές, ως υφασμάτινη πλέον ύλη, μετατρέπονται σε κοστούμια και ντύνουν τα παιδιά, τα οποία τις στριφογυρίζουν και τις αναδιπλώνουν με κινήσεις και χειρονομίες που τους υποδεικνύει ο χορογράφος-εμψυχωτής. Από τη διαδικασία αυτή προκύπτει ένα μοναδικό χορευτικό, το οποίο επιχειρεί να μεταμορφώσει τις αρχιτεκτονικές φόρμες σε κίνηση.

Ειδικά εκπαιδευμένο προσωπικό καθοδηγεί τα παιδιά κατά τη διάρκεια της επίσκεψής τους. Προβλέπονται προγράμματα για μεμονωμένους επισκέπτες αλλά και ομαδικές επισκέψεις για σχολεία.

 

 

Megaron Plus

 Τετάρτη 2 Απριλίου(Ώρα έναρξης: 19:00)

Είσοδος ελεύθερη με δελτία προτεραιότητας

Η διανομή των δελτίων αρχίζει στις 17:30

Στα γαλλικά με ταυτόχρονη μετάφραση.

 

ΧΟΡΗΓΟΙ : Οικογένεια Καίτης Κυριακοπούλου

 

«Νέες Μορφές Πολιτιστικής Διαχείρισης»

Συζήτηση

 

ΣΕ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ

με το  Σωματείο Διάζωμα

           

Επιφανείς αρχαιολόγοι και ηγετικές προσωπικότητες που δραστηριοποιούνται σε κορυφαίους πολιτιστικούς οργανισμούς της χώρας και διοργανώσεις, φύσει και θέσει ευαισθητοποιημένοι σε θέματα πολιτιστικής κληρονομιάς, καταθέτουν τις προτάσεις τους για την ανάδειξη αρχαίων μνημείων και την ένταξή τους στην καθημερινότητά μας. Στη συζήτηση, που πραγματοποιείται σε συνεργασία με το Σωματείο «Διάζωμα», συμμετέχουν: ο Πέτρος Θέμελης, ομότιμος καθηγητής Κλασικής Αρχαιολογίας και αντιπρόεδρος του Σωματείου, που θα μοιραστεί με το κοινό το δικό του «Όραμα για την αρχαία Μεσσήνη», ο  Γιώργος Κουρουπός, συνθέτης και καλλιτεχνικός διευθυντής του Μεγάρου Μουσικής Αθηνών, ταμίας του Σωματείου , που θα αναπτύξει την πρότασή του για «Μια σύγχρονη εκδοχή Μουσικών Αγώνων στο πνεύμα των Πυθίων» στους Δελφούς , ο Χρήστος Λάζος, συγγραφέας-μεταφραστής και μέλος του διοικητικού συμβουλίου του Σωματείου, που θα εκθέσει αναλυτικά το θέμα «Πώς μπορούν τα αρχαία θέατρα να ζουν ανάμεσά μας» και τέλος οΒασίλης Λαμπρινουδάκης, ομότιμος καθηγητής Κλασικής Αρχαιολογίας και γενικός γραμματέας του Σωματείου, ο οποίος ορμώμενος από τις ανασκαφές και τις εργασίες ανάδειξης που διεξάγει στο ιερό του Ασκληπιού στην Επίδαυρο, θα μιλήσει με θέμα «Ασκληπιείο Επιδαύρου: ένα διαχρονικό ταξίδι στην υγεία».

Τη συζήτηση συντονίζει ο πρόεδρος του Σωματείου «Διάζωμα», τοπογράφος-μηχανικός Σταύρος Μπένος.

 

Χορός στο Μέγαρο

Πέμπτη 3, Παρασκευή 4 Απριλίου (Ώρα έναρξης: 20:00)

 Αίθουσα Αλεξάνδρα Τριάντη

 

Les Grands Ballets Canadiens de Montreal

Ohad Naharin: “Minus One”

 

ΧΟΡΗΓΟΣ: ΜΕΤΚΑ

Μέλος Ομίλου ΜΥΤΙΛΗΝΑΙΟΣ

 

Χορηγοί επικοινωνίας: MEGA, ΔΗΜΟΣΙΑ ΤΗΛΕΟΡΑΣΗ, ΔΗΜΟΣΙΑ ΡΑΔΙΟΦΩΝΙΑ, TO ΠΟΝΤΙΚΙ, LIFO, FREE SUNDAY, ATHENS DEE JAY, PEPPER, IN.GR, NEWS 247, CLICKATLIFE, COSMO.GR, CULTURENOW.GR, MONOPOLI.GR, DANCEPRESS.GR, DANCETHEATRE.GR, METEO.GR

 

ΤοMinus One” είναι ένα έργο σύνθεσης επτά χορογραφιών του κορυφαίου χορογράφου Οχάντ Ναχαρίν που δημιουργήθηκε ειδικά για τα Μεγάλα Μπαλέτα του Καναδά και πρωτοπαρουσιάστηκε  στις 30 Μαΐου 2002, στο Τheatre Maisonneuve του Μοντρεάλ. Πρόκειται για μία σύνθετη και δεξιοτεχνική ανθολογία έργων του Ναχαρίν που μετατρέπεται σε μια μεγάλη αφήγηση που μοιάζει με αλχημεία. Οι χορευτές άλλοτε μόνοι τους στη σκηνή και άλλοτε μέλη του συνόλου, στροβιλίζονται, εκρήγνυνται ή υποχωρούν, για να συνεχίσουν με πιο αργές, στοχαστικές κινήσεις και επιστρέφουν σε μια μεταδοτική ταχύτητα. Με τους ήχους από παραδοσιακά ή ποπ τραγούδια, κομμάτια μπαρόκ ή έθνικ μουσικής και πρωτότυπες συνθέσεις, οι χορευτές εγκαταλείπονται εύθυμα στο χορό και παρασύρουν το κοινό σε μια διάθεση πανηγυρική. Οι κινήσεις τους, τολμηρά ενορχηστρωμένες, είναι άλλοτε εύθυμες, άλλοτε κωμικές και άλλοτε στοχαστικές, γεμάτες χάρη, ένταση και χιούμορ.
Όπως όλες οι χορογραφίες του Οχάντ Ναχαρίν έχουν βαθιά νοήματα και το Minus One μιλάει για «την ψευδαίσθηση της ομορφιάς, για τις λεπτές διαχωριστικές γραμμές ανάμεσα στην τρέλα και τη λογική, για τον πανικό πίσω από το γέλιο», όπως λέει ο ίδιος στον πρόλογο του έργου του. Ένας πρόλογος που εξελίσσεται σε μαγνητοφωνημένες εξομολογήσεις των χορευτών για τη ζωή και τη δουλειά τους, που πλαισιώνουν τις κινήσεις τους.

Megaron Plus
Παρασκευή 4 Απριλίου(Ώρα έναρξης: 19:00)
Είσοδος ελεύθερη με δελτία προτεραιότητας
Η διανομή των δελτίων αρχίζει στις 17:30
Στα γαλλικά με ταυτόχρονη μετάφραση.
ΧΟΡΗΓΟΙ : Οικογένεια Καίτης Κυριακοπούλου
«Ελληνογερμανικές παρεξηγήσεις κατά τη διάρκεια της ευρωκρίσης. Ο ρόλος των ΜΜΕ και της πολιτικής»
ΣΕ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ  με τη Deutsche Welle
Η ευρωκρίση και οι τρόποι αντιμετώπισής της είναι θέμα ατέλειωτων συζητήσεων και διαφωνιών την τελευταία πενταετία. Ένα από τα παρεπόμενά της ήταν και η δοκιμασία στις ελληνογερμανικές σχέσεις. Συχνά στην Ελλάδα οι Γερμανοί αντιμετωπίζονται σαν οι νέοι θηριοδαμαστές της Ευρώπης και όχι σπάνια στη Γερμανία οι Έλληνες θεωρήθηκαν οι νέοι λωτοφάγοι. Οι κλυδωνισμοί της ευρωζώνης αναζωπύρωσαν τα στερεότυπα και σκίασαν την ελληνογερμανική φιλία. Ποιο ρόλο έπαιξαν σε αυτή την ένταση τα μέσα μαζικής ενημέρωσης; Και ποιο μερίδιο ευθύνης φέρει η πολιτική; Στα επίκαιρα και κρίσιμα αυτά ερωτήματα καλούνται να πάρουν θέση και να διατυπώσουν τις απόψεις τους πέντε επιφανείς προσωπικότητες από τον ελληνογερμανικό χώρο της πολιτικής και της δημοσιογραφίας, στο πλαίσιο μιας συζήτησης στρογγυλής τραπέζης που πραγματοποιείται την Παρασκευή 4 Απριλίου, στις 7 το απόγευμα, στο Μέγαρο Μουσικής. Αρχής γενομένης από τον Πέτερ Λίμπουργκ, Γενικό Διευθυντή της Deutsche Welle – δεδομένου πως η εκδήλωση διοργανώνεται με αφορμή τα 50 χρόνια του Ελληνικού Προγράμματος του πασίγνωστου γερμανικού ραδιοτηλεοπτικού σταθμού, εκπομπής που έγινε πασίγνωστη στην Ελλάδα τον καιρό της δικτατορίας (1967-1974) με την αταλάντευτη αντιχουντική γραμμή που ακολούθησεαλλά και τον Υφυπουργό Οικονομικής Συνεργασίας, εντεταλμένο της καγκελαρίου Μέρκελ για την Ελληνογερμανική Συνέλευση, Χανς-Γιόαχιμ Φούχτελ. Από ελληνικής πλευράς, για το θέμα των «ελληνογερμανικών παρεξηγήσεων» των τελευταίων χρόνων θα μιλήσουν:  η βουλευτής της ΝΔ και πρώην Υπουργός Εξωτερικών Ντόρα Μπακογιάννη, ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ Δημήτρης Παπαδημούλης και ο Διευθυντής της εφημερίδας ΤΑ ΝΕΑ, Χρήστος Μεμής. Τη συζήτηση, η οποία θα συνοδευτεί από ταυτόχρονη διερμηνεία στα ελληνικά και τα γερμανικά, συντονίζει ο Σπύρος Μοσκόβου, Διευθυντής του Ελληνικού Προγράμματος της Deutsche Welle.
Η εκδήλωση θα ανοίξει μουσικά, με τον διεθνώς διακεκριμένο κιθαριστή Ιάκωβο Κολανιάν που θα ερμηνεύσειαποσπάσματα από το έργο  «Επιτάφιος» του Μίκη Θεοδωράκη σε μεταγραφή για σόλο κιθάρα («Μέρα Μαγιού», «Βασίλεψες αστέρι μου», «Χείλη μου μοσχομύριστα», «Στο παραθύρι στεκόσουν»): ένα μέρος από «την πλησιέστερη» σύμφωνα με τον ίδιο τον κορυφαίο Έλληνα συνθέτη «διασκευή στο πνεύμα και το γράμμα του Επιταφίου η οποία δίνει καινούρια διάσταση στο έργο και παράλληλα προσφέρει στον εκτελεστή μεγάλες δυνατότητες μουσικής έκφρασης και τεχνικής ωριμότητας».
Το Μέγαρο των παιδιών
Παιδικό Θέαμα
Σάββατο 5 Απριλίου (Ώρα έναρξης: 15:00)
Κυριακή 6 Απριλίου (Ώρα έναρξης: 11:30)
Σάββατο 12 Απριλίου (Ώρα έναρξης: 15:00)
Κυριακή 13 Απριλίου (Ώρα έναρξης: 11:30)

Νέος Εκθεσιακός Χώρος
Το νησί των θησαυρών
Η απήχηση της παιδικής μουσικοθεατρικής παράστασης «Το Νησί των Θησαυρών», που ανέβηκε για πρώτη φορά πέρυσι στο Μέγαρο Μουσικής, ξεπέρασε κάθε προσδοκία. Εκατοντάδες παιδιά συρρέουν, τις καθημερινές με τα σχολεία τους και τα Σαββατοκύριακα με τους γονείς τους, για να παρακολουθήσουν τη συναρπαστική ιστορία που σκηνοθέτησε ιδιοφυώς ο Θωμάς Μοσχόπουλος. Πρόκειται για μία παράσταση βασισμένη στο ομώνυμο κλασικό μυθιστόρημα του Robert Louis Stevenson, ιδωμένη μέσα από τα σύγχρονα μέσα τεχνολογίας. Ένα θεατρικό στο οποίο οι μάχες των πειρατών-ηθοποιών εκτυλίσσονται ανάμεσα στα παιδιά, ο Κάπτεν Φλίντ  με τον παπαγάλο του πίνει ρούμι στο ίδιο τραπέζι με τους θεατές όλοι μαζί τραγουδούν ζωντανά αυθεντικά πειρατικά τραγούδια και σαλπάρουν σε εξωτικά νησιά, αλλάζοντας χώρο και ατμόσφαιρα.
Τα σκηνικά της παράστασης ανήκουν στην Λίλη Πεζανού, τα κοστούμια στην Κλαιρ Μπρέσγουελ, οι φωτισμοί στον Λευτέρη Παυλόπουλο, η ενορχήστρωση και η μουσική διδασκαλία στον Κορνήλιο Σελαμσή και η κινησιολογία στην Αμαλία Μπένετ. Η μουσικοθεατρική παράσταση θα παίζεται κάθε Σαββατοκύριακο μέχρι τον Απρίλιο και τις καθημερινές για τα σχολεία. Παίζουν οι ηθοποιοί: Αργύρης Ξάφης, Θάνος Τοκάκης, Σωκράτης Πατσίκας, Αννα Καλαϊτζίδου, Γιώργος Παπαγεωργίου, Γιάννης Κλίνης, Θοδωρής Πετρόπουλος, Γιάννης Παπαδόπουλος, Μιχάλης Κοιλάκος, Σταύρος Σβίγγος.

 Καλωσόρισμα- Rising Stars
Πέμπτη 3 Απριλίου (Ώρα έναρξης: 20:30)
Αίθουσα Δημήτρης Μητρόπουλος
Εύη Φιλίππου, ρεσιτάλ κρουστών
Καλωσόρισμα-Νέοι Καλλιτέχνες στο Μέγαρο» είναι ο τίτλος του κύκλου εκδηλώσεων που προσφέρει στους φιλόμουσους το Μέγαρο Μουσικής, για πρώτη φορά φέτος, δίνοντάς τους τη δυνατότητα να γνωρίσουν αξιόλογους Έλληνες μουσικούς που σπουδάζουν σε ευρωπαϊκές ακαδημίες και διακρίνονται στο εξωτερικό. Στο πλαίσιο αυτό, την Πέμπτη 3 Απριλίου, η σολίστ των κρουστών Εύη Φιλίππου, θα εμφανισθεί στις 20:30 στην Αίθουσα Δημήτρης Μητρόπουλος. Η μόλις 21 ετών μουσικός, η οποία είναι σπουδάστρια στην περίφημη Σχολή Hanns Eisler(Χανς Άισλερ) του Βερολίνου, θα παρουσιάσει ένα πρόγραμμα με έργα συνθετών του 20ού και 21ου αιώνα, καθώς μια δική της προσαρμογή για μαρίμπα δύο αποσπασμάτων από τη 2η σουίτα για βιολοντσέλο του Johann Sebastian Bach.
Η Εύη Φιλίππου ξεχώρισε ως μαθήτρια του Δημοτικού Ωδείου του Βόλου και πολύ γρήγορα έκανε αισθητή την παρουσία της στην Αθήνα, μέσω των εκπαιδευτικών προγραμμάτων του Συλλόγου Φίλοι της Μουσικής. Εχει παρακολουθήσει σεμινάρια κρουστών με διάσημους σολίστ στο εξωτερικό, καθώς και σεμινάρια λάτιν κρουστών και υποκριτικής. Από τον Απρίλιο του 2012 σπουδάζει στη Σχολή «Χανς Άισλερ» του Βερολίνου με τους  Li Biao, Rainer Seegers και Franz Schindlbeck. Έχει συμπράξει με το Σύνολο Σύγχρονης Μουσικής του Δημοτικού Ωδείου Βόλου, το σύνολο του Πολωνού συνθέτη Zbignew Preisner, τη Συμφωνική της Κύπρου, την Ορχήστρα των Μπαλέτων Μπολσόι, την Ελληνοτουρκική Ορχήστρα Νέων, τη Junge Sinfonie και την Ορχήστρα του Κοντσέρτχαους του Βερολίνου. Είναι μέλος του συνόλου κρουστών και του συνόλου σύγχρονης μουσικής ECHO της Σχολής «Χανς Άισλερ», του Ensemble Mini και του σχήματος Opera Lab Berlin. Συνεργάζεται συχνά με νέους συνθέτες και σκηνοθέτες, καθώς και με τζαζ και ποπ συγκροτήματα.

Το Μέγαρο των παιδιών
Κυριακή 6 Απριλίου (Ώρα έναρξης: 11:30 & 15:00)
Αίθουσα Χρήστος Λαμπράκης
S-[cool]-life

Η σχολική ζωή είναι μόνο μάθημα και μελέτη; Ή μήπως τελικά μπορεί να είναι πιο «cool» απ’ όσο νομίζουμε; Οι μαθητές 10 Δημόσιων Γυμνασίων της Αττικής που συμμετείχαν στο εκπαιδευτικό πρόγραμμα του Μεγάρου Μουσικής S-[cool]-life κατά τη διάρκεια του σχολικού έτους 2013-2014, μας δίνουν την απάντηση επί σκηνής, στη διάρκεια δυο παραστάσεων που συνδυάζουν τη μουσική, το χορό και το βίντεο και θα πραγματοποιηθούν την Κυριακή 6 Απριλίου, στην Αίθουσα Χρήστος Λαμπράκης, στις 11.30 το πρωί και στις 3 το μεσημέρι.
Πρόκειται για δυο ολοκληρωμένες σκηνικές παραγωγές, το αποτέλεσμα ενός νέου, τρίμηνου εκπαιδευτικού προγράμματος για γυμνάσια που σχεδιάστηκε φέτος, ως παραγγελία του Μεγάρου, από τον συνθέτη και πολυπράγμονα δημιουργό Αλέξανδρο Μούζα (γνωστό από το εξαιρετικά επιτυχημένο πρόγραμμα του Συλλόγου οι Φίλοι Μουσικής «Cam-Media») ο οποίος και ανέλαβε να συντονίσει τον τομέα της μουσικής δημιουργίας με συνεργάτες τη λέκτορα της Ανώτατης Σχολής Καλών Τεχνών Βίκη Μπέτσου (τομέας βίντεο-φωτογραφίας) και τη χορογράφο και καθηγήτρια στο Ωδείο Αθηνών Λίλα Ζαφειροπούλου (τομέας χορού). Το S-[cool]-life άντλησε το περιεχόμενό του από την καθημερινή ζωή των παιδιών στο σχολείο, από το χώρο μέσα στον οποίο ζουν και δρουν, τις καθημερινές τους ενέργειες και ανησυχίες, από την καθημερινή τους έκφραση – που είναι αξιοθαύμαστο πόσο καλλιτεχνική μπορεί να είναι. Οι περίπου 380 μαθητές, καθοδηγούμενοι από τους εκπαιδευτικούς συνεργάτες του Μεγάρου, δημιούργησαν με τρόπο συμμετοχικό, διαδραστικό και διασκεδαστικό, το δικό τους υλικό το οποίο αποτελεί «συνομιλία» των διαφορετικών τεχνών.
Το S-[cool]-life είναι το νέο εκπαιδευτικό πρόγραμμα του Μεγάρου Μουσικής Αθηνών που εγκαινιάστηκε κατά τη σχολική χρονιά 2013-2014. Απευθύνεται σε μαθητές γυμνασίων και για φέτος λειτουργεί πιλοτικά με τη συμμετοχή 10 δημόσιων γυμνασίων της Αττικής (κάποια από τα οποία βρίσκονται σε περιοχές που πλήττονται ιδιαίτερα από την υφιστάμενη οικονομική κρίση). Πρόκειται για μια καινοτόμο πρόταση εκπαιδευτικού προγράμματος μύησης στη μουσική και τις υπόλοιπες τέχνες, καθώς επιτρέπει στα παιδιά να εκφραστούν και να δημιουργήσουν, απαλλαγμένα από την αυστηρή πειθαρχία της διδακτικής ώρας. Ήδη μελετάται η επέκτασή του σε μεγαλύτερο αριθμό σχολείων αλλά και η δημιουργία σειράς δράσεων των συμμετεχόντων καθ’όλη τη διάρκεια του προγράμματος εντός των χώρων του Μεγάρου Μουσικής.

Megaron Plus
Δευτέρα 7 Απριλίου(Ώρα έναρξης: 19:00)

Philippe Daverio & Jean- Claude Casanova
Συζήτηση
ΣΤΟ ΠΛΑΙΣΙΟ της Ελληνικής Προεδρίας του Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης ΚΑΙ ΣΕ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ με το Υπουργείο Εξωτερικών και το Γραφείο Ελληνικής Προεδρίας
Η συζήτηση των  Philippe Daverio & Jean- Claude Casanova αναβάλλεται.

Σύγχρονη μουσική δημιουργία
Τρίτη 8 Απριλίου (Ώρα έναρξης: 20:30)
Αίθουσα Δημήτρης Μητρόπουλος
“Minima- Maxima”
Ergon Ensemble

Η μινιμαλιστική μουσική επιστρέφει στη σκηνή της Αίθουσας Δημήτρης Μητρόπουλος μέσα από πρωτόγνωρα ηχοτοπία σύγχρονων δημιουργών που θα παρουσιάσει το Ergon Ensemble, ένα σύνολο προσηλωμένο στην προώθηση των αριστουργημάτων του 20ού και 21ου αιώνα, με εξαιρετικές κριτικές για την αρτιότητα των εκτελέσεών του. Στο πλαίσιο της Σειράς «Σύγχρονη μουσική δημιουργία» και της συναυλίας με τίτλο «Ο χρόνος σε μια στιγμή, ο χρόνος σαν αιωνιότητα», οι μουσικοί του Ergon, την Τρίτη 8 Απριλίου (ώρα: 20.30), θα ερμηνεύσουν έργα John Luther Adams, Xiaoyong Chen, Steve Reich, Arvo Pärt καιLouis Andriessen, σε μια προσπάθεια να ανιχνεύσουν την πορεία της μουσικής είτε μέσα από την ανελέητη επανάληψη (loop) είτε μέσα από την προέκτασή της στον χρόνο (drone).

Μουσική Δωματίου
Τετάρτη 9 Απριλίου(Ώρα έναρξης: 20:30)
Αίθουσα Δημήτρης Μητρόπουλος
Μπετόβεν: Σονάτες και παράλληλες
Άγγελος Λιακάκης- Τίτος Γουβέλης

 Οι Πέντε Σονάτες για βιολοντσέλο και πιάνο του Μπετόβεν, μαζί με τις τρεις συλλογές παραλλαγών του σε θέματα του Χαίντελ και του Μότσαρτ, αποτελούν μερικά από τα έργα-ορόσημα της εργογραφίας της μουσικής δωματίου.Δύο δεξιοτέχνες διεθνούς φήμης, εκπρόσωποι της νεότερης γενιάς, ο τσελίστας Άγγελος Λιακάκης και ο πιανίστας Τίτος Γουβέλης, επέλεξαν να παρουσιάσουν ολόκληρο τον κύκλο των έργων αυτών–ιδωμένο μέσα από την προσωπική τους ματιά– φέτος αλλά και την επόμενη καλλιτεχνική περίοδο στο Μέγαρο. Το ντουέτο Λιακάκης- Γουβέλης θα ερμηνεύσουν τις Σονάτες για τσέλο και πιάνο αρ. 1, 3 και 4 του Λούντβιχ βαν Μπετόβεν, καθώς και τις Επτά παραλλαγές του επάνω σε ένα θέμα από τον «Μαγικό αυλό» του Μότσαρτ. Πριν την έναρξη της συναυλίας θα γίνει σύντομος σχολιασμός του προγράμματος στο κοινό από τον Τίτο Γουβέλη.

Ειδικές Εμφανίσεις
Παρασκευή 11 Απριλίου (Ώρα έναρξης: 20:30)
Αίθουσα Δημήτρης Μητρόπουλος
Athens Singers
ΣΥΜΠΑΡΑΓΩΓΗ 
Μέγαρο Μουσικής Αθηνών
Χορωδιακό Συγκρότημα Athens Singers

 Οι Athens Singers δίνουν μια και μοναδική συναυλία στο Μέγαρο με έργα του Ραλφ Βον Ουίλιαμς που θεωρείται ο μεγαλύτερος βρετανός συνθέτης μετά τον Χένρυ Πέρσελ. Πιο συγκεκριμένα, την Παρασκευή 11 Απριλίου, στις 8.30 το βράδυ, στην Αίθουσα Δημήτρης Μητρόπουλος, το χορωδιακό συγκρότημα που ιδρύθηκε το 1967 από τη σύζυγο του τότε υποδιευθυντή του British Council στην Αθήνα και συνέχισε υπό τη διεύθυνση γνωστών άγγλων και αμερικανών ιστορικών, διπλωματών και ολοκληρωμένων μουσικών με έδρα την Αθήνα (Michael Llewellyn Smith, Robert Brenton Betts) όπως επίσης του Διαμαντή Διαμαντόπουλου, θα ερμηνεύσει από τα έργα του Ράλφ Βον Ουίλιαμς:  τη ζωηρή English Folk Song Suite που αποπνέει τη βουκολική αίσθηση της αγγλικής υπαίθρου, τέσσερα τραγούδια από τον κύκλο τραγουδιών Songs of Τravel (για σοπράνο και πιάνο) που βασίστηκε στην ομώνυμη συλλογή ποιημάτων του Ρόμπερτ Λιούις Στίβενσον,  τα θρησκευτικού περιεχομένου Five Mystical Songs αλλά και την καντάτα Dona Nobis pacem, έργο-έκκληση για την παγκόσμια ειρήνη. Διευθύνει ο διευθυντής του, αρχιμουσικός και σπουδαίος οργανίστας Ρότζερ Τίλλι. 
Με το σύνολο συμπράττουνδύο εξαίρετοι λυρικοί τραγουδιστές, η αμερικανίδα σοπράνο Χίδερ Χέλιγκερ και ο έλληνας βαρύτονος Βαγγέλης Μανιάτης ενώ σολίστ και χορωδούς συνοδεύει στο πιάνο ο Δημήτρης Βεζύρογλου όπως και 20μελές ορχηστρικό σύνολο.
Η εκδήλωση πραγματοποιείται για τους σκοπούς της Φιλοδασικής Ένωσης Αθηνών.
“Adagio”- Μουσικές για τις μέρες του Πάσχα
Σάββατο 12 Απριλίου (Ώρα έναρξης: 20:30)
Αίθουσα Χρήστος Λαμπράκης
Ουρανία Γκάσιου
Ρεσιτάλ εκκλησιαστικού οργάνου
Πριν από δεκαπέντε περίπου χρόνια το Μέγαρο Μουσικής συγκέντρωσε μια γεμάτη ενθουσιασμό ομάδα νέων ταλαντούχων μουσικών γύρω από τον διακεκριμένο οργανίστα Nicholas Kynaston, δίνοντάς τους τη δυνατότητα να μυηθούν στα μυστικά της ερμηνείας του εκκλησιαστικού οργάνου και στηρίζοντάς τους στη συνέχιση των σπουδών τους στο εξωτερικό με υποτροφίες που θεσπίστηκαν ειδικά για αυτό το σκοπό. Μέσα από αυτό το φυτώριο αναδείχθηκε και η πολυβραβευμένη– μόνιμη πλέον οργανίστα του Μεγάρου– Ουρανία Γκάσιου. Με βάση το Λονδίνο και μια σειρά από βραβεία στις αποσκευές της η νεαρή καλλιτέχνις διαγράφει ήδη μια αξιόλογη διεθνή καριέρα. Η Ουρανία Γκάσιου ανοίγει τον κύκλο «Adagio – Μουσικές για τις μέρες του Πάσχα» με ένα πρόγραμμα που καλύπτει τρεις αιώνες μουσικής δημιουργίας, με έργα Γιόχαν Σεμπάστιαν Μπαχ και Τιερύ Εσκάς.

MegaroN PluS
Δευτέρα 14 Απριλίου (Ώρα έναρξης: 19:00)
Είσοδος ελεύθερη με δελτία προτεραιότητας
Η διανομή των δελτίων αρχίζει στις 17:30
Στα αγγλικά με ταυτόχρονη μετάφραση

«Που βαδίζει η Ευρώπη;»
Διάλεξη
ΣΤΟ ΠΛΑΙΣΙΟ της Ελληνικής Προεδρίας του Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης ΚΑΙ ΣΕ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑμε το Υπουργείο Εξωτερικών και το Γραφείο Ελληνικής Προεδρίας ΣΕ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ με το Ίδρυμα Οικονομικών & Βιομηχανικών Ερευνών (ΙΟΒΕ)
Ενταγμένη στον Κύκλο «Ευρώπη, οικονομία και ανάπτυξη» είναι η διάλεξη του σπουδαίου καθηγητή οικονομικών του Πανεπιστήμιου Chicago Booth School of Business, Luigi Zingales. «Πού βαδίζει η Ευρώπη;» είναι ο τίτλος της διάλεξης που διοργανώνεται σε συνεργασία με το Ίδρυμα Οικονομικών και Βιομηχανικών Ερευνών(ΙΟΒΕ). Η ομιλία εντάσσεται στο πλαίσιο της Ελληνικής Προεδρίας του Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης και σε συνεργασία με το ΥΠΕΞ και το Γραφείο Ελληνικής Προεδρίας.

“Adagio”- Μουσικές για τις μέρες του Πάσχα
Δευτέρα 14 Απριλίου (Ώρα έναρξης: 20:30)
Αίθουσα Χρήστος Λαμπράκης
J.S.Bach: Τα κατά Ιωάννην Πάθη

«Τα Κατά Ιωάννην Πάθη» του Γ.Σ.Μπαχ παρουσιάζονται στον νέο πασχαλικό κύκλο συναυλιών του Μεγάρου Μουσικής, με τη σφραγίδα της αυθεντικής ερμηνείας του τσεμπαλίστα Μάρκελλου Χρυσικόπουλου. Η πολυβραβευμένη Καμεράτα- Ορχήστρα των Φίλων της Μουσικής σε όργανα εποχής, λαμπροί σολίστ και ένα μικρό χωρωδιακό σύνολο, αναβιώνουν την ατμόσφαιρα της εποχής που πρωτοπαρουσιάστηκε το έργο (1724). Πρόκειται για ένα από τα δύο σωζόμενα «Πάθη»- από τα 5 που πιθανολογείται ότι συνέθεσε ο Μεγάλος Κάντορας της Λειψίας. Το έργο θα ερμηνεύσουν: η σοπράνο Μυρσίνη Μαργαρίτη, η μέτζο σοπράνο Μαίρη-Έλεν Νέζη, ο τενόρος Βασίλης Καβαγιάς, ο μπάσος Πέτρος Μαγούλας και στον ρόλο του Ευαγγελιστή ο Τζέισον Νταρνέλ

“Adagio”- Μουσικές για τις μέρες του Πάσχα
Τρίτη 15 Απριλίου (Ώρα έναρξης: 20:30)
Αίθουσα Χρήστος Λαμπράκης

Η υμνωδία του Πάσχα συναντά τον «Επιτάφιο» του Μίκη Θεοδωράκη
Κατάνυξη και θρήνος

Μια συναυλία, μια συγκινητική συνομιλία ανάμεσα στους Υμνους της Ακολουθίας της Μεγάλης Εβδομάδας και τον συγκλονιστικό Επιτάφιο του Μίκη Θεοδωράκη είναι η επόμενη πρόταση της νέας σειράς Adagio για τις ημέρες του Πάσχα.  Η Νεκταρία Καραντζή, η οποία έχει ταυτιστεί κυρίως με την βυζαντινή εκκλησιαστική τέχνη και έχει αναγνωριστεί διεθνώς ως μία από τις σημαντικότερες φωνές του θρησκευτικού μέλους και ο μπάσος Τάσος Αποστόλου, ο οποίος έχει κάνει σημαντικά βήματα στο χώρο της λυρικής μουσικής, ερμηνεύουν  τους  Ύμνους της Ακολουθίας της Μεγάλης Εβδομάδας και θρήνους από τη λαϊκή παράδοση και παράλληλα συνομιλούν με ένα έργο «σταθμό» της σύγχρονης μελοποιίας, τον Επιτάφιο του Μίκη Θεοδωράκη.
 Η μουσική του Μίκη Θεοδωράκη είναι βαθύτατα εμποτίσμένη από τη λαϊκή μας μουσική παράδοση, η οποία με τη σειρά της είναι επηρεασμένη από το βυζαντινό μέλος. Η απόσταση ανάμεσα στο Σήμερον κρεμάται επί ξύλου και το Σήμερα μαύρος ουρανός, σήμερα μαύρη μέρα με το Μέρα Μαγιού μου μίσεψες, μέρα Μαγιού σε χάνω του Μίκη Θεοδωράκη σε ποίηση Γιάννη Ρίτσου είναι μηδαμινή. Ιδού το θέμα αυτής της συναυλίας, που αντιπαραθέτει δύο διαφορετικές (;) αισθητικές προσεγγίσεις του ανθρώπινου πόνου. 
Στην κατανυκτική αυτή ατμόσφαιρα θα συμβάλει ολιγομελές ορχηστρικό σύνολο που αποτελείται από τους: Γιάννης Σαμπροβαλάκης στο κλαρινέτο, Οδυσσέας Κορέλης στο βιολί, Βαγγέλης Νίνας στο βιολοντσέλο, Βιβή Γκέκα στο μαντολίνο και Βίκυ Στυλιανού στο πιάνο. Τη μεταγραφή του «Επιταφίου» για το σύνολο έχει κάνει ο  Γιάννης Σαμπροβαλάκης.
“Adagio”- Μουσικές για τις μέρες του Πάσχα
Τετάρτη 16 Απριλίου (Ώρα έναρξης: 20:30)
Αίθουσα Χρήστος Λαμπράκης

«Ένα γερμανικό ρέκβιεμ»
Κρατική Ορχήστρα Αθηνών
Βασίλης Χριστόπουλος

ΣΥΜΠΑΡΑΓΩΓΗ Μέγαρο Μουσικής Αθηνών Κρατική Ορχήστρα Αθηνών
ΜΕ ΤΗΝ ΕΥΓΕΝΙΚΗ ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΗ της Γερμανικής Πρεσβείας στην Αθήνα

Η Κρατική Ορχήστρα Αθηνών υπό τη διεύθυνση του Βασίλη Χριστόπουλου ερμηνεύει ένα αριστούργημα της συμφωνικής μουσικής, απόλυτα στο πνεύμα της  Μεγάλης Εβδομάδας, το «γερμανικό ρέκβιεμ» του Γιοχάνες Μπραμς για σολίστ, χορωδία και ορχήστρα, έργο 45. Σολίστ της συναυλίας είναι η σοπράνο Susanne Bernhard και ο βαρύτονος Jochen Kupfer. Θα προηγηθεί δωρεάν εισαγωγική ομιλία για τους κατόχους εισιτηρίων (Ώρα: 19:45). Η χορωδία που θα συμμετέχει θα ανακοινωθεί προσεχώς.

Θέατρο στο Μέγαρο
Σάββατο 26, Κυριακή 27 Απριλίου (Ώρα έναρξης: 20:00)
Αίθουσα Αλεξάνδρα Τριάντη
Με ελληνικούς υπέρτιτλους
Comedie-Francaise:
«Αντιγόνη» του Ανούιγ
ΣΕ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ με το Γαλλικό Ινστιτούτο Ελλάδος
ΣΤΟ ΠΛΑΙΣΙΟ του προγράμματος «Ελλάς Γαλλία- Συμαχία 2014»
Η Comédie-Française, το θέατρο-θεσμός της Γαλλίας, επιστρέφει στην Αθήνα μετά από πάνω από 60 ολόκληρα χρόνια για να παρουσιάσει στο Μέγαρο την «Αντιγόνη» του Ανούιγ, το σημαντικότερο έργο του γάλλου θεατρικού συγγραφέα. Πρόκειται για ένα μονόπρακτο που έκανε πρεμιέρα στο Τheatre du Vieux-Colombier στις 14 Σεπτεμβρίου του 2012, και από τα τότε επαναλαμβάνεται συστηματικά και περιοδεύει. Το έργο γράφτηκε τον Φεβρουάριο του 1944 και είναι το πιο πολυπαιγμένο έργο του Ανούιγ. Ο σκηνοθέτης της παράστασης, Μαρκ Πακιέν (Marc Paquien),δηλώνει για το έργο: «θα περίμενε κανείς διαβάζοντας την Αντιγόνη του Ζαν Ανούιγ, μια απλή διασκευή του έργου του Σοφοκλή, όμως δεν είναι έτσι. Μέσα στο ζοφερό κλίμα της γερμανικής κατοχής το 1944 ο Ανούιγ και ο Αντρέ Μπαρσάκ (σκηνοθέτης της Αντιγόνης και διευθυντής του Théâtre de l’ Atélier) αποφασίζουν να κάνουν κάτι πιο τολμηρό. Μέσα στο Παρίσι των συλλήψεων, των προκηρύξεων και των επιθέσεων, του φόβου και της βίας, η μορφή της Αντιγόνης – σύμβολο αντίστασης– ενσαρκώνει ξαφνικά τις ελπίδες μιας ολόκληρης γενιάς…».
Μέσα στο σκοτεινό, λιτό σκηνικό του Ζεράρ Ντιντιέ(Gérard Didier) και τον τοίχο με τις τεράστιες πόρτες, κινούνται οι ήρωες με τα κοστούμια της Claire Risterucci. Στο ρόλο της Αντιγόνης η Françoise Gillard, του Κρέοντα ο Bruno Raffaelli, της Παραμάνας η Véronique Vellard, του Φρουρού ο Nicolas Lormeau, του Χορού ηClotilde de Bayser, του Αγγελιοφόρου ο Benjamin Jungers, του Αίμονα ο Pierre Hancisse, της Ισμήνης η Claire de la rue du Can, του Τρίτου φρουρού ο Laurent Cogez, του Παιδόπουλου η Carine Goron καιτου Δεύτερου Φρουρού ο Lucas Herault.
Στην παράσταση θα υπάρχουν ελληνικοί υπέρτιτλοι σε μετάφραση του ΜάριουΠλωρίτη. Τη λίστα των συντελεστώντης παράστασης συμπληρώνουν οι: Diane Scott: καλλιτεχνική συνεργάτιδα, Dominique Bruguière: φωτισμοί,Xavier Jacquot: ήχος καιCécile Kretschmar: μακιγιάζ.

 

Γέφυρες

Σάββατο 26 Απριλίου (Ώρα έναρξης: 20:30)

Αίθουσα Χρήστος Λαμπράκης

 

«Θωρώ τον ουρανό γελά…»

Η Μουσική της Κρήτης

 

ΤΗ ΣΕΙΡΑ ΓΕΦΥΡΕΣ ΔΙΕΥΘΥΝΕΙ ο Δημήτρης Μαραγκόπουλος

 

 

 

Ένα αφιέρωμα στην κρητική μουσική μας παράδοση με αυθεντικούς τραγουδιστές, μουσικούς και χορευτές που καλύπτουν όλες τις περιοχές, τα ιδιώματα και τα λαϊκά μουσικά όργανα της Κρήτης οργανώνει το Μέγαρο. Κάθε φορά που οι κρητικοί μουσικοί επισκέπτονται το Μέγαρο, στήνονται δύο γλέντια: ένα μπροστά,  στη σκηνή και ένα στα παρασκήνια. Και αυτό, γιατί για τους κρητικούς αυτό που μας παρουσιάσουν δεν είναι μια αναβίωση της παράδοσης, αλλά ο τρόπος ζωής του ακόμα και σήμερα. Σε κανένα άλλο τόπο της Ελλάδας η παράδοση δεν είναι τόσο ζωντανή. Οι μουσικές και οι χοροί  της Ανατολικής και της Δυτικής Κρήτης, τραγούδια ριζίτικα, ταμπαχανιώτικα και μαντινάδες συνοδευόμενα από λύρες, βιολιά, λαγούτα, μπουλγαρί και ασκομαντούρες θα παρουσιάσουν την κληρονομιά των τριών μεγάλων της  κρητικής μουσικής: του Νίκου Ξυλούρη, του Κώστα Μουντάκη και του Θανάση Σκορδαλού. Ο Εθνομουσικολόγος και Καθηγητής του Τμήματος Μουσικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Αθηνών Λάμπρος Λιάβας επιμελείται το αφιέρωμα στην κρητική μουσική. Οι συντελεστές που πλαισιώνουν την παράσταση είναι ο Σύλλογος Κρητικών Βρακοφόρων από Ρέθυμνο, ο Σύλλογος χορευτών από την Ιεράπετρα, Ομάδα χορευτών από τοπικούς κρητικούς συλλόγους της Αθήνας και παραδοσιακοί δεξιοτέχνες όπως ο Δημήτρης Σγουρός, ο Αστρινός Ζαχαριουδάκης και ο Αλέξανδρος Παπαδάκης στη λύρα, ο Βαγγέλης Βαρδάκης στο βιολί, ο Στέλιος & Λεωνίδας Λαϊνάκης και ο Κάρολος Κουκλάκης στολαγούτο και το μπουλγαρί, η Ειρήνη Δερέμπεη στο τραγούδι και στα πνευστά κ.α. Την σκηνοθετική επιμέλειατης παράστασης έχει η Σοφία Σπυράτου.

 

MegaroN PluS

Δευτέρα 28 Απριλίου (Ώρα έναρξης: 19:00)

Είσοδος ελεύθερη με δελτία προτεραιότητας

Η διανομή των δελτίων αρχίζει στις 17:30

 

ΧΟΡΗΓΟΣ: ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑ ΚΑΙΤΗΣ ΚΥΡΙΑΚΟΠΟΥΛΟΥ

 

«Η ιστορία στο μυθιστόρημα: από το μνημειωμένο παρελθόν στην πολιτική πραγματικότητα του παρόντος»

 

ΣΕ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ

με το ηλεκτρονικό περιοδικό για το βιβλίο Ο Αναγνώστης

 

Με ποιον τρόπο το ιστορικό μυθιστόρημα φέρνει την Ιστορία στην καρδιά του παρόντος; Πώς ανιχνεύουν οι συγγραφείς τη σημερινή πραγματικότητα στο ιστορικό υλικό τους και πώς η σύγχρονη κοινωνικοπολιτική παθολογία αποκτά ιστορικό νόημα; Πόσο μπορούμε να αναπαραστήσουμε όντως το πνεύμα και το κλίμα μιας εποχής και τι ακριβώς πρέπει να γίνει για να συνδεθεί αυτό το πνεύμα και αυτό το κλίμα με τα καυτά ζητήματα της δικής μας εποχής; Είναι εντέλει ο ιστορικός μυθιστοριογράφος μια άγρυπνη συνείδηση του σήμερα; Όλα αυτά τα ζητήματα θα αναπτύξουν ο συγγραφέας Αλέξης Πανσέληνος,οσυγγραφέας Θωμάς Σκάσσης και η συγγραφέας και δημοσιογράφος Έλενα Χουζούρη. Τη συζήτηση συντονίζει ο κριτικός λογοτεχνίας Βαγγέλης Χατζηβασιλείου.

 

Μουσική Δωματίου

Τρίτη 29 Απριλίου (Ώρα έναρξης: 20:30)

Αίθουσα Δημήτρης Μητρόπουλος

 

«Η αβάσταχτη γοητεία των εγχόρδων»

Κουαρτέτο Εγχόρδων Τετρακτύς

Νικόλας Καβάκος

 

Χορηγοί επικοινωνίας: ΟTE TV, ΔΗΜΟΣΙΑ ΤΗΛΕΟΡΑΣΗ, ΔΗΜΟΣΙΑ ΡΑΔΙΟΦΩΝΙΑ, FREE SUNDAY, ΑΘΗΝΑ 9.84, ΡΑΔΙΟΦΩΝΙΚΟΣ ΣΤΑΘΜΟΣ ΕΚΚΛΗΣΙΑΣ, CULTURENOW.GR, MONOPOLI.GR

 

Όταν το 2011-12 συμμετείχαν στον κύκλο Rising Stars του European Concert Hall Organisation ως πρόταση του Μεγάρου Μουσικής, οι κριτικοί μίλησαν για «απολλώνεια τεχνική», εκφραστική διαφάνεια και απόλυτο συντονισμό μεταξύ των μελών του κουαρτέτου. Το κουαρτέτο εγχόρδων Τετρακτύς απηχεί τη βαθιά αγάπη των μελών του για τα κλασικά έργα και παράλληλα το έντονο ενδιαφέρον τους για τη σύγχρονη μουσική δημιουργία. Στη συναυλία τους στο Μέγαρο, αντιπαραθέτουν το Έβδομο κουαρτέτο του Σοστακόβιτς με το Κουαρτέτο αρ. 2 του Μποροντίν και το Κουιντέτο εγχόρδων D. 956 του Σούμπερτ, έργο-απαύγασμα της μουσικής δωματίου, όπου συμπράττουν με το δεξιοτέχνη τσελίστα Νικόλα Καβάκο, κορυφαίο στην ορχήστρα της Εθνικής Λυρικής Σκηνής. Το Κουαρτέτο Εγχόρδων Τετρακτύς αποτελούν οι: Γιώργος Παναγιωτίδης (βιολί), Κώστας Παναγιωτίδης (βιολί), Ali Başeğmezler (βιόλα) και Δημήτρης Τραυλός (βιολοντσέλο).

Πριν την έναρξη της συναυλίας θα γίνει σύντομος σχολιασμός του προγράμματος στο κοινό από τον Τίτο Γουβέλη.

 

MegaroN PluS

Τρίτη 29 Απριλίου (Ώρα έναρξης: 19:00)

Είσοδος ελεύθερη με δελτία προτεραιότητας

Η διανομή των δελτίων αρχίζει στις 17:30

Στα γαλλικά με ταυτόχρονη μετάφραση

 

ΧΟΡΗΓΟΣ: ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑ ΚΑΙΤΗΣ ΚΥΡΙΑΚΟΠΟΥΛΟΥ

 

Pierre-Michel Menger: «Ικανότητα ή ταλέντο; Τα καινούρια ρούχα του εργαζόμενου»

Διάλεξη

ΣΤΟ ΠΛΑΙΣΙΟ

της Ελληνικής Προεδρίας του Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης

ΚΑΙ ΣΕ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ

με το Υπουργείο Εξωτερικών και το Γραφείο Ελληνικής Προεδρίας

     

ΣΕ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ

με το College de France & το Γαλλικό Ινστιτούτο Ελλάδος

στο πλαίσιο του προγράμματος «Ελλάς Γαλλία- Συμμαχία 2014»

 

ΟPierre-Michel Menger, Καθηγητής του Collège de France, Έδρα Κοινωνιολογίας της δημιουργικής εργασίας θα μιλήσει στο κοινό του Megaron Plus  με θέμα «Ικανότητα ή ταλέντο; Τα καινούρια ρούχα του εργαζόμενου». Πιο συγκεκριμένα, η λέξη ταλέντο χρησιμοποιείται συνήθως προκειμένου να προσδιορίσει την πηγή της επιτυχίας στις τέχνες, τις επιστήμες και τον αθλητισμό: η κριτική εξέταση της έννοιας αυτής μάς δίνει τη δυνατότητα να καταδείξουμε τον τρόπο με τον οποίο το ταλέντο, αντί να ταυτίζεται με ένα σύνολο εύκολα αναγνωρίσιμων προσόντων, αποδίδεται, βάσει μιας διαδικασίας σύγκρισης των ατόμων και των επιδόσεών τους. Η διάδοση της έννοιας του «ταλέντου» στο σύνολο του οικονομικού τομέα, κατά την τελευταία δεκαπενταετία, υποδηλώνει ότι πλέον είναι αδύνατο να καθοριστούν με τρόπο άμεσο τα προσδοκώμενα προσόντα των ειδικευμένων υπαλλήλων.

Το ταλέντο χρησιμεύει πλέον στον καθορισμό της προέλευσης και της δυναμικής της επιτυχίας στο εργασιακό και εκπαιδευτικό περιβάλλον, έχοντας αντικαταστήσει το κριτήριο των προσόντων και των ικανοτήτων.

Αφετηρία της διάλεξης θα αποτελέσει η κοινωνιολογική ανάλυση των παραγόντων της επιτυχίας, με πρόθεση να διερευνηθεί η σημασία της εξέλιξης αυτής: η σημειολογία του ταλέντου πρέπει να συνδεθεί με τις διαδικασίες εξατομίκευσης της επαγγελματικής πορείας και των αμοιβών στις θέσεις υψηλής εργασιακής εξειδίκευσης, αλλά και με τα συστήματα αξιολόγησης των ατομικών προσόντων τα οποία βασίζονται σε συγκριτικούς συσχετισμούς.

 

Τομέας Τύπου

Ράνια Βουγιουκαλάκη, 210 7282717, rvou@megaron.gr

 

Αντώνης Στεφάνου, 210 7282725, aste@megaron.gr

Γεωργία Σμέρου, 210 7282748, smerou@megaron.gr

 

You may also like...