Κρατικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης

ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΣ   2017   ΕΚΘΕΣΕΙΣ   ➤➤➤   09.02 – 12.03.2017  ΕΚΘΕΣΗ ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΖΑΧΑΡΟΠΟΥΛΟΥ ΤΟ ΚΟΥΚΛΟΣΠΙΤΟ ΤΗΣ PETRONELLA OORTMAN Η αφήγηση αποτελείται από 10 βιντεοπροβολές με σκηνές γύρω από την καθημερινή ζωή μιας γυναίκας που λαμβάνουν χώρα σε ένα κατασκευασμένο οικιακό περιβάλλον, σε έναν χρόνο ακαθόριστο, αν και οικείο. Η Κατερίνα Ζαχαροπούλου αντλεί την αναφορά της από το αυθεντικό Κουκλόσπιτο της Petronella Oortman, έργο που κατασκευάστηκε ανάμεσα στο 1686 και το 1710 και που εκτίθεται στο Rijksmuseum στο Άμστερνταμ. Σκηνοθετεί με έπιπλα μινιατούρες έναν ετερόκλητο κόσμο από προσωπικά ενθυμήματα και βιώματα, βιντεοσκοπώντας τον χρόνο που περνά μέσα από απλές καθημερινές ασχολίες.
διοργάνωση: Μουσείο Μπενάκη, Κέντρο Σύγχρονης Τέχνης Θεσσαλονίκης, Κρατικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης
υποστηρικτής: OUTSET Contemporary Art Fund
επιμέλεια: Συραγώ Τσιάρα
χώρος: Μουσείο Μπενάκη-Κτήριο Οδού Πειραιώς

έως 28.02.2017
ΕΚΘΕΣΗ
ΤΟ ΔΙΚΑΙΩΜΑ ΝΑ ΕΙΣΑΙ ΑΝΘΡΩΠΟΣ
Ο Οικουμενικός Ουμανισμός και η κοινωνική δικαιοσύνη μοιράζονται κοινούς στόχους: προσπαθούν να προωθήσουν το δικαίωμα του ατόμου αλλά και των κοινωνιών σε ίση πρόσβαση στην ευκαιρία και το όφελος, καθώς και την υιοθέτηση της ισότητας ως κυβερνώσα αρχή σε όλους τους τομείς της σύγχρονης ζωής. Στη σημερινή εποχή της κρίσης η ανισότητα του πλούτου, η καταστολή της ελευθερίας του λόγου, οι κυβερνητικά κυρωθείσες διακρίσεις, η θρησκευτική μισαλλοδοξία, η πολιτική διαφθορά, όλα λειτουργούν ως τροχοπέδη στα ζητούμενα του Ουμανισμού και της κοινωνικής δικαιοσύνης. Οι συμμετέχοντες στην έκθεση, ορμώμενοι από διαφορετικές γενιές, καταθέτουν τον καλλιτεχνικό τους λόγο ως προς το σύνορο αυτών που μας ενώνουν και εκείνων που μας χωρίζουν, στηριγμένοι σε κοινωνικές ή πολιτισμικές εμπειρίες βιώνοντας παράλληλα την αντινομία του σημερινού καλλιτέχνη να αισθάνεται υποκείμενο και να εκφράζεται ως άτομο.
επιμέλεια: Θάλεια Βραχοπούλου, Χάρης Σαββόπουλος
χώροι: ΚΣΤΘ, Αποθήκη Β1 (έως 28.02), Βιτρίνες του ΟΤΕ-Καρόλου Ντηλ & Ερμού (έως τα μέσα Φεβρουαρίου), Ινστιτούτο Goethe Θεσσαλονίκης (09.02-17.03)
μέρες & ώρες λειτουργίας: Τρίτη-Σάββατο 10:00-18:00
εισιτήρια: 3€ ολόκληρο, 1,5€ φοιτητικό-μαθητικό, 1€ ομαδικό. Ισχύουν ατέλειες
ξεναγήσεις: κάθε Σάββατο στις 12:00. Ανοιχτές για το κοινό με το εισιτήριο εισόδου.

➤➤➤ Esperanza Cortéz, Ojo, 2013
παράταση έως τα τέλη Φεβρουαρίου 2017
ΕΚΘΕΣΗ
ΤΟ ΣΩΜΑ ΚΑΙ ΑΛΛΕΣ ΜΙΚΡΕΣ ΙΣΤΟΡΙΕΣ
Έκθεση-αφιέρωμα στο σώμα αλλά και στην τέχνη της περφόρμανς μέσα από την παρουσίαση φωτογραφιών και βίντεο τεκμηρίωσης, αρχείων και αντικειμένων που προέκυψαν από δράσεις αλλά και από εκθέσεις οι οποίες τα τελευταία χρόνια πραγματοποιήθηκαν στο ΚΜΣΤ και αποτελούν πλέον σημαντικό κομμάτι της συλλογής του μουσείου.
παραγωγή: Κρατικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης
διοργάνωση: Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης Κρήτης
χώρος: Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης Κρήτης, Ρέθυμνο
μέρες & ώρες λειτουργίας: Καθημερινά: 09:00-14:00, Τετάρτη & Παρασκευή: 09:00-14:00 & 18:00-19:00, Σαββατοκύριακο: 10:00-15:00, Δευτέρα: Κλειστά

➤➤➤ Manuel Vason, Becoming an Image, 2013

παράταση έως 25.02.2017
ΕΚΘΕΣΗ
ΓΚΕΟΡΓΚΙ ΛΙΤΙΤΣΕΦΣΚΙ – ΥΠΟΘΕΤΙΚΟΙ ΧΟΡΟΙ
SAVE THE DATE – FINISSAGE! 24 Φεβρουαρίου 2017 // 20:00
Ο Γκεοργκι Λιτιτσέφσκι (Dnepropetrovsk, 1956) είναι ένας δημιουργός που μέσα από την καλλιτεχνική του πρακτική αποδεικνύει τις ανεξάντλητες δυνατότητες των κόμικς. Ανατρεπτικά και ιδιόρρυθμα, ζωντανά και παιγνιώδη, πρωτότυπα και ευρηματικά, αποκαλυπτικά και καυστικά, τα έργα του χαρακτηρίζονται από έντονα χρώματα και επίπεδες επιφάνειες. Τόσο η παιδικότητα και η επιφανειακή αφέλεια, όσο και η γρήγορη χειρονομιακή γραφή που ενυπάρχει στην αισθητική των κόμικς, μπολιάζεται με ανθρώπινες καταστάσεις και συμπεριφορές, με αναφορές σε ιδεολογικά και υπαρξιακά ζητήματα υποδηλώνοντας τον βαθύ ουμανισμό του δημιουργού.
υποστήριξη: Artica, Galerie Iragui, Alexander Rytov / Stella Art Foundation, Alexei Zelenov
χώρος: ΚΜΣΤ, Μονή Λαζαριστών (1ος & 2ος όροφος)
μέρες & ώρες λειτουργίας: Τρίτη-Σάββατο 10:00-18:00
εισιτήρια: 3€ ολόκληρο, 1,5€ φοιτητικό-μαθητικό, 1€ ομαδικό. Ισχύουν ατέλειες
ξεναγήσεις: κάθε Σάββατο στις 12:00. Ανοιχτές για το κοινό με το εισιτήριο εισόδου.

παράταση έως 25.02.2017
ΕΚΘΕΣΗ
ΕΜΠΝΕΥΣΗ: ΡΩΣΙΚΗ ΠΡΩΤΟΠΟΡΙΑ. ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ ΝΕΩΝ ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΩΝ ΣΤΟ ΚΜΣΤ
12 νέοι καλλιτέχνες από τα εργαστήρια ζωγραφικής, γλυπτικής και χαρακτικής της Σχολής Καλών Τεχνών του Τμήματος Εικαστικών και Εφαρμοσμένων Τεχνών του Α.Π.Θ. παρουσιάζουν έργα τους -ζωγραφικά, εγκαταστάσεις, γλυπτά, σχέδια και κατασκευές- τα οποία προέκυψαν μέσα την πρώτη τους επαφή με την εποχή της ρωσικής πρωτοπορίας.
διοργάνωση: Κρατικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης, Τμήμα Εικαστικών & Εφαρμοσμένων Τεχνών της Σχολής Καλών Τεχνών του ΑΠΘ
χώρος: ΚΜΣΤ, Μονή Λαζαριστών (Ισόγειο)
μέρες & ώρες λειτουργίας: Τρίτη-Σάββατο 10:00-18:00
εισιτήρια: 3€ ολόκληρο, 1,5€ φοιτητικό-μαθητικό, 1€ ομαδικό. Ισχύουν ατέλειες
ξεναγήσεις: κάθε Σάββατο στις 12:00. Ανοιχτές για το κοινό με το εισιτήριο εισόδου.

ΣΥΜΜΕΤΟΧΕΣ ➤➤➤
10.02-21.05.2017
ΕΚΘΕΣΗ
SUPERORGANISM. AVANT-GARDE AND THE EXPERIENCE OF NATURE
Η έκθεση παρουσιάζει πώς η αλλαγή στη σχέση ανάμεσα στον άνθρωπο και το περιβάλλον, που πραγματοποιήθηκε στα τέλη του 19ου προς τον 20ο αιώνα, αντικατοπτρίζεται στην τέχνη. Η χρήση του μεταφορικού τίτλου του υπεροργανισμού είναι ένας υπαινιγμός για τον επεκτατισμό της ανθρωπότητας, η οποία έχει επιφέρει πολιτισμική πρόοδο, αλλά και την υποβάθμιση του ίδιου του πλανήτη Γη.
Η Νεωτερικότητα είναι ένα σημείο στην ιστορία του Homo sapiens, κατά την οποία το περιβάλλον μετασχηματίζεται έντονα με την ανάπτυξη της βιομηχανίας, με τη συνεχή αστικοποίηση, και τον σχετικό αποικισμό.
Το ΚΜΣΤ συμμετέχει στην έκθεση με 21 έργα της ρωσικής πρωτοπορίας της συλλογής Κωστάκη.
χώρος: Muzeum Sztuki, Lodtz

➤➤➤ Έντερ Μπορίς, Κίνηση Οργανικής Φόρμας (recto), 1919

παράταση έως 05.03.2017
ΕΚΘΕΣΗ
ICONS OF MODERN ART. THE SHCHUKIN COLLECTION
Η έκθεση συγκεντρώνει 130 αριστουργήματα από την πλέον σημαντική συλλογή μοντέρνας τέχνης που δημιουργήθηκε στη Μόσχα από τον Ρώσο φιλότεχνο και συλλέκτη, Σεργκέι Σούκιν (Sergei Shchukin). Έργα σταθμοί των κλοντ Μονέ, Πολ Σεζάν, Πολ Γκωγκέν, Ενρί Ματίς και του Πάμπλο Πικάσο, μεταξύ άλλων, από το Μουσείο Ερμιτάζ και το Μουσείο Πούσκιν, είναι μόνο λίγα από αυτά που έχει την τύχη να δει ο επισκέπτης σε αυτό το απόλυτο «μάθημα ζωγραφικής». Η έκθεση, πέρα από τα έργα της συλλογής αλλά και πληροφορίες για την ίδια τη ζωή του συλλέκτη και τις σχέσεις του με τους καλλιτέχνες της εποχής του, εμπλουτίζεται με έργα της ίδιας περιόδου από Ρώσους καλλιτέχνες. Το ΚΜΣΤ συμμετέχει στην έκθεση με 7 έργα ρωσικής πρωτοπορίας της συλλογής Κωστάκη.
χώρος: Fondation Louis Vuitton, Παρίσι

έως 12.03.2017
ΕΚΘΕΣΗ
THE ADVENT OF ABSTRACTION: RUSSIA, 1914–1923
Η έκθεση αποτελεί συνέχεια μιας σειράς εκθέσεων που πραγματοποιεί η Εθνική Πινακοθήκη στην Οττάβα του Καναδά, με επίκεντρο τις συλλογές και τα αριστουργήματά της. Η συγκεκριμένη έκθεση εστιάζει στην ανάδειξη της ιστορίας του κινήματος της Αφαίρεσης στη Ρωσία την περίοδο 1914-1923.
Το ΚΜΣΤ συμμετέχει στην έκθεση με 12 έργα ρωσικής πρωτοπορίας της συλλογής Κωστάκη.
χώρος: National Gallery of Canada, Οττάβα

➤➤➤ Ροζανόβα Όλγα & Κρουτσόνιχ Αλεξέι, Οικουμενικός Πόλεμος Ι-ΧΙ, 1916
ΧΟΡΗΓΟΙ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ ΚΜΣΤ

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΚΑΙ ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΥ
ΚΡΑΤΙΚΟ ΜΟΥΣΕΙΟ ΣΥΓΧΡΟΝΗΣ ΤΕΧΝΗΣ
Κολοκοτρώνη 21, Σταυρούπολη
56430, Θεσσαλονίκη
Τ: 2310 589141 & 3, F: 2310 600123
www.greekstatemuseum.com, info@greekstatemuseum.com

ΚΕΝΤΡΟ ΣΥΓΧΡΟΝΗΣ ΤΕΧΝΗΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ
Αποθήκη Β1, Λιμάνι
Τ.Θ. 107 59, 54110, Θεσσαλονίκη
Τ: 2310 593270
www.cact.gr, info@cact.gr

You may also like...