Λόγος – Έννοιες – Εικόνες- Γραφή στο Εθνικό Μουσείο Τέχνης της Κίνας

Λόγος – Έννοιες – Εικόνες- Γραφή

στο Εθνικό Μουσείο Τέχνης της Κίνας (NAMOC)

27.11.2018 – 17.01.2019
Εγκαίνια: 26 Νοεμβρίου 2018, στις 15.00

Εθνικό Μουσείο Τέχνης της Κίνας (NAMOC)

Επιμέλεια: Κατερίνα Κοσκινά (Διευθύντρια ΕΜΣΤ)
Συν-επιμέλεια: Άννα Μυκονιάτη (Επιμελήτρια ΕΜΣΤ)

Το Εθνικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης (ΕΜΣΤ), στο πλαίσιο του έτους Πολιτιστικών Ανταλλαγών Ελλάδας – Κίνας ξεκίνησε μια συνεργασία με το Εθνικό Μουσείο Τέχνης της Κίνας (NAMOC) με στόχο την ανάπτυξη διαπολιτισμικού διαλόγου και των καλλιτεχνικών ανταλλαγών μεταξύ των δύο χωρών. Μετά την παρουσίαση στην Αθήνα, στο ΕΜΣΤ, το Φθινόπωρο του 2017 της έκθεσης ΚΙΝΕΖΙΚΗ ΖΩΓΡΑΦΙΚΗ XIEYI: Αριστουργήματα από το Μουσείο Τέχνης της Κίνας, μέρος της συλλογής του ΕΜΣΤ ταξιδεύει στο Πεκίνο.
Στην έκθεση Ἐν ἀρχῇ ἦν ὁ Λόγος – Έννοιες – Εικόνες – Γραφή θα παρουσιαστούν περίπου 80 έργα 40 Ελλήνων και ξένων καλλιτεχνών στο NAMOC από τις 27 Νοεμβρίου 2018 έως τις 17 Ιανουαρίου 2019.

Οι δύο σημαντικοί πολιτισμοί, ελληνικός και κινεζικός, συνεισέφεραν σε πολλαπλά επίπεδα στη διαμόρφωση της δυτικής και ανατολικής κουλτούρας. Εκκινώντας από αυτό το δεδομένο, η έκθεση εξετάζει τη μετάβαση από την έννοια στη γραφή και τη μεταφορά μέσα από το λόγο και την εικόνα, με όχημα την παγκόσμια γλώσσα της τέχνης, της ιστορίας, της πολιτικής και της φιλοσοφίας. Τα έργα της σύγχρονης τέχνης λειτουργούν ως διαπασών, όχι μόνο της αισθητικής και της καλλιτεχνικής παράδοσης, αλλά και του ιστορικού παρελθόντος, διυλιζόμενου από την οπτική του σήμερα.

Συμμετέχοντες καλλιτέχνες
Αλέξης Ακριθάκης, Νίκος Αλεξίου, Στήβεν Αντωνάκος, Κατερίνα Αποστολίδου, Χρύσα, Αλέξανδρος Γεωργίου, Φοίβη Γιαννίση, Ντιλέκ Γουΐντσεστερ, Παύλος, Βαντίμ Ζαχάροφ, Ιλία Καμπάκοφ, Γιαέλ Κανάρεκ, Γιώργος Λαζόγκας, Μαρία Λοϊζίδου, Ματέο Λόπεζ, Βλάντο Μάρτεκ, Τζον Μπαλντεσάρι, Μπία Ντάβου, Ιράν Ντο Εσπιρίτο Σάντο, Παντελής Ξαγοράρης, Γιώργος Ξένος, Βάνα Ξένου, Δημήτρης Ξονόγλου, Μαρία Οικονομοπούλου, Θόδωρος – γλύπτης, Νίνα Παπακωνσταντίνου, Ρένα Παπασπύρου, Ναυσικά Πάστρα, Γιώργος Σαπουντζής, Κύριλλος Σαρρής, Άγγελος Σκούρτης, Αναστάσης Στρατάκης, Κωστής Τριανταφύλλου, Παντελής Χανδρής, Γκάρυ Χιλλ, Σάββας Χριστοδουλίδης, Στάθης Χρυσικόπουλος, Γιάννης Ψυχοπαίδης, Αλέξανδρος Ψυχούλης, Young-Hae Chang Heavy Industries.

Πληροφορίες για το NAMOC
Το Εθνικό Μουσείο Τέχνης της Κίνας (NAMOC) είναι το εθνικό μουσείο τέχνης των πλαστικών τεχνών αφιερωμένο στη συλλογή, την έρευνα και τις εκθέσεις σύγχρονων καλλιτεχνικών έργων. Το NAMOC ξεκίνησε να οικοδομείται το 1958 και το Διοικητικό Συμβούλιο του Μουσείου διορίστηκε από τον Πρόεδρο Μάο Τσε Τουνγκ. Το Μουσείο άνοιξε για το κοινό το 1963. Το NAMOC αποτελεί ένα εθνικό πολιτιστικό τοπόσημο μετά την ίδρυση της Νέας Κίνας. Το κεντρικό κτήριο, στεγασμένο με κίτρινα τζάμια, περιβάλλεται από διαδρόμους και περίπτερα και είναι χτισμένο με το στυλ της αρχαίας κινεζικής παραδοσιακής αρχιτεκτονικής. Το πενταόροφο κτήριο καλύπτει έκταση μεγαλύτερη από 18.000 τετραγωνικά μέτρα και το μουσείο διαθέτει εκθεσιακό χώρο 8.300 τετραγωνικών μέτρων και 17 αίθουσες εκθέσεων.
Το NAMOC στεγάζει πάνω από 100.000 έργα διαφόρων συλλογών, τα περισσότερα από τα οποία είναι αντιπροσωπευτικά έργα διαφόρων περιόδων και μεγάλα έργα τέχνης Κινέζων καλλιτεχνών από το τέλος του 19ου αιώνα μέχρι σήμερα, τα οποία συνιστούν την ιστορία της σύγχρονης κινεζικής τέχνης. Το Μουσείο, στις συλλογές του περιλαμβάνει επίσης έργα αρχαίας κινεζικής ζωγραφικής και καλλιγραφίας, διεθνή καλλιτεχνικά έργα καθώς και έργα κινεζικής λαϊκής τέχνης. Το μουσείο διαθέτει έργα μεγάλων καλλιτεχνών όπως οι Ren Bonian, Wu Changshuo, Huang Binhong, Qi Baishi, Xu Beihong, Liu Haisu, Jiang Zhaohe, Situ Qiao, Li Keran, Wu Zuoren, Ye Qianyu, Dong Xiwen, Luo Gongliu και Wu Guanzhong. Το ζευγάρι των Γερμανών συλλεκτών Peter Ludwig δώρισαν 117 έργα διεθνών καλλιτεχνών στο NAMOC το 1999, συμπεριλαμβανομένων 4 ελαιογραφιών του Πάμπλο Πικάσο.

http://www.namoc.org/

National Art Museum of China
1 Wusi Street, Dongcheng District
Beijing, China, 100010

Εθνικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης (ΕΜΣΤ)
Λεωφ. Καλλιρρόης & Αμβρ. Φραντζή (πρώην εργοστάσιο Φιξ)
Aθήνα, 117 43
Τηλ: 211 1019000
Φαξ: 211 1019111

www.emst.gr

Φωτογραφίες

Φωτογραφίες έργων από επάνω αριστερά:
Ίλια Καμπακόφ, Ο Αρχιπόφ κοιτάζει έξω από το παράθυρο
Γιαέλ Καναρέκ, Heart in Heart
Αλέξης Ακριθάκης, Ένας ήλιος το πουλί
Ντιλέκ Γουίντσεστερ, Untitled (Kendinibeğenmişçesinesankibizdenöncehiçbirşeysöylenmemişçesinegillerden)

Χορηγός Αερομεταφορών

Ένα σύντομο βίντεο με τις κύριες δραστηριότητες του ΕΜΣΤ από το 2016 έως το 2018.
Σκηνοθεσία: Δημήτρης Μπλούκας

Εθνικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης (ΕΜΣΤ)
Λεωφ. Καλλιρρόης & Αμβρ. Φραντζή (πρώην εργοστάσιο Φιξ)
Aθήνα, 117 43
Τηλ: 211 1019000

You may also like...