Η έκθεση “Ξεφυλλίζοντας τη μουσική”: Σπάνια τεκμήρια από τη συλλογή αρχείων της Μουσικής Βιβλιοθήκης «Λίλιαν Βουδούρη» στο Μέγαρο Μουσικής

Ξεφυλλίζοντας τη μουσική: Σπάνια τεκμήρια από τη συλλογή αρχείων

της Μουσικής Βιβλιοθήκης «Λίλιαν Βουδούρη»

του Συλλόγου Οι Φίλοι της Μουσικής

 

ΕΚΘΕΣΗ ΣΤΟΥΣ ΧΩΡΟΥΣ ΤΗΣ ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗΣ

17-28 Σεπτεμβρίου, Δε-Πα 10:00 – 17:00

Σάββατο 22 & 29 Σεπτεμβρίου, ξενάγηση 11:00 – 13:00

Στο πλαίσιο της διοργάνωσης Αθήνα 2018 Παγκόσμια Πρωτεύουσα του Βιβλίου και του προγράμματος Ανοιχτές Συλλογές, η Βιβλιοθήκη του Συλλόγου στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών εκθέτει σπάνια τεκμήρια που περιλαμβάνονται στο Αρχείο Ελληνικής Μουσικής.

Το Αρχείο Ελληνικής Μουσικής αποτελεί τμήμα της Βιβλιοθήκης από το 1997 και δημιουργήθηκε με σκοπό να καλύψει την ανάγκη λειτουργίας ενός κέντρου συγκέντρωσης υλικού, μελέτης και πληροφόρησης για την ελληνική μουσική. Έκτοτε, με την τριπλή του υπόσταση, αρχειακή, ερευνητική και εκπαιδευτική, συγκεντρώνει, επεξεργάζεται και τεκμηριώνει κάθε είδους υλικό, ελληνικού μουσικού ενδιαφέροντος. Η σπουδαιότερη δραστηριότητα αυτού του τμήματος έγκειται στη συγκέντρωση και διαχείριση των μουσικών αρχείων. Μέχρι στιγμής αριθμούνται 38 αρχεία συνθετών, καλλιτεχνών και δασκάλων, γεγονός που καθιστά το Αρχείο Ελληνικής Μουσικής ως τον φορέα με τη μεγαλύτερη συλλογή μουσικών αρχείων στην Ελλάδα. Τα αρχεία αυτά περιλαμβάνουν σπάνιο και πρωτότυπο υλικό όπως χειρόγραφα έγγραφα, χειρόγραφες παρτιτούρες, έντυπα, ηχογραφήσεις, προγράμματα, αποκόμματα εφημερίδων, φωτογραφίες, αλληλογραφία, τιμητικές διακρίσεις κ.ά. Χάρη στα τεκμήρια αυτά, συμπληρώνεται η μουσική ζωή της Ελλάδας και ξαναχτίζεται ένα κομμάτι της πολιτιστικής ιστορίας, που λόγω έλλειψης πηγών το αγνοούμε.

Συχνά, τα αρχειακά τεκμήρια περιλαμβάνουν και άλλες πληροφορίες, σκέψεις και συναισθήματα. Ένα κείμενο γραμμένο σε χαρτοπετσέτα, μια φθαρμένη παρτιτούρα και η προσωπική αλληλογραφία ενός δημιουργού μάς ταξιδεύουν πίσω στο χρόνο δίνοντάς μας λίγη από την αίσθηση μιας άλλης εποχής.

Κατά την έκθεση, επιλεγμένα σπάνια και ιδιαίτερα τεκμήρια από το Αρχείο Ελληνικής Μουσικής θα εκτεθούν στο κοινό για 2 εβδομάδες. Οι περαστικοί θα έχουν τη δυνατότητα να περιηγούνται στον χώρο καθ’ όλη τη διάρκεια της ημέρας, ενώ συμπληρωματικά, θα λειτουργεί και μια οπτικοακουστική εφαρμογή που θα δίνει τη δυνατότητα στον επισκέπτη να ακούσει και να δει μουσικά παραδείγματα και τεκμήρια που σχετίζονται με τα εκθέματα.

Επιπλέον, για 2 Σάββατα θα προσφέρεται στους ενδιαφερόμενους παρουσίαση της έκθεσης και ξενάγηση από το προσωπικό της Βιβλιοθήκης.

Επιμέλεια έκθεσης και ξενάγηση: Βάλια Βράκα, Μουσικολόγος, Υπεύθυνη Αρχείου Ελληνικής Μουσικής.

Σχεδιασμός και υλοποίηση οπτικοακουστικής εφαρμογής: Γιάννης Κόζας

Διάρκεια έκθεσης: 17-28 Σεπτεμβρίου, από Δευτέρα έως Παρασκευή, 10:00 – 17:00

Ξεναγήσεις: Σάββατο 22 & 29 Σεπτεμβρίου, 11:00 – 13:00

Είσοδος ελεύθερη

Δελτία εισόδου για την ξενάγηση θα διανέμονται 1 ώρα νωρίτερα

 

 

You may also like...