Λέξεις & Σκέψεις – Σώμα και Δημόσιος Χώρος

fffffffffiiiiiiiiiisssssssssssssaaaaaaaaaaaΛΕΞΕΙΣ & ΣΚΕΨΕΙΣ ΣΩΜΑ ΚΑΙ ΔΗΜΟΣΙΟΣ ΧΩΡΟΣ — Τρίτη 20 Οκτωβρίου 2015 | 19:00 Μικρή Σκηνή Η Στέγη, μέσα από μια σειρά συζητήσεων, αναζητά τη θέση του δικού μας σώματος στην καθημερινότητά μας.http://www.sgt.gr/gre/SPG1514/ Ποια είναι σήμερα η θέση του ανθρώπινου σώματος στη ζωή μας; Τι ανεχόμαστε και τι δεν ανεχόμαστε σε δημόσια θέα; Πώς τοποθετείται το σώμα στο δημόσιο χώρο; Ποια είναι η σχέση σώματος και πολιτικής; Πώς απεικονίζεται και πώς συζητιέται το σώμα «των δικών μας» και «των άλλων» στην εποχή της κρίσης και της επισφάλειας; Πώς επιδρούν οι νέες τεχνολογίες στη σωματικότητα και σε ποιο βαθμό επιφέρουν την εμπορευματοποίηση του σώματος; Ή μήπως τελικά το σώμα στην εποχή μας εξαϋλώνεται; Πώς ένας καινούριος εξουσιαστικός λόγος για το σώμα διαμορφώνεται (ή και γίνεται στόχος αντίστασης) μέσα από τις νέες τεχνολογίες και τα ΜΜΕ;
Μελετητές και καλλιτέχνες που δραστηριοποιούνται στην Ελλάδα και το εξωτερικό παρουσιάζουν πλευρές αυτών των προβληματισμών που συνδέονται με τη δουλειά τους και συζητούν με το κοινό για τη δημόσια θέση, αλλά και τη σημασία που έχει σήμερα το σώμα στη ζωή μας.

Ομιλητές:
Πηνελόπη Παπαηλία, αναπληρώτρια καθηγήτρια Κοινωνικής Ανθρωπολογίας, Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας
Γεωργία Σαγρή, εικαστικός
Δημήτρης Πλάντζος, επίκουρος καθηγητής Κλασικής Αρχαιολογίας, Πανεπιστήμιο Αθηνών
Φοίβος Καλλίτσης, λέκτορας Αρχιτεκτονικής, Πανεπιστήμιο Portsmouth

Συντονισμός:
Δημήτρης Παπανικολάου, αναπληρωτής καθηγητής Νεοελληνικών Σπουδών, Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης

Η συζήτηση θα μεταδοθεί ζωντανά από το website της Στέγης

ΚΥΚΛΟΣ ΣΥΖΗΤΗΣΕΩΝ: ΣΩΜΑ
Η συζήτηση με θέμα «Σώμα και Δημόσιος Χώρος» εντάσσεται στον κύκλο συζητήσεων με επίκεντρο το σώμα, που πραγματοποιεί η Στέγη την καλλιτεχνική περίοδο 2015-16.
Το σώμα δεν έφυγε ποτέ από τα μάτια μας. Ήταν και είναι πάντα στο κέντρο της ανθρώπινης ύπαρξης, της επικοινωνίας, της καλλιτεχνικής έκφρασης, της φιλοσοφικής σκέψης, της επιστημονικής αναζήτησης, της παιδαγωγικής πρακτικής. Πεδίο ελέγχου αλλά και στόχος αυτοδιάθεσης, πλέγμα ορίων αλλά και μέσο για την υπέρβασή τους, τελεί υπό το διαρκή κίνδυνο της φθοράς, αλλά είναι πάντα ικανό να αναπτύξει νέες δυνατότητες.
Όταν όλα δείχνουν να αλλάζουν με τεράστιες ταχύτητες στο σύγχρονο πολυεστιακό, πολυεπικοινωνιακό και πολυπολιτισμικό κόσμο, το ανθρώπινο σώμα μοιάζει το μόνο που μένει σταθερό και απαράλλαχτο. Είναι όμως έτσι; Μια ιδιαίτερα δυναμική διεπιστημονική συζήτηση αναπτύσσεται διεθνώς τα τελευταία χρόνια με αφορμή το σώμα και θυμίζει πόσο πολύ η σχέση μας με αυτό έχει κι αυτή αλλάξει, πόσα νέα ερωτήματα τίθενται συνεχώς και πόσο χρειαζόμαστε νέες έννοιες, νέους προβληματισμούς και ιδέες για να τα αντιμετωπίσουμε.

Σχεδιασμός-concept: Αφροδίτη Παναγιωτάκου, Ελισάβετ Πανταζή
Επιμέλεια: Δημήτρης Παπανικολάου

ΕΠΟΜΕΝΕΣ ΣΥΖΗΤΗΣΕΙΣ
Σώμα και φύλο (4 Mαρτίου 2016)
Σώμα, συναίσθηση, συναίσθημα (στο πλαίσιο του Hypnos Project)
Σώμα, θάνατος και ανάσταση (στο πλαίσιο του Hypnos Project)

Η είσοδος σε όλες τις εκδηλώσεις του Κύκλου «Λέξεις & Σκέψεις» είναι δωρεάν και τηρείται σειρά προτεραιότητας.
Η διανομή των δελτίων εισόδου ξεκινά 1 ώρα πριν από κάθε εκδήλωση.

sgt.gr

You may also like...