Κύκλος Μουσικοί περίπατοι στα Μουσεία V – Contrasts τριών μεγάλων του 20ου αιώνα

Κύκλος Μουσικοί περίπατοι στα Μουσεία V – Contrasts τριών μεγάλων του 20ου αιώνα

 

Μουσείο Μπενάκη

Πινακοθήκη Νίκου Χατζηκυριάκου- Γκίκα

Ο τίτλος της συναυλίας Αντιθέσεις τριών μεγάλων του 20ου αιώνα, στην Πινακοθήκη Νίκου Χατζηκυριάκου – Γκίκα του Μουσείου Μπενάκη, μας προετοιμάζει για αντισυμβατικές μουσικές καταστάσεις. Όπως, άλλωστε, και η συνάντηση βιολονίστα (Φαίδων Μηλιάδης), κλαρινετίστα (Κώστας Τζέκος) και πιανίστα (Θοδωρής Ιωσηφίδης). Μια ασυνήθιστη σύμπραξη οργάνων και η ερμηνεία έργων που δεν ακούγονται συχνά. Δύο ισχυρά επιχειρήματα υπέρ της αφάνταστης γοητείας ενός ακόμα Μουσικού Περιπάτου με σχήματα και μέλη της πρώτης Ορχήστρας της χώρας. Το πρόγραμμα ανοίγει με την Ιστορία του Στρατιώτη του Ιγκόρ Στραβίνσκυ – σουίτα σε μεταγραφή του συνθέτη για τα τρία μουσικά όργανα. Ακολουθεί το Τρίο του Αράμ Χατσατουριάν, έργο με επιρροές από την αρμένικη μουσική παράδοση. Η συναυλία ολοκληρώνεται με το Contrasts του Μπέλα Μπάρτοκ, από το οποίο παίρνει και το όνομά της. Δημιουργία, που ο συνθέτης αφιέρωσε σε δύο εμβληματικούς καλλιτέχνες από διαφορετικούς χώρους, τον βιολονίστα Γιόζεφ Ζιγκέτι και τον τζαζ κλαρινετίστα Μπένι Γκούντμαν.
Μία ώρα πριν την έναρξη της συναυλίας (19:30), για περιορισμένο αριθμό επισκεπτών και κατά σειρά προτεραιότητας, θα πραγματοποιηθεί ξενάγηση από τον Κωνσταντίνο Παπαχρίστου, Ιστορικό Τέχνης – Επιμελητή της Πινακοθήκης Ν. Χατζηκυριάκου-Γκίκα. Η είσοδος στη συναυλία είναι ελεύθερη με την επίδειξη του εισιτηρίου εισόδου στο μουσείο.

ΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΜΕ ΜΙΑ ΜΑΤΙΑ

ΙΓΚΟΡ ΣΤΡΑΒΙΝΣΚΥ (1882-1971)
Η ιστορία του στρατιώτη (Σουίτα για βιολί, κλαρινέτο και πιάνο)

ΑΡΑΜ ΧΑΤΣΑΤΟΥΡΙΑΝ (1903-1978)
Τρίο για βιολί, κλαρινέτο και πιάνο

ΜΠΕΛΑ ΜΠΑΡΤΟΚ (1881–1945)
Αντιθέσεις, για κλαρινέτο, βιολί και πιάνο, Sz. 111, ΒΒ 116

ΣΥΜΜΕΤΟΧΕΣ
Φαίδων Μηλιάδης, βιολί

Κώστας Τζέκος, κλαρινέτο

Θοδωρής Ιωσηφίδης, πιάνο

Μία ώρα πριν την έναρξη της συναυλίας (19:30), θα προηγηθεί ξενάγηση από τον Κωνσταντίνο Παπαχρίστου, Ιστορικό Τέχνης – Επιμελητή της Πινακοθήκης Ν. Χατζηκυριάκου-Γκίκα.

ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ ΕΙΣΙΤΗΡΙΩΝ
Η παρακολούθηση της συναυλίας απαιτεί την αγορά εισιτηρίου εισόδου στο Μουσείο.

You may also like...