Κύκλος Μεγάλες ορχήστρες – Μεγάλοι ερμηνευτές με την Εθνική Ορχήστρα της Ρωσίας στο Μέγαρο Μουσικής

Κύκλος

Μεγάλες ορχήστρες – Μεγάλοι ερμηνευτές

Eθνική Ορχήστρα της Ρωσίας

Μιχαήλ Πλετνιόφ, Νικολάι Λουγκάνσκι

Κυριακή 18 Νοεμβρίου | ώρα 20:30

Αίθουσα Χρήστος Λαμπράκης

Στο πρόγραμμα, το Τρίτο κοντσέρτο για πιάνο του Ραχμάνινοφ

και έργα Προκόφιεφ, Γκλαζούνοφ και Σαιν-Σανς

 

 

Νικολάι Λουγκάνσκι | πιάνο

Εθνική Ορχήστρα της Ρωσίας

Μουσική διεύθυνση | Μιχαήλ Πλετνιόφ

 

«Ο Νικολάι Λουγκάνσκι είναι ο πλέον πρωτοπόρος

και εκρηκτικός ερμηνευτής σήμερα.»

Περιοδικό Gramophone

Δύο από τους μεγαλύτερους καλλιτέχνες του καιρού μας –αμφότεροι Ρώσοι και βραβευμένοι στον περίφημο Διαγωνισμό Τσαϊκόφσκι: ο βιρτουόζος του πιάνου Νικολάι Λουγκάνσκι, ιδεώδης ερμηνευτής του Ραχμάνινοφ, και ο πιανίστας, μαέστρος και συνθέτης Μιχαήλ Πλετνιόφ, μια από τις πιο λαμπερές και πολύπλευρες προσωπικότητες της σημερινής μουσικής. Μαζί τους, το πρώτο ανεξάρτητο ρωσικό σύνολο που ίδρυσε ο ίδιος ο Πλετνιόφ το 1990, η πολυβραβευμένη και κοσμογυρισμένη Εθνική Ορχήστρα της Ρωσίας. Μία και μοναδική συναυλία την Κυριακή 18 Νοεμβρίου στις 8:30 το βράδυ στην Αίθουσα Χρήστος Λαμπράκης. Ένα από τα πλέον δεξιοτεχνικά πιανιστικά έργα, το Τρίτο κοντσέρτο του Σεργκέι Ραχμάνινοφ. Δύο αριστουργηματικές συνθέσεις του ρωσικού ρεπερτορίου με την υπογραφή των σπουδαίων Σεργκέι Προκόφιεφ και Αλεξάντρ Γκλαζούνοφ αλλά και ο υποβλητικός Μακάβριος χορός του Γάλλου Καμίγ Σαιν-Σανς. Η πιο εντυπωσιακή έναρξη για τον φετινό κύκλο Μεγάλες ορχήστρες–Μεγάλοι ερμηνευτές που έχει πλέον το δικό του φανατικό κοινό!

Η dream team της ρωσικής μουσικής

Φημισμένοι πρεσβευτές της μουσικής της πατρίδας τους, ο Λουγκάνσκι και ο Πλετνιόφ έχουν εμφανιστεί σε διάσημα συμφωνικά κέντρα και φεστιβάλ διεθνούς ακτινοβολίας σε όλο τον κόσμο και έχουν συνεργαστεί με σημαντικά ορχηστρικά σύνολα. Και οι δύο έχουν βραβευτεί επανειλημμένα για τις ηχογραφήσεις τους από καλλιτεχνικές διοργανώσεις και έντυπα παγκοσμίου κύρους.

Ο Νικολάι Λουγκάνσκι έχει κερδίσει, μεταξύ άλλων, τα βραβεία ECHO Klassik και Diapason d’Or για το δισκογραφικό ρεσιτάλ του με τις σονάτες του Ραχμάνινοφ, ενώ   προηγούμενοι ψηφιακοί δίσκοι του έχουν αποσπάσει βραβεία από τα περιοδικά Gramophone (Editor’s Choice) και BBC Music. Η ρωσική κυβέρνηση του απένειμε το 2013 τον τιμητικό τίτλο «Καλλιτέχνης του Λαού». Είναι καλλιτεχνικός διευθυντής του Φεστιβάλ Ραχμάνινοφ στο Ταμπόφ και δίνει τακτικά ρεσιτάλ στο Μουσείο Ραχμάνινοφ της πόλης Ιβανόφκα.

Ο Μιχαήλ Πλετνιόφ, ως πιανίστας, μαέστρος και συνθέτης, συνδυάζει τη μουσικότητα με την άψογη τεχνική και την πηγαία συναισθηματική έκφραση, προσφέροντας στο κοινό ερμηνείες που ισορροπούν θαυμαστά ανάμεσα στο ένστικτο και στη διάνοια. Ως προσκεκλημένος αρχιμουσικός έχει διευθύνει κορυφαίες ορχήστρες, ενώ ως πιανίστας και ρεσιταλίστ έχει χαρακτηριστεί «ένας ερμηνευτής αξιοθαύμαστης δεξιοτεχνίας, προικισμένος με εξωπραγματική φαντασία μοναδικής ομορφιάς.» Ως σολίστ έχει κερδίσει βραβείο Grammy (Σταχτοπούτα του Προκόφιεφ σε δική του διασκευή για δύο πιάνα) καθώς και υψηλές διακρίσεις από το περιοδικό Gramophone, την Ακαδημία Δίσκου του Τόκιο κ.ά.

Το 1990 δημιούργησε την Εθνική Ορχήστρα της Ρωσίας (Russian National Orchestra), «το ζωντανό σύμβολο της ρωσικής τέχνης» (Miami Herald), της οποίας είναι καλλιτεχνικός διευθυντής και βασικός αρχιμουσικός. Μαζί έχουν περιοδεύσει σε Ευρώπη, Ασία και Αμερική και έχουν πραγματοποιήσει θριαμβευτικές εμφανίσεις σε διεθνή φεστιβάλ, τα οποία συχνά μεταδίδονται από ευρωπαϊκούς και αμερικανικούς οπτικοακουστικούς φορείς. Πολλές ηχογραφήσεις της πλούσιας δισκογραφίας τους –η οποία μετρά πάνω από 80 cds– έχουν αποσπάσει εγκωμιαστικές κριτικές διεθνώς και βραβεία έγκριτων μουσικών εντύπων (Diapason κ.ά.). Η Εθνική Ορχήστρα της Ρωσίας είναι το πρώτο ρωσικό σύνολο που τιμήθηκε με Grammy για τον δίσκο Ο Πέτρος και ο Λύκος υπό τον Κεντ Νάγκανο.

 

Το πρόγραμμα

CAMILLE SAINT-SAËNS (1835-1921)

Μακάβριος χορός, έργο 40

ΣΕΡΓΚΕΪ ΡΑΧΜΑΝΙΝΟΦ (1873-1943)

Κοντσέρτο για πιάνο αρ. 3 σε ρε ελάσσονα, έργο 30

Αllegro ma non tanto

Intermezzo: Adagio

Finale: Alla breve

Διάλειμμα

ΑΛΕΞΑΝΤΡ ΓΚΛΑΖΟΥΝΟΦ (1865-1936)

Από τη Σουίτα «Από τον Μεσαίωνα», έργο 79: I. Prélude. Allegro

ΣΕΡΓΚΕΪ ΠΡΟΚΟΦΙΕΦ (1891-1953)

Σουίτα «Ρωμαίος και Ιουλιέττα» (μεταγραφή M. Πλετνιόφ)

  1. I. Καπουλέτοι και Μοντέκοι
  2. II. Ιουλιέττα, το νεαρό κορίτσι

III. Μάσκες

  1. IV. Χορός
  2. V. Ρωμαίος και Ιουλιέττα
  3. VI. Πρωινή σερενάτα

VII. Ο θάνατος του Τυβάλδου

Tιμές εισιτηρίων

15 € (φοιτητές, νέοι έως 25 ετών, άνεργοι, ΑΜΕΑ, 65+, πολύτεκνοι) ● 22 € ● 36 € ● 48 € ● 58 € ● 68 € ● 80 €

You may also like...