Κυριακάτικα Πρωινά στην Κρατική Ορχήστρα Θεσσαλονίκης

Dimitris Patras CelloKορυφαία έργα μουσικής δωματίου Ρώσων συνθετών, που είχαν αποκηρυχθεί από το σταλινικό καθεστώς, παρουσιάζει το μουσικό σύνολο Duo Βιολοντσέλο – Πιάνο των Κυριακάτικων Πρωινών της Κρατικής Ορχήστρας Θεσσαλονίκης.
Ο Δημήτρης Πάτρας στο τσέλο και η Μαριλένα Λιακοπούλου στο πιάνο θα παρουσιάσουν τη Σονάτα για τσέλο και πιάνο αρ. 2 σε λα ελάσσονα, έργο 81 του Νικολάι Μιασκόφσκι, του λεγόμενου «Πατέρα της Σοβιετικής Συμφωνίας», ο οποίος έγραψε τη συγκεκριμένη Σονάτα βασιζόμενος σε λαϊκά τραγούδια και χορούς της Ρωσίας, λύνοντας το «εμπάργκο» που είχε θέσει το καθεστώς στα έργα του, χαρακτηρίζοντας τα «φορμαλιστικά» και «κοσμοπολίτικα».
Στη συνέχεια θα παρουσιαστεί η Σονάτα για τσέλο και πιάνο σε ντο μείζονα, έργο 119 του Σεργκέι Προκόφιεφ, ο οποίος συνδεόταν φιλικά με τον Μιασκόφσκι και έγραψε τη Σονάτα με αρκετές δόσεις μελαγχολίας και χιούμορ, σε μια εποχή που το καθεστώς είχε αποκηρύξει τις συνθέσεις του. Τέλος, θα παρουσιαστεί η δεξιοτεχνική Σονάτα για τσέλο και πιάνο σε σι ύφεση, έργο 71 του Ντμίτρι Καμπαλέφσκι, μαθητή του Μιασκόφσκι, ο οποίος αρχικά κρίθηκε και αυτός ένοχος του φορμαλισμού, σύμφωνα με το περίφημο «Δόγμα Ζντάνοφ», ενώ αργότερα στράφηκε στη σύνθεση έργων με περισσότερο λαϊκά και πατριωτικά χαρακτηριστικά.
Η συναυλία θα πραγματοποιηθεί την Κυριακή 22 Μαρτίου 2015 στην Αίθουσα Συναυλιών της Κ.Ο.Θ. «Σόλων Μιχαηλίδης» (Λεωφόρος Νίκης 73, έναντι Λευκού Πύργου) και ώρα 12:00.
Είσοδος: 8€
Προπώληση: Εκδοτήριο Κ.Ο.Θ. (Πλ. Αριστοτέλους), 2310 236990

 

You may also like...