Μάιος στο Βασιλικό με την Κ.Ο.Θ.

Η Κρατική Ορχήστρα Θεσσαλονίκης, σε συνεργασία με το Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδος, θα βρεθεί στο Βασιλικό Θέατρο τις Παρασκευές του Μαΐου, για 4 υπέροχες συναυλίες. Η αρχή γίνεται στις 5/5 με ”Γαλλικό άρωμα και Ισπανικές πινελιές”, σε μουσική διεύθυνση Φιλίπ Φορζέ και την Μαριλένα Λιακοπούλου στο πιάνο.
Οι γονείς του Ρίμσκι-Κόρσακοφ επέμεναν να ακολουθήσει καριέρα αξιωματικού στο Ναυτικό, παρά τη θέληση του παιδιού τους να ασχοληθεί με τη μουσική. Πράγματι ο νεαρός Νικολάι ακολούθησε το δρόμο που επέβαλλαν οι γονείς, αλλά δεν άφησε ανεκμετάλλευτη την ευκαιρία να γνωρίσει μέσα από τα ταξίδια του και τη μουσική άλλων λαών σε ολόκληρο τον κόσμο και να χρησιμοποιήσει αργότερα αυτή τη γνώση στις συνθέσεις του. Αυτό ακριβώς έκανε και με το ‘Ισπανικό Καπρίτσιο’ συνεπαρμένος από τη μελωδική λαμπρότητα και το ρυθμό των παραδοσιακών ισπανικών τραγουδιών. Το ‘Κοντσέρτο για πιάνο’ του Πουλένκ είναι ένα ζωηρό και ιδιαίτερα μελωδικό έργο, που ο λόγος της δημιουργίας του είναι αν μη τι άλλο ασυνήθιστος, αφού η ανάθεση αποτέλεσε μία κίνηση καλής θέλησης από την πλευρά των Η.Π.Α. για να αναθερμανθούν οι σχέσεις τους με τη Γαλλία, μετά το τέλος του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου. Η ‘Μητέρα Χήνα’ είναι ένα μπαλέτο του Ραβέλ πάνω στο ομώνυμο παραμύθι, από την περίφημη συλλογή γαλλικών παραμυθιών του 17ου αιώνα ‘Histoires ou Contes du temps passé’. Αρχικά είχε γράψει ένα απλό κομμάτι για ντουέτο στο πιάνο, που προόριζε για παιδιά φίλων του ηλικίας 6 και 10 ετών, το οποίο εξέλιξε σε ορχηστρική σουίτα για να καταλήξει με βάση αυτή στο περίφημο μπαλέτο. Ο Ραβέλ λάτρευε τα παιδιά, παρόλο που δεν είχε ο ίδιος, και τον ενθουσίαζε ο κόσμος της φαντασίας τους. Αυτή η αγάπη είναι έκδηλη στο συγκεκριμένο κομμάτι. Η σύνθεση ‘Alborada del gracioso’ είναι το τέταρτο μέρος της σουίτας ‘Καθρέφτες’, κάθε ένα από τα πέντε μέρη της οποίας είναι αφιερωμένο από τον Ραβέλ και σε έναν διαφορετικό καλλιτέχνη της ομάδας των avant-garde καλλιτεχνών ‘Κοινωνία των Απάτσι’. Το συγκεκριμένο μέρος είναι αφιερωμένο στον ελληνικής καταγωγής Γάλλο μουσικοκριτικό και μουσικολόγο Michel-Dimitri Calvocoressi και πρόκειται για ένα περίπλοκο κομμάτι που ενσωματώνει χαρακτηριστικά ισπανικά μουσικά θέματα.

Πρόγραμμα:
Νικολάι Ρίμσκι-Κόρσακοφ (1844-1908): Ισπανικό καπρίτσιο, έργο 34
Φρανσίς Πουλένκ (1899-1963): Κοντσέρτο για πιάνο
Μωρίς Ραβέλ (1875-1937): Ma mere l’ oye (μπαλέτο)
Μωρίς Ραβέλ (1875-1937): Alborada del grazioso, δ’ μέρος από τη σουίτα ‘Miroirs’
# Με την υποστήριξη του Γενικού Προξενείου της Γαλλίας στη Θεσσαλονίκη και του Γαλλικού Ινστιτούτου Θεσσαλονίκης
«Ο ρυθμός ρέει ελεύθερα, αποδεσμευμένος, με μία υπέροχη αυτονομία και με τον πλέον αυθεντικό και απροσδόκητο τρόπο, παρόλο που παραμένει φυσικός»
Ο μουσικολόγος Michel-Dimitri Calvocoressi για τους ‘Καθρέφτες’ του ΡαβέλΔιεύθυνση Ορχήστρας:Philippe Forget
Πιάνο: Μαριλένα Λιακοπούλου
Παραγωγή:Κρατική Ορχήστρα Θεσσαλονίκης
Συνεργασία: Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδος

You may also like...