Μάιος στα Μνημεία και τους Αρχαιολογικούς χώρους της Θεσσαλονίκης

Την Κυριακή 8 Μαΐου 2022 και ώρα 11:30 η Εφορεία Αρχαιοτήτων Πόλης Θεσσαλονίκης θα πραγματοποιήσει κυριακάτικο περίπατο στον Μακεδονικό τάφο του Μαιευτηρίου στην οδό Παπαναστασίου.

Πρόκειται για τον έβδομο από έναν κύκλο Κυριακάτικων Περιπάτων, κατά τη διάρκεια των οποίων γνωρίζουμε όψεις της πόλης και της ιστορίας της μέσα από επισκέψεις σε μνημεία και αρχαιολογικούς χώρους της Θεσσαλονίκης. Μέχρι τον Ιούνιο του 2022 την πρώτη Κυριακή κάθε μήνα αρχαιολόγοι της Εφορείας θα υποδέχονται ομάδες επισκεπτών σε μνημεία και αρχαιολογικούς χώρους – τοπόσημα της σύγχρονης πόλης που καθορίζουν τη φυσιογνωμία της.

Η δήλωση συμμετοχής στους περιπάτους είναι απαραίτητη και γίνεται αποκλειστικά και μόνο τηλεφωνικά, βάσει λεπτομερειών που ανακοινώνονται στη σελίδα της Εφορείας στο Facebook. Ο αριθμός των θέσεων είναι περιορισμένος και τηρείται σειρά προτεραιότητας.

Κατά την επίσκεψη τηρούνται όλα τα ισχύοντα μέτρα για τον περιορισμό της διασποράς του κορωνοϊού.

Την Τετάρτη 18 Μαΐου και ώρες 10:30 και 12:30, αρχαιολόγος της Εφορείας θα ξεναγήσει το κοινό στο Μουσείο της Αρχαίας Αγοράς, στο πλαίσιο εορτασμού της Διεθνούς Ημέρα Μουσείων. Λεπτομέρειες για τις δηλώσεις συμμετοχής θα ανακοινωθούν στη σελίδα της Εφορείας στο Facebook.

Η Εφορεία Αρχαιοτήτων Πόλης Θεσσαλονίκης φιλοξενεί μέχρι τις 5 Μαΐου 2022 στο Γενί Τζαμί την εικαστική έκθεση «Μικρές Οδύσσειες», μία διοργάνωση της Δημοτικής Πινακοθήκης  Θεσσαλονίκης σε συνεργασία με το Μουσείο Van Abbe House Eindhoven της Ολλανδίας και τη Σχολή Καλών Τεχνών του Α.Π.Θ.

Πρόκειται για έκθεση Ελλήνων και Ολλανδών καλλιτεχνών, η θεματική της οποίας αφορά στην απόδοση της προσωπικής οδύσσειας του εκάστοτε καλλιτέχνη-δημιουργού, όπως αυτή αποτυπώνεται μέσα από την ιδιαίτερη οπτική του καθενός, αντανακλώντας τη σκληρή ευρωπαϊκή πολιτική που βίωσε η χώρα σε συνδυασμό με την πρωτόγνωρη οικονομική κρίση που ξεκίνησε το 2008.

Στόχος της έκθεσης είναι να «συνομιλήσουν» καλλιτέχνες του βορρά και του νότου με το κοινό και να εκφράσουν τις δικές τους ιστορίες.

Κατά τη διάρκεια της διοργάνωσης θα πραγματοποιηθούν ομιλίες και σεμινάρια φωτοχαρακτικής.

Η Εφορεία Αρχαιοτήτων Πόλης Θεσσαλονίκης φιλοξενεί από τις 10 Μαΐου 2022 στο Γενί Τζαμί την εικαστική έκθεση «Ο κήπος της», μία διοργάνωση της Δημοτικής Πινακοθήκης  Θεσσαλονίκης, η οποία σχεδιάστηκε για το συγκεκριμένο μνημείο. Η έκθεση περιλαμβάνει έργα τεσσάρων εικαστικών-αποφοίτων της Σχολής Καλών Τεχνών του Α.Π.Θ. και συγκεκριμένα των Έλενα Χατζηαθανασίου, Χαρούλας Θεοδώρου, Αλεξάνδρας Νάκου και Έλενας Σταματογιάννη.

Στόχος της έκθεσης είναι η προβολή του προβληματισμού των συμμετεχόντων καλλιτεχνών για την καθημερινότητα του σύγχρονου ανθρώπου, την απώλεια του προσωπικού χρόνου για ενδοσκόπηση και ηρεμία και την ανάγκη ύπαρξης ενός «μυστικού – απόλυτα προσωπικού – κήπου» που θα προσδώσει νέα οπτική στη ζωή μας και θα επαναφέρει ξεχασμένες αξίες.

Διάρκεια έκθεσης: έως 10 Ιουνίου

Η Εφορεία Αρχαιοτήτων Πόλης Θεσσαλονίκης, στο πλαίσιο της διαδικτυακής δράσης «Ιστορίες της πόλης», παρουσιάζει δύο φορές τον μήνα σύντομες ιστορίες, μικρές  αφηγήσεις για περιοχές, μνημεία και μεμονωμένα ευρήματα της Θεσσαλονίκης, με στόχο να φωτίσει άγνωστες πτυχές της ιστορίας και της πορείας της πόλης στον χώρο και τον χρόνο.

Τον Μάιο θα παρουσιαστούν οι ιστορίες «Η Τούμπα των Ελαιώνων στην Πυλαία» και «Εφυαλωμένα αγγεία της Παλαιολόγειας περιόδου από τη βυζαντινή μονή των Αγίων Αποστόλων στη Θεσσαλονίκη».

H πρώτη ιστορία θα δημοσιοποιηθεί την Παρασκευή 6 Μαΐου 2022 και θα παρουσιάσει μια άγνωστη τούμπα της προϊστορικών χρόνων που εντοπίστηκε πριν από 100 χρόνια στις ανατολικές παρυφές της Πυλαίας, στην περιοχή Ελαιώνες.

Στη δεύτερη ιστορία, η οποία θα αναρτηθεί την Παρασκευή 20 Μαΐου 2022, παρουσιάζονται  τέσσερα εφυαλωμένα αγγεία υψηλής τέχνης της Παλαιολόγειας περιόδου που εντοπίστηκαν ανασκαφικά στις εγκαταστάσεις της βυζαντινής μονής, καθολικό της οποίας υπήρξε ο ναός των Αγίων Αποστόλων.

Τον Απρίλιο …

… πραγματοποιήσαμε περιήγηση στο Βυζαντινό Λουτρό, στο πλαίσιο των Κυριακάτικων Περιπάτων (3.04.2022).

… συνεχίστηκε στο Γενί Τζαμί η εικαστική έκθεση «Μικρές Οδύσσειες», μία διοργάνωση της Δημοτικής Πινακοθήκης Θεσσαλονίκης σε συνεργασία με το Μουσείο Van Abbe House Eindhoven της Ολλανδίας και τη Σχολή Καλών Τεχνών του Α.Π.Θ. (από 11.3.2022).

… στο πλαίσιο της διαδικτυακής δράσης «Ιστορίες της πόλης» (facebook/Εφορεία Αρχαιοτήτων Πόλης Θεσσαλονίκης) παρουσιάστηκαν οι ιστορίες  «Ο νεολιθικός οικισμός της Σταυρούπολης» και «Η Δευτέρα Παρουσία στον νάρθηκα της Παναγίας των Χαλκέων».

H πρώτη ιστορία αφορούσε στα υλικά κατάλοιπα ενός από τους αρχαιότερους οικισμούς της Θεσσαλονίκης που ανασκάπτεται την τελευταία τριακονταετία στο συνοικισμό Ομόνοια της Σταυρούπολης (08.04.2022).

Η δεύτερη ιστορία αναφερόταν στην παράσταση της Δευτέρας Παρουσίας από τον νάρθηκα της Παναγίας των Χαλκέων (21.04.2022).

Για την ασφαλή λειτουργία, στο πλαίσιο των μέτρων περιορισμού της διασποράς του COVID-19, τηρούνται οι προβλεπόμενες οδηγίες για τους επισκέπτες, το προσωπικό και τις εγκαταστάσεις εξυπηρέτησης του κοινού.

Οι επισκέπτες πρέπει να τηρούν τις οδηγίες και συστάσεις της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων COVID-19 του Υπουργείου Υγείας για την ασφαλή προσέλευση στους αρχαιολογικούς χώρους και τα μουσεία, σύμφωνα με τις ισχύουσες Κ.Υ.Α.

Ωράριο λειτουργίας μνημείων αρμοδιότητας ΕΦΑΠΟΘ:

Αρχαία Αγορά: 8:00-20:00, Τρίτη: κλειστά

Ροτόντα: 8:00-20:00, Τρίτη: κλειστά

Επταπύργιο: 10:00-17:00, Τρίτη: κλειστά

Γαλεριανό: 8:00-20:00, Τρίτη: κλειστά

Κρύπτη Αγίου Δημητρίου: Δευτέρα, Τετάρτη & Πέμπτη: 8:00-15:00, Παρασκευή: 8:00-13:30 & 19:00-22:00 (τελείται Λειτουργία), Σάββατο – Κυριακή: 7:30-14:30, Τρίτη: κλειστά

Βυζαντινό Λουτρό: Τετάρτη & Παρασκευή: 10:00-13:00, Δευτέρα, Τρίτη & Πέμπτη: κατόπιν ραντεβού, Σάββατο & Κυριακή: κλειστά

Άγιος Νικόλαος Ορφανός: Δευτέρα & Πέμπτη: 10:00-13:00, Τρίτη, Τετάρτη & Παρασκευή: κατόπιν ραντεβού, Σάββατο & Κυριακή: κλειστά

 

 

 

You may also like...