Λέοναρντ Κοέν-Ο Λογοτέχνης της Μουσικής

eff879cf-98ce-4036-87f0-3207387d0f11ΛΕΟΝΑΡΝΤ ΚΟΕΝ
Ο ΛΟΓΟΤΕΧΝΗΣ ΤΗΣ ΜΟΥΣΙΚΗΣ
ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΙΑΝΟS

«Με βαθιά θλίψη ενημερώνουμε ότι ο θρυλικός ποιητής, τραγουδοποιός και καλλιτέχνης, Leonard Cohen απεβίωσε. Έχουμε χάσει έναν από τους πιο αξιοθαύμαστους και παραγωγικούς οραματιστές της μουσικής. Ένα μνημόσυνο θα λάβει χώρα στο Λος Άντζελες στο μέλλον. Η οικογένειά του ζητά να σεβαστείτε την ιδιωτική της ζωή κατά τη διάρκεια του πένθους της».

Με αυτό το λιτό μήνυμα, από την επίσημη σελίδα του στο Facebook , δημοσιοποιήθηκε ο θάνατος του μεγάλου Καναδού λογοτέχνη, συνθέτη και τραγουδιστή Λέοναρντ Κοέν, που έφυγε από τη ζωή στις 10 Νοεμβρίου 2016 στα 82 χρόνια του.

Δύο βιβλία του, μεταφρασμένα στα ελληνικά κυκλοφορούν από τις Εκδόσεις IANOS, στη σειρά IANOS ο Μελωδός. «Το βιβλίο του πόθου» σε μετάφραση Ιωάννας Αβραμίδου που περιλαμβάνει και σχέδια του ίδιου. Πρόκειται για μια εξαιρετική ποιητική συλλογή, εμπλουτισμένη με χιουμοριστικά και προκλητικά σκίτσα του συγγραφέα. Το βιβλίο περιέχει όλα τα στοιχεία της καλλιτεχνικής γλώσσας του Λέοναρντ Κοέν, που του προσέφερε διεθνή αναγνώριση.
Και «Η μουσική του ξένου Επιλογή από ποιήματα και τραγούδια» σε μεταγραφή της Λίνας Νικολακοπούλου, στο οποίο καταθέτει την αγωνία και την ταραχή του για τους ανθρώπους και τον κόσμο, όπως τον προσλαμβάνει εκείνος.

Επίσης, από στη σειρά Μικρός ΙΑΝΟS κυκλοφορεί και το βιβλίο του Γιώργου Ίκαρου Μπαμπασάκη «Τροβαδούροι». Ένα βιβλίο με κείμενα για τον Κοέν και τον Ντύλαν, για τον Βαν Μόρισον και τον Νηλ Γιάνγκ, τον Τζον Λένον και τον Τζόνι Κας, που είναι πάντα παρόντες με τις μελωδίες τους, με το ήθος τους, με τον τρόπο ζωής τους.

Ακολουθούν αναλυτικά δελτία τύπου των βιβλίων.
ΛΕΟΝΑΡΝΤ ΚΟΕΝ

«Το βιβλίο του πόθου»

Με σχέδια του Λέοναρντ Κοέν

Μετάφραση: Ιωάννα Αβραμίδου
Εκδόσεις: IANOS, 2008
Σειρά: ΙΑΝΟS ο μελωδός
ISBN: 978-960-7827-88-3
Διαστάσεις: 16 εκ. x 24 εκ.
Σελίδες: 272
Τιμή: 18€
Το Βιβλίο του Πόθου, του Λέοναρντ Κοέν, γραμμένο στην Ινδία, στον Καναδά, στην Αμερική και στην Ελλάδα, στην Ύδρα, είναι αποκαλυπτικό, γιατί στα ποιήματα που καταθέτει ο μεγάλος Καναδός τραγουδιστής και συνθέτης αποτυπώνεται ο εσωτερικός του κόσμος με εξαιρετικό τρόπο που κάνει την ποιητική του τέχνη γοητευτική.

Άνθρωποι, ζώα, φύση, παρόντες, απόντες, γυναίκες, άντρες, παιδιά, όλοι παρελαύνουν σε ένα πραγματικό χρόνο, εκεί αποτυπώνονται με την πένα του και μας αναγκάζουν να σταθούμε δίπλα στην αφήγηση του.

Με ωραίο εξώφυλλο, αυτή η εξαιρετική ποιητική συλλογή, είναι εμπλουτισμένη με χιουμοριστικά και προκλητικά σκίτσα του συγγραφέα. Το βιβλίο περιέχει όλα τα στοιχεία της καλλιτεχνικής γλώσσας του Λέοναρντ Κοέν, που του προσέφερε διεθνή αναγνώριση.
ΛΕΟΝΑΡΝΤ ΚΟΕΝ

«Η μουσική του ξένου»

Επιλογή από ποιήματα και τραγούδια

Μεταγραφή : ΝΙΚΟΛΑΚΟΠΟΥΛΟΥ ΛΙΝΑ
Συνεργάστηκε η Δάφνη Αλεξανδρή
Εκδόσεις IANOS, 2008,
Σειρά: ΙΑΝΟS ο μελωδός
ISBN: 978-960-7827-90-6
Διαστάσεις: 16 εκ. x 24 εκ.
Σελίδες: 424
Τιμή: 18€
Το βιβλίο συγκεντρώνει ποιήματα και τραγούδια από την πορεία του μέσα στο χρόνο. Αυστηρός στην τέχνη της ποιήσεως και του τραγουδιού, ο Λέοναρντ Κοέν καταθέτει την αγωνία και την ταραχή του για τους ανθρώπους και τον κόσμο, όπως τον προσλαμβάνει εκείνος.

Προσωπικές σχέσεις, τοπία, η Ύδρα, ο δρόμος προς τη Λάρισα, ένα ελληνικό στρώμα, το Λος Άντζελες, ο Καναδάς, το Παρίσι, το Λονδίνο, ο Χίτλερ, το Ισραήλ, το Μανχάταν, η Τσιγγάνα και άλλοι τόποι και άλλες φωνές, προσθέτουν στην μυθολογία του. Μοναδικός στον τρόπο που καταγράφει την προσωπική του κατάσταση και ζωή, μας κάνει να αναπνέουμε τα λόγια ενός σοφού, που μας είναι απαραίτητα για την πορεία μας μέσα στον κόσμο.

ΟΠΙΣΘΟΦΥΛΛΟ
ΤΟ ΔΙΕΘΝΕΣ ΜΠΕΣΤ ΣΕΛΛΕΡ
«Η Μουσική του Ξένου συγκεντρώνει, επιτέλους τα λόγια ενός Καναδού καλλιτέχνη που είναι ο,τιδήποτε άλλο από ένας ξένος για τόσους πολλούς από μας για τόσο καιρό…. Ο Κοέν έχει υφάνει μια αλυσίδα λέξεων που μας ενώνει…». –Calgary Herald
«Η Μουσική του Ξένου, είναι μια ογκώδης καταστροφή του φανταστικού ταξιδιού του ποιητή μέσα από την ομορφιά, μέσα από τον τρόμο, μέσα από τις ακρότητες του έρωτα και της απελπισίας … Ο Κοέν είναι πάντα ένας ποιητής των άκρων : εκεί είναι που ζει, στα άκρα τους».- Toronto Star

«Η Μουσική του Ξένου, είναι η καταγραφή των ανταποκρίσεων του Κοέν από το μέτωπο, μια ανεκτίμητη καταγραφή μιας λαμπρής φωνής. Ακόμα καίει ». – Ottawa Citizen¨

Η Μουσική του Ξένου: Επιλογή από Ποιήματα και Τραγούδια, γιορτάζει την καταπληκτική καριέρα του Λέοναρντ Κοέν, που αναγνωρίζεται σε ολόκληρο τον κόσμο, σαν ένας από τους μεγαλύτερους συγγραφείς, μουσικούς και τολμηρότερους τραγουδοποιούς του καιρού μας.

Η Μουσική του Ξένου συγκεντρώνει για πρώτη φορά μια περιεκτική επιλογή των στίχων των τραγουδιών και της ποίησης Κοέν, μαζί με κάποια ποιήματα που δεν έχουν δημοσιευτεί πρωτύτερα. Αυτή η έκδοση ορόσημο καταδεικνύει το εύρος και το βάθος της δουλειάς του Κοέν, αποκαλύπτοντας ένα ασυνήθιστο λεκτικό δώρο που μιλάει με σπάνια καθαρότητα, πάθος και διαχρονικότητα.
Γιώργος – Ίκαρος Μπαμπασάκης

«Τροβαδούροι»

Νηλ Γιανγκ / Βαν Μόρισον / Τζόνι Κας / Μπομπ Ντύλαν / Λέοναρντ Κοέν / Τζον Λένον

Εκδόσεις: IANOS, 2006

Σειρά: Μικρός IANOS

ISBN: 960-7827-62-7

Διαστάσεις: 9,5 εκ. x 17 εκ.

Σελίδες: 144

Τιμή: 3€
Έγραψα για τον Κοέν και τον Ντύλαν, για τον Βαν Μόρισον και τον Νηλ Γιάνγκ, για τον μακαρίτη Τζον Λένον και για τον αείμνηστο Τζόνι Κας, γιατί μια ζωή ήσαν για μένα παρόντες με τις μελωδίες τους, με το ήθος τους, με τον τρόπο ζωής τους, με τα στοιχήματα που έπαιξαν και κέρδισαν, με το ότι με έκαναν, κι εμένα, όπως έλεγε ο ποιητής Νίκος Καρούζος, απόγονο της νύχτας και χερουβείμ αρουραίο. Τα κείμενα που θα διαβάσετε εδώ δημοσιεύτηκαν, με μικρές αλλαγές, στο Έψιλον της Κυριακάτικης Ελευθεροτυπίας, στο βιβλίο του Λέοναρντ Κοέν «Το αγαπημένο παιχνίδι» (εκδ. Μελάνι) ως πρόλογος, και στον τόμο Bob Dylan, «Τραγούδια», ως επίμετρο. Γ.Ι. Μπαμπασάκης
Άννα Θεοδόση
Διεύθυνση Επικοινωνίας
IANOS | T 2103243387 | M 6958004810 | F 2103217686 | E pr@ianos.gr | www.ianos.gr

You may also like...