Λήδα Παπακωνσταντινου 3 Παπακωνσταντίνο Θοδωρής, Λίτσα, Λήδα

Papakonstantinou_invitΤο Σάββατο 2/4 η FOUGARO THE GALLERY Nafplion εγκαινιάζει μια μεγάλη έκθεση – εγκατάσταση της Λήδας Παπακωνσταντίνου, με τίτλο «3 Παπακωνσταντίνου, Θοδωρής, Λίτσα, Λήδα».Σε αυτό το έργο, που θα ολοκληρωθεί μέσα στον ίδιο τον χώρο της FOUGARO THE GALLERY, η γνωστή Ελληνίδα εικαστικός αυτοβιογραφείται, ενώ συγχρόνως βιογραφεί με μοναδικό τρόπο τους γονείς της.
Μικρά και μεγάλα έργα, ξυλόγλυπτα, εργαλεία, memorabilia, ζωγραφιές, μικρογλυπτά μαζί με αντικείμενα και κομμάτια της ζωής του Θοδωρή και της Λίτσας Παπακωνσταντίνου, μετακομίζουν από τη στέγη τους στις Σπέτσες και υφαίνονται σ’ ένα μοναδικό, πελώριο μωσαϊκό έργων και διαδρομών ζωής που σημαδεύτηκαν και μετατοπίστηκαν από τον ρου της ελληνικής ιστορίας.
Χειροτέχνες που έζησαν και δημιούργησαν στις Σπέτσες, από το 1966 για σχεδόν μισό αιώνα, ο Θοδωρής και η Λίτσα Παπακωνσταντίνου άλλαξαν ζωή μετά τον εμφύλιο και κατάφεραν να μετατρέψουν τα αδιέξοδα της εποχής σε ευκαιρία ανάπλασης που διαποτίστηκε από το μοναδικό τους πνεύμα.
Γράφει για αυτούς η καλλιτέχνις «Οι δύο απανωτοί πόλεμοι, ο Β’ Παγκόσμιος και ο Εμφύλιος, είχαν πρακτικά διαγράψει την ζωή όπως την γνώριζαν και όλα τους τα σχέδια. Έπρεπε να φτιάξουν νέα. Το έπραξαν – όχι απλά – αλλά με κόπο, επιμονή, ευφυία και εντέλει, με χαρά. Έτσι πορεύτηκαν δημιουργικά στα χρόνια της ειρήνης.»Συνθέτοντας ένα προσωπικό αφηγηματικό ιστό, η Λήδα Παπακωνσταντίνου περιπλέκει τις ιστορίες των 3 μελών της οικογένειας με τα έργα και τις διαδρομές τους.Παλαιότερα και νέα έργα της ίδιας συνδιαλέγονται με τους γονείς της, φωτίζοντας και αυτά τις σχέσεις, τις επιδράσεις και τις επιρροές που διαμόρφωσαν τελικά και την ίδια.Με αυτή την έκθεση, η κόρη τιμά το έργο, τη ζωή και τη μνήμη των γονιών της, που μετέτρεψαν με χάρη, ευφυΐα και αστείρευτη έμπνευση την ίδια τη ζωή τους σε τέχνη.
Επιμέλεια έκθεσης: Φλωρίκα Π. Κυριακοπούλου
Φωτισμοί: Φίλιππος Κουτσαφτής

Εγκαίνια: Σάββατο 2 Απριλίου 2016 από τις 12 το μεσημέρι έως τις 9μμ
Διάρκεια έκθεσης: 2 Απριλίου – 15 Μαΐου 2016
Ώρες λειτουργίας: Τετάρτη με Παρασκευή 11πμ-3μμ & 5μμ-9μμ
Σάββατο και Κυριακή 11πμ-9μμ
Η έκθεση πραγματοποιείται με την ευγενική συνεργασία της γκαλερί a.antonopoulou.art
Την ημέρα των εγκαινίων, Σάββατο 2 Απριλίου 2016 στις 6.30 μμ, η Λήδα Παπακωνσταντίνου θα συζητήσει με τον ιστορικό και κριτικό τέχνης Ντένη Ζαχαρόπουλο
Για τα εγκαίνια της έκθεσης, θα αναχωρήσει πούλμαν το Σάββατο 2 Απριλίου από την Αθήνα (σταθμός ΜΕΤΡΟ «Κατεχάκη») στις 11πμ με επιστροφή από το ΦΟΥΓΑΡΟ στις 8μμ.
Κρατήσεις θέσεων απαραίτητα έως 30 Μαρτίου 2016: Ευγενία Παπανικολοπούλου,evgenia@fougaro.gr & 2107400140
Πληροφορίες για τον Τύπο: Αντώνης Κοντρογιάννης, antonis@fougaro.gr 2107400140
Οnline Press Kit (φωτογραφίες σε υψηλή ανάλυση & επιπλέον υλικό):www.fougaro.gr/el/press-kit-3-papakonstantinou-thodoris-litsa-leda

 

 

You may also like...