Μάιος στο Μουσειο Βυζαντινού Πολιτισμού

Πράσινες Πολιτιστικές Διαδρομές
Ξεναγήσεις

Σάββατο 3 Μαΐου 2014 στις 11.30
Ξενάγηση στους κήπους του Μουσείου με θέμα τις βασικές αρχές που διέπουν τον σχεδιασμό τους καθώς και τα κριτήρια επιλογής των δέντρων και των θάμνων που προτάθηκε να φυτευτούν σε αυτούς. Η ξενάγηση θα πραγματοποιηθεί από τον κ. Χ. Ροΐδη, αρχιτέκτονα τοπίου, ο οποίος στο πλαίσιο της διαμόρφωσης των εξωτερικών χώρων τη δεκαετία του ’90 είχε συνεργαστεί με την τότε διευθύντρια του Μουσείου, Ε. Κουρκουτίδου – Νικολαΐδου, και τον αρχιτέκτονα, Κ. Κρόκο.
Η ξενάγηση θα ολοκληρωθεί με τη διανομή αρωματικών φυτών, σε συνεργασία με την Αντιδημαρχία Ποιότητας Ζωής του Δήμου Θεσσαλονίκης.

Κυριακή 4 Μαΐου 2014 στις 12.00
Περιήγηση στις αίθουσες του Μουσείου με θεματικό άξονα τον φυτικό κόσμο. Οι επισκέπτες θα προσεγγίσουν τη μορφή και το συμβολισμό των φυτών στην τέχνη των Bυζαντινών μέσα από τα αντικείμενα της μόνιμης έκθεσης. Η ξενάγηση θα πραγματοποιηθεί από αρχαιολόγο του Μουσείου.
Την Κυριακή, μετά την ξενάγηση θα διανεμηθούν αρωματικά φυτά, σε συνεργασία με την Αντιδημαρχία Ποιότητας Ζωής του Δήμου Θεσσαλονίκης.
Πληροφορίες για το κοινό κατά τη διάρκεια του εορτασμού στο τηλ. 2313 306 403,
κ. Μιχαλοπούλου.
Για τους συμμετέχοντες στις εκδηλώσεις η είσοδος στο Μουσείο θα είναι ελεύθερη.

Ομιλίες

Πέμπτη 15 Μαΐου 2014 στις 20.00 | Aμφιθέατρο «Μελίνα Μερκούρη»
Διάλεξη του Ευάγγελου Μαλαδάκη, αρχαιολόγου της 10ης Εφορείας Βυζαντινών Αρχαιοτήτων , με θέμα «Άνθρωποι και χρήμα στη Βυζαντινή Χαλκιδική»

Πέμπτη 22 Μαΐου 2014 στις 20.00 | Aμφιθέατρο «Στέφανος Δραγούμης»
Οπτικοακουστική σύνθεση του Παύλου Γαρέφη, ομότιμου καθηγητή του ΑΠΘ με θέμα «Εντυπώσεις από το ταξίδι των φίλων στη Συρία, λίγο πριν ξεσπάσει ο εμφύλιος πόλεμος»
Οι παραπάνω ομιλίες εντάσσονται στον κύκλο εκδηλώσεων του Σωματείου των Φίλων του Μουσείου Βυζαντινού Πολιτισμού και πραγματοποιούνται με την υποστήριξη του Μουσείου.
Το Μουσείο Βυζαντινού Πολιτισμού στην 11η Διεθνή Έκθεση Βιβλίου Θεσσαλονίκης

Πέμπτη 8 – Κυριακή 11 Μαΐου 2014 | Διεθνές Εκθεσιακό & Συνεδριακό Κέντρο Θεσσαλονίκης
Το Μουσείο Βυζαντινού Πολιτισμού συμμετέχει και φέτος στην 11η Διεθνή Έκθεση Βιβλίου Θεσσαλονίκης. Τις εκδόσεις του Μουσείου και πολλές άλλες που αφορούν την πολιτιστική μας κληρονομιά, την αρχαιολογία και την ιστορία της τέχνης μπορείτε να τις ξεφυλλίσετε στο περίπτερο 13, θέση (stand) 77

Πέμπτη 8 Μαΐου από τις 18.00 έως τις 19.00 Εργαστήριο βιβλιοδεσίας | Αίθουσα Επαγγελματικών Συναντήσεων (περίπτερο 15)
Εργαστήριο βιβλιοδεσίας από τους συντηρητές του εργαστηρίου συντήρησης χαρτιού – βιβλίου του Μουσείου, με θέμα το δέσιμο φύλλων με την πολύ απλή, αλλά ιδιαίτερα χρήσιμη και ανθεκτική ιαπωνική τεχνική, την οποία μπορούν να υλοποιήσουν και παιδιά. Ο κάθε συμμετέχων θα βιβλιοδετήσει το δικό του σημειωματάριο. Θα τηρηθεί σειρά προτεραιότητας με μέγιστο αριθμό συμμετεχόντων τα 20 άτομα.

Οι ώρες λειτουργίας της Έκθεσης είναι οι ακόλουθες:
Πέμπτη 8/5/2014, 15:00-21:00 (αποκλειστικά για σχολεία)
Παρασκευή 9/5 και Κυριακή 11/5/2014, 10:00-21:00
Σάββατο 10/5/2014, 10:00-22:00
Η είσοδος είναι ελεύθερη για το κοινό.

Νύχτα των Μουσείων και Διεθνής Ημέρα Μουσείων 2014 «Οι συλλογές των Μουσείων μας ενώνουν»

Σάββατο 17 Μαΐου 2014 από τις 20.00 έως τις 22.00 και Κυριακή 18 Μαΐου 2014 από τις 12.00 έως τις 14.00 | Αίθουσες μόνιμης έκθεσης
Λογοτεχνικές αναγνώσεις στο Μουσείο Βυζαντινού Πολιτισμού. Σύγχρονοι λογοτέχνες της πόλης, έχοντας εμπνευστεί από ένα έκθεμα, μία αίθουσα ή γενικότερα τον βυζαντινό πολιτισμό, διαβάζουν ένα κείμενό τους στο κοινό, μέσα στην αντίστοιχη αίθουσα. Η εκδήλωση πλαισιώνεται από κλασική οργανική μουσική Ρωμιών συνθετών της Κωνσταντινούπολης (17ος – 20ος αιώνας), με ούτι και κόντρα μπάσο.
Για τους συμμετέχοντες στις εκδηλώσεις η είσοδος στο Μουσείο θα είναι ελεύθερη.

Το πρόγραμμα των εκδηλώσεων έχει ως εξής:
Σάββατο 17 Μαΐου 2014, 20.00 – 22.00
20.00: Σάκης Σερέφας,  «ΛΑΠΙΘΩΝ 7»
Αίθουσα 2 «Παλαιοχριστιανική πόλη και κατοικία».
20.30: Σοφία Νικολαΐδου, «Πώς η κυρά Ευδοκία αφέντεψε στην Πρέσπα», «Είμαι ο Δραξάν, το λέω από την αρχή». Αυτόνομα αποσπάσματα από το μυθιστόρημα «Πλανήτης Πρέσπα» (Κέδρος, 2002), μια μυθοπλασία που, εκτός των άλλων, αφορά τον 11ο αιώνα, μια βυζαντινή ανασκαφή και ένα χαμένο βυζαντινό χειρόγραφο.
Αίθουσα 4 «Από την Εικονομαχία στη λάμψη των Μακεδόνων και των Κομνηνών».
21.00: Πέτρος Μαρτινίδης «Ο θάνατος είναι πάντα άδικος». Διήγημα με θέμα την υπεξαίρεση μιας βυζαντινής εικόνας, από την έκθεση Βυζαντινού πολιτισμού στο Λονδίνο το 2006, και την επίλυση του σχετικού γρίφου από νεαρό δημοσιογράφο της Θεσσαλονίκης. Το διήγημα είχε δημοσιευτεί στη συλλογή: Ελληνικά Εγκλήματα, των εκδόσεων Καστανιώτη, με τον ίδιο τίτλο. Στο μουσείο θα αναγνωστεί μια συντομευμένη επανεπεξεργασία του.
Αίθουσα 6 «Το βυζαντινό κάστρο».

Κυριακή 18 Μαΐου 2014, 12.00 – 14.00
12.00: Δημήτρης Δημητριάδης, «Η αρχή της ζωής», αποσπάσματα και σχόλια από το ομότιτλο θεατρικό έργο
Αίθουσα 4 «Από την Εικονομαχία στη λάμψη των Μακεδόνων και των Κομνηνών».
12.30: Πασχάλης Λαμπαρδής, «Η κοιλάδα των σπαθιών», περίληψη του ομώνυμου βιβλίου. Πρόκειται για μυθιστόρημα για το Βυζάντιο του 11ου αιώνα.
Αίθουσα 6 «Το βυζαντινό κάστρο».
«ΟΛΙΓΟΧΟΡΔΑ»
Βασίλης Κασούρας (ούτι) – Γιάννης Κολοβός (κόντρα μπάσο)
13.00: Γιώργος Σκαμπαρδώνης, «Ο κυρ-Μανουήλ Πανσέληνος δεσπόζει». «Ούτε έναν κουβά νερό».
Αίθουσα 7 «Το λυκόφως του Βυζαντίου».
13.30: Θωμάς Κοροβίνης, «Ο θησαυρός του Σακάτ-παζαρί».
Αίθουσα 10 «Το Βυζάντιο μετά το Βυζάντιο».
«ΟΛΙΓΟΧΟΡΔΑ»
Βασίλης Κασούρας (ούτι) – Γιάννης Κολοβός (κόντρα μπάσο)

Περιοδικές Εκθέσεις

Παρασκευή 30 Μαΐου 2014 | Εγκαίνια περιοδικής έκθεσης «Προς το εν Θεσσαλονίκη Βυζαντινόν Μουσείον. Δωρητές και χορηγοί στην ιστορία του ΜΒΠ»
Χώρος υποδοχής Μουσείου
Το Μουσείο Βυζαντινού Πολιτισμού, με αφορμή τη συμπλήρωση είκοσι χρόνων λειτουργίας του, παρουσιάζει την έκθεση «Προς το εν Θεσσαλονίκη Βυζαντινόν Μουσείον. Δωρητές και χορηγοί στην ιστορία του ΜΒΠ», η οποία είναι αφιερωμένη στο έργο των δωρητών και χορηγών, που με τη γενναιοδωρία τους εμπλούτισαν τις συλλογές του Μουσείου μας και διευκόλυναν το έργο μας συμβάλλοντας είτε οικονομικά, είτε προσφέροντας δωρεάν τις υπηρεσίες τους.
Χώρος έκθεσης: Αίθουσα πολλαπλών χρήσεων
Διάρκεια: 30 Μαΐου – 30 Νοεμβρίου 2014

Συνεχίζονται οι περιοδικές εκθέσεις:
«Εκ Θεσσαλονίκης Φως», στον κάτω όροφο της πτέρυγας περιοδικών εκθέσεων «Κυριάκος Κρόκος» του ΜΒΠ.
«Το Φως των Γραμμάτων», στον άνω όροφο της πτέρυγας περιοδικών εκθέσεων «Κυριάκος Κρόκος» του ΜΒΠ.

You may also like...