Κύκλος “100 χρόνια από τη λήξη του Α΄ Παγκοσμίου Πολέμου” στο Μέγαρο Μουσικής

Κύκλος 100 χρόνια από τη λήξη του Α΄ Παγκοσμίου Πολέμου
Holger Falk – Julius Drake
«Jeune homme de vingt ans»
Κύκλοι τραγουδιών του Francis Poulenc σε ποίηση Apollinaire και
του Hans Eisler σε ποίηση Brecht
Σάββατο 10 Νοεμβρίου, 20:30
Αίθουσα Δ. Μητρόπουλος       © Marco Borggreve
Holger Falk | βαρύτονος        Julius Drake | πιάνο
Δύο μεγάλοι αστέρες του διεθνούς καλλιτεχνικού στερεώματος, ιδανικοί ερμηνευτές της φωνητικής μουσικής δωματίου, ο γερμανός βαρύτονος Holger Falk [Χόλγκερ Φαλκ] και ο πιανίστας Julius Drake [Τζούλιους Ντρέηκ], εμφανίζονται το Σάββατο 10 Νοεμβρίου στις 8:30 μ.μ. στην Αίθουσα Δημήτρης Μητρόπουλος. Το ρεσιτάλ τους τιτλοφορείται «Jeune homme de vingt ans» («Εικοσάχρονο αγόρι») –ο τίτλος είναι εμπνευσμένος από τον στίχο ενός ποιήματος του Aπολλιναίρ για τη σύντομη ζωή ενός νεαρού στρατιώτη στα χαρακώματα– και πραγματοποιείται στο πλαίσιο του κύκλου 100 χρόνια από τη λήξη του Α΄ Παγκοσμίου Πολέμου. Ο Φαλκ, που έχει στο ενεργητικό του βραβευμένες ηχογραφήσεις με έντεχνα τραγούδια των Πουλένκ και Άισλερ, θα παρουσιάσει, υπό τη μουσική συνοδεία του εξαίρετου Τζούλιους Ντρέηκ, κύκλους τραγουδιών του Φρανσίς Πουλένκ σε ποίηση Γκιγιώμ Απολλιναίρ και το Hollywood Songbook του Xανς Άισλερ σε ποίηση Μπέρτολτ Mπρεχτ. Και οι δύο συνθέτες, στα 1918, στο τέλος του πολέμου, ήταν είκοσι ετών, ενώ έζησαν και πέθαναν με λίγους μήνες διαφορά. Προέρχονταν από αντίπαλα στρατόπεδα, Γαλλία και Γερμανία, και σημάδεψαν εξίσου τον 20ό αιώνα με τα τραγούδια τους.
Η βραδιά Lied των Holger Falk και Julius Drake στο Μέγαρο εντάσσεται στο πλαίσιο του διεθνούς συνεδρίου The Birth of Contemporary Europe: World War I, Music and the Arts (9-11/2018), που συνδιοργανώνεται από τη Μουσική Βιβλιοθήκη του Συλλόγου Οι Φίλοι της Μουσικής και το ΜΜΑ, τη Διεύθυνση Άυλης Πολιτιστικής Κληρονομιάς του ΥΠΠΟΑ, το Εθνικό Ιστορικό Μουσείο, την Εθνική Βιβλιοθήκη της Ελλάδας και το Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών.
«Ο βαρύτονος Holger Falk…
… είναι, ούτως ή άλλως, […] ένας από τους πλέον ευέλικτους τραγουδιστές της γερμανικής μουσικής σκηνής», έγραψε το περιοδικό Opernwelt. Με βασικά χαρακτηριστικά το ιδιαίτερο ηχόχρωμα της φωνής του και την αυθεντικότητα της έκφρασής του, ο Χόλγκερ Φαλκ διαπρέπει διεθνώς τόσο στην όπερα όσο και στο Lied.
Έχει συνεργαστεί με σπουδαίους μαέστρους και σκηνοθέτες και έχει ερμηνεύσει πρωταγωνιστικούς ρόλους σε παγκόσμιες πρεμιέρες λυρικών έργων σύγχρονων συνθετών, ενώ συμπράττει συχνά με σύνολα μπαρόκ μουσικής.
Το 2016 του απενεμήθη το βραβείο Echo Klassik για την ηχογράφηση όλων των τραγουδιών του Ερίκ Σατί. Ως ειδικός στην ερμηνεία mélodies του Πουλένκ, έχει δισκογραφήσει τα άπαντα για ανδρική φωνή του γάλλου συνθέτη, ενώ έχει εκδώσει δίσκους με Lieder για την MDG. Το 2017 άρχισε η κυκλοφορία ενός τετραπλού ψηφιακού δίσκου με έντεχνα τραγούδια του Χανς Άισλερ (MDG/Deutschlandfunk Kultur). Για τη συλλογή αυτή ο Χόλγκερ Φαλκ και ο πιανίστας Στέφεν Σλάιερμαχερ κέρδισαν την ίδια χρονιά το βραβείο των Γερμανών Κριτικών Δίσκου και υποψηφιότητα για το Διεθνές Μουσικό Βραβείο 2018.
Με έδρα το Λονδίνο, ο διεθνούς φήμης πιανίστας Julius Drake…
… θεωρείται ένας από τους καλύτερους σολίστ της εποχής μας που ειδικεύονται στη μουσική συνοδεία. Έχει συνεργαστεί με πολλούς κορυφαίους καλλιτέχνες τόσο σε ρεσιτάλ όσο και σε ηχογραφήσεις, ενώ εμφανίζεται συχνά στα σημαντικότερα μουσικά κέντρα και φεστιβάλ της Ευρώπης και των Ηνωμένων Πολιτειών. Στο πλαίσιο της σειράς Julius Drake and Friends που δημιούργησε ο ίδιος έχει συμπράξει με μεγάλους λυρικούς ερμηνευτές.
Στον κατάλογο των πολυάριθμων ηχογραφήσεών του περιλαμβάνονται βραβευμένες σειρές έντεχνων τραγουδιών. Στα εν εξελίξει δισκογραφικά πρότζεκτ του συγκαταλέγονται η έκδοση όλων των τραγουδιών του Λιστ (ο δεύτερος δίσκος της σειράς με την Ανγκέλικα Κίρσλαγκερ απέσπασε το 2012 το βραβείο του BBC Music Magazine) και η κυκλοφορία τεσσάρων ρεσιτάλ με έργα Σούμπερτ.
Προσκαλείται συχνά σε διεθνή φεστιβάλ μουσικής δωματίου, ενώ το ντούο που έχει σχηματίσει με τον Νίκολας Ντάνιελ έχει χαρακτηριστεί ως «ένα από τα πλέον απολαυστικά σχήματα της βρετανικής μουσικής δωματίου.»
Είναι καθηγητής στο Πανεπιστήμιο Μουσικής και Παραστατικών Τεχνών του Γκρατς, όπου διδάσκει πιανιστική συνοδεία. Δίνει τακτικά master classes σε όλο τον κόσμο.
Το πρόγραμμα επιγραμματικά
Poulenc & Appolinaire
Bleuet
Eisler & Brecht
Hollywood Songbook
An den kleinen Radioapparat
In den Weiden
Frühling
Poulenc & Appolinaire
Banalités
Chanson d’Orkenise
Hôtel
Fagnes de Wallonie
Voyage à Paris
Sanglots
Eisler & Brecht
Hollywood Songbook
Speisekammer 1942
Auf der Flucht
Über den Selbstmord
Die Flucht
Ostersonntag
Der Kirschdieb
Hotelzimmer 1942
Die Maske des Bösen
Panzerschlacht
Διάλειμμα
Poulenc & Appolinaire
Quatre Poèmes
L’anguille
Carte Postale
Avant le cinéma
1904
Eisler & Brecht
Hollywood Songbook
Unter den grünen Pfefferbäumen
Die Stadt ist nach den Engeln genannt
Jeden Morgen, mein Brot zu verdienen
Diese Stadt hat mich belehrt
In den Hügeln wird Gold gefunden
Hollywood-Elegie Nr.7
Nightmare
Vom Sprengen des Gartens
Die Landschaft des Exils
Die Heimkehr
Poulenc & Appolinaire
Calligrammes
L’espionne
Mutation
Vers le sud
Il pleut
La grâce exile
Aussi bien que les cigales
Voyage

You may also like...