ΛΒ΄ ΕΦΟΡΕΙΑ ΠΡΟΪΣΤΟΡΙΚΩΝ ΚΑΙ ΚΛΑΣΙΚΩΝ ΑΡΧΑΙΟΤΗΤΩΝ

ekthesiΤην Κυριακή, 1 Σεπτεμβρίου 2013, ολοκληρώνεται η παρουσίαση της έκθεσης με τον τίτλο «Η αυτοπροσωπογραφία και άλλα ερείπια» του Κωνσταντίνου Ιγνατιάδη, που φιλοξενείται στο Αρχαιολογικό Μουσείο Ηγουμενίτσας από τις 13 Ιουλίου 2013.
Η έκθεσηεγκατάσταση, τον σχεδιασμό και τη μουσειογραφική παρουσίαση της οποίας επιμελήθηκε ο ίδιος ο καλλιτέχνης, περιλαμβάνει πολύπτυχα μεγάλων διαστάσεων, θετικά και αρνητικά, «ταλαντευόμενες συμμετρίες» στον χώρο και τον χρόνο. Αυτοπροσωπογραφίες, με χρονικό ορίζοντα εικοσαετίας, στο Παρίσι και την αρχαία Νικόπολη. Ο τίτλος της έκθεσης εμπνέεται από τον υπότιτλο του κειμένου του μεγάλου σύγχρονου φιλοσόφου θεμελιωτή της θεωρίας της αποδόμησης Ζακ Ντεριντά «Μνήμες τυφλών. Η αυτοπροσωπογραφία και άλλα ερείπια» (πρωτότυπος τίτλος Jacques Derrida “Memoires d’ aveugle: L’ Autoportrait et autres ruines”), που συντάχθηκε στις αρχές του 1990 με αφορμή μία έκθεση σχεδίων και ζωγραφικής, που επιμελήθηκε ο J. Derrida, στο Μουσείο του Λούβρου.
Η έκθεση
«Η αυτοπροσωπογραφία και άλλα ερείπια» του Κωνσταντίνου Ιγνατιάδη στο Αρχαιολογικό Μουσείο Ηγουμενίτσας πλαισιώνεται με ηχητικά αποσπάσματα ποιημάτων της Aurélie Nemours (1910-2005), της γαλλίδας εικαστικού εκπροσώπου της «Συγκεκριμένης Τέχνης» (“Concrete Art”), απαγγελμένα από την ίδια. Φωτογραφικά πορτρέτα της Aurélie Nemours από τον Κωνσταντίνο Ιγνατιάδη περιλαμβάνονται στην έκθεση.
Ο Ιστορικός Τέχνης και επιμελητής εκθέσεων Jean – Yves MOCK, γράφει για το έργο του Κωνσταντίνου Ιγνατιάδη με αφορμή την ατομική του έκθεση Éphéméride Iστο Μακεδονικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης (27/04/2007 – 13/05/2007):
«… Oι φωτογραφίες του Kωνσταντίνου Iγνατιάδη δεν είναι περιγραφές. Eίναι πριν από τη γραφή, είναι μετά την περιγραφή. Eίναι αποκαλυπτικές. Για να τοποθετήσουμε τις αρνητικές θεολογίες, για να τις ορίσουμε, χρησιμοποιούμε στα γαλλικά μια ελληνική λέξη, “αποφατικός“, αυτό που λέγεται χωρίς να ειπωθεί. Aπό τα πορτραίτα του ο φωτογράφος απουσιάζει, χωρίς κίνηση, τόνο φωνής, χωρίς παρέμβαση. Oι φωτογραφίες αποτελούν νοερά γυμνά. O φωτογράφος τις αποκάλυψε, κάθε επεξήγηση περισσεύει. ελικά λίγο ενδιαφέρει το όνομα, η θέση, ο λόγος ύπαρξης ή η δουλειά του εικονιζόμενου. …» Στον χώρο παρουσίασης της έκθεσης στο Αρχαιολογικό Μουσείο Ηγουμενίτσας θα είναι διαθέσιμα για το κοινό αντίτυπα του λευκώματος τέχνης
Éphéméride I, με πορτρέτα επωνύμων, που παραχώρησε ο καλλιτέχνης.
Η είσοδος στην έκθεση θα είναι ελεύθερη για το κοινό κατά τις ώρες λειτουργίας του Αρχαιολογικού Μουσείου Ηγουμενίτσας.
Η έκθεση πραγματοποιείται με την ευγενική υποστήριξη της Περιφέρειας Ηπείρου και της Τράπεζας Ηπείρου.
Θερινό Ωράριο Λειτουργίας Αρχαιολογικού Μουσείου Ηγουμενίτσας
Τρίτη έως Κυριακή: 8.00-21.00 / Δευτέρα: κλειστό
Πληροφορίες: T.: +30 26650 28539, 21417
F.: +30 2665 0 25133
e-mail:lbepka@culture.gr

 

 

 

 

 

 

 

You may also like...