Μάιος στα Μνημεία της Θεσσαλονίκης

Την Κυριακή 5 Μαΐου 2019 και ώρα 12:00 η Εφορεία Αρχαιοτήτων Πόλης Θεσσαλονίκης φιλοξενεί στο Μπέη Χαμάμ (Λουτρά «Παράδεισος») την Κρατική Ορχήστρα Θεσσαλονίκης με εκδήλωση ντούο βιολί – ηλεκτρικό πιάνο των Άκη Αρχοντή (βιολί) και Θανάση Μπιλιλή (ηλεκτρικό πιάνο). Πρόγραμμα: Cinema Mágico. Έργα των Chaplin, Rota, Bernstein, Piazzolla, Bregović, Χατζιδάκι, Morricone κ.ά. Είσοδος με προσκλήσεις (θέσεις περιορισμένες, παραλαβή από το εκδοτήριο της Κ.Ο.Θ., Λ. Νίκης 73, τηλ. 2310 236990, Δευτέρα-Παρασκευή 9:00-17:00).

Από την Τετάρτη 8 Μαΐου μέχρι και την Κυριακή 12 Μαΐου 2019 η Εφορεία Αρχαιοτήτων Πόλης Θεσσαλονίκης συμμετέχει στο #SKG Bridges Festival, το οποίο διοργανώνεται με πρωτοβουλία του Γραφείου Κοινωνικών Πολιτικών Πρωθυπουργού, σε συνεργασία με το Υπουργείο Πολιτισμού, τη Γενική Γραμματεία Νέας Γενιάς και το Υπουργείο Τουρισμού και με την αρωγή του Δήμου Θεσσαλονίκης, φιλοξενώντας εκδηλώσεις του Φεστιβάλ σε μνημεία αρμοδιότητας ΕΦΑΠΟΘ, σύμφωνα με το παρακάτω πρόγραμμα:

 

Τετάρτη, 8 Μαΐου 2019, Ροτόντα: Συναυλία σύγχρονης κλασικής μουσικής των Federico Albanese, ORI & ISON.

 • Τετάρτη, 8 Μαΐου 2019, Άγιος Αντώνιος: ηχητική performance με αναφορά στην ιστορία του ναού, από τους Νεκτάριο Παππά και Ανδρέα Κασάπη.
 • Τετάρτη, 8 Μαΐου – Κυριακή 12 Μαΐου 2019, Βυζαντινό Λουτρό: «Αναπαράσταση ενός σουβενίρ» των Νίκου Κωστόπουλου και Βίκη Ζιώγα, εργαστήριο και έκθεση.
 • Πέμπτη, 9 Μαΐου – Σάββατο, 11 Μαΐου 2019, Μπέη Χαμάμ (Λουτρά «Παράδεισος»): «Thessaloniki through Fragments», εγκατάσταση της Ομάδας 3+2.
 • Παρασκευή, 10 Μαΐου 2019, Αρχαία Αγορά: «Στίλβον Project», Συναυλία Κρατικού Ωδείου Θεσσαλονίκης.
 • Παρασκευή, 10 Μαΐου 2019, Αρχαία Αγορά: «The Glory of Decay», χορευτική performance των Πολυξένη Αγγελίδου και Σοφία Καραγιώργου.
 • Παρασκευή, 10 Μαΐου 2019, Επταπύργιο: «Αρίστος», Θεατρική παράσταση, σκηνοθεσία: Γιώργος Παπαγεωργίου, παίζουν: Φιλαρέτη Κομνηνού, Μιχάλης Οικονόμου και Γιώργος Χριστοδούλου.
 • Σάββατο, 11 Μαΐου 2019, Ωδείο Αρχαίας Αγοράς: «Μουσική και ποίηση», Φιλοξενούμενο σχήμα από την Τουρκία σε συνεργασία με την Ορχήστρα Εφήβων της ΚΩΘ.
 • Σάββατο, 11 Μαΐου 2019, Επταπύργιο: εγκαίνια έκθεσης «Μνήμη – Δίκαιο – Τέχνη – γιατί είναι οικογενειακή μας υπόθεση» και δρώμενο με τη συμμετοχή καλλιτεχνών της πόλης και του κοινού.
 • Κυριακή, 12 Μαΐου 2019, Επταπύργιο: Group performance από τη Σχολή Καλών Τεχνών του Α.Π.Θ. σε συντονισμό και επιμέλεια Αλέξανδρου Πλωμαρίτη.
 • Κυριακή, 12 Μαΐου 2019, Επταπύργιο: δρώμενο με τη συμμετοχή καλλιτεχνών της πόλης και του κοινού.
 • Κυριακή, 12 Μαΐου 2019, Μπέη Χαμάμ (Λουτρά «Παράδεισος»): «Baths of Future Paradise», performance των Άννα Παπαθανασίου – Inga Galinyte.
 • Κυριακή, 12 Μαΐου 2019, Αρχαία Αγορά: «Music for a while. Early English Musik soprano». Σοπράνο: Γεωργία Μπαλαμπίνη, Κιθάρα: Mislav Režiç, Εικαστική εγκατάσταση: Μάριος Φούρναρης.

 

Για περισσότερες πληροφορίες, βλ. https://skgbridgesfestival.com

Την Πέμπτη 9 και την Παρασκευή 10 Μαΐου 2019 και ώρα 9:30 και 12:00, η  Εφορεία Αρχαιοτήτων Πόλης Θεσσαλονίκης θα πραγματοποιήσει εκπαιδευτικά προγράμματα για μαθητές Δημοτικού Σχολείου στην Αρχαία Αγορά και στο Γενί Τζαμί, στο πλαίσιο της δράσης  «Πράσινες Πολιτιστικές Διαδρομές 2019» του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού.

Το Σάββατο 11 Μαΐου 2019 και ώρα 11:00 στο Ωδείο της Αρχαίας Αγοράς θα λάβει χώρα η
εναρκτήρια εκδήλωση του 9ου Παγκόσμιου Φεστιβάλ  Χορωδιών Μιούζικαλ με νεανικές χορωδίες. Είσοδος: ελεύθερη.

Την Κυριακή 12 Μαΐου 2019 και ώρα 11:30 στην Αίθουσα πολλαπλών εκδηλώσεων του Μουσείου της Αρχαίας Αγοράς θα πραγματοποιηθεί εκδήλωση – ανοιχτή συζήτηση των Ενθεμάτων της Αυγής με τίτλο «Αλληλέγγυα Οικονομία και Δημοκρατία». Ομιλητές θα είναι ο κ. Ν. Παρασκευόπουλος, βουλευτής, και ο κ. Ευάγγελος Νικολαϊδης, Ειδικός Γραμματέας Κοινωνικής και Αλληλέγγυας Οικονομίας του Υπουργείου Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης. Την εκδήλωση θα συντονίσει ο κ. Τ. Κουράκης, βουλευτής, α’ αντιπρόεδρος της Βουλής.

Την Πέμπτη 16 Μαΐου 2019 θα πραγματοποιηθεί επίσκεψη ομάδας προσφύγων στον Πύργο της Αλύσεως και στο Επταπύργιο.

Στο πλαίσιο του εορτασμού της Διεθνούς Ημέρας Μουσείων η Εφορεία Αρχαιοτήτων Πόλης Θεσσαλονίκης θα πραγματοποιήσει ξεναγήσεις στο Μουσείο της Αρχαίας Αγοράς και στην περιοδική έκθεση που φιλοξενεί με θέμα «Κώμες και πολίσματα στο μυχό του Θερμαϊκού Κόλπου».  Οι ξεναγήσεις θα γίνουν την Παρασκευή 17 Μαΐου 2019, ώρες 10:00 και 12:00 .

Επίσης, στο πλαίσιο του ίδιου εορτασμού (Διεθνής Ημέρα Μουσείων 2019)  η Εφορεία Αρχαιοτήτων Πόλης Θεσσαλονίκης φιλοξενεί το Σάββατο 18 Μαΐου 2019 στο Ωδείο της Αρχαίας Αγοράς συναυλία με το Κρατικό Ωδείο Θεσσαλονίκης. Η συναυλία εντάσσεται στις εκδηλώσεις του Συλλόγου Υπαλλήλων Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού Β. Ελλάδος «Οι εργαζόμενοι του Πολιτισμού στην Κοινωνία». Είσοδος: ελεύθερη.

 

Την Κυριακή 19 Μαΐου 2019 και ώρα 12:00 η Εφορεία Αρχαιοτήτων Πόλης Θεσσαλονίκης φιλοξενεί στο Αλατζά Ιμαρέτ την Κρατική Ορχήστρα με το Κουαρτέτο εγχόρδων Αιμίλιος Ριάδης (Ανδρέας Παπανικολάου / βιολί, Γιώργος Κουγιουμτζόγλου / βιολί, Αλεξάνδρα Βόλτση / βιόλα, Λίλα-Μυρτώ Μανώλα / βιολοντσέλο).  Με την υποστήριξη της Δημοτικής Πινακοθήκης Θεσσαλονίκης. Πρόγραμμα: Χάρυ Παρτς (1901-1974): Δύο σπουδές για τις Αρχαίες Ελληνικές Κλίμακες (μεταγραφή για κουαρτέτο εγχόρδων: Μπεν Τζόνστον), Νίκος Σκαλκώτας (1904-1949): 10 σκίτσα για έγχορδα, Ντμίτρι Σοστακόβιτς (1906-1975): Κουαρτέτο εγχόρδων αρ.8 σε ντο ελάσσονα, έργο 110, Γιόχαν Σεμπάστιαν Μπαχ (1685-1750): Η τέχνη της φούγκας, BWV 1080. Είσοδος με προσκλήσεις (θέσεις περιορισμένες, παραλαβή από το εκδοτήριο της Κ.Ο.Θ., Λ. Νίκης 73, τηλ. 2310 236990. Δευτέρα-Παρασκευή 9:00-17:00).

Από τη Δευτέρα 20 Μαΐου μέχρι και την Παρασκευή 24 Μαΐου και ώρα 9:00 η Εφορεία Αρχαιοτήτων Πόλης Θεσσαλονίκης και το Μουσείο Βυζαντινού Πολιτισμού συνδιοργανώνουν εκπαιδευτικό πρόγραμμα με σκοπό τη γνωριμία των μαθητών με τον κόσμο των εντοίχιων ψηφιδωτών. Ξεκινώντας από τα μνημεία, περνώντας από το Μουσείο και καταλήγοντας στο εργαστήριο συντήρησης οι μαθητές θα έχουν τη δυνατότητα να εισαχθούν στην τέχνη του εντοίχιου ψηφιδωτού, να ενημερωθούν για τις τεχνικές συντήρησης και διατήρησής τους και να καταρτιστούν ως προς τις καλλιτεχνικές και επαγγελματικές προοπτικές που ανοίγονται στον τομέα αυτό. Κάθε ομάδα θα αποτελείται από 15-20 μαθητές. Θα τηρηθεί σειρά προτεραιότητας. Συμμετοχή μετά από δήλωση (τηλ.: 2310204868).

Την Τετάρτη 22 και την Πέμπτη 23 Μαΐου 2019 το Εργαστήρι Έρευνας παραστατικών τεχνών «Alma Kalma» θα παρουσιάσει στο Βυζαντινό Λουτρό την εικαστική performance «Chaos Within the Body / and Art. Είσοδος: ελεύθερη, θέσεις περιορισμένες (λεπτομέρειες θα ανακοινωθούν μέσω Δελτίου Τύπου).

Συνεχίζεται στο Μουσείο της Αρχαίας Αγοράς η περιοδική έκθεση «Κώμες και πολίσματα στον μυχό του Θερμαϊκού κόλπου», η οποία διοργανώνεται από την Εφορεία Αρχαιοτήτων Πόλης Θεσσαλονίκης.

Την Πέμπτη 30 Μαΐου 2019 και ώρα 20:00 θα εγκαινιαστεί στο Μπέη Χαμάμ (Λουτρά «Παράδεισος») έκθεση της Γιώτας Ανδριάκαινα.

Κατά τη διάρκεια του Απριλίου η Εφορεία Αρχαιοτήτων Πόλης Θεσσαλονίκης …

… φιλοξένησε στο Μουσείο της Αρχαίας Αγοράς την Επιστημονική Διημερίδα με θέμα «Αρχαιότητες σε “Τροχιά”». Η διημερίδα διοργανώθηκε από τη Γενική Διεύθυνση Αρχαιοτήτων και Πολιτιστικής Κληρονομιάς και την Εφορεία Αρχαιοτήτων Πόλης Θεσσαλονίκης σε συνεργασία με τη Διεύθυνση Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων/Τμήμα Συντονισμού και Παρακολούθησης Αρχαιολογικών Ερευνών και Εργασιών στο Πλαίσιο Μεγάλων Δημόσιων Έργων, την Εφορεία Αρχαιοτήτων Πόλης Αθηνών και την Εφορεία Αρχαιοτήτων Πειραιώς και Νήσων. Παρουσιάστηκαν 41 ανακοινώσεις με ποικίλο θεματικό ενδιαφέρον και στόχο την έναρξη της επιστημονικής παρουσίασης του πλούτου και της ποικιλίας των ευρημάτων που ήρθαν στο φως στο πλαίσιο της κατασκευής των Μητροπολιτικών Σιδηροδρόμων των τριών μεγάλων αστικών κέντρων της χώρας, της Αθήνας, της Θεσσαλονίκη και του Πειραιά (11&12.04.).

… συμμετείχε στην εβδομάδα δράσης για την προβολή του έργου της Αρχαιολογικής Υπηρεσίας με θέμα «Η αρχαιολογία στην Οθόνη», προβάλλοντας στην αίθουσα πολλαπλών χρήσεων του μουσείου της Αρχαίας Αγοράς ταινίες και ντοκιμαντέρ με αρχαιολογικά θέματα από την Κεντρική Μακεδονία (15-19.04).

… συμμετείχε σε Συνέντευξη Τύπου για τη συνδιοργάνωση με το Κέντρο Πολιτισμού Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας του «Φεστιβάλ Επταπυργίου» (18.04).

… φιλοξένησε στη Ροτόντα την εκδήλωση εκκλησιαστικής μουσικής με τίτλο «Εκατονταετηρίδα Σωματείου Ιεροψαλτών Θεσσαλονίκης “Ιωάννης ο Δαμασκηνός”» για τη συμπλήρωση 116 χρόνων από το έτος ίδρυσης (1903) και 101 χρόνων από το έτος έγκρισης του καταστατικού (1918) του Σωματείου Ιεροψαλτών Θεσσαλονίκης «Ιωάννης ο Δαμασκηνός» (19.04).  Ξεκίνησε ειδικά εκπαιδευτικά προγράμματα στην Αρχαία Αγορά.

You may also like...