Λέξεις και Σκέψεις Όνειρα

kkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkΛΕΞΕΙΣ ΚΑΙ ΣΚΕΨΕΙΣ ΟΝΕΙΡΑ Μία διάλεξη με τον Dany Nobus, ψυχαναλυτή και Πρόεδρο του Μουσείου Φρόυντ στο Λονδίνο Όνειρα Μία διάλεξη με τον Dany Nobus, ψυχαναλυτή και Πρόεδρο του Μουσείου Φρόυντ στο Λονδίνο Όνειρα Μία διάλεξη με τον Dany Nobus, ψυχαναλυτή και Πρόεδρο του Μουσείου Φρόυντ στο Λονδίνο Στο πλαίσιο του υπνος Project — Δευτέρα 16 Μαΐου 2016 | Μικρή Σκηνή | 19:00 Τι είναι τα όνειρα; Η «Βασιλική οδός προς το ασυνείδητο», τυχαίες πυροδοτήσεις των νευρώνων κατά τη διάρκεια κατά της φάσης REM του ύπνου ή ο λόγος για να κοιμηθούμε; Σε όλο το ρου της ανθρώπινης ιστορίας και σε όλους τους πολιτισμούς, τα όνειρα έχουν υπάρξει ένα απείρως σαγηνευτικό ανθρώπινο ψυχικό φαινόμενο, άλλοτε εκλαμβανόμενα ως πρόδρομες αποκαλύψεις, άλλοτε πάλι λειτουργώντας ως πηγή έμπνευσης για τη δημιουργική φαντασία, ενώ (με τον Φρόυντ) χρησιμοποιήθηκαν επίσης ως η «βασιλική οδός προς το ασυνείδητο». Επιπλέον, αν και είναι γενικά αποδεκτό ότι τα όνειρα απαιτούν (κάποιας μορφής) ύπνο, η φαντασμαγορία του ονείρου και, ειδικότερα, η ανάμειξη σε αυτό φαντασιώσεων και λογικής έχει οδηγήσει καλλιτέχνες και φιλοσόφους να εξετάσουν το ενδεχόμενο ότι το σύνολο της ανθρώπινης ύπαρξης δεν είναι παρά ένα εκτενές όνειρο και ότι, όταν πέφτουμε να κοιμηθούμε, το κάνουμε απλώς και μόνο για να ονειρευτούμε. Αυτό έρχεται σε πλήρη αντίθεση με την κυρίαρχη τρέχουσα επιστημονική εξήγηση των ονείρων, η οποία τα υποβιβάζει σε μια λειτουργία του οργανισμού που χαρακτηρίζεται από τυχαίες πυροδοτήσεις των νευρώνων κατά τη διάρκεια της φάσης REM του ύπνου. Σε αυτή τη διάλεξη στις 16 Μαΐου στη Στέγη του Ιδρύματος Ωνάση θα διερευνηθούν το θαύμα και ο πλούτος των ονείρων ως ένα κατεξοχήν ανθρώπινο, εξαιρετικά ατομικό και ενίοτε ενοχλητικό παράγωγο του ανθρώπινου νου και θα παρουσιαστεί η σχέση μεταξύ ονείρων, φαντασιώσεων, ψευδαισθήσεων και παραισθήσεων ως ένα μεταβαλλόμενο όριο μεταξύ διαφόρων σχηματισμών της ανθρώπινης δημιουργικής φαντασίας. Ο Ντάνυ Νόμπους είναι Καθηγητής Ψυχαναλυτικής Ψυχολογίας και Αναπληρωτής Αντιπρύτανης Εξωτερικών Υποθέσεων στο Πανεπιστήμιο Brunel του Λονδίνου, όπου διευθύνει επίσης το Μεταπτυχιακό Πρόγραμμα «Ψυχανάλυση και Σύγχρονη Κοινωνία». Επιπλέον, είναι Πρόεδρος του Μουσείου Φρόυντ στο Λονδίνο και συγγραφέας πολυάριθμων βιβλίων και επιστημονικών δημοσιεύσεων πάνω στην ιστορία, τη θεωρία και την πράξη της ψυχανάλυσης.
Concept: Αφροδίτη Παναγιωτάκου

Επιμέλεια, οργάνωση: Πάσκουα Βοργιά
Σε όλο το ρου της ανθρώπινης ιστορίας και σε όλους τους πολιτισμούς, τα όνειρα έχουν υπάρξει ένα απείρως σαγηνευτικό ανθρώπινο ψυχικό φαινόμενο, άλλοτε εκλαμβανόμενα ως πρόδρομες αποκαλύψεις, άλλοτε πάλι λειτουργώντας ως πηγή έμπνευσης για τη δημιουργική φαντασία, ενώ (με τον Φρόυντ) χρησιμοποιήθηκαν επίσης ως η «βασιλική οδός προς το ασυνείδητο». Επιπλέον, αν και είναι γενικά αποδεκτό ότι τα όνειρα απαιτούν (κάποιας μορφής) ύπνο, η φαντασμαγορία του ονείρου και, ειδικότερα, η ανάμειξη σε αυτό φαντασιώσεων και λογικής έχει οδηγήσει καλλιτέχνες και φιλοσόφους να εξετάσουν το ενδεχόμενο ότι το σύνολο της ανθρώπινης ύπαρξης δεν είναι παρά ένα εκτενές όνειρο και ότι, όταν πέφτουμε να κοιμηθούμε, το κάνουμε απλώς και μόνο για να ονειρευτούμε. Αυτό έρχεται σε πλήρη αντίθεση με την κυρίαρχη τρέχουσα επιστημονική εξήγηση των ονείρων, η οποία τα υποβιβάζει σε μια λειτουργία του οργανισμού που χαρακτηρίζεται από τυχαίες πυροδοτήσεις των νευρώνων κατά τη διάρκεια της φάσης REM του ύπνου. Σε αυτή τη διάλεξη, θα διερευνηθούν το θαύμα και ο πλούτος των ονείρων ως ένα κατεξοχήν ανθρώπινο, εξαιρετικά ατομικό και ενίοτε ενοχλητικό παράγωγο του ανθρώπινου νου και θα παρουσιαστεί η σχέση μεταξύ ονείρων, φαντασιώσεων, ψευδαισθήσεων και παραισθήσεων ως ένα μεταβαλλόμενο όριο μεταξύ διαφόρων σχηματισμών της ανθρώπινης δημιουργικής φαντασίας.

Ο Ντάνυ Νόμπους είναι Καθηγητής Ψυχαναλυτικής Ψυχολογίας και Αναπληρωτής Αντιπρύτανης Εξωτερικών Υποθέσεων στο Πανεπιστήμιο Brunel του Λονδίνου, όπου διευθύνει επίσης το Μεταπτυχιακό Πρόγραμμα «Ψυχανάλυση και Σύγχρονη Κοινωνία». Επιπλέον, είναι Πρόεδρος του Μουσείου Φρόυντ στο Λονδίνο και συγγραφέας πολυάριθμων βιβλίων και επιστημονικών δημοσιεύσεων πάνω στην ιστορία, τη θεωρία και την πράξη της ψυχανάλυσης.

Concept: Αφροδίτη Παναγιωτάκου
Επιμέλεια, οργάνωση: Πάσκουα Βοργιά

Η είσοδος σε όλες τις εκδηλώσεις του Κύκλου «Λέξεις & Σκέψεις» είναι δωρεάν και τηρείται σειρά προτεραιότητας.
Η διανομή των δελτίων εισόδου ξεκινά 1 ώρα πριν από κάθε εκδήλωση.
Για τις ομιλίες των ξένων προσκεκλημένων υπάρχει ταυτόχρονη διερμηνεία.

Οι συζητήσεις των κύκλων Λέξεις & Σκέψεις αναμεταδίδονται και με live streaming μέσω του sgt.gr.
Τα βίντεο παραμένουν διαθέσιμα στο sgt.gr και μετά το τέλος της εκδήλωσης, στo tab VIDEOS.

Λίγα λόγια για το Ύπνος Project

Το Ύπνος Project είναι ένα σπονδυλωτό πρόγραμμα εκδηλώσεων της Στέγης του Ιδρύματος Ωνάση, το οποίο αποτελείται από μια έκθεση έργων μοντέρνας και σύγχρονης τέχνης, performances και sleepovers, έναν κύκλο ηχητικών έργων και ζωντανών περιπατητικών δράσεων και μια σειρά διαλέξεων και δημόσιων συζητήσεων. Επίσης, συνοδεύεται από μια ειδική περιοδική έκδοση.

Το Ύπνος Project αναπτύσσεται στο κτίριο της Στέγης, στο κτίριο του Κοινωφελούς Ιδρύματος Αλέξανδρος Σ. Ωνάσης και σε άλλους χώρους από 18 Απριλίου έως 19 Ιουνίου.

Το πρόγραμμα προσεγγίζει το μείζον θέμα του Ύπνου μέσα από καλλιτεχνικές πρακτικές, κείμενα και δημόσιες συζητήσεις που ξεδιπλώνουν τις πιο σύγχρονες αιχμές και εκδοχές του. Δεν πρόκειται για μια θεματική έκθεση –με τη συμβατική έννοια του όρου– αλλά για ένα πρόγραμμα καλλιτεχνικών δράσεων που επικεντρώνονται σε εκείνο το λιγότερο εξερευνημένο τμήμα της ζωής και του φαντασιακού μας. Εκείνο το τμήμα που πιστεύουμε πως οι δραστηριότητές μας αναστέλλονται και αποσυρόμαστε για να ανασυνταχτούμε σωματικά και ψυχικά, που πιστεύουμε πως παύει η κοινωνική δραστηριότητα και τα βάρη της. Πρόκειται για ένα καλλιτεχνικό πρόγραμμα γύρω από το τμήμα της ζωής μας που νομίζουμε πως του αξίζουν η σιωπή και η αργία.

Η είσοδος σε όλες τις εκδηλώσεις του Κύκλου «Λέξεις & Σκέψεις» είναι δωρεάν και τηρείται σειρά προτεραιότητας.

Η διανομή των δελτίων εισόδου ξεκινά 1 ώρα πριν από κάθε εκδήλωση.

Οι συζητήσεις των κύκλων Λέξεις & Σκέψεις αναμεταδίδονται και με live streaming μέσω του sgt.gr.

Τα βίντεο παραμένουν διαθέσιμα στο sgt.gr και μετά το τέλος της εκδήλωσης, στo tab VIDEOS.

Πληροφορίες

Στέγη Ιδρύματος Ωνάση

Συγγρού 107

Πληροφορίες: 210 900 5 800

Μικρή Σκηνή

Δευτέρα 16 Μαΐου 2016

19:00

Είσοδος ελεύθερη

Όνειρα: http://www.sgt.gr/gre/SPG1648/

Ύπνος Project http://www.sgt.gr/gre/SPG1527/

You may also like...