ΚΥΡΙΛΛΟΣ ΚΑΙ ΜΕΘΟΔΙΟΣ: ΤΟ ΒΥΖΑΝΤΙΟ ΚΑΙ Ο ΚΟΣΜΟΣ ΤΩΝ ΣΛΑΒΩΝ

ΔΙΟΡΓΑΝΩΣΗ ΔΙΕΘΝΟΥΣ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΟΥ ΣΥΝΕΔΡΙΟΥ «ΚΥΡΙΛΛΟΣ ΚΑΙ ΜΕΘΟΔΙΟΣ: ΤΟ ΒΥΖΑΝΤΙΟ ΚΑΙ Ο ΚΟΣΜΟΣ ΤΩΝ ΣΛΑΒΩΝ»

Οι λεπτομέρειες για τη διοργάνωση του τριήμερου συνεδρίου «Κύριλλος και Μεθόδιος: Το Βυζάντιο και ο κόσμος των Σλάβων» και το μεγάλο ενδιαφέρον που επέδειξε η διεθνής επιστημονική κοινότητα για την πραγματοποίησή του στο πλαίσιο των εκδηλώσεων του Δήμου Θεσσαλονίκης για το 2013, έτος αφιερωμένο στους δύο Θεσσαλονικείς Ισαποστόλους, βρέθηκαν στο επίκεντρο συνέντευξης Τύπου που πραγματοποιήθηκε σήμερα Τρίτη 26 Νοεμβρίου 2013, στο Δημαρχείο.

Το συνέδριο θα λάβει χώρα την Πέμπτη 28, Παρασκευή 29 και Σάββατο 30 Νοεμβρίου 2013 στο Βυζαντινό Μουσείο Θεσσαλονίκης, στα αμφιθέατρα «Στέφανος Δραγούμης» και «Μελίνα Μερκούρη», με ταυτόχρονη μετάφραση των επιστημονικών εισηγήσεων στα ελληνικά, αγγλικά και ρωσικά.

«Μέσω του διεθνούς αυτού συνεδρίου, προσπαθούμε να αναδείξουμε τη Θεσσαλονίκη σαν κέντρο απαρχής και ανάπτυξης του Σλαβικού πολιτισμού» επεσήμανε ο Δήμαρχος Γιάννης Μπουτάρης και πρόσθεσε:

«Οι Βαλκάνιες χώρες και ξεχωριστά η Σλοβακία, τιμούν ιδιαίτερα τους δύο Θεσσαλονικείς Αγίους που αποτελούν ένα κοινό σημείο αναφοράς στην ιστορική και θρησκευτική πορεία τους. Αυτό σήμερα μπορεί να γίνει αφορμή και λόγος αφενός για περαιτέρω σύσφιξη των μεταξύ τους σχέσεων και αφετέρου ενδυνάμωσης του θρησκευτικού τουριστικού ρεύματος προς την πόλη μας».

Με το συγκεκριμένο  επιστημονικό συνέδριο, κορυφώνονται  οι εκδηλώσεις του 2013-Έτους Αγίων Κυρίλλου και Μεθοδίου, σημείωσε ο Εντεταλμένος Σύμβουλος σε θέματα Τουρισμού και Διεθνών Σχέσεων, Σπύρος Πέγκας χαρακτηρίζοντας το αποτέλεσμα εξαιρετικό, δεδομένης της δυσμενούς οικονομικής συγκυρίας και τα γραφειοκρατικά προβλήματα που έπρεπε να αντιμετωπιστούν και πρόσθεσε: «είχαμε την ευχάριστη πολυτέλεια, να διοργανώσουμε αυτό το συνέδριο σε μία περίοδο που λόγω των γνωστών δυσκολιών της οικονομίας, δεν γίνονται εκδηλώσεις και δεν υπάρχουν χρήματα. Βρήκαμε πολύ μεγάλη ανταπόκριση από την διεθνή επιστημονική κοινότητα και φιλοδοξούμε ότι με τις εκδηλώσεις αυτές θα προκαλέσουμε το ενδιαφέρον και των συμπολιτών μας για να μάθουν περισσότερα στοιχεία για την ιστορία της πόλης τους».    

Στο έργο των δύο Αγίων αναφέρθηκε ο καθηγητής Αιμίλιος Ταχιάος, επισημαίνοντας ότι στους Κύριλλο και Μεθόδιο οφείλεται το ξεκίνημα του σλαβικού πολιτισμού στην Ευρώπη, με τη δημιουργία του κυριλλικού αλφάβητου και τις επακόλουθες μεταφράσεις αρχαίων κειμένων. Σημείωσε ότι οι δύο εξέχουσες προσωπικότητες σεβάστηκαν την αυτοτέλεια των Σλάβων και εργάστηκαν με αφοσίωση εκπροσωπώντας το Βυζάντιο αλλά και τη Θεσσαλονίκη ως πόλη καταγωγής τους και δεύτερη πιο σημαντική πόλη του Βυζαντίου.

Επιπλέον, ανέφερε ότι την ιδέα της διοργάνωσης του συνεδρίου συνέλαβε αρχικά το Κέντρο Μελέτης Πολιτιστικής Κληρονομίας Κυρίλλου και Μεθοδίου ενώ ο ίδιος ως πρόεδρός του κατέθεσε την πρόταση στον Δήμαρχο που την αποδέχθηκε με ενθουσιασμό. Οι αιτήσεις συμμετοχής επιστημόνων από όλο τον κόσμο –από το Λος Άντζελες των ΗΠΑ έως το Νοβοσιμπίρσκ της Ρωσίας- καταδεικνύουν τη σημασία και το κύρος του συνεδρίου, τόνισε ο Αιμίλιος Ταχιάος.

       Για τη διοργάνωση εκθέσεων, στο πλαίσιο του συνεδρίου, μίλησε η Διευθύντρια του Μουσείου Βυζαντινού Πολιτισμού Αγαθονίκη Τσιλιπάκου. Με τίτλο «Το Φως των Γραμμάτων” εγκαινιάζεται μεθαύριο, Πέμπτη 28 Νοεμβρίου 2013, μεγάλη φωτογραφική έκθεση που διοργανώθηκε από το Μουσείο Βυζαντινού Πολιτισμού, σε συνεργασία με το Γενικό Προξενείο της Δημοκρατίας της Βουλγαρίας στη Θεσσαλονίκη και το Τμήμα Βαλκανικών, Σλαβικών και Ανατολικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Μακεδονίας. Σε αυτήν παρουσιάζονται τα πιο πολύτιμα διακοσμημένα σλαβικά χειρόγραφα  από τον 10ο έως τον 17ο  αιώνα, που αποτελούν σημαντικό μέρος της ευρωπαϊκής πολιτιστικής κληρονομιάς και σήμεραφυλάσσονται σε διάφορα μουσεία και πολιτιστικά ιδρύματα του κόσμου. Η έκθεση θα φιλοξενηθεί στον άνω όροφο της πτέρυγας περιοδικών εκθέσεων «Κυριάκος Κρόκος» του Μουσείου έως τις 2 Μαρτίου 2014. Η είσοδος στην έκθεση είναι ελεύθερη για το κοινό. Στο φουαγιέ του Μουσείου θα φιλοξενηθεί μια δεύτερη φωτογραφική έκθεση με χειρόγραφα και παλαίτυπα από την Σερβία (Εθνική Βιβλιοθήκη) που σχετίζονται με το Κυριλλικό αλφάβητο, τη ζωή και το έργο των δύο Αγίων. Επίσης, είναι έτοιμη και μια ακόμη έκθεση με περίπου 90 εκθέματα που συνδέουν και προβάλλουν την Θεσσαλονίκη ως τόπο καταγωγής των Αγίων και η οποία μπορεί να περιοδεύσει σε ευρωπαϊκές χώρες, στα βήματα της διαδρομής των δυο Αγίων.

ΔΩΡΕΑΝ ΞΕΝΑΓΗΣΕΙΣ

Στο πλαίσιο των εκδηλώσεων του έτους 2013-Αγίων Κυρίλλου και Μεθοδίου ο Δήμος Θεσσαλονίκης συνεχίζει τον θεματικό κύκλο των δωρεάν ξεναγήσεων για τους δημότες και τους επισκέπτες της πόλης. Η διοργάνωση των ξεναγήσεων, οι οποίες ολοκληρώνονται το Σάββατο 14 Δεκεμβρίου 2013, εντάσσεται στις αρμοδιότητες της Μητροπολιτικής Αναπτυξιακής Θεσσαλονίκης ΑΕ. Κάθε ομάδα ξενάγησης περιλαμβάνει έως 35 άτομα και για την συμμετοχή τηρείται αυστηρά σειρά προτεραιότητας. Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να απευθύνονται για πληροφορίες και δηλώσεις συμμετοχής στο τηλέφωνο 2313317812 και ώρες 9.30-11.30 πμ. Το Σάββατο 30/11 το σημείο έναρξης είναι ο ιερός ναός Αγίας Σοφίας στις 9.30 το πρωί.

ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΚΑΙ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ e-mail: press@thessaloniki.gr,  www.thessaloniki.gr ΒΑΣ. ΓΕΩΡΓΙΟΥ 1 ΤΗΛ.2313.317.169, 2313.317.168, FAX: 2313.317.187

 

 

You may also like...