Κόμβος Βιωσιμότητας

Αγαπητοί φίλοι,

Σας παρουσιάζουμε την επικαιροποιημένη αναφορά βιωσιμότητας του ΚΠΙΣΝ και σας προσκαλούμε να ανακαλύψετε όλα τα στοιχεία αυτά που κάνουν το Πάρκο Σταύρος Νιάρχος, την Εθνική Λυρική Σκηνή και την Εθνική Βιβλιοθήκη της Ελλάδος πρότυπο περιβαλλοντικής βιωσιμότητας στον δημόσιο χώρο.

Θα ήθελα να ξεχωρίσω τέσσερα σημεία που μπορείτε να βρείτε μέσα στην αναφορά και τα οποία δείχνουν πως το ΚΠΙΣΝ λειτουργεί με σεβασμό προς το περιβάλλον και τον συνάνθρωπο:

  • το 100% της ηλεκτρικής ενέργειας που καταναλώνει το ΚΠΙΣΝ είναι καθαρή με μηδενικό αποτύπωμα άνθρακα. Σχεδόν το 24% των αναγκών μας καλύπτεται από τα φωτοβολταϊκά πανέλα του ΚΠΙΣΝ ενώ το υπόλοιπο 76% καλύπτεται από ανανεώσιμες πηγές ενέργειας (αιολική) του παρόχου μας,
  • το νερό που χρησιμοποιούμε για την άρδευση του Πάρκου Σταύρος Νιάρχος αντλείται από τη θάλασσα ελαχιστοποιώντας την επιβάρυνση του δημόσιου δικτύου πόσιμου νερού,
  • η νέα άφιξη στο ΚΠΙΣΝ, το εστιατόριο Delta βασίζεται στο πρωτοποριακό μοντέλο λειτουργίας «καμία απώλεια – καμία σπατάλη» που σέβεται τους πόρους της φύσης,
  • και το σημαντικότερο, από την ημέρα που ξεκινήσαμε την λειτουργία μας, 380.000 μαθητές και μαθήτριες από 5.700 σχολεία από όλη τη χώρα έχουν επισκεφτεί το ΚΠΙΣΝ συμμετέχοντας σε σχολικά προγράμματα τα οποία εκπαιδεύουν τη νέα γενιά για ένα καλύτερο βιώσιμο περιβάλλον.

Τα αποτελέσματα που παρουσιάζουμε στην αναφορά βιωσιμότητας δεν θα μπορούσαμε να τα πετύχουμε χωρίς τη συνεχή υποστήριξη του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος (ΙΣΝ), του οραματιστή, δημιουργού και χρηματοδότη της κατασκευής του ΚΠΙΣΝ.

Προκειμένου το ΚΠΙΣΝ να αποτελεί κόμβο βιωσιμότητας και καινοτομίας, αντιμετωπίζουμε καθημερινά προκλήσεις και δεν εφησυχαζόμαστε, επιδιώκοντας να εξελίσσουμε διαρκώς τον κοινωνικό αντίκτυπο του ΚΠΙΣΝ μέσα από την ενημέρωση και την ευαισθητοποίηση.

Ευχόμαστε αυτή η αναφορά να αποτελέσει πηγή έμπνευσης για την ανάπτυξη διαλόγου και δράσης τόσο σε ατομικό όσο και σε συλλογικό επίπεδο για ένα καλύτερο αύριο.

Φιλοδοξούμε σύντομα να ανακοινώσουμε ακόμα περισσότερες δράσεις με σκοπό να συνεχίσουμε τον διάλογο για την περιβαλλοντική βιωσιμότητα και να πειραματιστούμε με την συνύπαρξη της τέχνης, της τεχνολογίας και της οικολογίας. Έως τότε καλή ανάγνωση!

Δημήτρης Πρωτοψάλτου,

Γενικός Διευθυντής & Επικεφαλής της Μονάδας Περιβαλλοντικής Διαχείρισης του ΚΠΙΣΝ

Σχεδιασμένο ώστε να έχει τις μικρότερες δυνατές επιπτώσεις στο περιβάλλον, το Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος (ΚΠΙΣΝ) αποτελεί κόμβο βιωσιμότητας και καινοτομίας. Από τη σύλληψη της ιδέας για τη δημιουργία του από το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος (ΙΣΝ) και τον αρχιτέκτονα Renzo Piano, η βιωσιμότητα αποτέλεσε προϋπόθεση και πρωταρχικό στοιχείο του εγχειρήματος.

Από τα πρώτα χρόνια λειτουργίας του, το ΚΠΙΣΝ εξελίσσεται σε ένα μητροπολιτικό πάρκο, το οποίο διέπεται από τις αρχές της βιωσιμότητας, τόσο σε επίπεδο λειτουργίας όσο και σε όλο το φάσμα δράσεων που υλοποιεί για την ευαισθητοποίηση και ενημέρωση του κοινού.

Διαβάστε περισσότερα για το ΚΠΙΣΝ ως Κόμβο Βιωσιμότητας

Σύμφωνα με την αρχική δέσμευσή του κατά την παράδοση του έργου στην Ελληνική Πολιτεία τον Φεβρουάριο του 2017, το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος (ΙΣΝ) υποστήριξε έμπρακτα το ΚΠΙΣΝ για τα πέντε πρώτα χρόνια (2017-2021), και τον Φεβρουάριο του 2022 ανανέωσε την υποστήριξή του για την κάλυψη των λειτουργικών εξόδων και του προγραμματισμού του για έναν ακόμη χρόνο.

You may also like...