“Κύκλος Μπετόβεν” Συμφωνίες αρ. 5 και αρ.8

afisa1Η Κρατική Ορχήστρα Θεσσαλονίκης παρουσιάζει, στο πλαίσιο του φετινού ‘Κύκλου Μπετόβεν’, δύο υπέροχες συμφωνίες του κορυφαίου συνθέτη, υπό τη διεύθυνση του καλλιτεχνικού διευθυντή της Γεώργιου Βράνου. Η χαριτωμένη τρυφερότητα της Όγδοης Συμφωνίας βρίσκεται απέναντι από την επιβλητική δραματικότητα της Πέμπτης Συμφωνίας, ενώ ο πλούτος των συναισθημάτων τους αποτελεί ένα ταξίδι από τις κορυφές του ανθρωπίνου πνεύματος μέχρι τα βάθη της ανθρώπινης ψυχής.
Η Όγδοη Συμφωνία εκπροσωπεί την ώριμη περίοδο (1809-1815) του Μπετόβεν και έχει ξεχωριστή φυσιογνωμία από τις υπόλοιπες του συνθέτη, καθώς χαρακτηρίζεται από τρυφερότητα και εξελίσσεται σε μία δροσερή και χαρούμενη ατμόσφαιρα. Ο Μπετόβεν την αποκαλούσε χαϊδευτικά ‘η μικρή μου συμφωνία σε Φα’ για να τη ξεχωρίσει από την Έκτη, ενώ τη θεωρούσε πολύ ανώτερη της Έβδομης και σημείωνε σκωπτικά πως μάλλον αυτός είναι ο λόγος της μικρότερης δημοφιλίας της.
Η Πέμπτη Συμφωνία ή αλλιώς Συμφωνία της Μοίρας επιστεγάζει την πρώιμη περίοδο του Μπετόβεν (1800-1809) και αποτελεί αναμφισβήτητα ένα από τα πλέον εμβληματικά έργα στην ιστορία της μουσικής. Ο μεγαλοφυής συνθέτης δημιούργησε ένα τέλειο αριστούργημα, χωρίς να αφήσει τίποτα στην τύχη, οικοδομώντας το από την αρχή ως το τέλος με βαθιά μελέτη και σοφία. Ο Μπετόβεν δεν διστάζει να βουτήξει σε μία άβυσσο έντονων συναισθημάτων, μέσα από την οποία ξεπηδά μία συγκλονιστική τραγωδία και συνάμα ένας ολόλαμπρος ύμνος στην κάθαρση και την τελική νίκη του ανθρώπινου πνεύματος.
Παρασκευή 26 Φεβρουαρίου, ώρα 20:30
Αίθουσα Τελετών Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης
Διεύθυνση ορχήστρας: Γεώργιος Βράνος
Πρόγραμμα:
Ludwig van Beethoven (1770-1827): Συμφωνία αρ.8 σε φα μείζονα, έργο 93
Ludwig van Beethoven (1770-1827): Συμφωνία αρ.5 σε ντο ελάσσονα, έργο 67
Τιμές εισιτηρίων:
Γενική είσοδος 8 €
Μειωμένο 4 €

You may also like...